2013. novemberi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×


Ég és Föld között
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Illegális növényvédőszer-forgalmazás és növényvédőszer-hamisítás
(Tóth Ágoston)
Jelen cikkében szerkesztőbizottságunk tagja első sorban a növényvédő szerek hamisítási jelenségének körülményeit fejtegeti, valamint különböző fogalmak (vegyi anyag/peszticid/növényvédő szer) világában is eligazítást igyekszik adni.

FÓKUSZBAN A NÖVÉNYI MODELLEK

Növényi modellek, modell növények
(Dr. Pepó Péter)
Az emberiség előtt álló kihívások közül – a sok egyéb mellett – kiemelten fontos az, hogy tudjuk a Föld gyorsan növekvő népességének élelmezését és egyéb növényi termékekkel történő ellátását biztosítani. Mindehhez olyan új növénytermesztési technológiák, modellek kellenek, amelyek nem befolyásolják kedvezőtlenül a környezeti feltételeket. E témakört körbe járja ez az írás a növénytermesztési modellek kialakításánál különösen fontos és figyelembe veendő környezeti, agroökológiai feltételeket mutatja be.

Hitelhez jutás kezességgel, kedvezőbb feltételekkel (x)
Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kiemelt szereplőjévé vált az agrárium és a vidék finanszírozásának.

Minden rólunk (x)
Rövid „hírcsokor” a Dow AgroSciences háza tájáról.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Veszélyes növénybetegségek II. (12/4.) A paprikalisztharmat
(Dr. Jankovics Tünde, Dr. Kiss Levente)
A „Veszélyes növénybetegségek” sorozat mostani részében a paprikalisztharmat kerül nagyító alá, melyből megismerhetik a kórokozó földrajzi elterjedését, gazdanövénykörét, a betegség gazdasági jelentőségét, valamint tüneteit, továbbá a környezeti tényezők szerepét a kórfolyamatban és nem utolsó sorban a védekezés lehetőségeit.  

„Jó az, ha az ember testben és lélekben megfelelő kondícióban tartja magát” Beszélgetés Simon Péterrel
(Dr. Bódis László)
Beszélgetés Simon Péterrel, a FERTILIA ügyvezetőjével.

Trendek, tendenciák a hazai fajtavizsgálat és vetőmagtermesztés területén (2.)
(NÉBIH)
A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága által most összeállított írás széleskörű tájékoztatást, átfogó képet nyújt az olvasóknak a fontosabb kertészeti, valamint erdészeti és energetikai célú növényfajták minősítéséről és szaporítóanyag előállításáról.

Kávéházi sarok (x)
(Dr. Bódis László)
AGROcafé – a mezőgazdasági szakma kávéháza.

Hazánkban bővíti tevékenységét a FAO. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) hazánkat választotta, úgy is, mint közép-európai szervezetének helyet adó országot, hogy Közös Szolgáltató Központját tovább bővítse – olvasható munkatársunk a Közös Szolgáltató Központ megnyitásának ötödik évfordulóját ünneplő rendezvényről készített beszámolójában.

Genezis szóráskísérletek miértjei és tanulságai (x)
A kompaktált Genezis NPK műtrágyák előnyei a fizikai kevert NPK műtrágyákkal szemben.

BASF nemzetközi sajtótájékoztató – Limburgerhofból jelentjük Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
A 100 éves mezőgazdasági tapasztalattal rendelkező BASF növényvédelmi divíziója 2013. október 2-án, a limburgerhofi Mezőgazdasági Központjában tartotta nemzetközi sajtókonferenciáját. Az esemény jó alkalmat kínált arra, hogy a világ minden tájáról érkezett szakújságírók megismerjék a BASF mezőgazdaság számára kínált integrált megoldásait, a K+F tevékenységét, valamint az új funkcionális növényvédelmi ágazatát („Functional Crop Care”), továbbá elkötelezettségét a jövő élelmiszer-ellátásához való hozzájárulásban.

A nulláról indulunk, vagy mégsem? Lábjegyzetek egy szójás tanácskozáshoz. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
Munkatársunk, véleményét sem véka alá rejtve, számol be egy az OMÉK-on megtartott konferenciáról, melyet „A Nemzeti Fehérjeprogram, kiemelten a GMO-mentes szójatermesztés növelése Magyarországon” címmel hirdettek meg a szervezők.

Hatékonyság, biztonság, Granstar® SuperStar (x)
(A. Gy.)
Gyomirtási tapasztalatok DuPont technológiára alapozva.

Kapás kultúrák kisebb jelentőségű gyomfajainak generatív szaporítóképletei III-IV.
(Dr. Kazinczi Gabriella, Dr. Pintér Csaba)
A különleges technikával készült makrofelvételekhez a szakterület elismert képviselője készített leírásokat, amelyek bővítik ismereteinket a kapás kultúrák kisebb jelentőségű gyomfajainak gyommagvairól.

Gyártól a szántóföldig – biztonsággal a hatékony műtrágya-felhasználásért (x)
(Benedek Szilveszter)
A Yara ajánlása a műtrágyatároláshoz, a biztonság érdekében.

Egész évben kiskert. Novemberi teendők
(Tóthné Bogdányi Franciska)
A télire készülődő környezetben a kertész örömmel üdvözli a napsütötte, szélcsendes időszakot: fát, bokrot telepít, tűzifát hasogat, veteményest ás, trágyáz. Ha pedig az eső fedezékbe kergeti, megpróbálja elképzelni az idei telet, tervezget.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Új AXION 800 traktormodellek és még sok más újdonság a CLAAS-tól (3.)
(Dr. Demes György)
Előző, szeptemberi és októberi számainkban a CLAAS franciaországi gyárában, Metzben 2013. július 1-2. között sorra került nemzetközi szakújságíró találkozó kapcsán mutattuk be a CLAAS legújabb traktorszériáját, az AXION 800-at, illetve adtunk hírt a CLAAS fent említett bálázó-gyárában folyó fejlesztésekről. Beszámolónk ebben a részében a zöld- és a szálastakarmány-kezelés és -betakarítás gépesítése terén a szakmai nyilvánosság számára itt, először bemutatott újdonságokról számolunk be.

 „Nyolc éve, mióta ezt a gépet használjuk a szőlőben, növényvédelmi problémánk nem volt” (x)
(Dr. Demes György)
Gyakorlati tapasztalatok a Berthoud SUPAIR szőlőpermetező géppel.

Új és még újabb gépek a HORSCH-tól (1.)
(Dr. Demes György)
A hannoveri AGRITECHNIKA kiállításra készülve a HORSCH új és megújult tarlóművelő, illetve a talajműveléssel egyidejű műtrágyázás gépi megoldásait mutatjuk most be.  

„A várható jó munkaminőség és a nagy teljesítmény okán egyszerre négy HORSCH gép vásárlása mellett döntöttem” (x)
(Dr. Demes György)
HORSCH munkagépek használatának előnyei gyakorlati tapasztalatok és az üzemeltetési adatok alapján.

Traktormotorok levegőszennyezése (4.) Dízel részecskeszűrők
(Dr. Varga Vilmos)
A traktorost, a gép közelében dolgozó munkást és a vidéki lakosságot védeni kell a traktormotorból kikerülő dízel részecskékkel szemben. Éppen ezért a traktormotorok levegőszennyezésével foglalkozó sorozat mostani részében az e téren leghatékonyabb eljárást, a dízel részecskeszűrést (DPF), annak az egyes traktormotor-gyártók mezőgazdasági üzemeltetési körülményekhez igazodó eljárásait mutatjuk be.

Massey Ferguson előrendelési akció 2014-re (x)
Biztosítsa a jövő évi sikeres betakarítását az Austro Diesel Massey Fergusonokra vonatkozó finanszírozási akciójával.

Väderstad AWARD 2013 – Bemutatták a leginnovatívabb magyar fiatal gazdálkodókat
(Dr. Demes György)
A Väderstad „A fiatal gazdák emelik a mércét” mottóval 2013. március 30-án Väderstad Award 2013 pályázatot hirdetett meg. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására 2013. szeptember 27-én, a székesfehérvári Magyar Király Hotelben tartott „Díjátadó Est” keretében került sor. A pályázatot a svédországi anyacég, a Väderstad-Verken AB több országra kiterjedően hirdetette meg azzal a céllal, hogy felkutassa, megismertesse és bátorítsa azokat a fiatal gazdákat, akik nem csak keresik, de a saját gyakorlatukban már alkalmazzák is a gazdálkodás hatékonyságát, minőségét és eredményét javító új, innovatív gazdálkodói módszereket.

HATÁRTALANUL

Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma. Beszámoló
Az idei OMÉK ugyancsak zsúfolt programot kínált a látogatóknak. Új színfolt volt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium pavilonjában lehetőséget biztosított az agrárkormányzat a határon túli gazdaszervezetek bemutatkozására, amely osztatlan sikert aratott. A számos program közül kiemelkedő jelentőségű volt a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának rendezvénye. Az ott elhangzott fontosabb gondolatokba nyújt betekintést most ez az írás.

TERMÉNYPIAC

Napraforgópiaci kitekintés
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Varga Edina)
A napraforgó vonatkozásában a világ és hazánk terménypiacain zajló folyamatokat, az árak és a termésmennyiségek alakulását tekinthetik át az írásból.

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk géntechnológiául (39.) Cry-génekre alapozott rovar rezisztens génkonstrukciók a világon és az EU-ban
(Dr. Heszky László)
Az előző részben ismertettük a Bacillus thuringiensis rovarölő baktérium életciklusát és azt a módot, ahogyan ez a kis prokariota élőlény elpusztítja a rovarokat. A baktérium trükkjeit lesték el a géntechnológusok és génjeit használták fel rovarrezisztens GM-fajták előállítására.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Zöldségtermesztés – mint a vidékfejlesztés egyik stratégiai ágazata
(Dr. Hodossi Sándor)
A vidékfejlesztés keretein belül szervezett értéktermelő és fenntartható szociális foglalkoztatásban meghatározó szerepe lehet a gyors tőkemegtérülésű, nagy értéket termelő, zömükben egyéves, sok ember foglalkoztatására, eltartására képes zöldségféléknek, amelyek iránt e cikke révén a Debreceni egyetem AGTC Kutatási és Fejlesztési Intézetének szakembere igyekszik az érdeklődést felkelteni.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Kicserélhető kationok a talajban
(Dr. Szalay László, Világi Egyed, Dr. Magyar Károly)
A talaj tápanyag-szolgáltató képességéről, arról, hogy gyümölcsfáink melyik elemből mennyit tudnak könnyen felvenni, a kicserélhető kationok vizsgálata szolgáltathat adatokat, melynek fontosságára úgy gondoltuk érdemes a gyakorlati gyümölcstermesztő szakemberek figyelmét is felhívni.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A szőlőgyökerek elhelyezkedése, kiterjedése a talajban
(Dr. Zanathy Gábor)
A termés mennyiségét és minőségét a szőlőtőke talajszint feletti és alatti részei egyaránt befolyásolják. A terület bejárásával a földfeletti tőkerészek állapota könnyűszerrel felmérhető, de a gyökérzet elhelyezkedése, kiterjedése rejtve marad. E cikk elolvasásával ugyan nem válhatunk képessé a rejtett dolgok érzékelésére, sem földöntúli, sem pedig földbeli dolgok meglátására, de talán világosabbá válnak a szőlőültetvények földalatti világának rejtelmei.

KITEKINTÉS

Az országos szántóverseny döntője – és ami mögötte van…
(Dr. Somogyi Norbert)
Ez az írás a szeptember 20. és 22. között Ain megyében megrendezett franciaországi országos szántóverseny döntőjére kalauzolja el az olvasókat, ahol nemcsak az ekéké volt a főszerep, hanem kormányzati bejelentések is születtek a francia fiatal gazdálkodók pályakezdésének támogatása és a gazdálkodói generációváltás feltételeinek biztosítása mellett.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Fordította és összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet gazdálkodóknak… Egy ellentmondásos uniós döntésről
(Kurucz Miklós)
Az EU jelenlegi előírása szerint 2020-ra az üzemanyagok teljes felhasználásán belül legalább 10 %-os részarányt kell elérnie a bioüzemanyagoknak. Ez a kötelezettség az új iparágnak további fejlődést jelent(het), mert még nem tartunk ennél a szintnél. Ezért is meglepő az Európai Parlament nem régi döntése, amely 6 %-ban korlátozná az ilyen irányú felhasználást. E téma kapcsán a mostani jegyzetből megismerhetik a magyar álláspontot is.

Agrármúltunk nagyjai. Szakátsy Gyula (1897-1958)
(Kurucz Miklós)

Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Szakátsy Gyula életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

Jegyzet az Agrármúltunk nagyjai c. íráshoz
(Dr. Fischl Géza)
Az Agrofórum szaklap hasábjain az októberi számban emlékezett meg Kurucz Miklós Moesz Gusztávról abból az alkalomból, hogy 140 éve született a kiváló botanikus és mikológus. Jelen sorok írója csak szerény kiegészítésként annyit szeretne hozzáadni ehhez a méltatáshoz, hogy mint a növénykórtan, s ezen belül a mikológia elkötelezett volt oktatója és kutatója megerősítse Moesz Gusztáv mikológiai munkásságának gyöngyszemeit.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen