2014. novemberi lapszám

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

Az Agrofórum 2014. novemberi számának internetes összefoglalója

 

Gyertyák fényei (Dr. Bódis László) 1

 

A HÓNAP TÉMÁJA

Talaj-talajvédelem, növény-növényvédelem, integrált növénytermesztés: Áttekintés (6.) (Dr. Horváth József) 6

 

FÓKUSZBAN A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS

A precíziós gazdálkodás bevezetése és elterjedése Magyarországon (1.) Tápanyag-gazdálkodás (Dr. Milics Gábor) 17

Manapság a precíziós gazdálkodásról – örvendetes módon – egyre több fórumon hallunk, ami azt is jelzi, hogy az innovatív gondolkodás az újdonságokra fogékony gazdálkodók esetén technológiai váltásokat eredményez a mezőgazdasági munkák során. A fejlesztések természetesen költségigényesek, illetve komoly szemléletváltást igényelnek, de a terület változékonyságának és a gazdaság méretének függvényében – különös tekintettel arra, hogy környezetgazdálkodási szempontból is hasznos a precíziós szemléletmód – a technológia bevezetése megtérül.

Cikksorozatunk célja, hogy egyrészt bemutassuk az egyes precíziós gazdálkodási technológiai elemeket, valamint megszólaltassuk azokat a gazdálkodókat, akik a gyakorlati tapasztalatok révén elmondhatják a precíziós gazdálkodásról kialakult véleményüket.

 

Gödöllői ősz. Termőhely-specifikus precíziós növénytermesztési rendszerek. Beszámoló (Bakti Beatrix) 20

Az idén 17. alkalommal tartott Gödöllői Ősz elnevezésű gazdanap kiemelt témája a ,,Termőhely-specifikus precíziós növénytermesztési rendszerek alkalmazása a gyakorlatban” volt. A rendezvényen látott- és hallottakról jelen írásban számolunk be.

 

Dróntechnológia a precíziós gazdálkodásban (Gribek Dániel) 21

A hagyományokhoz híven, szeptember közepén rendezték meg a Gödöllői Ősz elnevezésű gazdanapot a Szent István Egyetem Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központjában, Gödöllő-Szárítópusztán. A rendezvényen a fajtabemutatókon túl szakmai előadások is várták az érdeklődőket. Az idei kiemelt téma a precíziós gazdálkodás, és azon belül is a drónok mezőgazdasági felhasználása volt.

 

A precíziós növénytermesztés, különös tekintettel a tápanyag-gazdálkodás gyakorlati tapasztalataira. Riport (Kosztolányi Attila) 22

Úgy gondoltuk érdemes – és reményeink szerint, az olvasóink részéről is fokozott érdeklődésre tarthat számot – a precíziós gazdálkodás témakörben az elméleti ismeretek mellett, a már rendelkezésre álló gyakorlati tapasztalatok közreadása is. Így kapcsolódva az útjára indított sorozatunk tematikájához, most a precíziós tápanyag-gazdálkodás ismérveiről kérdeztük a győri Megyer Agro Kft. egyik tulajdonosát, Dr. Kukorelli Gábort.

 

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Visszatekintés a napraforgó 2014. évi kórtani állapotára (Dr. Békési Pál) 27

A szerző írásában nemcsak a saját feljegyzései, tapasztalatai alapján foglalja össze a napraforgó betegségeire ható legfontosabb időjárási elemeket, hanem azt is bemutatja, hogy az egyes kórokozók milyen mértékben jelentek meg az idei évben e kultúrában.

 

Új KWS napraforgó-nemesítő állomás Kozármislenyben (Demes György) 30

Új napraforgó-nemesítő állomás ünnepélyes átadására, majd az azt követő szántóföldi bemutatóra hívta a gazdákat a KWS Magyarország Kft. Kozármislenybe, 2014. szeptember 9-én. Az avatóbeszéd elhangzása után a résztvevők először szakmai rendezvény keretében ismerkedhettek meg a KWS napraforgó- és kukoricanemesítési programjával. Ezt követően került sor az új nemesítő állomás épületegyüttesének és berendezéseinek megtekintésére, majd szántóföldi bemutató kínált lehetőséget a KWS legújabb kukorica hibridjeinek élő valóságában való megismerésére.

 

Eredményes cukorrépa-termesztés Kocson (Magyaros Tibor) 32

Napjainkban igen keveset lehet hallani a cukorrépa termesztéséről, s talán emiatt a termesztői tapasztalatok sincsenek közkinccsé téve. A 2006. évben végbement cukoripart érintő reform, mint ismert, teljesen átalakította Magyarország cukorrépa igényét és feldolgozó iparát. Cikkében a szerző, a szakmai gyakorlata ideje alatt, a kocsi Aranykocsi Zrt.-nél megszerzett cukorrépa-termesztési tapasztalatait osztja meg az olvasókkal.

 

A szerves foszforsav-észter típusú hatóanyagok és az ALS-gátló hatásmódú szulfonil-karbamid típusú herbicidek kölcsönhatásáról (af) 36

Gazdálkodó legyen a talpán, aki el tud igazodni a hozzáférhető szakmai, tudományos és kereskedelmi kiadványokban és információkban, és ezek alapján felelősen dönteni tud abban a fontos gyakorlati kérdésben, hogy védekezhet-e a talajlakó kártevők, kukoricabogár lárvák ellen a szerves foszforsav-észterekhez tartozó klórpirifosszal, fitotoxikus hatás, terméskiesési veszély nélkül akkor, amikor a tervezhető posztemergens gyomirtások túlnyomó részében szerepel valamilyen szulfonil-karbamid típusú herbicid hatóanyag.

A kérdés, a probléma élő, a napi gyakorlatban felmerül. Ezért adtunk helyet Kádár Aurél és Sártory Tibor – vitaindítónak is szánt – írásának.

 

Kölcsönhatás vizsgálatok talajfertőtlenítő és gyomirtó szerek között (Dr. Kádár Aurél, Sártory Tibor) 37

A címben jelzett téma kapcsán a szerzők 2006 óta számos kísérletet végeztek Magyarországon különféle kukorica hibrideken és vonalakon, amelyek eredményeit jelen írásukban adják közre.

 

Klórpirifosz hatóanyag alapú talajfertőtlenítés és szulfonil-karbamid gyomirtási technológia összeférhetősége (x) (Cheminova Magyarország Kft.) 40

Ismerjék meg a Cheminova Magyarország Kft. álláspontját a klórpirifosz és az ALS-gátló hatásmódú szulfonil-karbamid típusú herbicidek kölcsönhatásáról.

 

Egyéb fajok generatív szaporítóképletei VII-VIII. (Dr. Kazinczi Gabriella, Dr. Pintér Csaba) 42

A különleges technikával készült makrofelvételekhez a szakterület elismert képviselője készített leírásokat, amelyek bővítik ismereteinket az egyéb fajok gyomfajainak gyommagvairól.

 

N-LOCK. Nagyobb terméshozam, védve a természetet (x) 44

Nitrogénstabilizátor a Dow AgroSciences kínálatában.

 

Neonikotinoidok és méhek: Tények és a fikciók szétválasztása (Mark Titterington, Bíró János) 46

Lapunknak nem sajátja, hogy a másutt megjelenő cikkek utánközlését vállalja. Ez esetben azonban kivételt teszünk. Eredetileg a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2014 októberében közreadott Vetőmag című kiadványában jelent meg az alábbi „tényfeltáró” cikk.

 

Az emlékezés fényei... Beszámoló (Dr. Oláh István) 50

A magyar agrárium, közelebbről a magyar agrárkutatás, növénynemesítés, dél-alföldi felleg- és végvára a Gabonakutató Kft. idén ünnepli megalakulásának 90. évfordulóját. A jubileum alkalmából szeptember 17-én, Szegeden, a Forrás Hotelben születésnapi ünnepséget szervezett a jubiláns intézet, melyről ebben az írásban számolunk be.

 

60 éves a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat. Beszámoló (Molnár Zoltán) 54

Emlékezetes ünnepséget tartott a NÉBiH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 2014. szeptember 16-án, a budapesti Aquincum Hotelben, a szervezet megalakításának 60. évfordulója alkalmából. A mintegy 300 meghívott részvevő – közöttük néhány alapító tag is – nagy többségét a hálózatból nyugalomba vonult, vagy a szakma más területére „elszármazott”, és természetesen a ma is aktív szakemberek tették ki, akik látható örömmel üdvözölték egymást.

 

Generációs kérdések, korszakos válaszok (Molnár Zoltán) 57

Kollégánk a növény- és talajvédelmi szervezet 60 éves évfordulója kapcsán a múltból, a jelenből (és alighanem a jövőből is) három olyan vezetőt keresett meg és tette fel nekik a szervezettel kapcsolatos kérdéseit, akiket mindenki (el)ismer ebben a szakmai társadalomban.

 

60 éve a növény- és talajvédelem szolgálatában. Beszámoló (Molnár Zoltán) 64

A velencei székhelyű Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága az intézmény fennállásának 60 éves évfordulója alkalmából szakmai rendezvényt szervezett 2014. szeptember 10-ére. Az ott elhangzott fontosabb gondolatokat jelen beszámolónkban adjuk közre.

 

Jelentés a VSZT Küldött Közgyűléséről. Beszámoló (Dr. Bódis László) 67

Szeptember 25-én a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) Küldött Közgyűlést tartott Martonvásáron az MTA Agrártudományi Központ Mezőgazdasági Intézetében.

 

Bábolnán nem csak gépbemutatót szerveztek. Beszámoló (Kurucz Miklós) 70

Beszámoló a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) szervezésében 2014. szeptember 11-én, a Bábolnai Gazdanapok alatt megtartott konferenciáról.

 

Minden itt kezdődik… A MAKHTESHIM AGAN új neve: ADAMA (x) (Schipp Márton) 73

A Makhteshim Agan Industries, a világ egyik vezető növényvédőszer-gyártójának neve 2014. április 14-től ADAMA Agricultural Solutions Ltd.-re változott.

 

Szójabemutatók sorozata. Beszámoló (Dr. Bódis László) 74

A Szója Nonprofit Kft., néhány, a témában érdekelt támogató cég közreműködésével hat szójabemutatót szervezett. Prügyön, Újmohácson, Szabadszentkirályon, Bátyán, Mezőberényben és

Károlyházán. A bemutatók közül kettőn, Újmohácson és a Mosonmagyaróvár közeli Károlyházán volt módunk részt venni, amelyekről ha kivonatosan is, fontosnak tartottuk olvasóinkat tájékoztatni, mintegy buzdításul, hogy ne feledjék: a jövő meghatározó fehérjenövénye a szója.

 

Határszemle. Még mindig a földügyek (Dr. Bódis László) 78

Beszámoló a legutóbbi TERKA ülésről, ahol a szakmai megbeszélés során ismételten szó esett a földkérdésről is.

 

Új szobor a földműves kezek dicsőségére (AF) 80

Beszámoló Orosházáról, ahol a helyi önkormányzat és az Orosháza és Vidéke Gazdakör, több adományozó támogatásával szobrot állítatott a földművesek előtt tisztelegve.

 

Egész évben kiskert. Novemberi teendők (Tóthné Bogdányi Franciska) 82

 

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Egy sajtótájékoztató margójára (3.) Négy teljesítmény kategóriában már összesen tíz Fendt Vario traktorszéria 50-500 LE között (Demes György) 84

Előző, szeptemberi és októberi számainkban már számot adtunk arról, hogy az AGCO/Fendt az új Vario 1000-es traktorszéria piacra hozatalával – az 50-500 LE közötti négy teljesítmény osztályban – már összesen kilencre (200VP, 200, 300, 400, 500, 700, 800, 900 és 1000) bővítette a Vario traktorkínálatát. Cikksorozatunk befejező részében a Fendt márka legnagyobb számban vásárolt erőgépeit, a megújult Fendt 700 Vario-t mutatjuk be.

 

Újdonságok nyomában (Demes György) 86

Ha kalászosok, vagy zöldborsó után kell silókukoricát vetni, a gabona betakarítására, a szalma bálázására és a másodvetésre csak rendkívül rövid, legfeljebb három-négy nap áll rendelkezésre. Az ilyen másodvetés sikere speciális, általában több művelet egyidejű végzésére alkalmas gépek használatát, illetve ezek összehangolt üzemeltetését feltételezi. Minderre jó megoldást kínál a KITE által kidolgozott sávos művelés. A szálastakarmányok készítésével kapcsolatos eddigi eredményekről szóló bemutatók sorában most a másodvetésű silókukoricára alapozott takarmánytermesztés és tartósítás komplett géprendszerével és technológiájával ismerkedhettünk meg 2014. szeptember 30-án a Komáromi Mezőgazdasági Zrt.-ben, amiről ebben az írásban számolunk be.

 

Maestro – szemenkénti vetés mesterfokon (x) 90

Ismerjék meg a Horsch Maestro vetőgép használatának előnyeit.

 

HATÁRTALANUL

Az írástudók felelőssége. Határokon átívelő gyakornoki program (bl) 91

Romániai Magyar Gazdák Egyesülete „Maros” Szervezet szervezésében szeptember hatodikán a Szovátához közeli Mikháza községben épült Csűrszínházban rendezte meg hagyományteremtő szándékkal a „Gazdanap a Csűrszínházban” című rendezvényét, ami ötvözte egy szakmai előadássorozat, egy helyi mezőgazdasági szakkiállítás és egy kötetlen gazdatalálkozó minden előnyét. E rendezvényről jelen írásban számolunk be.

 

AGRÁRGAZDASÁG

Napraforgópiaci aktualitások (Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa) 94

A globális napraforgómag-termés az előző gazdasági évihez képest 3-6 %-kal 40 millió tonna körülire csökkenhet a 2014/2015. évi szezonban, tekintettel arra, hogy a világ elsőszámú termelőjének számító fekete-tengeri régióban a forró és aszályos nyári időjárás következtében romlottak a hozamkilátások. Az északi féltekén a végéhez közeledik a termény betakarítása, az előrejelzések szerint a tavalyinál kevesebb napraforgómag kerülhet Ukrajna (–3 %), Oroszország (–5 %), az EU-28 (–3 %) és Törökország (–17 %) tárolóiba egyaránt. Magyarországon, bár a csapadékos szeptember késleltette a betakarítást és rontotta a termés minőségét, az eddigi adatok alapján minden idők legnagyobb kibocsátása lehet az idei.

 

Az őszi búza költség- és jövedelemhelyzete (Kertész Róbert, Béládi Katalin) 96

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet szakemberei írásukban az őszi búza ökonómiai helyzetét, költség-jövedelemviszonyait tekintik át, melyhez az Agrárgazdasági Kutató Intézet tesztüzemi rendszerének ágazati mintegy ezerhétszáz gazdaságából származó adatbázisát használták fel.

 

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk géntechnológiául (46.) Növényi gének működésének gátlása (antiszensz technika és RNS interferencia) (Dr. Heszky László) 99

A növekedés és fejlődés géntechnológiai módosításaival foglalkozó VII. fejezet harmadik részében, két olyan új technikát mutatunk be, amikkel különböző molekulák bioszintézisének egyes lépéseit katalizáló enzimfehérjék génjei specifikusan gátolhatók, és ezzel a növények elsődleges és másodlagos anyagcseréje irányítottan befolyásolható. Ezeknek a módszereknek ismerete a következő részekben bemutatott GM-fajták géntechnológiai módosításainak könnyebb megértését szolgálja.

 

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Fényviszonyok és a fény pótlása a zöldséghajtatásban (Dr. Kovács András) 103

A pótmegvilágítás már régóta foglalkoztatja a kutatókat. A különböző fényforrástípusokat gyakorlatilag mind kipróbálták a zöldséghajtatásban. Jelen írásból a pótmegvilágítás lehetséges fényforrásait, ezen kutatási terület legújabb eredményeit ismerhetik meg.

 

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

UFO cseresznyék Amerikában (Dr. Szalay László) 106

Nemrég szóltunk az UFO őszibarackokról, most pedig a nem kevésbé érdekes UFO cseresznyékről számolunk be. Itt azonban – ellentétben az UFO őszibarackokkal – nem különleges formájú gyümölcsökről, hanem különleges alakra nevelt fákról van szó. Ez tehát egy művelési rendszer, amely angol elnevezésének rövidítése alapján híresült el.

 

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

I. Bianca konferencia, különös tekintettel a stratégia eszközének bemutatására (Dr. Zanathy Gábor) 108

Az I. Bianca konferencia Kiskőrösön került megrendezésre, ahol nemcsak a Bianca szőlőfajta nemesítőjéről, Csizmazia Darab Józsefről emlékeztek meg, hanem számos szakmai előadást is hallhattak a jelenlévők, amelyek közül az egyik e nevezetes fajtát a termesztési értékét meghatározó tulajdonságai alapján mutatta be. A rendezvényről, és kiemelten az előbb jelzett előadásról jelen írásban számolunk be.

 

KITEKINTÉS

A francia mezőgazdaság és a gazdatársadalom mélyreható átalakulása három emberöltő alatt (1.) (Dr. Somogyi Norbert) 112

E sorok írója augusztus elején két hetet töltött Közép-Franciaországban egy úgynevezett falusi vendégházban, ami szerves részét képezi egy ma is működő gazdaságnak. A már nyugdíjas, de még mindig nagyon aktív tulajdonossal folytatott beszélgetések nyomán, az olvasók egy családi gazdaság történetét ismerhetik meg, mely három generáció helyben töltött életét fogja át 1938-tól napjainkig, mely nemcsak a francia mezőgazdaságban az elmúlt évtizedekben végbement hatalmas változásokról, hanem a vidéki társadalom életében és szerkezetében bekövetkezett átalakulásokról is autentikus képet ad, ami a jövő szempontjából is nagyon tanulságos lehet.

 

Tallózás külföldi szaklapokban (Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter) 63, 93, 98

Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

 

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak. Márton-napi népszokásokról (Kurucz Miklós) 116

A mostani jegyzet a Márton napi népszokásokat, szólásokat, mondásokat, azok eredetét eleveníti fel.

 

Agrármúltunk nagyjai. Hauser János (1891-1964) (Kurucz Miklós) 118

Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Hauser János életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

 

Már elődeink is írták… (Dr. Inczédy Péter) 120

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen