2012. októberi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Holdtölténél
(Dr. Bódis László)

HÓNAP TÉMÁJA

Magyarok VIII. Világkongresszusa: „Nem én kiáltok, a föld dübörög”
(Dr. Bódis László)
A szíves invitálásnak eleget téve részt vettünk a fenti címmel meghirdetett konferencia másodnapján, augusztus 17-én a Magyarok Házában tartott rendezvényen, melynek témája, a föld, a víz és az élelem volt. Az agrárszekció előadásain elhangzottakat lapunk munkatársa egyfajta „színikritikusként” értékeli írásában.

FÓKUSZBAN A TALAJMŰVELÉS

Talajművelési fogások a szárazság kárainak enyhítésére
(Dr. Birkás Márta)
A szerző felidézi és értékeli a 2012-es száraz tenyészidőben tapasztalt jelenségeket. Kutatásai nyomán rámutat arra, milyen lehetőségek adódtak 2012 márciusától nyár végéig a talajnedvesség megkímélésére. Mérési eredményeket közöl a nyári művelések nyomán kialakult nedvesség állapotról. Végül olyan fogásokat sorol fel, amelyek hasznosak lesznek az őszi művelések tervezésekor és végrehajtásakor.

Könyvismertetés. Birkás Márta: Talaj – Iskolák. Mit tanuljunk a talajoktól, mit tanítsunk a talajokról
Az elmúlt 20 évben hazánk termőterülete sajnos 500 000 hektárral csökkent. Tehát nagyon fontos, hogy a jövőben a fenntartható fejlődés szempontjait szem előtt tartva gazdálkodjunk a talajainkkal. Ehhez egyre több kiválóan felkészült szakemberre van szükség. Amennyiben a felkészítést olyan – a talajművelés iránt végletekig elkötelezett – tanárok fogják végezni, mint Birkás Márta professzor asszony, akkor a jövő generációinak nem kell félniük élelmiszer-ellátási gondoktól. Erre garancia ez a könyv is, ami egyszerre szakszerű és olvasmányos, ugyanakkor egyedi és formabontó. Rendkívül tanulságos olvasmány és a jövőbe mutató iránytű, a növénytermesztés és talajművelés iránt érdeklődő egyetemi hallgatók és szakemberek számára.

Hogyan válasszunk?(18.) Hajtott talajművelő gépet (Talajmarók)
(Dr. Jóri J. István)
A talajművelés témakörében sorozatunk eddig megjelent cikkeiben az eke, a tárcsás talajművelő eszközök, a középmélylazítók, a magágykészítők, a sorközművelő kultivátorok és a felszínegyengető, ill. -tömörítő eszközök kiválasztásához, beszerzéséhez és használatához adtunk közre – reményeink szerint – hasznos ismeretanyagot, ötleteket. A szerző a továbbiakban a hajtott talajművelő gépek (talajmarók, lengő- és forgóboronák) kiválasztásához és használatához tesz ajánlásokat. Ezek közül is elsőnek e cikk keretében a talajmarók rendeltetését, felépítését, felszereltségét, összességében képességeit mutatja be.

Nagy Talajművelő Show – 2012
(Dr. Hajdú József)
Az idén immár harmadszor került megrendezésre, két helyszínen – Cegléden és Pusztamiskén – a „Nagy Talajművelő Show” szántóföldi gépbemutató. Míg az előző bemutatókon csak a korszerű talajművelő gépek (ekék, rövidtárcsák, szántóföldi kultivátorok) mutatkoztak be, az idei rendezvényeken vetőgépekkel és permetezőgépekkel is bővült a kínálat. Az ott munka közben látott, MF traktorral üzemeltetett gépkapcsolásokat tekinthetik át az írásból.

Väderstad – Massey Ferguson „Roadshow”. Tudósítás
(Dr. Demes György)
Az idén öt helyszínen (Ádánd, Szigetvár, Hódmezővásárhely, Tiszagyulaháza és Dömsöd) tartotta meg immár hagyományszámba menő országjáró körútját a Väderstad Kft. közösen a Massey Ferguson traktorokat képviselő és forgalmazó Austro Diesel GmbH-val és a talajbaktérium készítményeket forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft.-vel. A rendezvénysorozat keretében ismét munkaközben láthatták a jelenlévők a Väderstad részben már ismert, részben új és megújult gépeit és a Massey Ferguson 120-370 LE közötti legjellemzőbb traktorait. A „Roadshow”elmaradhatatlan részét képezte az AGRO.bio Hungary Kft. BactoFil szalmacellulóz-lebontó baktérium készítményeivel kapcsolatos ismertetője, illetve annak kijuttatására szolgáló gép bemutatója.

Jó talajművelési szemléletnek a gyakorlatban még az egyszerű gépek sem szabhatnak határt. Riport
(Kosztolányi Attila)
Tolna megye északi részén, Dunaföldvártól 8 km-re, Bölcskén gazdálkodó Kiss Pétert arról kérdeztük, hogyan élték meg a 2010-es csapadékos, valamint a 2011-es, 2012-es, rendkívül száraz idényeket, és mindez milyen hatással volt a családi vállalkozásuk talajművelési gyakorlatára.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Precíziós növénytermesztés – visszatekintés a kezdetekre és iránymutatás a jövőre
(Dr. Reisinger Péter, Dr. Schmidt Rezső)
E cikkel a szerzők az innováció fontosságára, illetve jelen esetben a precíziós gazdálkodásra, és az ennek alkalmazásával elért újabb eredményekre hívják fel a figyelmet.

Arcképcsarnok. „Nem kell restellni kérdezni, és nem kell szégyellni tanulni.” Beszélgetés Farkas Lászlóval
(Dr. Bódis László)
A Farkas Lászlóval készített beszélgetésünk apropója, hogy a mostani lapszámunkban két jeles szerzőnk, Dr. Schmidt Rezső és Dr. Reisinger Péter professzor urak a „hó témája”-ként a Farkas Kft.-ben végzett innovációs munka eredményeiről számolnak be. Ideillőnek gondoltuk tehát, hogy ehhez kapcsolódóan a kft. tulajdonosát is megszólaltathassuk.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Mezővédő erdősávok nélkül nincs Integrált Növényvédelem
(Tóth Ágoston)
A szerző írásában a mezővédő erdősávok integrált növényvédelemben betöltött szerepét hangsúlyozza, rámutatva a mezőgazdasági területek erdősítésének számos előnyeire, valamint egyúttal említést téve az erdősávok valós és vélt hátrányos tulajdonságairól is, továbbá ismertetve az erdősítésre alkalmas területeket az „agrártájban”.

Veszélyes növénybetegségek (I./12.) A paradicsom bronzfoltosság vírus
(Dr. Takács András Péter, Bese Gábor, Dr. Horváth József, Dr. Gáborjányi Richard)
A veszélyes növénybetegségeket bemutató sorozatunk mostani részében kiemelten a paradicsom bronzfoltosság vírussal, annak jellemzőivel, valamint az ellene irányuló védekezés lehetőségeivel foglalkozunk.

Alapépítmény és felépítmény: Emlékek és gondolatok a keszthelyi Georgikon Növényvédelmi Intézetének negyvenéves évfordulóján (2.)
(Dr. Horváth József)
A Pannon Egyetem Georgikon Kar Növényvédelmi Intézete fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte július 17-én, Keszthelyen. Dr. Horváth József akadémikus „Alapépítménytől a felépítményig…” c. ott elhangzott nagy ívű előadását teljes terjedelmében közölve köszöntik az Agrofórum szerkesztői a nagyhírű Intézetet, annak egykori és jelenlegi oktatóit a jeles évforduló alkalmából.

A 90 éves Dimény Imre köszöntése. Beszámoló
(Dr. Bódis László, Dr. Demes György)
A Magyar Tudományos Akadémia Díszterme adott otthont a 90 éves Dimény Imre akadémikus tiszteletére rendezett emlékülésnek 2012. szeptember 12-én. Németh Tamás főtitkár köszöntötte az ünnepeltet, a család tagjait és valamennyi megjelentet. Az életpálya, a tudományos tevékenység méltatása mellett, az emlékülés előadói a „Dimény-korszak” agrárgazdasági sikereiről szóltak.

Hagyomány és értékteremtés Kecskeméten... Beszámoló
(Dr. Oláh István)
Kilencedik alkalommal rendezték meg az „Alföldi kenyér, szőlő és bor konferenciát és bemutató”-t idén augusztusban. Az ott látott és hallottakat foglalja össze ez az írás.

Gazdaképző (7.) A talajok tápanyag-utánpótlása, szervestrágyázás
(Kovács József)
A gazdaképző cikksorozat előző részében a talaj tápanyagainak pótlását különböző szerves anyagok segítségével oldottuk meg. Ha a növényeink számára gyorsan hozzáférhető tápanyagforrást szeretnénk biztosítani, legjobb megoldás, ha rögtön felvehető szervetlen formában tesszük ezt. Ezért a sorozat mostani részében a műtrágyahasználat előnyeit, hasznosulását, a műtrágyák csoportosítását, valamint a műtrágyaadagok meghatározásának szempontjait mutatjuk be.

YaraMilát a búzának is! (x)
Ismerjék meg a YaraMilaTM műtrágyacsalád használatának előnyeit búzában.

Repcét pedig vetni kell, s vetésünkben a gyom kikel! (x)
(Weszp Mihály)
A repce őszi gyomirtására és a búza árvakelés elleni védekezésre kínál megoldást a Chemtura.

A IV. Kukorica Termésverseny első betakarítási tapasztalatai
(MKK)
A Kukorica Termésverseny első eredményeket látva, az országosan várható nagy terméskiesés ellenére bizakodóak lehetünk, abban pedig biztosak, hogy akik különös gonddal készültek a versenyre, egyúttal hatékonyan működtek közre az aszály okozta gondok enyhítésében.

Az aszályban is bizonyított a korai koncepció! (x)
(N. A.)
A kiskunfélegyházi Őszidő Mezőgazdasági Szolgáltató- és Gazdaszövetkezet ügyvezető igazgatója beszél arról, hogyan vált be náluk a Dow Seeds korai hibrideket magában foglaló koncepciója.

Egész évben kiskert. Októberi teendők
(Tóthné Bogdányi Franciska)
Az október egyes években napfényes, langyos idővel lepi meg a kertészt, máskor viszont korán érkezik a tél, rövid ideig tartó faggyal, esetleg havazással. A nehezebb fizikai munkára általában alkalmas az idő: ássunk, építsünk tűzhelyet, kemencét, kerti utat. Foglalkozzunk a komposztálóval!

Gazdálkodj jogosan. A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek és tagjainak (részvényeseinek) felelőssége…
(Dr. Mucsányi Zoltán, Dr. Ótós Attila)
Váratlan és komoly felelősségi viszonyokat magában hordozó jogi helyzet léphet fel akkor, ha egy fizetésképtelen gazdasági társaság hitelezői a társaság vezető tisztségviselőitől, illetve tagjaitól követelik a fizetésképtelen társasággal szemben fennálló követeléseiket. Jelen cikk célja annak bemutatása, hogy milyen körülmények között kerülhet sor erre a rendkívüli helyzetre, és mit kell a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek, illetve tagjainak tenni, valamint figyelembe venni annak érdekében, hogy az ilyen helyzeteket elkerüljék.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(Tikász Ildikó Edit, Varga Edina)
A főbb szántóföldi kultúrák – búza, kukorica, napraforgó, repce – vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át az írásból.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk „géntechnológiául (27.) A transzgénikus (GM) fajták termesztésbiztonsági kockázatai (2.)
(Dr. Heszky László)
A GM-fajtákkal kapcsolatos összes kockázat közül – beleértve az élelmiszer-biztonságit is – a termesztésbiztonsági kockázatok jelentik az igazi veszélyt mind az ország, mind a termelő gazdaságok számára, ha meg akarják őrizni GMO-mentességüket. Az előző rész a termesztésbiztonsági kockázatok közül a génáramlás, génmegszökés és a koegzisztencia problémáival foglalkozott. Ebben az írásban a termesztés egyes fázisaival (nemesítés, vetőmag- és árutermesztés, tárolás, feldolgozás) kapcsolatos további rizikótényezőket ismertetjük.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A kézi betakarítású hüvelyes zöldborsó különleges zöldségtermék
(Dr. Hodossi Sándor, Dr. Dudás László)
A hüvelyes zöldborsó nagy jövedelemszerző és nagy foglalkoztató (eltartó) képességű kultúra, éppen ezért a szerzők nemcsak általános (származás, rendszertani hely, morfológia és környezeti igények), hanem alapvető termesztéstechnológiai tudnivalókat és a gazdaságosságára vonatkozó adatokat is közölnek e zöldségnövényről írásukban.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Az almafák gyökerei
(Dr. Szalay László)
A fák gyökérzetét a rejtett elhelyezkedése miatt sokkal nehezebb vizsgálni, mint a föld feletti hajtásrendszert, azonban a gyümölcstermesztőnek fontos tudni, hogy a gyökérzet hogyan helyezkedik el a talajban és hogyan működik, mert számos műveletet, talajművelést, tápanyagellátást, öntözést ennek megfelelően kell végeznie. E témát járja körbe a szerző írásában, bemutatva a talaj tápanyagtartalmának és a gyökér levegőigényének hatását a gyökérzet fejlődésére, valamint ismertetve az alanyhasználat és a talajtípus szerepét a gyökérrendszer kialakulásában.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Gondolatok a szőlő víztakarékos talajápolásáról
(Dr. Zanathy Gábor)
Az éghajlat változása szükségessé teszi a talajművelés rendszerének újragondolását. Az egyre szárazabbá váló klíma a víztakarékos módszerek alkalmazását indokolja. A klímaváltozással járó szélsőséges időjárási jelenségek egyúttal fokozott rugalmasságot kívánnak meg a technológia gyakorlati kivitelezésében. Ehhez kíván a szerző segítséget nyújtani, olyan megoldásokat bemutatva, melyek egyaránt hozzájárulnak a humusztartalom növeléséhez és a talajszerkezet javításához.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Agrármúltunk nagyjai. Augustin Béla (1877-1954)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Augustin Béla életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Jegyzet gazdálkodóknak. Az új földtörvény tervezetéről (2.)
(Kurucz Miklós)
A földügyi szabályozás legfontosabb része a tulajdonhoz való jog. Ehhez azonban szorosan kötődnek további jogok (sőt az új tervezet szerint kötelezettségek is), amelyek szintén a földtörvény részét fogják képezni. A tulajdonszerzéssel kapcsolatos főbb elképzeléseket az előző havi Jegyzet mutatta be, a kapcsolódó témákat a mostani írás tartalmazza.

Gondolatok az üzemméretről
(Béládi Katalin, Kertész Róbert)
Az Agrofórum 2012. augusztusi számának Jegyzet rovatában figyelemfelkeltő gondolatok jelentek meg „Az üzemméretről”. Az írás az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tesztüzemi adatain alapult. Ehhez kapcsolódóan az AKI szakemberei úgy vélték, az olvasók megfelelő tájékoztatása érdekében célszerű kiegészíteni, illetve pontosítani a cikkben leírtakat.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen