2015. január

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

 

Az Agrofórum 2015. januári számának internetes összefoglalója

 

Évgyűrűk (Dr. Bódis László) 1

 

A HÓNAP TÉMÁJA

Változások a hazai erőgépállományban (Dr. Gockler Lajos) 6

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2013 nyarán a teljes mezőgazdaságra, benne a mezőgazdaságban üzemeltetett erőgépek (darabszám, kapacitás) adataira is kiterjedő részletes felmérést végzett, majd 2013 decemberében az erőgépek átlagos használati idejét (korát) is felmérte. Mivel ezt megelőzően a KSH a mezőgazdasági gépállomány korára vonatkozó adatokat csak 2000-ben rögzített, úgy gondoltuk érdemes jelen írásban összehasonlítani az erőgépek korábbi és mostani helyzetét, valamint nagyító alá venni a változás okait.

 

FÓKUSZBAN A METEOROLÓGIA

Mit érdemes tudnunk a globális felmelegedésről? (Dr. Mika János) 14

A szerző írásában a Föld egészén az utóbbi bő évszázadban történt klímaváltozásokat elemzi. Elsőként azt mutatja be, mire utalnak a hálózatszerű megfigyelések bolygónk különféle szféráiban, majd áttekinti e változások lehetséges ismert, természetes és ember okozta mozgatórugóit. Végül felvázolja a várható változások mértékét és jellegét.

 

Az éghajlati szélsőségek alakulása a változó klímában (Dr. Lakatos Mónika) 18

Az éghajlati változások legnyilvánvalóbb tünete a hőmérséklet emelkedése. Az emelkedő hőmérséklettel párhuzamosan gyakoribbak a meleg szélsőségek, hideg szélsőségek pedig ritkábban fordulnak elő globálisan. A változások nem egyenletesek a bolygón, vannak jobban és kevésbé melegedő régiók. Emiatt is fontos, hogy kiterjedt, megbízható mérésekre alapozva nyomon kövessük a közelmúlt változó éghajlati körülményeit, a szélsőségek alakulását Magyarországon.

 

Éghajlati szélsőségek alakulása Magyarországon a következő évtizedekben (Szépszó Gabriella) 22

Ebben a cikkben az Országos Meteorológiai Szolgálatnál használt két regionális klímamodell segítségével a következő évtizedekben Magyarországon várható éghajlatváltozás jellemzőit mutatjuk be, elsősorban a mezőgazdaság szempontjából fontos meteorológiai paramétereken keresztül.

 

Éghajlatváltozás és növénytermesztés (Dr. Jolánkai Márton) 26

Éghajlatváltozás volt, van és lesz. A növénytermesztés jövőbeni lehetőségeit nagy valószínűséggel a klimatikus változásokhoz való alkalmazkodás szintje fogja bővíteni, vagy korlátozni. E téma kapcsán jelen írás a növénytermesztés klímaváltozással kapcsolatos feladatait tekinti át.

 

Alkalmazkodó erdők, alkalmazkodó erdőgazdálkodás (Dr. Borovics Attila és mtsai) 28

A klímaváltozás alapvetően módosítja a jövőbeni erdőgazdálkodás alapjait mind ökológiai (fafajválasztás), mind termesztéstechnológiai (felújítás, nevelés), mind pedig jövedelmezőségi szempontból. E téma kapcsán a szerzők nemcsak a klímaváltozás ökológiai és genetikai következményeit összegzik erdészeti megközelítésben, hanem bemutatnak egy, a klímaváltozás várható hatásait értékelő rendszert is.

 

Amit nem tudtál a talajbaktériumokról (x) (Tamás István) 32

Talajbaktériumok használatának előnyei az AGRO.bio Hungary Kft. ajánlásában.

 

Kényeztetett kalászosok, meggyötört kapásnövények, gyümölcsösök (Vadász Vilmos) 34

A 2014-es év időjárásának áttekintése a növénytermesztők szempontjából.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat archív növényfenológiai adatbázisa… (Vincze Enikő, Hunkár Márta) 40

A szerzők cikkükben röviden bemutatják az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) rendelkezésre álló növényfenológiai feljegyzéseket, valamint egy, az archív adatokból készült feldolgozást is az Olaszrizling és a Kékfrankos szőlőfajták összehasonlítására vonatkozóan.

 

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Veszélyes kártevők (III. 1.) Vetési bagolylepke (Dr. Szeőke Kálmán) 44

A veszélyes kártevők sorozat mostani részében a vetési bagolylepke elterjedését, tápnövényeit, kártételét és életmódját, valamint az ellene irányuló védekezés lehetőségeit tekinthetik át.

 

Növénykórtani érdekességek és veszélyek őszi vetésű kalászosokban (Hertelendy Péter, Tamáska Gergely) 52

A szerzők írásukban a 2014-es ősz enyhe és csapadékos időjárása nyomán az őszi vetésű kalászos kultúrákban kialakult növénykórtani helyzet elemzik, ismertetve a legfőbb kórokozókat és a védekezési lehetőségeket is, egyben rávilágítva a figyelmet a hatékony előrejelzés és a táblaszintű szemlézés, felvételezés jelentőségére.

 

Határszemle. Számvetés (Dr. Bódis László) 56

 

A Bayer kalászos technológia 2014-ben is bizonyított (x) (Farády László) 58

Évértékelő a Bayer CropScience kalászos védelmi készítményeiről.

 

Talaj-talajvédelem, növény-növényvédelem, integrált növénytermesztés: Áttekintés (8.) Felsőoktatás, kutatás és középiskola (második rész) (Dr. Horváth József) 60

 

Minden év tartogat meglepetéseket! (x) (Gyuris Kálmán) 68

A Yara Hungária Kft. alap- és startertrágyázási ajánlata szántóföldi növénytermesztők számára.

 

Precíziós gazdálkodás (3.) A precíziós (helyspecifikus) talajművelés (Dr. Beke Dóra, Dr. Milics Gábor)        70

A precíziós – helyspecifikus – gazdálkodás gyakorlatában sok szó esik a különböző típusú adatok gyűjtéséről, illetve az inputanyag-felhasználás csökkentéséről, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gazdálkodás a talajon történik. A precíziós technológiával művelt táblákon a tápanyag-visszapótlás a talaj kémiai tulajdonságainak ismeretében, illetve tápanyag-ellátottságának függvényében, a korábbi hozamokat is figyelembe véve történik.

 

GeoPloughX – GPS alapú szántásvezérlés RTK pontossággal (x) (Nagy Bence) 73

Ismerjék meg az Agromatic Automatizálási Kft. kínálatában szereplő, GPS alapú szántásvezérlő egységet!

 

GPS alapú precíziós szántás – mára már ez sem lehetetlen. Riport (Kosztolányi Attila) 74

Bán Tamással, egy általa a gyakorlatban is kipróbált GPS alapú szántásvezérlő egységről, annak alkalmazási tapasztalatairól beszélgettünk, amellyel – Trimble robotpilóta rendszerrel kombinálva – lehetőség nyílik az üzemanyag- és munkaidő-felhasználást csökkentő, azt racionalizáló precíziós szántásra.

 

Egyéb gyomfajok generatív szaporítóképletei XI-XII. (Dr. Kazinczi Gabriella, Dr. Pintér Csaba) 78

A különleges technikával készült makrofelvételekhez a szakterület elismert képviselője készített leírásokat, amelyek bővítik ismereteinket az egyéb fajok gyomfajainak gyommagvairól.

 

Saaten-Union. Biztonság változó körülmények között is (x) 80

Clearfield-technológiába is beilleszthető hibridek a Saaten-Union 2015-ös napraforgó fajtaajánlatában.

 

Saaten-Union. Clearfield Plus naprafogó hibridekben is az első (x) 82

Újgenerációs, Clearfield Plus napraforgó hibridek a Saaten-Union 2015-ös fajtaajánlatában.

 

Saaten-Union. Több termés, nagyobb biztonság (x) 84

Ismerjék meg a Saaten-Union 2015-ös kukoricahibrid ajánlatát!

 

Nálunk minden a kukorica körül forog (x) 90

Ismerjék meg a Syngenta Kukorica Program elemeit és részleteit!

 

A termésverseny és a Top20 fajtakísérlet eredményei (bl) 86

 

25 éves a Magyar Növénynemesítők Egyesülete. Beszámoló (Dr. Oláh István) 88

A Magyar Növénynemesítők Egyesülete 2014. november 6-án ünnepelte fennállásának negyed százados évfordulóját. A születésnapi ünnepséget az ELTE Füvészkertjében Budapesten a hagyományokhoz hűen, vándorgyűlés keretében tartották. Az ott látott és hallottakról jelen tudósítás keretében számolunk be.

 

Könyvajánló. Magyar növénynemesítők és eredményeik az ezredfordulón (Dr. Bódis László) 89

A Magyar Növénynemesítők Egyesület elmúlt huszonöt évnek történéseit foglalja magában ez a könyv. A könyv erőssége az a 170 életpálya, amelyben a nemesítők vallanak önmagukról, munkásságukról. Nem csak a könyv végén található – gyönyörű növényekről készült – képek színesítik a kiadványt, de Bendzsel Miklós elnök és Lukács József elnökhelyettes írásai is, a szellemi tulajdon védelmének, és a fajtaminősítés intézményrendszerének bemutatásával.

 

Elfogynak a támogatások? – Agrárkonferencia húsbavágó kérdésekkel. Beszámoló (Gribek Dániel) 92

Nagy érdeklődés mellett zajlott le a két napos Portfolio Agrárszektor Konferencia december 4-én és 5-én, Siófokon. A rendezvényen az ágazat több ismert szakmai, közéleti és politikai személyisége is jelen volt. Az érdeklődők több témában is hallhattak előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket; többek között a birtokméretek, az agrártámogatások, a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek álltak a középpontban.

 

Bővíti szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Beszámoló (Dr. Bódis László) 94

NAK újra elindítja az egyes megyei agrárkamarák által korábban már nyújtott szolgáltatást, a tápanyag-gazdálkodási terv készítését. Ez az eddigiekhez hasonlóan a ProPlanta szoftver adatbázisára támaszkodva működik majd. A kamara célja, hogy az egész országot lefedő falugazdász hálózaton keresztül minden érintett gazdálkodóhoz eljusson szolgáltatása.

 

Ünnepélyesen átadták Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán létrehozott Bioinnovációs Központot (bp) 96

Beszámoló a Festetics Imre Bioinnovációs Központ átadási ünnepségéről.

 

Tejtermelők (x) 97

Silókukorica hibridek a CAUSSADE SEMENCES HUNGARY Kft. kínálatában.

 

N-Lock™ – Nagyobb terméshozam, védve a természetet (x) 98

Ismerjék meg a Dow AgroSciences kínálatában szereplő nitrogén stabilizátor készítményt!

 

Számadás-zárszámadás. Beszámoló (AF) 100

 

A Makhteshim Agan/ADAMA nyereményjáték nyertesei (x) (Dr. Demes György) 101

Beszámoló az ADAMA jogelődje, a Makhteshim Agan nyereményjátékának ünnepélyes díjátadásáról.

 

Egy ceglédi kajszibemutató apropóján… (Dr. Somogyi Norbert) 102

A legutóbbi szerkesztőbizottsági ülésünkön fölmerült, hogy egyre nehezebb olyan szerzőket találni, akik nemcsak készek az immár negyedszázada megjelenő folyóiratunkba cikket írni, de olyan nyelvezetet (is) tudnak használni, amelyen keresztül a tudás, az információ, a kutatási munka eredménye a gyakorló szakemberek számára is könnyen, jól érthetően átadható. A felvetettek kapcsán szerkesztőbizottságunk tagja jelen cikkében, egy kajszibemutatón történtekre tekint vissza.

 

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban (x) 103

Ahogy 2014-ben, úgy idén is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat

ajánl a Nufarm Hungária Kft. a jövedelmező gabonatermesztéshez.

 

Egész évben kiskert. Januári teendők (Tóthné Bogdányi Franciska) 104

 

Bioplasma és BioNitroPhos (x) 105

Bio-tápanyagok és terméshozam-növelő mikrobiológiai készítmények a VARIPLAST MAGYARORSZÁG Kft. kínálatában.

 

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (20.) A „gőzgépek atyjánál” – Pestszentlőrincen (Dr. Szekeres Béla) 106

A muzeális gépgyűjteményeket, gépmúzeumokat bemutató cikksorozatunkban most egy „rendhagyó” írás következik, de nem minden előzmény és ok nélkül. A sorozat szerzője, már régen tervezte ezt a beszélgetést Szekeres Józseffel, Józsi bácsival (névrokonával), akit így – a szó a kifejezés nem fellengzős értelmében – tisztelettel és szeretettel emlegetnek mezőgazdasági gépész- és gépgyűjtő körökben.

 

Soha nem látott tömeg a bolognai EIMA mezőgazdasági kiállításon. Beszámoló (Gribek Dániel) 110

Az Év Traktora, az elmúlt hónapok és a jövő év legnagyobb újdonságai – többek között ezekre számíthattak az érdeklődők az olaszországi EIMA mezőgazdasági és kertészeti kiállítás alkalmával. A november 12-e és 16-a között megrendezett bolognai esemény 2014-ben minden eddigi rekordot megdöntött.

 

Az Év Traktora – 2015. Interjú Dr. Hajdú Józseffel (Kosztolányi Attila) 116

2014. november 12-én, az olaszországi EIMA nemzetközi mezőgazdasági kiállítás nyitónapján, szakújságírók – köztük az Agrofórum munkatársai – jelenlétében, ünnepélyes keretek között hirdették ki és díjazták három kategóriában az „Év Traktora” verseny 2015-ös győzteseit. A versenyről, annak lebonyolítási hátteréről, valamint a döntős erőgépekről és a győztesekről kérdeztük a 23 országot reprezentáló, többnyire szakújságíróból álló nemzetközi zsűri magyar tagját, Dr. Hajdú Józsefet.

 

Európai mezőgép-forgalmazók márkaelégedettségi indexe (Dr. Magó László) 118

Az Európai Mezőgazdasági Gépkereskedők Szövetsége 2011-től több országra kiterjedően kérdőíves felmérést készít a gépkereskedők körében, hogy milyen mértékben elégedettek a beszállítóik tevékenységével és szolgáltatásaikkal. Az egyes márkák 2014-es rangsorában figyelemre méltó átrendeződés tapasztalható, azonban a listát vezető mezőgépmárkák elégedettségi mutatója a korábbi évekhez viszonyítva szinte változatlan.

 

Forradalmi változások a növényvédelem gyakorlatában (x) (Villám Ferenc) 120

Új, nyomás alapú szabályzó rendszer a HARDI-tól, mely a vontatott NAVIGATOR és COMMANDER családoknál már alapfelszereltségként elérhető.

 

Mezőgépész oktatás, kutatás és fejlesztés a Műegyetemen (AF) 122

A BME Mezőgazdasági Géptan Tanszék 125 éves évfordulója alkalmából emlékülést tartottak 2014. november 11-én az egyetem Gép- és Terméktervezés Tanszékén. Czigány Tibor, a Gépészmérnöki Kar dékánjának köszöntője után Mészáros István és Jóri J. István tekintette át a mezőgépoktatás, -kutatás és -fejlesztés műegyetemi történetét. Az előadást követően a tanszék kapcsolatát és hatását, valamint a mezőgazdaság gépesítésében betöltött szerepét szemléltető hozzászólások hangzottak el. Az emlékülés keretében került sor a Budapest – CLAAS Foundation – Student Award nyerteseinek köszöntésére.

 

Maestro SW nagy vetésterületek egyszerű és gyors bevetése (x) (Szász Zoltán) 127

Ismerjék meg a magyarországi piacon jelenleg a legnagyobb műtrágya- és vetőmagtartállyal rendelkező szemenkénti vetőgépet a Horsch GmbH-tól.

 

HATÁRTALANUL

„Ahol még a sár is tiszta”. Beszámoló (Dr. Bódis László) 128

Beszámoló a III. Kárpát-medencei Összefogás Fórum budapesti évzáró, évértékelő konferenciájáról.

 

AGRÁRGAZDASÁG

A cukorrépa költség- és jövedelemhelyzete (Dancs Gyuláné, Kertész Róbert) 132

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet szakemberei írásukban a cukorrépa ökonómiai helyzetét, költség- és jövedelemviszonyait tekintik át, melyhez Intézetük tesztüzemi rendszerének ágazati, mintegy ezerhétszáz gazdaságából származó, adatbázisát használták fel.

 

Szója – ismét rekordtermés várható a világon (Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa) 136

A cikk írásának az idején a végéhez közelített a 2014/2015. gazdasági évi (október/szeptember) szójatermés betakarítása az északi féltekén, és a legnagyobb termelőknél a 2013. évit meghaladó mennyiség került már a tárolókba. Bíztatóak, ugyanakkor még igen bizonytalanok a globális termésre vonatkozó prognózisok, hiszen a teljes kibocsátás 52 százalékát adó déli féltekén a növényt az őszi-téli hónapokban vetik.

 

BIOTECHNOLÓGIA

Tanuljunk géntechnológiául (48.) A virág színének géntechnológiai módosítása (lila szegfű, kék rózsa) (Dr. Heszky László) 138

A növekedés és fejlődés géntechnológiai módosításaival foglalkozó VII. fejezet ötödik részében, a virágszínben módosított GM-fajták közül azokat ismertetjük, melyeket részben RNS interferenciával (RNSi) állítottak elő, és köztermesztésben voltak, illetve vannak.

 

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Minden tájfajta-termesztő nemesítő, vagy mi a jelentősége a saját magfogásnak? (Csambalik László, Dr. Divéky-Ertsey Anna) 142

A címben jelzett téma részletes taglalása előtt a szerző írásában tisztázza a kapcsolódó alapfogalmakat (modern tájfajták, tájfajták, örökségfajták stb.), majd a fajtahasználatban bekövetkezett változásokról, a növénynemesítés törvényi hátteréről osztja meg az olvasókkal a legújabb ismereteket.

 

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Hódítanak a fajhibridek (Dr. Szalay László) 146

A 2014. szeptember 3. és 5. között Hong Kong-ban megrendezett Asia Fruit Logistica szakmai rendezvény újból ráirányította a figyelmet a fajhibridekre. Itt mutatkozott be ugyanis nagy sikerrel a Piqa Boo névre hallgató új körtefajta, amelyet az ázsiai és az európai körték keresztezésével állítottak elő. Ennek apropóján jelen írásunkban a fajhibridek előállításának korábbi és legújabb eredményeiről olvashatnak.

 

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Mit ér a szőlő, ha egyesfüggöny? (Dr. Zanathy Gábor) 148

Az egyesfüggöny művelés az 1970-es években került bevezetésre hazánkban. Támberendezésének és művelésének egyszerűsége miatt hamar népszerűvé vált. A függönyművelés minőségi szőlőtermesztésben betöltött szerepét azonban sokan vitatják. A csüngő hajtásrendszerből és a költségkímélő termesztéstechnológiából eredően gyakran ez a tőkeforma adja a leggyengébb minőséget. Mégis, mit ér a szőlő, ha egyesfüggöny?

 

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban (Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter) 24

Több észak-amerikai egyetem kutatója által közzétett publikációban arról lehet tájékozódni, hogy a szén-dioxid-szint szezonális változásának nagyobb kilengéséért az élelmiszer céllal termesztett növények termőképességének meredek emelkedése is nagymértékben hozzájárul – olvasható jelen írásban.

 

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Antal József Professzor Úr halálára… (Dr. Oláh István) 154

A gyászoló végtisztességet tévők, szerettei; családja, a pályatársak és tisztelők közössége 2014. november 28-án, a gödöllői temetőben kísérte utolsó útjára Antal József Sándort. Rá emlékezünk most.

 

Jegyzet gazdálkodóknak. Klímaügyekről (1.) (Kurucz Miklós) 156

Vannak események, amelyeknek havilap csak késedelmesen tud helyt adni, és vannak témák, amelyek nem veszítenek időszerűségükből. A kettő találkozásából született a mostani Jegyzet.

 

Agrármúltunk nagyjai. Grábner Emil (1878-1955) (Kurucz Miklós)       158

Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Grábner Emil életútját és munkásságát ismerhetik meg az olvasók.

 

Már elődeink is írták… (Dr. Inczédy Péter) 160

 

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen