2007. májusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

A főszerkesztő elköszön
(Dr. Princzinger Gábor, Dr. Csíbor István)

Erdő, mező virágai
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Az osztrák mezőgazdaság 12 éves uniós tapasztalatai
(Dr. Somogyi Balázs)
A Burgenlandi Agrárkamara igazgatóhelyettese a szántóföldi növénytermesztés, gyümölcstermesztés, állattenyésztés terén összegzi az osztrák uniós tapasztalatokat, az elért eredményeket, valamint bemutatja, milyen nehézségekkel álltak szemben a belépésüket követő 12 év távlatában.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Különböző mértékű parlagfű-fertőzöttség hatása a napraforgóra
(Dr. Varga Péter, Dr. Kazinczi Gabriella, Dr. Béres Imre, Dr. Kovács Imre)
A gyomnövények évről évre komoly gondot okoznak a napraforgó-termesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak. A napraforgó herbicid-érzékenysége miatt különösen veszélyt jelentenek a kétszikű gyomfajok, melyek ellen állományban alig van lehetőségünk a vegyszeres védekezésre. A parlagfű erőteljes növekedéséből adódó jó kompetíciós képessége révén mind aszályos, mind pedig csapadékos években jelentős terméskiesést okozhat a termelőknek. A kémiai gyomszabályozás eredményességét a környezeti tényezők jelentősen befolyásolhatják. Éppen ezért a szerzők kompetíciós kísérletet állítottak be 2005 és 2006 tavaszán, szántóföldi körülmények között napraforgóban, melyben a parlagfű különböző egyedsűrűségének a napraforgó növénymagasságára és terméseredményére gyakorolt hatását tanulmányozták.

Megkérdeztük, hogyan történik a fluzilazol és karbendazim hatóanyagokat tartalmazó Alert® S gombaölő szer kivezetése a napraforgó kultúrából? (x)
A DuPont Magyarország Kft. tájékoztatójában az MgSzH Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága részéről Somogyiné Pálos Éva ismerteti az Alert S (fluzilazol+karbendazim) kivonásának menetét a napraforgóból.

A gombabetegségek tél nélkül, avagy a „tonnamentő” búza-gombaölő szerek (x)
(Fehér Tamás)
A Magyar Kwizda Kft. gombaölő szer ajánlata búzatermesztők számára.

A napraforgó nektártermelésének 2006. évi vizsgálatai (x)
(Zajácz Edit, Bíró János)
A szerzők hét Syngenta napraforgó hibrid méhészeti értékének vizsgálati eredményeit mutatják be írásukban.

Hogyan telelt az őszi árpa Kompolton? Riport
(Kosztolányi Attila)
Beszélgetés a Károly Róbert Főiskola Mezőgazdasági Főiskolai Kar Fleischmann Rudolf Kutatóintézet intézetigazgatójával, dr. Murányi Istvánnal az árpanemesítésről, annak célkitűzéseiről, a leggyakoribb agrotechnikai hibákról, valamint az árpák idei állapotáról az elmúlti tél tükrében.

A dalmandi őszi búza technológia az idei tél tükrében. Riport
(Kosztolányi Attila)
Beszélgetés Macháty Bélával, a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesével az őszi búza termesztése terén vallott filozófiájukról, az idei kilátásokról a korai vetés, a tavalyi elhúzódó, meleg ősz, a nagyszámú vírusvektor és kórokozó jelenlétének ismeretében.

Motivell Turbo D-vel az évelő gyomok ellen kukoricában (x)
(Dr. Kovács Imre)
A BASF Hungária Kft. fejlesztőmérnöke a Motivell Turbo D kombinációt (pentazon+dikamba+nikoszulfuron+kukoricaolaj+metiloleát+metilpalmiát) ajánlja az évelő gyomok irtására kukoricában.

Valbon – a specialista (x)
(Vitéz Péter, Salamon György)
Az Arysta LifeScience szőlő-növényvédelmi ajánlata az ide évben egy új peronoszpóra elleni készítménnyel, a Valbon WG-vel (bentiavalikarb-izopropil+mankoceb) gazdagodott.

A spárga integrált növényvédelme
(Molnár András)
A szerző írásában összefoglalja mindazokat, amit az olvasóknak a sikeres spárgatermesztés megfelelő színvonalú növényvédelme érdekében tudniuk érdemes. A cikkben szereplő táblázatok a spárgatermesztésben engedélyezett és az eseti felhasználási engedélyhez kötött készítményeket foglalják össze. Részletes ismertetést olvashatnak a fontosabb kórokozók, kártevők által okozott kártételekről, az ellenük irányuló védekezés lehetőségeiről, valamint az egyes tápanyagok hiányából előforduló, sokszor tévesen a kártevőknek, kórokozóknak tulajdonított hiánybetegségekről.

Nagyüzemi gyümölcstermesztés őstermelői összefogással. Riport
(Kosztolányi Attila)
Beszélgetés gyümölcstermesztőkkel a jövőbe mutató tervekről, kilátásokról.

Tömegcsapdázás: Lehetséges védekezés a nagy farágó ellen?
(Dr. Voigt Erzsébet, Dr. Tóth Miklós, Makó Szabolcs, Nagy Pál)
A szerzők írásuk elején a gyümölcstermesztésben, 2006-ban több helyen jelentős kárt okozó nagy farágó lepkét és annak kártételét ismertetik, majd a tömegcsapdázást mint lehetséges védekezési technológiát, valamint az ehhez kapcsolódó kísérleti eredményeiket mutatják be kajsziban és meggyben.

Hogyan maximalizálhatjuk a repce termését és a betakarított szemek mennyiségét (x)
Az Agrosol 2000 Kft. a Nu-Film 17-et ajánlja a repcetermesztők figyelmébe a nagyobb termés elérése érdekében.

A 3F, a kalászosok védelmében (x)
(Farády László)
A Bayer CropScience szakembere írásában cége kalászos védelmi technológiáját, a 3F-et mutatja be.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Elgörbítettük az egyenest! (2.)
(Regős Antalné, Dr. Czinege Erik)
A szerzők írásuk második részében az általuk bemutatott tápanyag szaktanácsadási program keretében elemzést készítettek az AKG-programban résztvevő partnereik talajvizsgálati eredményeiből, melyet a MÉM NAK ellátottsági kategóriák szerint ismertetnek, majd az ebből levont következtetéseik olvashatóak.

Egyenesen a görbeségről
(Dr. Árendás Tamás)
Észrevételek az Agrofórum áprilisi számában megjelent „Elgörbítettük az egyenest” című cikk első része nyomán az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete szakemberének tollából.

A minőséghez nitrogéntrágyázás kell! (x)
(Dudda Roland)
A Linzer Agro Trade Hungary Kft. szakembere a nitrogénműtrágyázás fontosságát hangsúlyozza a jobb búzaminőség érdekében.

KITEKINTÉS

A román agrárgazdaság jelene és perspektívái
(Dr. Szabó Jenő)
Az agrárközgazdász szakember írásából megismerhetik a román mezőgazdaság főbb jellemzőit, az üzemi struktúra megoszlását, az agrártámogatottsági helyzet alakulását a csatlakozásukat megelőző időszaktól napjainkig.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapban megjelent írásba nyerhetnek betekintést az olvasók, mely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a bionergia-termelés hatására veszélybe kerül-e az élelmiszer-biztonság, hiszen élelmiszertermelésre szolgáló területeket hasznosítanak energia-előállításra.

SIMA 2007 – a mezőgazdasági gépek nemzetközi szakvására
(Dr. Somogyi Norbert)
Az idén 72. alkalommal nyitotta meg kapuit, 220 ezer négyzetméteren 40 ország 1250 kiállítóját felvonultatva a SIMA – a mezőgazdasági gépek nemzetközi szakvására Franciaországban. Az írásból betekintést nyernek a szakvásáron felvonultatott újdonságokba a munkagépek, a vetőgépek, a permetezők, az erőgépek és a betakarítógépek terén.

Az integrált talajművelés gyakorlata a Czinagro Mg. Kft.-ben (x)
Väderstad munkagépekkel végzett integrált talajművelés tapasztalatai egy gazdálkodó szemével.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Kibővült gépkínálat, fokozódó érdeklődés az AXIÁL Szakmai Napokon
(Dr. Demes György)
Immár hatodik alkalommal került sor március végén az AXIÁL Szakmai Napok megrendezésére Lajosmizsén. A hagyományoknak megfelelően látható volt itt az új és használt, mezőgazdasági és építőipari gép-, ill. alkatrészválaszték teljes palettája, lehetőség nyílt megismerkedni az AXIÁL széleskörű szerviztevékenységével, csakúgy, mint egyéb szolgáltatásaival, pl. a tavaly elindított és folyamatosan bővülő AXIÁL Financial Services tevékenységgel. A kiállítás megnyitásával egyidejűleg az AXIÁL Kft. vezetői, Harsányi Zsolt, tulajdonos ügyvezető és Pintér Zsolt ügyvezető sajtóbeszélgetés keretében adtak tájékoztatást eredményeikről, terveikről, elképzeléseikről. Ezekről  beszélgetett munkatársunk a cég vezetőivel.

FMC önjáró zöldborsó-betakarítógépek üzemeltetési tapasztalatai az Orosfarm Szövetkezetben
(K. Tóth László)
A zöldborsótermesztésben komoly előkészületeket, szakértelmet igényel a betakarítógépek felkészítése a szezonra. A használt öreg gépek csak mechanikus, hidraulikus, elektromos szempontból történő ráfordítással biztosítanak magas üzembiztonságot. Az Orosfarm Szövetkezet szakemberei e téren szerzett javítási, karbantartási, üzemletetési tapasztalataikat osztják meg az olvasókkal.

Permetezőgépek szántóföldi védekezésekhez
(Dr. Dimitrievits György)
Az eredményes növényvédelem egyik alapvető feltétele és követelménye, hogy a célnak megfelelő permetezőgépet és technológiát alkalmazzunk. Az utóbbi időben a gépekkel szemben támasztott követelmények szigorodtak, ezért a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet szakembere írásában ismerteti a gépkiválasztás szempontjait, valamint a permetezőgépek fontosabb tartozékait.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Tájékoztató a Magyar Agrár-környezetgazda Egyesületről
(Dr. Fésüs István)
Ismertető a Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület célkitűzéseiről, a szervezet fő feladatairól, tevékenységi köréről.

Arcképcsarnok. Beszélgetés Márk Gergely rózsanemesítővel
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés Márk Gergely rózsanemesítővel munkásságáról, életfilozófiájáról, a jövőbeni terveiről.

A Vajdaságban jártunk…
(Dr. Bódis László)
A Szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. jóvoltából egy határon átívelő oktatási és ismeretterjesztő program keretében Vajdaságban járt az Agrofórum. Az út tapasztalataiba munkatársunk írásából nyerhetnek betekintést.

Jogi oldal. A zöldség-gyümölcs termelői értékesítő szervezetek támogatásáról
(Dr. Szabó Lajos)
A jogi szakértő írásában egy, a közelmúltban született rendelet lényegét tekinti át, mely a zöldség-gyümölcs termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ-ek) támogatást hivatott biztosítani.

Jegyzet gazdálkodóknak. A klímaváltozás mezőgazdasági hatásairól
(Kurucz Miklós)
A sorozat ezen részében a klímaváltozásra, az időjárási szélsőségek fokozódására és ezek mezőgazdaságra gyakorolt hatásaira világít rá a szerző.

Agrármúltunk nagyjai. Entz Ferenc
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Entz Ferenc életútját és munkásságát ismerhetik meg.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen