2013. júliusi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Egy júliusi estén
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

„Isten patikája”. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
A hazai gyógynövényágazat helyzetével és a fejlesztés lehetőségeivel foglalkozott az a konferencia, melyet május 8-án a Gyógynövénykutató Kft. szervezett. A rendezvényről készített összefoglalóban elsőként Pallos József Péter, a Gyógynövénykutató Intézet Kft. igazgatójának bevezető előadását idézzük, majd ismertetjük a Szatmári Miklós által bemutatott Nemzeti Gyógynövény Program tervezetét. Ezek után röviden összefoglaljuk a témában érintett és közreműködő minisztériumok vezetőinek tájékoztatóiban elhangzottakat.

A gyógynövénygyűjtés és termesztés ma Magyarországon – sikerágazat?
(Zámboriné dr. Németh Éva)
A szerző a gyógynövényágazat helyzetét, perspektíváit bemutató írásában azt próbálja meg összefoglalni, mit is érdemes figyelembe vennie annak, aki gyógynövény termékek előállításán gondolkodik, vagy csak e tevékenység iránt érdeklődik.

FÓKUSZBAN A KLÍMA ÉS A VÍZ

Klímaváltozás és a biztonság. Beszámoló
(Kőhalmi Dezső)
Május 9-én, a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusán szervezett tudományos konferencia célja az volt, hogy az éghajlatváltozás hatásainak szempontjából értékelje a hazai kihívásokat a honvédelmi kutatások, az alkalmazkodás, a mitigáció és a vízügyi kérdésekben, továbbá megoldási alternatívákat keressen, és az így megfogalmazott ajánlásokat értelmezze az éghajlatváltozás káros hatásait csökkentő eszközrendszerben.

Minden rólunk (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

A vártnál jobban teljesített a hazai mezőgazdaság 2012-ben (2.)
(Andrási Zsolt, Valkó Gábor)
A Központi Statisztikai Hivatal szakemberei írásuk második részében a 2012-es év mutatói alapján értékelik a magyar mezőgazdaság teljesítményét, továbbá bemutatják, milyen irányban változott az agrárgazdaság munkaerő-felhasználása, valamint a mezőgazdasági eredetű áruk külkereskedelmi egyenlege.

Talajművelés és vetés – apró részletek a siker érdekében (x)
Talajművelési ajánlások a minél eredményesebb repcetermesztés érdekében RAPOOL módra.

Növénytermesztők fóruma Bábolnán. Beszámoló
(Kurucz Miklós)
A Gabonatermesztők Országos Szövetségének az idei Bábolnai Gazdanapok alatt tartott szakmai konferenciájára kalauzoljuk most el az olvasókat, ahol 4 témakörben (várható támogatások, gabonapiaci kilátások, integrált növénytermesztés, agrárfinanszírozás) 16 meghívott előadó számolt be szakterületük legfrissebb információiról.

A nitrogén kilúgozódása talajainkból a 2013-as téli, kora tavaszi időszakban
(x)
Ismerjék meg, miért is különösen ajánlott a növénytermesztők számára a Genezis Gabona levéltrágya használata.

Termelünk és/vagy zöldülünk? Beszámoló
(Dr. Bódis László)
Újabb helyszínre érkezett a „Multifunkcionális vidék” címen, európai közúton járó eseménysorozat. Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Olaszország és az Egyesült Királyság mellett hatodikként Magyarország adott otthont 2013. június 3-án, Budapesten a Corinthia Hotel Báltermében, a „Multifunkciós vidék – A mezőgazdaság és a természet között egyensúlyozva” című konferenciának.

Negyven év, ami forradalmasította a hazai mezőgazdaságot
(Dr. Demes György, Dr. Bódis László)
Idén, május végén a KITE létrejöttének negyvenedik évfordulója alkalmából szervezett konferencián az elmúlt négy évtized kiemelkedő pillanatairól és nevezetes eseményeiről emlékezett meg a történések két hiteles tanúja és mindmáig aktív formálója, Balogh Csaba, a KITE Zrt. elnöke és Búvár Géza, a cég vezérigazgatója. A rendezvényen elhangzottak alapján a vállalat fennállásának eddigi legfontosabb mérföldköveit foglalja össze ez az írás.

Növényvédelmi szakmérnök képzés a Pannon Egyetem Georgikon Karán, Keszthelyen…
(Dr. Takács András)
Indul az V. Kukorica Termésverseny. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
A Magyar Kukorica Klub 2013. május 15-én Székesfehérvár-Kisfaludon, az Aranybulla Zrt.-ben és 16-án a Debreceni Egyetem területén „nyitotta meg toborzó irodáját”, immár ötödik alkalommal „csatába” hívva ezzel az ország és a Kápát-medence versenyezni vágyó kukoricatermesztőit.

20 éves a Lajtamag Kft. Beszámoló
(Dr. Békési Pál)
A 20 éve működő Lajtamag Kft. minden évben nagy sikerrel rendezi meg partnertalálkozóját. Így történt ez az idei esztendőben is, amikor az évforduló különös jelentőséget adott a június 5-én, Mosonudvaron megtartott rendezvénynek. Az évfordulós rendezvény előadásai reflektorfénybe állítottak egy eleddig elhanyagolt takarmánynövényt, a szóját és annak termesztési lehetőségeit.

Gondoskodjon az aratásról már ősszel! (x)
(Raj Péter)
A Timac Agro talaj-specifikus műtrágyacsaládjait kínálja a növénytermesztők figyelmébe.

Gazdaképző (16.) Betakarítás
(Kovács József)
A Gazdaképző sorozat mostani részében a betakarítás nehéz munkájával kapcsolatos teendőket, és az alkalmazható módszereket tekintjük át, néhány kiemelt kultúra példáján keresztül.

 „Légyott” a 150 éves jubileum jegyében. Riport
(Dr. Demes György)
Ez év júniusában a Bayer ismét szántóföldi „Légyott”-ra hívta a gazdákat az ország öt helyszínére –immár tízedik alkalommal. Az idei rendezvénynek egy nevezetes esemény, a Bayer Csoport fennállásának 150 éves évfordulója is aktualitást adott. A látottak és hallottak összefoglalására a Bayer korábbi regisztrációs menedzserét, jelenleg a kertészeti kultúrák nyugat-magyarországi területi képviselőjét, Kleofász Mátyást kértük meg.

Hibridbúza: a jövő technológiája már ma a SAATEN-UNION kínálatában
(x)
Újdonságok a SAATEN-UNION Hungária Kft. hibridbúza kínálatában.

Kalászos fajtabemutató Martonvásáron. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
Kalászos fajtabemutató Karcagon. Beszámoló
(Molnár Zoltán)
Kalászos fajtabemutató Szegeden. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
Három – neves hazai nemesítő műhely által szervezett – olyan kalászos fajtabemutatóról számolunk be olvasóinknak, amelyekről úgy gondoltuk, hogy az ott bemutatott kísérletek és az elhangzott előadások azon gazdák körében is érdeklődésre tarthatnak számot, akik a tavaszi munkacsúcs miatt nem jutottak el e rendezvényekre.

Ma már indokolt a repce gyomszabályozása (x)
(A. Gy.)
Gyakorlati tapasztalatok a repce gyomirtásában DuPont technológiával.

Gödöllői gazdanapok. ,,Generációváltás a mezőgazdaságban”. Beszámoló
(Kovács Gergő Péter, Balla István)
A 2013. június 12-én, a Szent István Egyetem és a DuPont Magyarország Kft. szervezésében XVI. alkalommal került megrendezésre a Gödöllői Gazdanapok, melynek témája idén a „Generációváltás a mezőgazdaságban” volt. A szokáshoz híven az esemény otthonául a SzIE Növénytermesztési- és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központja szolgált.

Példás kezdeményezés: az AGRO.bio Hungary Kft. díjat alapított… Beszámoló
 (Dr. Oláh István)
Az AGRO.bio Hungary Kft. az alapító, a változásokhoz alkalmazkodni akaró, innovatív szellemiségű Márton József agrármérnök előtt tisztelegve, emlékének ápolására „Márton József-díj a fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért” szakmai kitüntetést hoz létre, s azt a cég, évenkénti ismétléssel rendszeresíti.

Mavrik-technológia már napraforgóban is! (x)
(Dr. Lukács Domonkos)
A tau-fluvalinát hatóanyagú rovarölő készítmény, a Mavrik felhasználása repce, alma és szőlő kultúrák mellett már napraforgóban és kalászosokban is engedélyezett.

Újdonságok az idei Syngenta Szer-Show-n. Beszámoló
(Dr. Demes György)
A nagy érdeklődéssel kísért Syngenta Szer-Show-ra immár hagyományosan Enyingen és Hajdúböszörményben került sor. A Syngenta szakembereinek növényvédelmi, illetve fajtakínálati ajánlatait a szóbeli tájékoztatás mellett a bemutató parcellák élő valósága tette még hitelesebbé.

Egész évben kiskert. Júliusi teendők
(Tóthné Bogdányi Franciska) 70

Toprex – Biztos termék a biztos termésért! (x)
(Tóth János, Vajda Beáta)
A Syngenta Kft. a Toprex készítményét ajánlja a repce őszi regulátorozásra.

TERMÉNYPIAC

Terménypiaci összefoglaló
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Varga Edina)
A főbb szántóföldi kultúrák – búza, kukorica, napraforgó, repce –, valamint a szója vonatkozásában a világ terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át az írásból.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A zöldborsó és a csemegekukorica költség- és jövedelemhelyzete
(Dr. Béládi Katalin, Szlovák Sándor)
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szakemberei a talán legfontosabb zöldségfélék, azaz a hazai termesztés döntő hányadát adó zöldborsó és csemegekukorica ökonómiai helyzetét, költség- és jövedelemviszonyait tekintik át írásukban, amelyhez az Agrárgazdasági Kutató Intézet tesztüzemi rendszerének ágazati adatbázisát használták fel.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Kajszifajták friss piacra
(Dr. Szalay László, Hajnal Veronika)
A nemesítők rendszeresen újabb és újabb fajtákat állítanak elő. Ezen írásban 10 olyan külföldi fajtát igyekszünk bemutatni, melyeket elsősorban friss piaci értékesítésre nemesítettek, és a magyar kajszitermesztők figyelmébe ajánlunk.

Dr. Faust Miklós szellemi hagyatéka. Beszámoló
(Dr. Szalay László)
A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán 2013. június 3-án tudományos emlékünnepséget tartottak Faust Miklós halálának 15. évfordulója alkalmából, aki nagy hangsúlyt fektetett a gyümölcstermesztés különböző területein felmerülő kutatási feladatok megoldására, a tudományos eredmények gyakorlati hasznosítására.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Hónaljhajtások kezelése
(Dr. Zanathy Gábor)
A levelek hónaljában kialakuló nyári vagy hajtórügyek elnevezésükhöz híven kihajthatnak. Az erőtelesen fejlődő hónaljhajtások azonban sok vizet és tápanyagot használnak fel, önárnyékolást idéznek elő, gátolják a légmozgást, fokozzák a betegségek fellépésének a kockázatát. Más szemszögből nézve, viszont nagyfokú asszimilációs teljesítményükkel javítják a termés minőségét és a vesszők beérését. Jogosan vetődik fel ezek után a kérdés: Hogyan kezeljük e káros, avagy hasznos mivoltukban sokat vitatott hónaljhajtásokat? Erre igyekszünk ebben az írásban megadni a választ.

A szőlő lombtrágyázása a kötődés és bogyónövekedés időszakába (x)
(Tóth Gábor)
A Yara szaktanácsadója arra mutat rá írásában, miért érdemes a YaraVitaTM lombtrágya-család mellett döntenie a szőlőtermesztőknek.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Minden új Massey Ferguson traktor, kombájn és szögletes bálázó kamatmentes hitellel fél ártól elérhető! (x)
A Massey Ferguson újabb egyedi finanszírozási konstrukcióval könnyíti meg a gépberuházást a magyarországi gazdálkodók, gazdaságok számára.

AXIÁL Gyakorlati Akadémia. „Gyakorlat, ami nincs a könyvekben”
(Dr. Demes György)
A címben jelzett szlogennel hívta határba az AXIÁL a gazdákat, azzal a céllal, hogy a korszerű növénytermesztésben ma már nélkülözhetetlen gépeket, illetve azokban rejlő lehetőségeket kéz közelből, a gyakorlatban mutassa be. A bemutató kiemelt témája a szarvasmarhatartás és azzal összefüggő szántóföldi növénytermesztés gépesítése volt, melyre Beleden, az Előre Mezőgazdasági

Szövetkezet állattenyésztési telepén, illetve a környező szántóföldön került sor. A nagyszámú gép és gépkapcsolás közül – igazodva lapunk növénytermesztéssel foglalkozó arculatához – ebben az írásban a szántóföldi bemutató újdonságairól és gépeiről számolunk be – a teljesség igénye nélkül – képpel és szöveggel.

Vogel-Noot TerraDig középmély és mélylazítók (x)
Ismerjék meg a Vogel-Noot kínálatában szereplő TerraDig lazítók legfontosabb műszaki jellemzőit.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Fordította és összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Modellértékű, organikus gazdálkodást folytató kubai városi farmról, az ott folyó munkáról olvasható beszámoló egy külföldi weboldalon megjelent írás alapján.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Agrármúltunk nagyjai. Id. Rázsó Imre (1873-1922)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Id. Rázsó Imre életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen