2011. novemberi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

November
(Dr. Bódis László)

HÓNAP TÉMÁJA

„És mégis mozog a föld”. Összefoglaló az Agrofórum konferenciájáról
(B. L.)
Ezzel a késő középkorból vett címmel rendezte birtokpolitikai tárgyú konferenciáját az Agrofórum az OMÉK-on, 2011. október 1-jén, melyen az agrártárca hosszú távú földbirtok-politikáját, a termőföldet, a birtokméretet, valamint az FHB termőföld-indexet tűztük napirendre.

Az agrártárca hosszú távú földbirtok-politikája
(Dr. Ángyán József)
A konferencián elhangzott tájékoztató az agrárstratégia alapvetésének tekinthető földbirtok-politikáról.

Hazánk kincse, a termőföld
(Dr. Németh Tamás)
Részletek prof. Németh Tamás akadémikus, MTA főtitkár konferenciánkon elhangzott előadásából, melyben nemzeti kincsünkre, a termőföldre, valamint az okszerű földhasználatra hívta fel a figyelmet.

Birtokméret, felszereltség, hatékonyság
(Dr. Kapronczai István)
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója előadásában megvizsgálta, miként hat a nemzetgazdaság teljesítményére, a foglalkoztatásra, az élelmiszer-ellátásra, a jövedelemtermelésre, a meglévő eszközök értékmegőrzésére a mezőgazdaság üzemi szerkezetváltása.

Tisztelt Államtitkár Úr! Írásbeli hozzászólás a konferenciához
(Szerényi Zoltán)
A birtokpolitikai tárgyú konferenciánkhoz kapcsolódó írásbeli hozzászólás, mely számos ponton vitatja a birtokpolitikai elképzeléseket.

Mindent rólunk (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Szövetkezetek: tegnapelőtt, tegnap, ma és holnap…
(Dr. Szabó G. Gábor)
Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének szakembere írásában a szövetkezés gazdasági és társadalmi előnyeire mutat rá – nemcsak a múltat és a jelent, hanem a jövőt is alapul véve.

Könyvismertetés. Szabó G. Gábor: Szövetkezetek az élelmiszergazdaságban
(AF)

Új elektronikus ügyfél-tájékoztatási rendszer
(AF)
Az új elektronikus ügyfél-tájékoztatási rendszerről adunk tájékoztatást, melyet az MVH ez év szeptemberétől folyamatosan kíván bevezetni.

Megindult a területalapú támogatások kifizetése
(AF)
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke közös sajtótájékoztató keretében indította el a területalapú támogatások (SAPS) előlegfizetését, október 17-én.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

A napraforgó jelentősége a világon és hazánkban
(Dr. Pepó Péter)
A Debreceni Egyetem szakembere írásban a napraforgó világban és hazánkban betöltött szerepét tekinti át az elmúlt évtized adataink tükrében.

A napraforgó és a fönntartható gazdálkodás…
(Dr. Somogyi Norbert)
E cikk keretében a francia nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) által a nyár folyamán Toulouse-ban szervezett napraforgós szakmai programról olvashatnak, melynek középpontjában a különböző gyomirtási eljárások alkalmazásának és az egyes megoldások sokféleségének vizsgálata, talajművelési és tőszámkísérletek, valamint a napraforgó genetikai sokféleségének tanulmányozása és a vad fajok használhatósága a gyakorlati nemesítésben álltak.

Az amerikai kukoricabogár alkalmazkodóképességéről
(Dr. Keszthelyi Sándor)
Nemrég látott napvilágot a tudományos szaksajtóban egy agrárszenzációként robbanó hír, miszerint az amerikai kukoricaöv legjelentősebb tagállamának számító Iowában olyan amerikai kukoricabogár lárvákat találtak, melyek ellenállónak bizonyultak az ellenük kifejlesztett Bt-kukoricával szemben. E probléma hátterét, ill. a megoldási lehetőségeit összegzi a Kaposvári Egyetem szakembere írásában.

Összekapcsolódott a múlt és a jövő (x)
Az MTA TAKI szakemberei ez év elején indították útjára az Agrokémia és Talajtan online-t (ATON).

Arcképcsarnok. „A tanyavilág Mórahalom édesanyja…” Beszélgetés Csányi Lászlóval
(Dr. Bódis László)
Az Agrofórum gazdákkal, tudósokkal, sőt miniszterekkel is készített már interjút, de önkormányzati vezetőkkel még nem. Most mégis erre vállalkoztunk Mórahalom alpolgármesterével, melynek apropója két korábbi rendezvény volt, amely a Szerbia-Magyarország projekt keretében valósult meg a Heller tanyán, és Mórahalmon, a Rozsmalomban.

Kertészképzés a Gellérthegy lábánál. Tudósítás
(B. L.)
Jubileumi ülésen emlékezett a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusa a kertészképzés százötven éves múltjára, az Őszi Kertészeti Napok keretében október 14-én.

A Magyar Növénynemesítők vándorgyűlése Tihanyban. Tudósítás
(Dr. Oláh István)
A Magyar Növénynemesítők Egyesületének idei vándorgyűlése középpontjában a víz, azon belül a hazai vizeink ökológiája, a víz szerepe a növényi produkcióban állt.

Lehet, hogy rosszul gondolom…
(B. L.)
A tanyaprogramról, ahogy azt lapunk munkatársa látja.

20 éve „nyomjuk”, avagy egy érett cég új köntösben (x)
(Dr. Horváthné Szigedi Katalin)
Már két évtizede az irodatechnikai piac meghatározó szereplője a Print Copy Kft.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(MZs – PP)
A főbb szántóföldi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó, repce) vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául” (17.) Szakkifejezések III.
(Dr. Heszky László)
Az előző 11-16. részekben a transzgénikus (GM) fajták nemesítésének alternatív módszereit mutattuk be. A korábbi I-II. fejezetekhez hasonlóan ezt a III. fejezetet is a szakkifejezések ismertetésével fejezzük be.

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Energetikai célú kukoricatermesztés
(Balla István, Tarnawa Ákos)
A Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézete 2004-ben indította azt a szántóföldi kísérletsorozatot, amelynek célja annak megállapítása volt, hogy különböző termőhelyeken a bioetanol előállítására kinemesített kukoricahibridek milyen agrotechnikával termeszthetőek a legjobb eredménnyel. Mivel a kukorica termesztéstechnológiájának két nagyon fontos eleme a hibridválasztás és a tápanyagellátás, így a most ismertetésre kerülő kísérletek során ezt a két változót emelték ki a szerzők.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A görögdinnye-termesztés 2011. évi tapasztalatai
(Balázs Gábor)
Az írásból nemcsak azt tekinthetik át, hogyan alakult az idei szezonban a hazai görögdinnye-termesztés és -piac, hanem betekintést nyerhetnek a termesztők által alkalmazott termesztéstechnológia elemeibe is.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Tapasztalataim az olaszországi gyümölcstermesztéssel kapcsolatban (2.)
(Dr. Szalay László)
Az elmúlt években több alkalommal is járt rovatvezetőnk tanulmányúton a gyümölcstermesztő nagyhatalom hírében álló Olaszországban. Legutóbb idén júniusban a FruitVeB szervezésében Emilia-Romagna tartományban. Mostani cikkében a kajszitermesztéssel, azon belül a fajtahasználattal, valamint a művelési rendszerekkel kapcsolatos ott szerzett benyomásait osztja meg olvasóinkkal.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Ökoszőlészek és egyéb állatfajták
(Dr. Zanathy Gábor)
A „Természetvédelem a szőlőtermesztés ökologizálásával” téma iránti érdeklődők most az ECOWIN-projekt szeptemberi rendezvényéről szóló tudósításunkat olvashatják el, melyben a környezetkímélő szőlőtermesztés, a mezőgazdaság és környezetvédelem összhangját mutatjuk be a Pannonhalmi borvidéken.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Irányt mutatunk – KITE Show, 2011
(Dr. Jóri J. István)
A KITE Sárbogárdi alközpontjába szervezett nagyléptékű szánföldi álló- és mozgó bemutatón látottakról készített részletes beszámolók számos szaklapban olvashatók. Jelen közleményben a konkrétumok mellett néhány gondolatot is megosztunk olvasóinkkal a KITE elmúlt 15-20 évének tevékenységeiről, eredményeiről.

Ismerjük meg a betakarító gépeket…(23.) Gépkombinációk cukorrépára
(Dr. Bense László, Nagy István)
A betakarító gépeket bemutató sorozat mostani részében a cukorrépa-betakarítás technológiájának változását, az egyes gépkombinációkat tekinthetik most át egyfajta történeti sorrendben, ahogyan a hárommenetestől a kétmenetesen keresztül eljutottunk az egymenetes betakarításig.

„Ez a gép a növényvédelem és a folyékony műtrágya kijuttatás terén…” Riport (x)
(Dr. Demes György)
Gyakorlati szakemberek vallanak az Axiál Kft. kínálatában szereplő Berthoud Raptor permetezőről.

Új generációs Bobcat teleszkópos rakodók az OMÉK-on
(dgy)
A Bobcat a változó felhasználói igényeket figyelembe véve egy teljesen új teleszkópos rakodóval jelent meg az idei OMÉK-on. Az új fejlesztés vélhetően előszele a márka megújulásának.

Iparvágány átadás… a CLAAS Hungária Kft.-ben. Tudósítás
(dgy)
A CLAAS csoport igazgatótanácsának részvételével a CLAAS Hungária Kft. törökszentmiklósi gyárában ünnepélyes keretek között új iparvágány átadására és egy létesítendő Fejlesztési Centrum alapkőletételére került sor 2011 októberében.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapban a szelídgesztenyéről megjelent érdekesebb írásról olvashatnak.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Egy sajátos versenyképességi lehetőségről
(Kurucz Miklós)
A jegyzet mostani részében az eredetvédelemi és minőségtanúsítási rendszerről mint versenyképességi lehetőségről olvashatnak.

Agrármúltunk nagyjai. Gróf Károlyi Sándor (1831-1906)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Gróf Károlyi Sándor életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

In memoriam Nyikos József (1960-2011)
A Makhteshim Agan Hungary Zrt. kereskedelmi képviselőjére emlékezünk.

Már elődeink is írták
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen