2008. júniusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Búzavirág, búzavirág – kéklő búzavirág
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Az agrárium jövőt fogyasztó jelene
(Dr. Kralovánszky U. Pál)
A szerző agrártermelésünk jelenlegi kedvezőtlen helyzetét mutatja be átfogóan, és adatokkal alátámasztva értékeli a kiváltó okokkal együtt.

FÓKUSZBAN A GABONATÁROLÁS

A tartós tárolás kockázatai és az elhárítás lehetőségei
(Szerényiné Németh Ágnes)
A gazdálkodók munkája a betakarítással nem ér véget, gondoskodni kell a betárolt termények mennyiségének és minőségének megóvásáról is. Ehhez nyújt segítséget az írás bemutatva a gabonafélék tárolhatóságát befolyásoló legfontosabb tényezőket és a minőségromlási faktorokat.

Új megoldások a termények védelmében
(Dr. Bódis László)
Sajtótájékoztatón mutatta be a BAYER Hungária Kft. Közegészségügyi Üzletága azt a nemrégiben elkészült tetszetős kiadványt, amelyet a CHEMINOVA-val és a Bayer-rel közösen állítottak össze „A szemes termények tárolása és korszerű védelme” címmel. Az új technológiai eljárásokról és alkalmazott szerekről készült kézikönyv hiánypótló, mivel a témával kapcsolatban legutóbb 10 éve jelent meg szakkönyv.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Szakember kérdez szakembertől. Kitekintés a kukoricabogárra
(Molnár Zoltán, Kosztolányi Attila)
Lapunk az amerikai kukoricabogár hazai megjelenése óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a gazdálkodok minél több ismeretet szerezhessenek e kártevőről. Dr. Kiss József professzorral készített beszélgetés célja, hogy Olvasóink ezeken túlmenően kitekintést nyerhessenek a kukoricabogárral kapcsolatos külföldi kutatási eredményekről, az itthon is hasznosítható tapasztalatokról.

A SAATEN-UNION kukoricabogár-rezisztens hibridjei a hivatalos fajtakísérletekben. Sajtóközlemény
SAATEN-UNION kukoricabogárral szemben rezisztens hibridek az állami elismerést célzó hivatalos fajtakísérletekben.

A kukoricamoly – új gondolatok egy régi kártevőről
(Vasas László)
A kukoricamoly a hazai kártevőegyüttes állandó eleme, nálunk is őshonos károsító és közismerten egyike a legpolifágabb rovaroknak. Magyarországon is számos gazdanövénye ismert és sok vadon élő növényen előfordul. Ismertsége ellenére még mindig képes egy-egy, számára kedvező évjáratban számottevő kártételt okozni. Éppen ezért a szerző írásában néhány hasznos, új információt közöl a kártevő életmódjával, kártételével és ezek megváltozásával kapcsolatban.

Az őszi árpa termesztés kompolti kitekintéssel
(Dr. Murányi István, Dr. Bódi Zoltán, Tóth Nikoletta)
A szerzők írásukban ismertetik az őszi árpa termesztéstechnológiájának legfontosabb elmeit, bemutatják a kompolti nemesítési feladatokat és célkitűzéseket, valamint a levélbetegségekkel szembeni rezisztencianemesítés terén elért eredményeiket. A cikk lezárásaként védekezési ajánlásokat olvashatunk.

Reglonozással a hatékonyabb betakarításért, a magasabb jövedelemért! (x)
(Kurtz György)
A Syngenta Kft. ajánlata a hatékonyabb betakarítás érdekében a növénytermesztők figyelmébe.

Új uniós növényvédelmi rendelettervezet – lehetetlen helyzetbe kerülhetnek termelőink
(Molnár Zoltán)
Mint ahogy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara korábbi, a szakmai közönséget és a termelőket tájékoztató nyilatkozataiban már megjelent, az Unió a növényvédő szerek engedélyezésére új szabályozást készít elő, melynek elfogadása a javasolt formában igen erőteljes hátrányba hozná a hazai mezőgazdaságot. Erről az érdekvédelmi szervezet szakmai anyagot és állásfoglalást készített. A szakanyag és az állásfoglalás véglegesítésére és jóváhagyására 2008. május 14-én a budapesti Corvinus Egyetemen került sor. A következőkben „A mezőgazdaság versenyképessége közös ügyünk” című kamarai szakanyag legfontosabb megállapításait szerkesztett formában foglaljuk össze.

Szárbontás, tápanyag-utánpótlás az AZOTER® talaj-baktériumtrágyával (x)
A PANNON-TRADE Kft. az AZOTER® baktériumtrágyát ajánlja a növények nitrogénigényének kielégítése, valamint a talaj foszfor- és káliumszolgáltató képességének megőrzésére.

Néhány termesztésben lévő napraforgó hibrid méhészeti jelentősége (x)
(Zajácz Edit, Bíró János)
A cikkben egy kísérletsorozat részeként olvashatunk a 2007-ben vizsgált naprafogró-hibridek nektártermeléséről és a nektár cukorértékéről.

Egy tanácskozás néhány figyelmet érdemlő megállapításai
(Dr. Demes György)
A Fővárosi és Pest megyei MgSzH, a Chemtura Europe Ltd. Magyarországi Fióktelepe és a BASF Hungária Kft. 2008. május 6-án, a fenyőharaszti Kastélyszállóban közös tanácskozását tartott, melynek fókuszában a megújuló energiaforrások iránt mutatkozó egyre fokozódó érdeklődés jegyében az olajos növények álltak.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Veszélyes növénybetegségek (7.) A burgonyavész
(Dr. Érsek Tibor, Wolf István)
A veszélyes növénybetegségek sorozat ezen részében a burgonyavész kórokozójának gazdanövénykörével, a betegség tüneteivel, valamint a korokozó elleni védekezés lehetőségeivel ismerkedhetnek meg.

Az ázsiai gyapjúfű (Eriochloa villosa) megjelenése Magyarországon
(Partosfalvi Péter, Madarász János, Dancza István)
Az ázsiai gyapjúfű napjainkban a világ egyik jelentős gazdasági kárt okozó, terjedőben lévő ázsiai eredetű özönnövénye. A szerzők publikációjának célja a gyomnövény felismerését elősegítő morfológiai leírás, a biológiai jellemzők, valamint a védekezési lehetőségek ismertetése.

Bogyós gyümölcsűek nyári védelme
(Dr. Véghelyi Klára)
A növényvédelmi szakértő írásából az árutermelő bogyósültetvények nyári védelmét meghatározó fontosabb károsítókat ismerhetik meg kultúránkénti bontásban.

Scotts sikerreceptek – Gyümölcsfák (x)
Az Agroleaf lombtrágyák használatának előnyei termő gyümölcsültetvényekben.

Tulipománia: tündöklés, bukás és újjászületés (1.)
(Dr. Horváth József)
A sorozat első részében a mitológia, az irodalom és a művészet szerepét követhetik nyomon a tulipománia megismerésben.

Nagyobb figyelmet érdemelnének a salátafélék (3.)
(Dr. Terbe István)
Egyik legrégebben ismert levélzöldség az endívia saláta, amellyel mint különleges zöldségfélével már évekkel ezelőtt lapunkban is foglalkoztunk. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 10 évben népszerűsége nem csökkent, sőt egyre nagyobb felületen termesztik a világon, úgy gondoltuk, hogy újra érdeklődésre tarthat számot olvasóink körében, bemutatva táplálkozási jelentőségét, botanikáját, termesztési igényeit, valamint termesztéstechnológiájának elemeit.

Mit ér a szőlő, ha öreg?
(Dr. Zanathy Gábor)
Egyre gyakrabban találkozni idős szőlőtőkék terméséből készült borkülönlegességekkel. Ez egy újabb marketingfogás, vagy valóban rendkívüli minőséget adnak a koros ültetvények? A kérdésre választ nyerhetnek a korosodó szőlők sajátosságait bemutató írásból.

Látogatóban egy szőlőgazdaságnál a Csepel-szigeten
(Dr. Sárospataki György)
Beszélgetés Erdős Bálint borásszal a Ráckevén található szőlőültetvényéről, annak növényvédelmi feladatairól, valamint az elmúlt évek szőlészeti tapasztalatairól.

Mitől allergén egy pollen?
(Dr. Juhász Miklós)
A cikkből megismerhetjük a parlagfű allergén hatásának két formáját, valamint a pollenfal allergén fehérjéinek szerepét az allergiás reakciók kiváltásában.

Indul a „Parlagfűmentes tarló” program
(Péterfia Éva)
A szerző a „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság tagjaként bemutatja a szervezet tevékenységét, melyet az a fő cél vezérel, miszerint 30 db/m3 alá csökkenjen a levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja. Ismerteti a pollenkoncentráció csökkentésében elért eredményeiket, valamint programjaikat, különös tekintettel az idei Parlagfűmentes tarló” programra, mely a betakarítás utáni tarlóhántás fontosságát hangsúlyozza.

KITEKINTÉS

Kajszitermesztés Spanyolországban
(Dr. Szalay László)
Spanyolország sokszínű gyümölcsválasztékában fontos helyet foglal el a kajszi. Mivel a kajszit Magyarországon is meghatározó jelentőségű gyümölcsfajnak tekintjük, talán nem tanulság nélküli, ha egy kicsit közelebbről szemügyre vesszük a spanyol kajszitermesztést, azon belül is a legfontosabb termesztő körzeteket, az alkalmazott koronaformákat, valamint az alany és fajtahasználatot és nem utolsó sorban az öntözés ismérveit.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Ismerjük meg a traktorokat (7.)
(Dr. Varga Vilmos)
Az univerzális traktorok irányításával, kormányzásával kapcsolatos műszaki megoldásokat előző számunkban már összefoglaltuk. Ebben a részben a lánctalpas traktorok járó- és kormányszerkezeteit mutatjuk be.

Güttler – talajművelési technológia a felhasználó oldaláról (x)
(Páska Norbert)
A Güttler Kft. ajánlata szántóföldi talajmunkagépet vásárolók figyelmébe.

VOGEL-NOOT ajánlata a tárcsás talajművelésre (x)
(Pataki Sándor, Vági Zsolt)
Gazdálkodói tapasztalatok a VOGEL-NOOT munkagépekkel végzett talajművelés terén.

Väderstad-klinika. Integrált növénytermesztés a turai Galgamenti Szövetkezetben (x)
(Kovács Gábor)
A turai Galgamenti Szövetkezet tapasztalatai a Väderstad munkagépek terén.

Permetezéstechnikai tanácsok gazdálkodóknak (6.)
(Huszár Jenő, Pánczél Miklós)
A Farmcenter Kft. szakemberei cikksorozatuk megelőző részében tanácsokat adtak a permetező gépek szezon előtti helyes beállításához. Ebben a részben a permetezést közvetlen megelőző feladatokkal foglalkoznak.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Arcképcsarnok. Beszélgetés Hódi Pállal
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés Hódi Pállal, a Mórakert Szövetkezet elnökével a TÉSZ múltjáról, működéséről, a jövő terveiről és nem utolsó sorban a családról, életszemléletről.

Jegyzet gazdálkodóknak. Egy elszalasztott lehetőségről
(Kurucz Miklós)
Visszatekintés az Agrofórum legutóbbi Útkeresés sorozatára, melyen a precíziós gazdálkodás volt napirenden.

Jogi oldal. Gyümölcsültetvény telepítésének engedélyezése, nyilvántartása
(Dr. Szabó Lajos)
A jogi szakértő írásából a termőföld védelméről szóló 2007. CXXIX. törvény gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésére és nyilvántartására vonatkozó legfontosabb előírásait ismerhetik meg.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen