2011. augusztusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Az Ezüst Balatontól a SZK-kig (második rész)
(Dr. Bódis László)

HÓNAP TÉMÁJA

Mi történt – történjék – veled, magyar élelmiszeripar?
(Dr. Kralovánszky U. Pál)
A történelem során számos példát találunk arra, hogy lerombolt várak, városok, templomok, települések helyén, azok romjain épült újjá a jövő. Elolvasva Kralovánszky professzor írását, szemünk elé tárul, hogy miként omlott össze, a tőkeérdekeltségek milyen módon lehetetlenítették el az egykor virágzó magyar élelmiszeripart, valamint, hogy e sanyarú helyzetben van-e mód a talpra állásra.

FÓKUSZBAN A REPCE

Új termesztéstechnológiai elemek a repcetermesztésben
(Miskucza Péter, Páll László)
Az elmúlt évtizedben a repcetermelés a növénytermesztés legdinamikusabb fejlődő ágazatává vált Magyarországon is. Ahhoz, hogy az újabb fajták/hibridek egyre növekvő genetikai potenciálját minél jobban ki tudjuk használni, fokozottan figyelemmel kell lennünk az új termesztéstechnológiai elemekre (kórokozók elleni védekezés, becőragasztás), valamint az előveteményre is vallják írásukban a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. szakemberei.

A kis káposztalégy mint veszélyes repcekártevő
(Farkas István)
Mára a kis káposztalégy a repcének is veszélyes kártevőjévé vált, éppen ezért úgy gondoltuk, érdemes e kártevőre külön felhívni a repcetermesztők figyelmét, bemutatva életmódját, kártételét, előrejelzésének és nem utolsó sorban az ellene irányuló agrotechnikai és kémiai védekezéseknek a lehetőségeit.

Mindent rólunk (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

RAPOOL – ismert szereplők új márkanév alatt egyesítik erőforrásaikat (x)
(Blum Zoltán)
Új generációs hibridrepcék a RAPOOL 2011-es fajtakínálatában.

Ha augusztus – akkor repce! (x)
(Vári Rita)
A Linzer AgroTrade tápanyag-utánpótlási javaslata repcetermesztők számára.

Repcét jövedelmezően, Yara technológiával! (x)
(Dr. Térmeg János)
Yara készítmények a repcék megfelelő tápanyagellátása érdekében.

Alapozza meg a következő évi termést már 2011-ben! (x)
A K+S Kali GmbH a termésbiztonság növelésének lehetőségeit kínálja káliumtrágyázással a főbb szántóföldi növények esetében.

Gyomirtsunk a vetés után, vagy deszikkáljunk az aratás előtt? (x)
(Fehér Tamás)
A Kwizda ajánlatai a repce őszi alapgyomirtására.

Repce Őszi Pack a Cheminovától – szakmai csomag ingyen rovarölővel! (x)
Ismerjék meg a Cheminova legújabb szakmai csomagját, mely tartalmazza a legszükségesebb ősz technológiai elemeket az eredményes repcetermesztés érdekében.

Nem bűn többre vágyni! Őszi repcevédelmi technológia – a teljesség igényével (x)
Őszi repcevédelmi technológia a BASF-től.

Őszi vetésű növényeink termésbiztonságának megalapozása (x)
(Salamon György)
A Nufarm Hungária Kft. nemcsak növényvédelmi megoldásokat, hanem vetőmagot is kínál a búza- és a repcetermesztők számára.

Bayer Légyott, 2011. Tudósítás
(Dr. Demes György)
Az idei Bayer Légyott meghívó június 7-e és 15-e között három helyszínre (Tolna-Mözs, a Győr melletti Rum, illetve Nemesbikk) szólt. Mindegyik rendezvényt nagyszámú érdeklődő tisztelte meg, akiknek – a Bayer munkatársak szakavatott magyarázata, illetve a „Légyott”-ok szokásos elrendezésű kísérleti parcellái mellett – alkalma nyílt megismerkedni a Bayer jelenlegi és legújabb készítményeivel, illetve azok hatásával kalászosokban, repcében és kukoricában.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

A raktári károsítók elleni védekezésről
(Hertelendy Péter)
A nyár beköszöntével elkezdődik az aratás, a termények betakarításának időszaka. A szántóföldeken eddig is több károsító veszélyeztette az ott termesztett növényi termékek mennyiségét, minőségét és ez a folyamat – sajnos – az aratással és raktározással sem szűnik meg. Éppen ezért most röviden a legfontosabb raktári kártevőket és az ellenük irányuló védekezési lehetőségeket tekinthetik át elolvasva ezt az írást.

Celest Toppal növelhető a kalászos termelés termésbiztonsága (x)
(Kamp János)
Átfogó védelem a kalászosok csírakori kórokozói és kártevői ellen a Syngentától.

A jövő technikája már itt van. Tudósítás
(Kosztolányi Attila)
Az idén immár ötödik alkalommal megrendezett tanácskozáson és bemutatón nemcsak a zimányi Farkas Kft. eddigi precíziós fejlesztési irányait, hanem ehhez kapcsolódóan e szakterület technikai újdonságait, valamint a precíziós növénytáplálás és gyomszabályozás újabb eredményeit is megismerhették a rendezvényre látogatók.

Dessicash 20 SL – az előre tervezhető, hatékony és gazdaságos napraforgó állományszárításért (x)
(Dr. Kondár László)
Új termék a Chemtura AgroSolutions kínálatában a napraforgó állományszárítására.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Arcképcsarnok. „Folyton tanulnunk kell, és a tudást tovább kell adnunk!” Beszélgetés dr. Birkás Márta egyetemi tanárral
(Dr. Bódis László)
Az Arcképcsarnok sorozat mostani részében dr. Birkás Márta egyetemi tanár vall a talajművelés művészetéről, az elért eredményeiről, mintegy tükröt tartva szakmai pályafutása elé.

Agrár-külkereskedelmünk 2010. évi eredményei (2.)
(Dr. Szabó Jenő)
A KSH által közzétett legfrissebb, előzetes külkereskedelmi adatok tükrében érdemes áttekinteni, milyen irányt mutatnak a főpiaci összefüggések és melyek a prominens egyenlegjavító piacaink.

Termelés és tápanyag-gazdálkodás
(Dr. Horváth József)
Miként lehet a tápanyag-gazdálkodásra rendelkezésre álló anyagi erőt a leghatékonyabban és legszakszerűbben (legtakarékosabban, és a lehető legeredményesebben) felhasználni? Minderre választ nyerhetnek, ha elolvassák a Talajerő plusz Kft. szakemberének írását.

Mit eszik a magyar?
(Zsigó György)
Milyen szerepet játszanak a nem megfelelően kezelt növényi termények a magyar lakosság egészségi állapotában? Ki a felelős ezért a folyamatért? Hogyan tovább? Mindezekre a kérdésekre választ nyerhetnek a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberének írásából.

Szántóföld Napja a BASF szervezésében. Tudósítás
(Dr. Demes György)
Az immár 8. alkalommal sorra kerülő szántóföldi bemutatót az idén is az ország négy különböző tájegységén (sorrendben Kondoroson, Hajdúböszörményben, Győrben és Szekszárdon) rendezték meg, ahol az ide ellátogatóknak alkalmuk nyílt a BASF által ajánlott növényvédelmi technológiák eredményességének testközelből való megismerésére, az idei kihívásokkal teli szezon nehézségeinek megvitatására, illetve az együttgondolkodásra.

„A siker nem más, mint egy jó döntés eredménye. A jó döntést, egy tapasztalat előzi meg.” (x)
Új generációs hibrid kukoricák a KWS-től.

„Jó szomszédok a közös jövőért” (1.) Tudósítás
(Dr. Bódis László)
A fenti cím volt a mottója annak a két határon átnyúló eseménynek, amelyeknek Mórahalom adott otthont június 24-én a Heller-tanyán, július 6-án pedig a Rozsmalomban. A Magyarország-Szerbia – uniós társfinanszírozással megvalósuló – Együttműködési Program keretében, mindkét rendezvényre, nemcsak hazánkból, de a szomszédos Vajdaságból is szép számmal érkeztek vendégek.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(MZs – PP)
A főbb szántóföldi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó, repce) vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául” (14.) GM-fajta előállítása szabadalomvásárlással
(Dr. Heszky László)
A legtöbb országnak és nemesítő cégnek nincsenek dollár milliárdjai, amivel versenyezni tudnának a globális cégekkel, nóvum értékű transzgénikus (GM) fajták előállításában és a vetőmagpiacaiért folyó nemzetközi versenyben. Számukra alternatívaként kínálkozik a szabadalomvásárlás. Ebben a részben olyan GM-fajta előállítását mutatjuk be, melyek nemesítése egy eredeti GM-fajta szabadalmának, vagy szabadalmainak felhasználására alapul.

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Biogáz előállítása szárazfermentációs technológiával
(Dr. Aleksza László)
Jelen cikkben a biogáztermeléssel kapcsolatos általános összefüggések mellett az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló, Magyarországon még nagyrészt ismeretlen, minden szempontból innovatívnak tekinthető szárazfermentációs technológiát mutatja be a Profikomp Zrt. szakembere.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Étkezési vöröshagyma jövedelmezőségi vizsgálata
(Dr. Deme Pál, Dr. Marselek Sándor, Rábaközi Dóra)
Többéves vizsgálati eredményekbe nyerhetnek most betekintést, melynek tárgyát a vöröshagyma termésátlagának, a termelési költségének, az értékesítési átlagárának és a jövedelmezőségének alakulása képezte egy hazai vöröshagyma-termesztő üzemen keresztül.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

A vashiány veszélyeztetheti az ültetvény gazdaságosságát
(Dr. Szalay László)
A mikroelemek közül a gyümölcsfák a vasat használják a legnagyobb mennyiségben, azonban a hazai ültetvényekben sajnos gyakran találkozunk vashiánnyal. Megszüntetése nem mindig könnyű feladat, ezért e cikk keretében nemcsak a vas szerepéről, a vashiány okairól, hanem orvoslásának lehetőségeiről is részletesen olvashatnak.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Fürtfonnyadás
(Dr. Zanathy Gábor)
Az érés kezdetéig egészségesen fejlődő fürtök látványa bizakodással töltheti el a szőlősgazdákat. A zsendülő termés felett érzett öröm azonban nyomban hervadni kezd, ha az ültetvényt járva azt látják, hogy egyes fürtök idő előtt fonnyadásnak indulnak. De nem csupán a lelki megrázkódtatások elkerülése érdekében célszerű megelőzni, vagy legalábbis mérsékelni a fürtfonnyadást! A bogyók töppedésével ugyanis a várható árbevétel is látványosan zsugorodik!

Eddigi tapasztalatok és a még várható veszélyek a szőlő ültetvényekben…
(Dr. Dula Bencéné, Dr. Brózik Sándor)
Írásukban gyakorlati szemszögből mutatják be a szerzők, hogy a 2010-es kiugróan csapadékos év –elsősorban az északi borvidékeken –, milyen növényvédelmi problémákat hagyott a 2011-es évjáratra, ill. milyen további veszélyekkel kell számolni az idei évben még a szüret előtt.

Hatból négy Champion díjat magyar borok nyertek. Sajtóközlemény
Magyarország legnagyobb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a Közép-Európa „bor-iránytűjének” tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, 2011. június 16-19. között, Pécsett rendezték meg.

Viharfelhők Újbuda egén. Riport
(Dr. Bódis László)

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

A szálastakarmány-betakarítás és -tartósítás gépei az EIMA 2010 szakkiállításon (2.)
(Dr. Bellus Zoltán)
Jelen írásban az EIMA 2010 nemzetközi mezőgazdasági gépkiállításon látott hengeres bálák készítésére alkalmas változó és állandó kamrás, valamint a szögletes bálák készítésére szolgáló kis- és nagybálázó gépeket mutatjuk be, továbbá számot adunk a bálacsomagolással, silófóliatöltéssel és bálaszárítással történő tartósítás lehetőségeiről is.

VOGEL-NOOT TerraTop öt gerendelyes szántóföldi kultivátorok (x)
Ismerjék meg Önök is a VOGEL-NOOT kínálatában szereplő legújabb fejlesztésű, 5-gerendelyes kialakítású, vontatott kultivátort, a TerraTopot.

FENDT újdonságok, 2011
(Dr. Demes György)
Huszonhárom ország 166 szakmai képviselője volt hivatalos az AGCO konszern nemzetközi sajtótájékoztatójára, amelyet a Fendt gyár székhelyén, Marktoberdorfban rendeztek meg 2011. június 14-15-én, és amelyen fontos fejlesztési eredmények, beruházások, illetve akvizíciók kaptak először nyilvánosságot. Közülük most az új Fendt 700 Vario traktorcsaládot mutatjuk be olvasóinknak.

Vigyázz, kész, rajt! Induljon a szántás!
(Demes Gabriella)
A gödöllői VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet adott otthont az újonnan alakult Magyar Szántóverseny Egyesület sajtótájékoztatójának, melyről rövid összeállítást olvashatnak szaklapunkban.

„Nem bántam meg, hogy hét évvel ezelőtt a TUME vetőgép mellett döntöttem!” Riport (x)
(Dr. Demes György)
Több éves Gyakorlati tapasztalatok az Axiál Kft. által forgalmazott TUME Nova Combi vetőgéppel.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Az innovációról
(Kurucz Miklós)
A Jegyzet soron következő része az innovációról mint fogalomról „rántja le a leplet”.

Agrármúltunk nagyjai. Szentannay Sámuel (1876-1956)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Szentannay Sámuel életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen