2011. februári lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Februári borongások
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Beszámoló az Agrárminiszterek vacsorájáról
(Dr. Bódis László)

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Feladatok több évre – a vízkárt szenvedett talajok gyógyítása
(Dr. Birkás Márta)
Szerző tanulmányában előbb a víztöbblet okán szerzett tanulságokat sorolja fel, a kevésbé gondozott talajok sérülékenységét, a sok év óta kímélt talajok nagyobb ellenállását a kedvezőtlen klíma jelenségekkel szemben. A talaj gyógyítási fogásokat idények és a károk mértéke szerint részletezi. Legfontosabbnak a meglévő károk súlyosbításának elkerülését, a talajok hordképességének, az eliszapolódással, ülepedéssel szembeni ellenállásának növelését említi. A program sikerét a talajállapot ismeret, a gondosság, a lépésről lépésre való végrehajtás előlegezi meg.

A tápanyagellátásról időszerűen (x)
(Vári Rita)
Linzer Agro Trade Hungary Kft. tápanyag-ellátási javaslata.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Mindent rólunk (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

Arcképcsarnok. „Fel kell ismerni az agrárium fontosságát!” Beszélgetés dr. Gazdag Lászlóval
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés dr. Gazdag László agrárközgazdásszal a magyar agrárium helyzetéről.

DuPont Növényvédelmi Konferencia – 2011 (x)
Gyakorlati tapasztalatok és a legújabb fejlesztések álltak a DuPont növényvédelmi konferenciasorozatának középpontjában.

Agrármérleg – 2009 (2.)
(Kurucz Miklós)
Az írás első részében az agrárágazat 2009-es teljesítményének rövid összegzését, a főbb irányokat adta közre a szerző, a mostani folytatás a téma teljesség igénye nélküli, a kiemelt szempontok szubjektív válogatásával készült lezárása.

„Védőoltás” a növényeknek (x)
(Dr. Sebestyén Endre)
A növényi immunrendszer stimulálására alkalmas készítmények a Plantaco Kft. kínálatában.

Visszatekintés az őszi búza növénybetegségeinek 2010. évi alakulására
(Dr. Békési Pál, Hertelendy Péter)
Legfontosabb kenyérgabonánk, az őszi búza meglehetősen nehéz évet tudhat maga mögött. Éppen ezért a szerzők fontosnak tartották növénykórtani szempontból összegezni az elmúlt év történéseit, a legfontosabb kórokozók és kártételük alakulását.

2011 – ötödik évébe lép a siker (x)
(Farády László)
A Bayer Jubileum csomagja a kalászos gabonák védelmében.

Tavaszi árpa országos fajtakísérletek eredményei – 2010
(Dr. Tomcsányi András)
Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2010-ben is a Gabonakutató Nonprofit Kft. szakembereire hárult a feladat, hogy megszervezzék az országos tavaszi árpa fajtakísérleteket, melynek eredményeit adják most közre írásukban.

Gyomirtásban nincs kompromisszum! (x)
(Vig József)
A Kwizda Agro gyomirtási ajánlata kalászosokban.

Az árpa növénybetegségeinek alakulása 2010-ben
(Hertelendy Péter)
A 2010. év az őszi árpa számára növénykórtani szempontból rendkívül nehéz év volt. Éppen ezért érdemes visszatekinteni és nyomon követni a vegetáció során fellépett fontosabb növénybetegségek alakulását az időjárás függvényében.

Az agrártámogatások kölcsönös megfeleltetési rendszerének bevezetése Magyarországon – informatikai megújulás
(Mezőszentgyörgyi Dávid)
Az írásból megismerkedhetnek az Elektronikus Kormányzat Operatív Program (EKOP) keretében, 2,7 milliárd forintos uniós forrásból megvalósított új informatikai rendszerrel, mely az agrártámogatások kölcsönös megfeleltetését támogatja Magyarországon.

Kipróbált gyomirtási megoldások az összetett gyomflórájú búzatáblákra (x)
(Salamon György)
Nufarm gyomirtási megoldások őszi búzában.

A kukorica termésverseny díjkiosztó ünnepségéről
(Dr. Bódis László)
Februárban írni egy múlt év decemberében lezajlott eseményről – mondhatják – kissé idejétmúlt. Ez akár igaz is lehetne, ha a kukorica termésversenyen bemutatott és most felidézett eredmények nem lennének időtállóak, valamint nem hathatnának inspirálóan a 2011-es tenyészidőszakra nézve is.

Lépéselőnyben a DEKALB. Tudósítás
(Dr. Demes György)
Tudósítás a Monsanto Hungária Kft. december 9-én, Budapesten tartott, immár hagyományszámba menő disztribútori találkozójáról.

Santana 1G – megkérdeztük a felhasználókat (2.) (x)
Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. új talajfertőtlenítő szerének 2010-es felhasználói tapasztalatai.

Fenntartható tanyai gazdálkodási modell. Tudósítás
(Tóth Szeles István)
A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. vajdasági partnerével, a zentai Kertészek Egyesületével közös, az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló együttműködési programba kezdett. A „Fenntartható tanyai gazdálkodási modell a magyar-szerb határmenti térségben” projekt nyitókonferenciáját decemberben a Gabonakutatóban tartották meg.

Előnyben a KWS korai kukorica fajtái (x)
(Kónya Zsolt)
A KWS fajtaajánlata kukoricatermesztők számára.

A közterületi növényvédelem aktuális problémái (2.)
(Zsigó György)
A közterületi növényvédelem gyakorlati tapasztalatait összegző írás második részében a kártevőkhöz képest semmivel sem kisebb gondot jelentő kórokozókat és gyomnövényeket, az ellenük irányuló védekezés alapjait ismerhetik meg.

PRIMUS SEED lépéselőnyben a SAATEN-UNION újgenerációs hibridjeivel! (x)
Amiért a SAATEN-UNION újgenerációs kukoricahibridjeit érdemes választani.

A biológiai sokféleségről
(Kimmel István)
A Vidékfejlesztési minisztérium szakembere a 2010 – a Biodiverzitás Nemzetközi Éve című internetes cikk alapján a szakterülettel foglalkozó kutatók véleményét foglalja össze röviden írásában.

A Force 8 éves alkalmazásának tapasztalatai (x)
(Vereczkey Katalin, Lucza Zoltán)
A Syngenta Kft. szakembereinek írásából megtudhatják, miben rejlenek a Force talajfertőtlenítő rovarölő szer használatának előnyei.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(PN)
A főbb szántóföldi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó, repce), valamint a növényi fehérjék vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át.

Lépéselőnyben a Dekalb hibridekkel (x)
Tekintsék át a DEKALB kukoricahibridek értékmérő tulajdonságainak összefoglaló táblázatát.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául” (8.) Géntranszfer technikák
(Dr. Heszky László)
A géntechnológia gyakorlati felhasználása előtt álló egyik nagy akadályt a transzgén bejuttatása jelenteti a növénybe, pontosabban a növények sejtjeibe. Most azokat a technikákat (géntranszfer) ismertetjük, amelyek mindezt lehetővé teszik.

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

A cukorcirok – egy perspektivikus növény a megújuló energia előállításához
(Kovács Gergő Péter)
A hazai kutató- és felsőoktatási intézmények egyre nagyobb figyelmet fordítanak a bioetanol- és biogáz-előállítás szempontjából előremutató energianövényre, a cukorcirokra, amelynek termesztési sajátosságait és felhasználási lehetőségeit mutatjuk most be.

Biogáz-termelés a mindennapi gazdálkodás során Franciaországban
(Dr. Somogyi Norbert)
Az írásból egy francia energiaügynökség egyesület szervezésében megrendezett kétnapos gyakorlati mezőgazdasági biogáz-konferencia kapcsán az Ardennes megyében hatékonyan működő, különböző megvalósítású biogázüzemek mindennapjaiba nyerhetnek betekintést.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Minőségi korai burgonyatermesztés szerves trágya alkalmazásával
(Pap Zoltán)
Az írásban a korai burgonya tápanyagellátása kapcsán a műtrágyázással szemben az istállótrágyázás új megjelenési formái kerülnek előtérbe, mellyel hozzájárulhatunk növényeink egészséges fejlődéséhez, továbbá az értékesebb növényanyag mellett tisztább környezetet teremthetünk gazdaságunkban, hiszen így csökkenthető a talajból kimosódó nitrogén mennyisége is.

A Vetőmag Szövetség és Terméktanács állásfoglalása…
Az illegális zöldségvetőmag és szaporítóanyagok forgalmazásával és felhasználásával kapcsolatban olvashatják a Vetőmag Szövetség és Terméktanács állásfoglalását.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Európa körtetermése 2001 és 2010 között
(Dr. Szalay László)
A körte fontos helyet foglal el a mérsékelt égövi gyümölcsfajok sorában. A gyümölcstermesztésben és kereskedelemben dolgozó szakemberek számára a döntéseik meghozatalához fontos információt jelent a termésmennyiségek alakulása. Ebben lehet segítségükre a World Apple and Pear Association (WAPA) szervezet is, mely rendszeresen figyeli a körtetermesztés volumenének változásait. Most e szervezet adatai alapján az elmúlt 10 év európai körtetermesztésének alakulásait, a főbb termesztett fajtákat tekinthetik át.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Vesszőérés
(Dr. Zanathy Gábor)
A metszés végrehajtását a rügyek termékenysége, egészségi állapota mellett többek közt az is befolyásolja, hogy miként értek be a vesszők. Mivel a csapadékkal nem fukarkodó 2010-es esztendő a szőlőhajtások beérésének sem kedvezett, ezért a szerző jelen írását – a közelgő metszési időszakra való tekintettel – a vesszőérés témakörének szenteli, különös tekintettel a vesszők érettségi állapotának megítélésére.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Bargam (Gambetti) Elios és Fox vontatott permetezőgépek hidraulikus szórókerettel (x)
Ismerjék meg az INTERAT Zrt. forgalmazásában kapható BARGAM permetezőgépek széles választékát.

Ismerjük meg a betakarító gépeket…(18.) Göngyölve bálázók
(Dr. Bense László, Nagy István)
A sorozat mostani részében a göngyölve bálázók felépítését, működési elvét, a préselés folyamata alapján megkülönböztetett változatokat ismerhetik meg.

„Aki megoldást keres … a BERTHOUD RAPTOR permetezőben nem fog csalódni”. Riport
(Dr. Demes György)
Az utóbbi években különös figyelem irányult a nagy szabadmagasságú, többnyire önjáró permetezők iránt, amelyek alkalmazásával többek között megoldható a magasra növő kultúrák, így a napraforgó, kukorica, repce állománykezelése, kiváltva ezzel a költséges és munkaminőség szempontjából is számos tekintetben kifogásolható légi permetezést Az ilyen gépek sorából nem hiányozhat a BERTHOUD legújabb önjáró permetezője a RAPTOR sem.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

A cukorrépa és a francia mezőgazdaság
(Dr. Somogyi Norbert)
Az írásból a francia cukorrépa-termesztők országos szövetségének (CGB) múlt év végi, Párizsban tartott éves kongresszusába pillanthatnak be, ahol az ágazati aktualitások mellett a bioetanol helyzete és jövője kapott megkülönböztetett figyelmet.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Agrármúltunk nagyjai. Dr. Czettler Jenő (1879-1953)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban dr. Czettler Jenő életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Az integrációról
(Kurucz Miklós)
Az elmúlt év novemberi számának Jegyzet rovatában azt hangsúlyozta a szerző, hogy a gazdálkodók ne csak központi támogatásra számítsanak megerősödésük érdekében. Ehhez önerőből is mindent meg kell tenni. Számos módszer, lehetőség közül most a tavasz közeledtével az integrációt veszi elő, bemutatva a fogalmat és a mögötte rejtőző kölcsönös előnyöket.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen