2012. januári lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Hogy ébren legyen mindig valaki
(Dr. Bódis László)

HÓNAP TÉMÁJA

A mezőgazdaság jövője és a jövő mezőgazdasága
(Dr. Popp József)
Az AKI szakembere az élelmezés-, az energia-, valamint  a környezetbiztonság oldaláról elemzi a hazai agrárium helyzetét  és kilátásait, valamint a nemzetközi hatásokat írásában.

FÓKUSZBAN A FEHÉRJENÖVÉNYEK

A hazai „fehérje-probléma” – fehéren, feketén
(Dr. Kralovánszky U. Pál)
Helyzetelemző írás a hazai élelmiszer-gazdaság termelésszerkezetéről, ágazati összetételéről, problémáiról a megvalósítandó fehérjeprogram kapcsán.

A pirospaprikától a szójáig. Riport
(Dr. Balikó Sándor)
Miként lehet Magyarországon eredményesen növényi fehérjét, illetve annak alapanyagát, jelesül a szóját termeszteni? Beszélgetés Harangozó Jánossal, a bátyai Terra Unió Mezőgazdasági Kft. ügyvezetőjével, annak apropóján, hogy szeptember 20-án a Bóly Zrt.-vel közösen szója fajtabemutatót és szakmai konzultációt tartottak a környék téma iránt érdeklődő gazdálkodóinak.

Mindent rólunk (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

A fehérjeprogram és a fehérjeprogram alapvetései
(Dr. Bódis László és mtsai)
Újra indul a fehérjeprogram!? Indulnia kell, hiszen része a nemzeti Vidékstratégiának. Több mint egy éve keresett meg a minisztérium néhány „fehérjében érintett” szakembert, hogy egy rövid vázlat formájában írják meg egy lehetséges, újra induló fehérjeprogram főbb kereteit, melynek alapvetésit adjuk most közre.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Arccal a mezőgazdaság felé! Hozzászólás
(Nagy Ferenc József)
Az agrárstratégiai elképzelések és benne a birtokpolitika, a vártnál is nagyobb érdeklődést váltott ki a szakemberekből, ezért most egy újabb hozzászólást közlünk a Nemzeti Vidékstratégiához.

Látomások. Hozzászólás
(Dr. Hajas Pál)
Az agrárstratégiai elképzelések és benne a birtokpolitika, a vártnál is nagyobb érdeklődést váltott ki a szakemberekből, ezért most egy újabb hozzászólást közlünk a Nemzeti Vidékstratégiához.

Rendkívüli időjárás mellett is bevált kukorica gyomirtási megoldások (x)
Kukorica gyomirtási ajánlások a Nufarm Hungária Kft.-től.

Az AGROFÓRUM a vizsgálatok tükrében
(AF)
Az AGROFÓRUM megbízásából a Kleffmann és Partner Kft. 2011 szeptemberében telefonos piackutatást végzett, melynek eredményeit osztjuk meg most az olvasókkal.

Jelentős változások előtt a hazai növényvédelem
(László Gyula)
Az írásból a peszticidek fenntartható használatáról kidolgozott 128/2009-es EU irányelv legfontosabb ajánlásait, valamint néhány új szemléletű integrált növényvédelmi módszert (feromon légtértelítés, biológiai növényvédelem) tekinthetnek át, melyek az irányelv alapján támogatásban kell, hogy részesüljenek.

2012 – kettős jubileum a Bayernél (x)
Múlt, jelen, jövő a Bayer CropScience háza tájáról.

Évadzáró Bayer újdonságokkal. Tudósítás
(Kosztolányi Attila)
Bayer CropScience az idén is az ország öt különböző pontján, köztük 2011. december 2-án, Domonyvölgyben, rendezte meg immár hagyományosnak tekinthető szezonzáró szántóföldi növényvédelmi konferenciasorozatát, melyen a kalászosok, a repce és a kukorica növényvédelme mellett, a 2012. évi szezonban bevezetésre kerülő Bayer újdonságok álltak a figyelem középpontjában.

Fekete István emlékezetére
(Dr. Bódis László)
z egyik legnagyobb magyar természetíróra, Fekete Istvánra emlékezünk, a tiszteletére állított mosonmagyaróvári emlékmű felavatása kapcsán.

SANTANA 1G – Megkérdeztük a felhasználókat 2011-ben is (II.) (x)
Felhasználói vélemények a Santana 1G talajfertőtlenítő szer használatáról.

A Biblia gabonanövényei
(Dr. Juhász Miklós)
A tél a pihenés, a feltöltődés időszaka is a mezőgazda számára. Sokan veszik elő ilyenkor a Bibliát, ami ugyan nem könnyű olvasnivaló, de sorai sokunk számára megnyugvást hoznak. A Biblia a mezőgazdászként dolgozó ember számára is valóságos kincsesbánya! Ha csak a növények iránt érdeklődünk, lapjait olvasva megtudhatjuk, hogy milyen növények éltek az ókori ember környezetében, melyeket művelt, hogyan váltak e növények évezredek során az emberiség ma is nélkülözhetetlen élelmiszerei közé, életének fontos részeivé.

Karácsonyi partnertalálkozó a Chemturánál
(Demes Gabriella)
Ismét ünnepi hangulat fogadta a meghívott vendégeket a Chemtura Europe Ltd. Magyarországi Fióktelepének hagyományos karácsonyi partnertalálkozóján, amelyen egyfajta számvetésként a Chemtura 2011. évi eredményit és a jövőre vonatkozó terveket, újdonságokat ismerhették meg a meghívottak.

Szélsőségesen csapadékos év után, szélsőségesen száraz esztendő
(Vadász Vilmos)
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembere – egyfajta évértékelőként – a szintén szélsőséges, de a 2010-es esztendőtől merőben eltérő 2011. év időjárását tekinti át a növénytermesztés szempontjából.

Force 1,5 G – nincs kockázat! (x)
(Vereczkey Katalin)
Talajfertőtlenítő granulátum a Syngentától a kukoricatermesztők számára.

Egész évben kiskert. Januári teendők
(Tóthné Bogdányi Franciska)
Az Agrofórum most induló, új sorozata a házkörüli veteményeskertek és gyümölcsösök világát idézi meg, melyben hónapról hónapra foglalkozunk majd a veteményessel, a gyümölcsöt termő fákkal és bokrokkal, áttekintjük az időszerű teendőket. Időről időre rápillantunk egyes dísznövényekre és kitérünk a kerttel kapcsolatos egyéb feladatokra.

Legyen mákja ebben az évben is! (x)
(Dr. Czinege Erik)
A Yara tápanyag-ellátási javaslata máktermesztők számára.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(MZs – PP)
A főbb szántóföldi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó, repce) vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául” (19.) Transzgénikus (GM) fajták globális termesztésének eredményei és következményei
(Dr. Heszky László)
A sorozat mostani és elkövetkező részeiben, a növényi géntechnológia vagy „Zöld Biotechnológia” gazdasági jelentőségével, továbbá a kereskedelmi forgalomba került transzgénikus (GM) fajták termesztésének helyzetével és tapasztalataival foglalkoznak.

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Fás szárú energianövények termesztése (7.) Energiaültetvények: telepítés utáni növekedés és fejlődés
(Dr. Gyuricza Csaba)
A fás szárú energianövények telepítését követően az első évben elvégzett ápolási munkák – és különösen a gyomszabályozás – határozzák meg a teljes ültetvény sikerességét. Azonban mielőtt részletesen számot adnánk ezek módszereiről, most a telepítést követő növekedés és fejlődés legfontosabb tudnivalóit mutatjuk be.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

1996-ban jelentek meg az első uniós jogszabályok a zöldség-szaporítóanyag termesztésben
(Ertseyné Dr. Peregi Katalin, Rényi László)
A zöldség-szaporítóanyag termesztés jogi szabályozásának területén azt igyekszik áttekinti az írás, hogy az uniós szemlélet valóban beépült-e a hazai rendszerbe, milyen pozitív vagy negatív változásokat hozott, és merre tartunk most.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

A termőre fordulás gyorsítása
(Dr. Szalay László)
A fák gyors termőre fordulásának titkait nagyon régóta fürkészik a gyümölcstermesztők, és a szakmai fogások már a régi szakkönyvekben is le voltak írva, melyek közül a legfontosabbakat mutatja most be a szerző a koronanevelés során.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Kálium a szőlőtalajokban
(Dr. Zanathy Gábor)
Szőlőtalajaink káliumtartalma és káliumszolgáltató képessége gyakran igencsak eltérő. Még a káliumban gazdag talajok sem feltétlenül biztosítják a szőlő kielégítő K-ellátását. Éppen ezért úgy gondoltuk, érdemes áttekinteni a talajban található káliumformákat, a káliumfelvételt befolyásoló tényezőket, az alaptrágyázás szempontjait, valamint az egyes talajvizsgálati módszereket és eredményeiket.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (2.). Gépmúzeum Mezőkövesden (1.)
(Dr. Szekeres Béla)
A „Matyóföld” fővárosába, Mezőkövesdre látogatónak feltétlenül időt kell szentelnie  a Mezőgazdasági Gépmúzeum megtekintésére. Ez az országos hírű, de ma már nemzetközi érdeklődést is kiváltó intézmény Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb skanzen jellegű szabadtéri múzeuma, ahol a paraszti uradalmi, valamint kis- és családi gazdaságokban egykor használt eszközök, gépek, agrártörténeti emlékek hihetetlenül gazdag gyűjteményét őrzik.

A legnagyobb agrár seregszemle 2012-ben: AGROmashEXPO (x)
2012. január 25-28. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban egy átfogó agráripari fórum, az AGROmashEXPO várja a látogatókat, ahol a széleskörű gépválaszték mellett az input és a logisztika is egyre erősödő kínálattal jelentkezik.

Újdonságok a hannoveri Agritechnica 2011 mezőgazdasági gépkiállításon. Tudósítás
(Dr. Hajdú József)
Az Agritechnica több mint harmincéves történetében az eddigi legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítást rendezték meg 2011 novemberében, Hannoverben. Jelen összeállítással a mezőgépgyártók által a szakkiállításon bemutatott újdonságokat helyezzük a figyelem középpontjába.

Väderstad Tempo – magasabb szint a precíziós vetésben. Tudósítás
(Dr. Demes György)
Szezonnyitó sajtótájékoztatóra szólt a Väderstad meghívója 2011. december 1-jén, amelyen először hallhattunk a 2012. év újdonságairól. Köztük is elsősorban arról a vetőgépről, amire a magyar piac már sok éve vár a svéd gyártótól, és amelynek kifejlesztése minden idők legdrágább költségvetésű programjának tekinthető.

GAZDÁLKODJ JOGOSAN

Gazdálkodj jogosan! Tervezett témáink
(Dr. Mucsányi Zoltán, Dr. Ótos Attila)
Az Agrofórum, az új, agrárjogi rovatának elindításával a mai magyar mezőgazdaságban működő vállalkozások, családi gazdaságok, őstermelők és a mezőgazdasági termelésben, kereskedelemben tevékenykedők érdeklődésére számot tartó témákban, illetve az agrárjog aktualitásai terén – közérthető nyelven, gyakorlatias szempontok alapján – igyekszik jogi ismeretterjesztést nyújtani.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

„Piros pántlikámat fújdogálja a szél...” A 80. éves Andrásfalvy Bertalan köszöntése
(Dr. Oláh István)
2011. november 19-én, stílusosan megválasztott helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében, köszöntötték a 80 éves Andrásfalvy Bertalan néprajztudós professzort, születésnapja alkalmából.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Egy kiállítás nem látható hasznáról
(Kurucz Miklós)
Minden rangosabb kiállítás után összegzést hallunk. A szervezők, a rendezők a rendezvény eredményességét igyekeznek bizonyítani a bemutató felület nagyságával, a kiállítók számával, a látogatók tömegével, a megkötött üzletek értékével, esetenként az étel-italkóstolók vitathatatlan népszerűségével. Nem volt ez másképp a 2011. évi OMÉK esetében sem.

Agrármúltunk nagyjai. Rubinek Gyula (1865-1922)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Rubinek Gyula életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Már elődeink is írták
(Dr. Inczédy Péter)

Melléklet: Az AGROFÓRUM 22. évfolyam (2011) fő témakörök szerinti éves tartalomjegyzéke

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen