2012. márciusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Tavaszváró
(Dr. Bódis László)

HÓNAP TÉMÁJA

A jövő mezőgazdasága, a mezőgazdasága jövője (3.)
(Pócs János)
A bankszakmában járatos, de egykor aktív nagyüzemi gazdálkodó szakember, beavat bennünket azokban a világgazdasági és pénzügyi rejtelmekbe, amelyek egy „mezei gazda” számára nem mindig egyértelműek, mint ahogy az sem, hogy a felszín, a látszat sokszor elfedi a „spanyolfal” mögötti történéseket, rejtve maradnak azok az érdekszférák, amelyek a gazdasági folyamatokat a háttérből mozgatják.

FÓKUSZBAN A TALAJMŰVELÉSI TECHNOLÓGIÁK

Talajművelési technológiák a gazda szemével. Kerekasztal-beszélgetés
(Dr. Bódis László)
Kerekasztal-beszélgetés formájában gyakorlati szakemberek „vallanak”a talajművelési filozófiájukról, arról, hogy miként birkóznak meg az időjárás jelentette extrém helyzetekkel, mint ahogy azt tették a belvizes 2010-es és a rendkívül száraz 2011-es évben is.

Mindent rólunk (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

Könyvismertetés. A beforgatott jövő – Talajbiológiai és baktériumtrágyázási ismeretek mindenkinek
(Vajda Sándor)
Megjelent a talajközpontú gazdálkodás hiánypótlónak és úttörőnek szánt könyve. A 76 oldalas kötet szemléletesen és mindenki számára érthető módon taglalja azokat az elméleti és gyakorlati tudnivalókat, amelyek ismeretében sikeresebb szántóföldi növénytermesztés folytatható.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Dicsőség a krumplinak – A burgonya kultúrtörténete
(Bédai Katalin)
Az írás a burgonya kultúrtörténetét öleli át, bemutatva elterjedése során az európai hódító körútja legfontosabb állomásait.

Yara műtrágyákkal sikerülni fog! (x)
(Dr. Czinege Erik)
A Yara tápanyag-utánpótlási javaslata különböző szántóföldi kultúrákban.

A burgonya régi-új betegségének ismétlődő fellépése és károsítása Magyarországon
(Dr. Gergely László)
Az elmúlt évtizedben az egymást követő, sokévi átlagnál melegebb és gyakran szárazabb évjáratok, valamint a mezőgazdasági környezet romlása (rossz talajmunka, kiegyensúlyozatlan víz- és tápanyagellátás, nagymértékű gyomosodás) elősegítette egy már-már elfeledett növényi betegség, a sztolbur ismételt fellépését és károsítását hazánkban.

 

Több szem közt... A Gábor Dénes-díjas Matuz János köszöntése
(Dr. Oláh István)
Matuz János köszöntését olvashatják ebben az írásban, abból az alkalomból, hogy a gabonafélék, különösen az aestivum és durumbúzák nemesítése terén elért eredményeiért 2011. december 15-én, a Parlamentben a rangos Gábor Dénes-díjat vehette át a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. búzanemesítője.

Starterműtrágyák a Fertilia 2012 tavaszi ajánlatában (x)
(Nagy Margit)
A Fertilia Kft. a Gramix NP, Gramix NPK kukorica és napraforgó starterműtrágyáit ajánlja a gazdálkodók figyelmébe.

Állami elismerésben részesített kukoricahibridek kísérleteinek növénykórtani eredményei…
(Hertelendy Péter, Birtáné Vas Zsuzsanna)
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 2011-ben már ötödik éve hajtotta végre az állami elismerésben részesített kukoricahibridek posztregisztrációs kísérleteit a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, valamint a Vetőmag Szövetség és Terméktanács finanszírozása és szervezése mellett. E cikk keretében közreadott kísérleti eredmények segíthetnek dönteni abban, hogy egy adott hibrid termesztésbe vonásával egy adott termőhelyen, milyen növénykórtani kockázatra kell a termesztőnek nagy valószínűséggel felkészülnie.

Kihelyezett „akadémiai ülés” Keszthelyen. Beszámoló
(Molnár Zoltán)
Beszámoló a XXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum plenáris üléséről.

Plusz lehetőségek a lombtrágyázásban biostimulátorral (x)
(Raj Péter)
A Timac AGRO biostimulátor-tartalmú lombtrágyáit ajánlja a repce és a búza hozamainak megalapozásához.

Napraforgófajták betegségekkel szembeni rezisztenciavizsgálatának eredményei, 2011
(Dr. Gergely László és mtsai)
A szerzők az országos napraforgó kisparcellás fajtakísérletek növénykórtani vizsgálatainak értékelését adják közre írásukban, mely vizsgálatok különböző gombás eredetű megbetegedésekre (fehérpenészes szártő- és tányérrothadás, a diaportés szárfoltosság és -korhadás, a hamuszürke szártőkorhadás, az alternáriás szár- és tányérfoltosság, a fómás (fekete) szárfoltosság), valamint a napraforgó-szádorral szembeni viselkedés értékelésére terjedtek ki.

Lehet, hogy rosszul gondolom…
(Dr. Bódis László)
Tudósítás a 2012. évi Mezőgazdasági Könyvhónapról.

Leander Top – Új kalászos gombaölő szer a Makhteshim kínálatában (x)
(Dr. Lukács Domonkos)
Ismerjék meg a Makhteshim két hatóanyagot (epoxikonazol + fenpropidin) tartalmazó új kalászos gombaölő szerét, a Leander Top-ot.

A főbb szántóföldi és gyümölcskultúrák növényvédelmi helyzete Pest megyében (2.)
(Grünwaldné Almási Andrea)
E cikk keretében a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakembere a gyümölcskultúrák, növényvédelmi előrejelzésük látókörébe került, fontosabb károsítóinak tavalyi helyzetképét foglalja össze.

Új Műszaki és Természettudományi Oktató Központ a SZIE-n. Tudósítás
(dgy)
A felsőoktatási intézmények közötti versenyképesség növelését és a hallgatók magasabb színvonalú oktatását szolgálják a Szent István Egyetemen (SZIE) a közelmúltban megvalósult beruházások. A végrehajtott 1,7 Mrd Ft értékű beruházásnak köszönhetően hatékony infrastruktúra-fejlesztés valósult meg Gödöllőn, melynek eredményeként a Gépészmérnöki Kar gyakorlati oktatási kapacitása teljes mértékben megújult, laborterülete közel kétszeresére növekedett és korszerű eszközparkkal egészült ki.

Cherokee® – Teljes körű lomb- és kalászvédelem a gombabetegségek ellen (x)
(Kurtz György)
Tekintsék át a Syngenta gombabetegségek elleni növényvédelmi ajánlatát kalászosokban!

 

A Dávid-kutyatej felbukkanása hazánkban
(Molnár Szilárd és mtsai)
E cikkben, egy hazánkban eddig ismeretlen, Észak-Amerikában és Mexikóban honos, Európába már többfelé behurcolt, főként vasútvonalak mentén terjedő, nyár végén és ősszel virágzó gyomnövényről, a Dávid-kutyatejről olvashatnak, melyre 2011 augusztusában, Igar község határában növényvédelmi felügyelők bukkantak rá.

Megkezdték a 2011. évi területalapú támogatások (SAPS) folyamatos végkifizetését. Tudósítás
(dgy)
A témához illő, de a megszokottól eltérő, formabontó környezetben indította el dr. Fazekas Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárminisztere a 2011. évi területalapú támogatások (SAPS) végkifizetését, megkezdve ezzel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal feladatkörébe tartozó területalapú támogatások (SAPS) második részletének utalását. Az eseményre 2012. január 19-én a Bicskei MG Zrt. Ödön Majori 950 férőhelyes szarvasmarha telepén, Etyeken került sor, amelyre meghívást kaptak a szaksajtó képviselői.

A VM Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály felhívása
Felhívás a zárlati károsítók azonosításával kapcsolatos bejelentési kötelezettség teljesítésére.

Kettős védelem a kalászosok gombabetegségei ellen (x)
(Salamon György)
A Nufarm Hungária Kft. szakembere a Mystic Pro gombaölő szert ajánlja kalászosokban.

Ismét a dió buroklégyről
(Dr. Voigt Erzsébet, Dr. Tóth Miklós)
Az Agrofórum gyümölcstermesztőknek szóló Extra 43-as különszámában már felhívtuk a figyelmet a dió buroklégyre, azonban a téma fontosságára való tekintettel most további olyan, e kártevővel kapcsolatos kérdésekre is szeretnénk kitérni, amely jelenleg számos gyümölcstermesztőt, növényvédő szakembert foglalkoztat.

Gazdaképző (1.) Az időjárás hatása a növénytermesztésre
(Kovács József)
A sorozat indító részében arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen időjárási feltételek szükségesek a növény egészséges fejlődéséhez, és mi mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt a meg is kapják.

Új készítmények a Sumi Agro palettáján. Riport (x)
(Kosztolányi Attila)
Az idei Sumi Agro újdonságokról kérdeztük a Sumi Agro ügyvezető igazgatóját, Wirth Lászlót és a cég fejlesztési és engedélyezési menedzserét, Jáger Ferencet.

Egész évben kiskert. Márciusi teendők
(Tóthné Bogdányi Franciska)
Március még gyakran indul faggyal, hóval; de az olykor megfontoltan, máskor annál viharosabban érkező tavaszi, lassan melegedő időjárásban a gondos kertész egyre több munkát végez a kiskertben.

A BASF új üzenetei a termelőknek 2012-ben. Tudósítás
(Dr. Demes György)
A BASF 2011-ben sikeres évet zárt, s különleges szakmai újdonságokkal készül a 2012. évi mezőgazdasági szezonra. Erről, illetve a BASF új üzleti elképzeléseiről, filozófiájáról szólt az a szezonnyitó találkozó, amelyre meghívást kaptak a szaksajtó képviselői, és amelynek hívó jelszavai többek között a kiszámíthatóságban, a megbízhatóságban, az együttműködési készségben és felelősségteljes magatartásban jelölhetők meg.

Megkérdeztük a felhasználókat 2011-ben is (IV.) (x)
Felhasználói vélemények a Santana 1G talajfertőtlenítő szer használatáról.

Hatékonyságuk és rugalmasságuk megnyugtató (x)
(A. Gy.)
Kalászosok növényvédelme DuPont készítményekre alapozva.

Biztonságos gyomirtás minden körülmények között (x)
(Tóth Csantavéri Szilvia)
A Syngenta a Lumaxot kínálja a kukorica alapgyomirtására.

Tisztelt Olvasó!
(Galankó Attila) (x)
Ismerjék meg a Saatbau Linz Hungária Kft. és a Lajtamag Kft. közös kínálatában szereplő szójafajták leglényegesebb erényeit.

Bayer gyomirtó készítmények a tiszta gabonákért (x)
(Farády László)
A Bayer CropScience gyomirtási megoldásai kalászosokban.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(PP–VE)
A főbb szántóföldi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó, repce) vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául” (20.) Transzgénikus (GM) fajták termesztésének tapasztalatai az Egyesült Államokban
(Dr. Heszky László)
A jelenleg is termesztésben lévő GM-kukorica, gyapot- és szójafajták termesztésének ma már több mint egy évtizedes múltja van az Egyesült Államokban. A tartós termesztés pozitív és negatív tapasztalatait adjuk közre ebben a részben.

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Biomassza termelés és hasznosítás Svédországban
(Dr. Gyuricza Csaba, Dr. Aleksza László)
E cikkben Svédországban, Enköping város környékén tanulmányozott, 3 különböző méretű biomassza hasznosítási módot mutatunk be.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Klímaszabályozás a szabadföldi zöldségtermesztésben
(Dr. Slezák Katalin és mtsai)
Szabadföldön, az intenzív termesztési technológiák alkalmazásával elért kedvező terméseredmények azt mutatják, hogy a környezeti feltételek, azaz a fény, a léghőmérséklet, a páratartalom és a légmozgás szabályozása zárt terek nélkül is hatékonyan működhet, melynek módszereit és lehetőségeit adja közre ez az írás.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Gyümölcsfák saját gyökéren?
(Dr. Szalay László)
A Good Fruit Grower magazin legfrissebb számában egy olyan 10 éves ausztráliai körteültetvényről számolnak be, amelyben a ’Packham’s Triumph’ fajtájú fák saját gyökéren állnak. Ennek kapcsán a cikk szerzője azt vizsgálja, hogy valóban olcsóbban és gyorsabban lehet-e így saját gyökerű fát előállítani, mint oltványt, valamint tudjuk-e nélkülözni az alany nyújtotta előnyöket.

Gyümölcsmolyok ellen szermaradékok nélkül (x)
(László Gyula)
A Biocont Magyarország Kft. szakembere az ISOMATE®-ISONET® feromon légtértelítési eszközök és a MADEX® granulovírus hatóanyagú rovarölő szer szerepét mutatja be a korszerű növényvédelemben.

 

A környezetkímélő, jövedelmező és versenyképes gyümölcstermesztés új módszerei
(Dr. Szalay László)
Az utóbbi években sok új módszer, készítmény és technológiai elem került kifejlesztésre, amelyek az integrált és az ökológiai gyümölcstermesztésben nagyon jól alkalmazhatók. Ezek közé enged most betekintést a 2012 januárjában a Biocont Magyarország Kft. és a Biokontroll Hungária Kft. közös szervezésében tartott szakmai konferencia és továbbképzés kapcsán készített írás.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A madárodúk titkai
(Dr. Zanathy Gábor
)
Az integrált, illetve az ökológiai ültetvény célprogram résztvevőinek a program megvalósítása során legalább két különböző méretben, hektáronként legkevesebb 6 darab madárodút kellett kihelyezni a szőlőbe, ezzel is elősegítve az odúlakó madárfajok megtelepedését. A szerzők cikkükben arra a kérdésre keresik a választ, hogy az előírások betartásával milyen mértékben sikerült becsalogatni a madarakat a szőlőbe. Fényt derítenek arra, hogy milyen arányban vették birtokba a madarak a különböző odútípusokat, de kitérnek az „idegenek” megjelenésére is.

Enervin®: Forradalmian új szer a szőlő peronoszpóra elleni védelmében
(Najat Attila)
A BASF új peronoszpóra elleni gombaölő szer készítménye szőlőben.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Ismerjük meg a betakarító gépeket…(25.) Az a csodálatos burgonyakombájn!
(Dr. Bense László, Nagy István)
A figyelemfelkeltő című írás nem mással, mint a burgonya betakarításával foglalkozik, és annak gépi eszközeit, az egyes változatok felépítését és működését mutatja be.

A mezőgazdasági gépüzemeltetés várható költsége 2012-ben
(Dr. Gockler Lajos)
A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) a bázisgazdaságokban folyamatosan figyelemmel kíséri a mezőgazdasági gépek teljesítéseit, költségeit, és az adatokat, valamint a gépvizsgálatok eredményeit felhasználva minden évben költség-előrejelzést is készít.

A fejlődés szakadatlan: új telephely Pécsett is. Tudósítás
(dgy)
Tudósítás az Axiál Kft. új pécsi telephelyének átadási ünnepségéről.

„Ebben a gépben nem csalódtam, ezért is vettem hozzá még egyet” (x)
(Dr. Demes György)
Az Axiál Kft. kínálatában szereplő MONOSEM vetőgépekkel szerzett gyakorlati tapasztalatok.

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (3.). Gépmúzeum Mezőkövesden (2.)
(Dr. Szekeres Béla)
A mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum gépgyűjteményének legtekintélyesebb részét a lokomobilok és a traktorok képezik. Ezek a 2-3 tonna súlyú, a 20. század elején készült – benzines, egyhengeres négyütemű, nagy lendkerekes – „ős” gépek a kisparaszti gazdaságok első motoros erőgépei voltak. A traktorok teljes elterjedéséig használták, vontatták lóval, vagy emberi erővel, de leginkább cséplőgépek meghajtására vették igénybe a 19. század utolsó éveitől az 1930-as évek végéig.

GAZDÁLKODJ JOGOSAN

A munkavállalók kártérítési felelősségének szabályozása az új Munka Törvénykönyvében
(Dr. Mucsányi Zoltán, Dr. Ótós Attila)
Az Agrofórum agrárjogi rovatában ebben a hónapban az új Munka Törvénykönyv talán egyik legjelentősebb újításával a munkavállalók kártérítési felelősségének szabályozásával foglalkozunk.

KITEKINTÉS

A világ rostlen-termesztésének középpontja: Normandia
(Dr. Somogyi Norbert)
Vert-Galant” lentiloló szövetkezet a normandiai mezőgazdaság egyik nagyon érdekes és jellegzetes, egyben egyedi példája, mivel olyannal foglalkozik, amire sem Franciaországban, sem Európában nincs sok más példa. Alsó-Normandia ugyanis, pontosabban a Caen városától Belgiumon át a holland-német határig terjedő terület a rostlen-termesztés igazi hazája.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. A mezőgazdasági kárenyhítésről (1.)
(Kurucz Miklós)
A jegyzet soron következő része a mezőgazdasági kárenyhítés új rendszerét mutatja be.

Agrármúltunk nagyjai. Ormándy János (1872-1962)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Ormándy János életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Már elődeink is írták
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen