2009. márciusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Múló idő
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

A növénytermesztés és növénynemesítés kihívásai a 21. század elején
(Dr. Heszky László)
A napjainkban egyre többször hallani ökológiai katasztrófák esetleges bekövetkezéséről, amelyek csak úgy akadályozhatók meg, ha ismerjük a kiváltó okokat és a következményeket a mezőgazdaságra, különös tekintettel a növénytermesztésre és annak biológiai alapjait jelentő növényfajtákra nézve.

FÓKUSZBAN A GYOMIRTÁS

A napraforgó gyomirtása
(Radvány Béla)
A cikk a hagyományos és herbicid-ellenálló napraforgó hibridek gyomirtását ismerteti a lehetséges hatóanyagok alkalmazásának kifejtésével.

A kukorica vegyszeres gyomirtása
(Szabó László)
Az V. Országos Gyomfelvételezés előzetes adatai bizonyítják, hogy a kukorica gyomnövényeinek összetétele folyamatosan változik. Az utóbbi években a magról kelő egyszikű gyomnövények gyorsan terjednek, tehát a csak posztemergens gyomirtási technológia már nem ad megfelelő védelmet a kukoricában, így a preemergensen kijuttatható készítmények egyre nagyobb felületen való alkalmazása szükséges. A szerző ezért bemutatja a kukorica pre- és posztemergens gyomirtási lehetőségeit, kiemelve az engedélyezett herbicidek körét.

Kipróbáltam a Geniust (x)
Próbálja ki ön is a Genius (aminopiralid+piroxszulam+floraszulam+kloquintocet-mexil) gyomirtó szert kalászosokban a magról kelő és évelő kétszikű, valamint a magról kelő egyszikű gyomnövények ellen.

Kipróbáltam a Taltost (x)
Új, széles hatásspektrumú gyomirtó szer a Dow AgroSciences kínálatában a gabonatermesztők számára.

Kipróbáltam... Egy abonyi gazdálkodó tapasztalatai az Ikarusról (x)
Abonyi tapasztalatok a Dow AgroSciences Ikarus (klopiralid+pikloram+aminopiralid) gyomirtó szerével őszi káposztarepcében a magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények ellen.

Calaris – a kukorica új gyomirtó szere (x)
(Tóth Csantavéri Szilvia)
A Syngenta Kft. a Calaris (mezotrion+terbutilazin) gyomirtó szert kínálja a kukoricatermesztők számára.

Újdonságok a kalászosok gyomirtásában
(Godáné Biczó Márta)
A kalászosok gyomirtásában számos újdonság jelent meg. Teljesen új hatóanyagú készítményekkel, valamint régi, jól bevált hatóanyagok új technológiában való alkalmazásával lehet találkozni. Ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei MgSzH, Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakembere írásában a teljesség igénye nélkül összefoglalja, melyek azokat a gyomirtó szerek, amelyek az utóbbi kb. három évben jelentek meg a kalászos gabonák gyomirtásában, és a gyakorlatban már alkalmazzák is őket, ill. ismerkednek velük a gazdák.

Solar System – egy teljes gyomirtási lehetőség gabonában (x)
(Salamon György)
A Nufarm Hungária Kft. a Solar System (cinidon-etil+diklórprop-P+tribenuron-metil) gyűjtőcsomagot kínálja a gabonagyomirtásban.

Granstar Star után Colombus
(Papp Zoltán)
Gyomirtási tapasztalatok a Colombus EC-vel (klopiralid+fluroxipir+floraszulam) a KITE Pannon búza programjában.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Tanácsok a tavaszi talajmunkákhoz
(Dr. Birkás Márta)
A cikk a tavaszi talajmunkákra való felkészülést segíti. A szerző elöljáróban a klímaváltozás (enyhébb csapadékosabb tél, melegebb, szárazabb nyár) kapcsán a talajművelésre vonatkozó ismereteket és a lehetséges teendőket tekinti át. Értékeli a 2008. nyári és őszi alapozó művelések minőségét, kiemelve, milyen kockázatokkal lehet számolni a tavaszi talaj-előkészítések során. Tanácsokat ad a művelési hibák elkerülésének és enyhítésének módjáról. Felhívja a figyelmet arra, hogy nem a sok, hanem a jól időzített talajmunka lesz hasznot hozó, ráadásul kevesebbe is kerül.

A napraforgó-termesztés hatékonyabb EPSO Top® levéltrágyázással (x)
(Dr. Zsom Eszter)
A megfelelő termés és olajtartalom érdekében a K+S Kali GmbH szakembere az EPSO Top® keserűsóoldattal végzett levéltrágyázást ajánlja a napraforgó-termesztők számára, mellyel optimális magnézium-ellátás biztosítható.

Mérlegen a napraforgó takarékos trágyázása
(Dr. Petróczi István Mihály)
A napraforgót talajzsaroló növényként ismerjük; a talaj természetes tápanyagkészletét agresszívan hasznosítja. E rendkívüli képességére költségtakarékos trágyázási stratégia alapozható, amelyhez segítséget nyújtanak a szegedi Gabonakutató Kht. tartamkísérleteinek eredményei.

Gazdasági értékmérő tulajdonságok javításának lehetőségei (x)
(Dr. Tóth Szilárd)
A Mikro-Vital új típusú, nagy hatékonyságú baktériumkészítmény a napraforgó-termesztők számára.

Felkészülés a napraforgó betegségek elleni védelmére
(Dr. Békési Pál)
A szerző írásában számba veszi és mérlegeli a napraforgó-betegségek elleni védekezési lehetőségek (genetikai, agrotechnikai, biológiai vegyszeres védelem) teljes vertikumát.

Karbamid vagy MAS? (x)
(Vári Rita)
A Linzer Agro Trade Hungary Kft. szakembere a LINZER NAC műtrágya használatának előnyeire mutat rá írásában.

A napraforgó sikeres védelme (x)
(Rácz István)
2008-ban a DuPont új megoldással, az AlertÒSun gombaölő szerrel jelent meg a napraforgó lombvédelmében.

A napraforgó fehérpenészes rothadása elleni védekezés lehetőségei szűk vetésforgó esetén (x)
(Máté Imre, Turóczi György)
A Magyar Kwizda kínálatában a termelők rendelkezésére áll a Coniothyrium minitans gomba spóráit tartalmazó Koni® WG készítmény a fehérpenész ellen.

Magyarország energiaellátási problémáinak megoldásán dolgozik a Szegedi Tudományegyetem. Sajtóközlemény
Hosszú távon az energiaellátásban jelentkező problémák enyhítésére is alkalmas lehet, és új bioüzemanyag használatát teszi lehetővé az a gyakorlati technológia, melyet a Szegedi Tudományegyetem kutatói dolgoztak ki. A módszerrel ugyanis szénhidráttartalmú, értéktelen növényi hulladékokból olcsó és környezetbarát energia állítható elő.

Csata után – a növényvédő szerek helyzetéről
(Dr. Tőkés Gábor)
Véget ért az európai testületek vitája a növényvédő szerek új engedélyezési rendeletéről és a peszticidhasználati irányelvről. Tekintsük át, milyen döntés született és mindez milyen változást jelent a magyar növénytermesztők számára.

ODesi – azaz új formában a Sekator és a Huszár (x)
(Farády László)
A Bayer CropScience 2009-től Sekator OD és Huszár OD néven, új formulációban és számos új előnnyel kínálja régi készítményeit a gyakorló szakemberek számára.

Atonik: a repce legális doppingszere! (x)
(Vitéz Péter)
Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. az Atonik biostimulátort ajánlja a repcetermesztők figyelmébe.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Az újburgonya termesztéstechnológiai változatai Magyarországon (2.)
(Dr. Kruppa József, Heller Szabóné Molnár Márta, Dr. Hodossi Sándor)
A cikksorozat második részében a szerzők áttekintik az ökológiai adottságainkat és a biológiai alapjainkat a szántóföldi újburgonya-termesztés szempontjából, továbbá ismertetik az újburgonya-előállítás szántóföldi módszereit (korai termesztés, nyári kiültetés, valamint duplázás).

Tápanyag-gazdálkodási feladatok a szántóföldön (x)
A Yara tápanyag-utánpótlási ajánlata szántóföldi kultúrákban.

A hazai vetőburgonya-szaporítás elmúlt öt évének tapasztalatai
(Keresztes Dénes)
A szerző a vetőgumó szaporító területek alakulását megyénként, valamint a hazai és külföldi fajták szerint értékeli, továbbá bemutatja a betakarított termés mennyiségének változását az EU-hoz való csatlakozásunk évétől kezdve. A cikk végén az ezekből levont következtetéseit foglalja össze.

Mit keresnek a magyar gazdák az interneten? (x)
Beszélgetés a Farmit.hu agroportál ügyvezetőjével, Witzl Tamással.

A környezettudatos szántóföldi növénytermelés egyes termesztési eljárásairól, agrokemikáliáiról (3.) (x)
Speciális foszforvegyületeket, rezet és mikroelemeket tartalmazó növényvédelmi technológia a búzatermesztők számára a Plantaco Kft. kínálatában.

Finálé – Lezárult a Burgonya Nemzetközi Éve
(Dr. Bódis László)
A szokásos helyen és időben (Keszthelyen és januárban) tartották a Pannon Egyetem Georgikon Kara Burgonyakutatási Központjának szervezésében a Burgonya ágazati fórumot, amely egyúttal záró eseménye volt a Burgonya nemzetközi Évének.

Sikerrel zárult a HUNGEXPO idei „mesterhármas” szakkiállítása
(Dr. Demes György)
A Hungexpo Zrt. január 28. és 31. között második alkalommal rendezte meg a gép-, a kertészeti, valamint a szőlő- és borágazat termékeinek egy helyen és egy időben történő bemutatását a megújult Budapesti Vásárközpontban. A három ágazatot reprezentáló AGRO+MASHEXPO, a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet kiállítások ennek jegyében minden eddiginél több termékújdonságot, aktuális kérdésekben bővelkedő szakmai programot kínáltak a látogatóknak.

Lezárult a szőlőkivágási támogatás első szakasza. Sajtóközlemény
(MVH)
A szőlőültetvények kivágásához nyújtott támogatás feltételeiről szóló 100/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet alapján 5420 kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A támogatási intézkedés célja, hogy az idős korú gazdálkodók méltányos feltételek mellett befejezhessék a szőlőművelést, ami egyúttal az uniós tagállamokban előállított borfeleslegek visszafogását is elősegíti.

Folytatódik a kukorica intervenciós felvásárlása. Sajtóközlemény
(MVH)
Tavaly az unióban az intervencióra felajánlott kukorica mennyisége nem érte el a maximálisan átvehető 700 ezer tonnát, ezért 172.377 tonnára megnyílt az újabb felvásárlási időszak.

EU Élelmiszersegély Program. Sajtóközlemény
(MVH)
Az EU Élelmiszersegély Program jelenleg Magyarország legnagyobb élelmiszer segélyprogramja. Ennek keretében 2009-ben 3 milliárd forintot fordíthat az ország segélyezés céljára.

ZÖLDSÉGTERMESZTŐK FIGYELMÉBE

Védekezés a tavaszi fagykárok ellen a zöldségtermesztésben
(Dr. Slezák Katalin, Orosz Ferenc)
Az utóbbi néhány évben a szélsőséges tavaszi időjárás a szabadföldön és a fűtetlen termesztőberendezésekben is károkat okozott. A fagyok okozta károsodás lehet kifagyás, felfagyás, elfagyás és lefagyás. A fagykárok csökkentésére különböző módszerek állnak rendelkezésre, amelyek megvalósíthatósága az egyes zöldségfajok esetében igen eltérő lehet. A szerzők ezeket a technikákat tekintik át az időszakos növénytakarástól, a fagyvédelmi öntözésen át, az indirekt fagyvédelmi módszerekig.

Mi lesz veled szegedi fűszerpaprika? Riport
(Kosztolányi Attila)
Tradíció, minőség, szegedi paprika – mi lesz veled?” című konferencia központi témája a magyar fűszerpaprika-termesztés helyzete, a szakma előtt álló lehetőségek ismertetése és a fűszerpaprika magyar és nemzetközi piacon elvesztett pozíciójának visszaszerzésére volt. Bemutatásra kerültek továbbá a legfontosabb termesztéstechnológiai elemek (metszés, termés- és klímaszabályozás, víz- és tápanyagellátás) és palántanevelési módszerek is.

Öko-palántanevelés a gyakorlati lehetőségek és a kutatás tükrében
(Pap Zoltán, Tóbiás Andrea)
A szakemberek írásukban az öko-palántanevelést járják körbe, melyből az olvasók megismerhetik az öko- és a hagyományos palántanevelés közötti különbségeket, ill. azt, hogy a kutatások alapján milyen palántanevelő közegek használhatók fel a legjobb eredménnyel öko-palánta előállítás céljára.

GYÜMÖLCSTERMESZTŐK FIGYELMÉBE

Az integrált gyümölcstermesztés alapelvei (1.)
(Dr. Szalay László)
A szerző most induló cikksorozatában az árutermelő gyümölcstermesztésben ma leginkább elfogadott integrált termesztési módszerek részleteit szeretné bemutatni. Jelen írásból arra nyerhetnek választ, hogyan alakult ki az integrált gyümölcstermesztés? Mi is az integrált gyümölcstermesztés? Melyek az integrált gyümölcstermesztés fő alapelvei?

Az eper-pajzstetű elleni küzdelem őszibarackosainkban
(Makó Szabolcs, Makóné Buzás Eleonóra, Makó László)
Gyakorlati tapasztalatok az eperfa-pajzstetű elleni védekezés lehetőségeiről és az esetleges korlátokról.

A meggytermesztés jelene és kilátásai a gazdaságosság tükrében (3.)
(Dr. Apáti Ferenc)
A sorozat harmadik része a németországi meggytermesztés költség- és jövedelemviszonyaival, illetve gazdaságosságával foglalkozik.

Az álló és kertészeti kultúrákban is teljes a Yara technológiája és termékkínálata (x)
A Yara széleskörű tápanyag-utánpótlási ajánlata a növénytermesztők számára.

Bayer alma-szimpóziumon járva. Riport
(Kosztolányi Attila)
A Bayer CropScience 2009. január 27-én Nyíregyházára, a Hotel Pagony konferenciatermébe invitálta az almatermesztő szakembereket az évek óta nagy érdeklődésre számot tartó „alma szimpóziumára”.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

Van-e ára a környezetbarát növénytermesztésnek?
(Dr. Somogyi Norbert)
Napjainkban egyre általánosabb a minél tisztább környezet és a minél egészségesebb – és a lehető legkevesebb szermaradványt tartalmazó – élelmiszer iránti igény. Ha a társadalom azt szeretné, hogy az élelmiszereket (és most már üzemanyag-alapanyagot is) termelő gazdák az eddigieknél sokkal inkább környezetbarát termelést folytassanak, akkor el kell fogadni, hogy ezért a fogyasztói oldalnak is valamilyen formában áldozatot kell hoznia. Hogy miért, arra az INRA dijoni kutatói (is) keresik a választ. Munkájukba pedig e cikkből szerezhetnek bepillantást az olvasók.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

A CLAAS XERION eszközhordozó „rendszer” traktor
(Dr. Demes György)
A CLAAS XERION 3800 az idei AGRO+MASHEXPO-nak köszönhetően Magyarországon is az érdeklődés középpontjába került. Az írásból megismerhetik mindazt, ami ezt az erőgépet megkülönbözteti a hagyományos univerzális traktoroktól.

Új, nagyteljesítményű Massey Ferguson traktorok
(Dr. Demes György)
Miután az MF 8600 sorozatú traktorok legnagyobb, legerősebb tagja, a Massey Fergoson MF 8690 traktor mezőgazdasági gépek EIMA bolognai seregszemléjén elnyerte a „2009 év traktora” és a legszebb traktornak járó „Arany Traktor“ díjat, a budapesti AGRO+MASHEXPO szakkiállításon újabb elismerésben részesült, ahol innovációs nagydíjjal tüntették ki. Jelen írásban az elnyert díj okán az MF 8600 sorozatú traktorokat mutatjuk be.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Üzenet a Szerzőknek és az Olvasóknak
(AF)

„Partnerség és innováció” stratégiájával a megváltozott gazdasági környezetben is
(Dr. Demes György)
A BASF Hungária Kft. Agrodivíziója „Irányok 2009 – Konferencia a partnerségről” címmel tartotta meg kereskedői partnereknek szóló rendezvényét, amelyre 2009. január 21-én Budapesten, a VAM Design Centerben került sor. A résztvevők az elhangzott előadásokból megismerkedhettek a BASF jelen gazdasági helyzethez igazított stratégiájával, a közös fejlődést megalapozó választott úttal, valamint a BASF új innovatív megoldásaival.

Jegyzet gazdálkodóknak. A kölcsönös megfeleltetés szakmai követelményeiről
(Kurucz Miklós)
A sorozat keretében most a kölcsönös megfeleltetés néven ismerté vált követelményrendszer alapját, a közvetlen célokat, a számonkérhető elírásokat ismerhetik meg.

A szakismeretet ajánlották (Mezőgazdasági Könyvhónap 2009)
(Kurucz Miklós)
Az agrárszakírás ünnepe a Mezőgazdasági Könyvhónap. Egyaránt érinti a hosszabb időre irányt mutató szakkönyvek, szaktanácsadási művek, folyóiratok szerzőit és a nélkülözhetetlen napi információkat tartalmazó szakcikkek íróit, a lapok szerkesztőit. Egyúttal felhívás a gazdálkodók felé: a mai szaktudás már nem elég holnapra. Gazdasági szervezetek vezetői, egyénileg gazdálkodók, de még az alkalmazottak számára is az önképzés lehetőségét és időszakát jelentheti a február.

Jogi oldal. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényről és a kapcsolódó jogszabályváltozásokról  (3.)
(Dr. Vercseg Orsolya)
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakembere a jogi oldal keretében ezúttal az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény felhatalmazása alapján, a növényvédelmi szakterületen kiadásra került három kormányrendelet (Növényvédelmi Módszertani Gyűjtemény összeállításának, közzétételének szabályairól, a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályairól, a bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről) mutatja be az olvasók számára.

Agrármúltunk nagyjai. Ambrózy-Migazzi István (1869-1933)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Ambrózy-Migazzi István életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen