2017. április

Ízelítő a tartalomból

Tavaszi fagykárok és az ellenük való védekezés lehetőségei Magyarországon

Ilyen esetekben a derült szélcsendes éjszakákon – egy-két órára – fagypont alá süllyedhet a hőmérő higanyszála. Szállított, fagyos légtömeg érkezésére…

Dr. Lakatos Zoltán

A "zöldítés" hatása a mezőgazdasági kibocsátás alakulására

Lehet, hogy nincs új a Nap alatt?
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet miniszteri szintű Tanácsülése hagyta jóvá 2009 derekán azt…

Dr. Szabó Jenő

Kipufogógáz tisztításának története mezőgazdasági erőgépeknél

A dízelmotorokat 90 éve alkalmazza a járműtechnika és a mezőgazdasági erőgépeknél elterjedésük a második világháborút követően valósult meg. A hazánkban…

Dr. Varga Vilmos
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

A napos oldal
(Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Mezőgazdaságunk megítélése a Standard Termelési Érték alapján
(Gockler Lajos)
A mezőgazdasági tevékenység „értékelése” a termelés bonyolultsága miatt rendkívül nehéz. Már a régmúltban is használtak különböző csoportosításokat. Ilyenek voltak pl. a szántóegység, a számosállat vagy állategység, a gyümölcstermelésnél a termőfaegység, az erőgépeknél a traktoregység, a mezőgazdálkodás eredményének összegzésére a gabonaegység stb. E mutatók nagyobb részét már nem használják, egyesek helyére újak léptek. Ezek között az EU-országokban napjainkban a Standard Termelési Érték (STÉ) kerül alkalmazásra, melyet hazánkban először a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ÁMÖ 2010, és a GSZÖ 2013 anyagokban, valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) a 2010 óta készített jelentéseiben szerepeltet.

FÓKUSZBAN A ZÖLDÍTÉS

A „zöldítés” hatása a mezőgazdasági kibocsátás alakulására
(Szabó Jenő)
A 2014-2020 között működtetett Közös Agrárpolitika kiemelt jelentőségű eleme az ún. zöld komponens, azaz a „zöldítés”. Hármas követelményrendszerébe a termelési szerkezet diverzifikálása, az állandó gyepterületek fenntartása és az ökológiai célterületek kijelölési kötelezettsége tartozik.

Zöldítsünk! A zöldítéshez beszerezhető vetőmagvak
A „zöldítés” számos lehetőséget kínál a fővetésű és a másodvetésű növények termesztési célú felhasználását tekintve. A termelő döntésére van bízva, hogy mit választ. Táblázatba gyűjtve bemutatjuk, hogy hol és milyen növényfajokból, mely fajtákból rendelkeznek vetőmagkészlettel a nemesítőházak és/vagy a vetőmag-forgalmazók.

Mégis van új a Nap alatt, vagy csak mi felejtünk? Kollokvium a maghüvelyesekről…
(Somogyi Norbert)
A budapesti Francia Intézet és a Földművelésügyi Minisztérium 2016. novemberében már 14. alkalommal rendezte meg a magyar-francia környezetvédelmi hónap rendezvénysorozatot, melynek egyik kiemelt témája a Hüvelyesek Nemzetközi Éve volt. A beszámolóban a maghüvelyesek magyarországi, franciaországi és világméretű termelésének kérdései állnak a középpontban.

NÖVÉNYVÉDELEM

Mikotoxin, amitől eladhatatlan lesz a kukorica (x)
Fuzárium elleni védekezés Trichoderma gombát tartalmazó készítménnyel. Trifender Pro a Kwizdától.

Peronoszpóra fajok jelentősége szántóföldi kultúrákban
(Varga Zsolt)
A szerző célja, hogy a peronoszpóra eredetű betegségeken belül felhívja a figyelmet és ismertesse a szóján (Glycine max) károsító Peronospora manshurica, valamint az őszi káposztarepcét (Brassica napus L. convar. napus) és az olajretket (Raphanus sativus var. oleiferus) fertőző Peronospora parasitica kórokozó gombafajok jelentőségére, bemutatva tüneti megjelenésüket és a védekezési lehetőségeket.

Inváziós kártevők (6.) Burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata)
(Marczali Zsolt)
Az inváziós kártevők című sorozatunkban ez alkalommal a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) rendszertani helyét, morfológiáját, földrajzi elterjedését, tápnövényeit és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Vezető szerep az innovációban, fenntarthatóságban és a társadalmi együttműködésben. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A mezőgazdasági termelés folyamatosan változó környezetben zajlik. A Bayer egyik fő célkitűzése e változásokra történő felkészülés, a felmerülő problémák proaktiv megközelítése, melynek során nem termékek, hanem megoldások kerülnek a középpontba. Ezek közé tartoznak az InVigor repcék, a kalászosok gyomirtására ajánlott megoldások (Atlantis OD) és a Bayer új, okostelefonra letölthető alkalmazása GazdaInfo is.

Varasodás és lisztharmat – Válaszokat adott, megoldásokat kínált a BASF Nyíregyházán. Beszámoló
(Gribek Dániel)
Február 23-án, Nyíregyházán tartott almavédelmi konferenciát a BASF, ahol többek között legújabb termékeit – FabanR 500 SC, Sercadis, Delan Pro, Regalis Plus – mutatta be a termelőknek.

Három új termékben mutatkozik be 2017-ben … a Xemium®. Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
2017. március 8-án sajtótájékoztató keretében adták hírül a BASF szakemberei, hogy hazánkba is megérkezett a BASF legújabb generációs SDHI hatóanyaga, a különleges molekulaszerkezetű fluxapiroxad (Xemium®), melyet elsőként a 2017-es növényvédelmi szezonban a kalászos-, alma- és szőlőtermesztők próbálhatnak ki új, innovatív gombaölő szereken keresztül.

MAVRIK DUO, a virágzó kultúrák és a méhek őre (x)
Az ADAMA Hungary Zrt. MAVRIK DUO ajánlata két, hatásmechanizmus szempontjából eltérő hatóanyagcsoportba tartozó készítményből áll: piretroid (tau-fluvalinát, Mavrik), valamint a neonikotinoid (acetamiprid, Spilan). E két rovarölő szer egymás utáni használata lehetővé teszi a méhek kímélése mellett a virágzó kultúrák védelmét a kártevő rovarokkal szemben.

Sikeresen a Bayer Sikér Trióval (x)
A Bayer kiváló kalászos gombaölő szerei évek óta segítik a jó minőségű nagy gabonatermés elérését. Az alkalmazott termesztéstechnológiának meghatározó eleme a növényvédelem, hiszen a fajta, a termőterület és a növénytáplálás mellett az állomány egészségi állapota határozza meg a termés mennyiségét és minőségét és így a termesztés gazdaságosságát is. Három vezető készítményünk, a Falcon Pro, a Zantara és a Prosaro ebben az évben is Bayer Sikér Trió néven kezdi meg tavaszi „turnéját” a gabonatáblákon.

Nyugodtabban alhat, ha komplex hatású gombaölő szert használ (x)
(Bálint Sándor, Tóth Elemér)
A DuPont a gabonakórokozók ellen elsősorban a Wirtuoz gombaölő szert ajánlja. Három hatóanyagának (proquinazid+ tebukonazol+prokloráz) köszönhetően a kalászos gabonafélék legfontosabb betegségei ellen véd.

Miért érdemes a DuPont™ Principal® Plus Gold kukorica gyomirtó csomagot választani? (x)
DuPont™ Principal® Plus Gold komplett kukorica gyomirtó szer csomag, öt hatóanyaggal a kukorica tökéletes posztemergens gyommentesítésére, az összes fontos évelő és magról kelő, egy- és kétszikű gyomnövény irtására áru- és silókukoricában.

Azaka Top Pack – a termés ereje (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Azaka Top Pack gombabetegségek ellen őszi káposztarepcében és kalászos gabonákban az FMC-Agro Hungary Kft. ajánlatában.

Vadásszuk le a gyomokat! (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Vizsla Pack és Vizsla Pack Gold csomag kukoricában gyomproblémák megoldására az FMC-Agro Hungary Kft. ajánlatában.

Dealro - széles hatásspektrumú, felszívódó kalászos gombaölő szer
Triazol és strobilurin hatóanyag-tartalmú gombaölő szer a kalászos gabonák védelmére. Delaro a Dow AgroSciences kínálatában.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Kipufogógáz tisztításának története mezőgazdasági erőgépeknél
(Varga Vilmos)
A mezőgazdasági erőgépek dízelmotora a kibocsájtott kipufogógázzal szennyezi a környezetet. A szennyezés mérséklésének kézenfekvő módszere a kipufogógáz tisztítása. Az elmúlt két évtized alatt ezen a területen igen jelentős eredmények születtek, amelyek történetét és az alkalmazott módszerek kialakulását érdemes áttekinteni.

Üzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszer
(Demes György)
KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. vezetésével a Debreceni Egyetem és a Balogh-Farm Tépe Kft. konzorciumi tagok részvételével 2017. március 3-ától „Üzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakítása” című négyéves kutatás-fejlesztési projekt vette kezdetét. Ezt jelentették be hivatalosan is a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar rektori tanácstermében megrendezett sajtótájékoztatón.

Minden évben egyre fontosabb a precíziós gazdálkodás. Beszámoló
(Gribek Dániel)
Február 22-én, a budapesti Hotel Aquaworld Resort konferenciatermében tartották meg a III. PREGA precíziós gazdálkodásról szóló rendezvényt, amelynek középpontjában a digitalizált mezőgazdaság és az agrárium jövőképe állt.

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (29.) Kühne-gépek – és mások – Újfehértón
(Szekeres Béla)
Ismerjék meg az újfehértói Szilágyi Péter különleges gépgyűjteményét, melyben többek között Kühne gépek találhatók.

MASCAR Corsa 320L bálázó a gyakorlatban. Riport
(Kosztolányi Attila)
Fejér megyébe, a Vértes-hegység lábánál található kisvárosba, Csákvárra látogattunk el, hogy az ott gazdálkodó Glaszhütter Mihály Károlyt MASCAR Corsa 320L bálázó gépe üzemeltetési tapasztalatairól faggassuk, hiszen e géptípussal már közel van a 70 ezredik bálájához.

Két szezon üzemeltetési tapasztalai a New Holland CX6090 kombájnnal
(Kosztolányi Attila)
Az Ács térségében, közel 1500 hektár területet művelő AGRORUM Kft. ügyvezetőjével, Molnárné Krisztinával, valamint a cég műszaki vezetőjével, Varga Zoltánnal és a Kft. gépkezelőivel azért ültünk le beszélgetni, hogy megosszák eddigi üzemeltetési tapasztalataikat a két New Holland CX6090 kombájnukról.

„A sorközművelés nálunk a kapásnövények termesztéstechnológiájának elmaradhatatlan része”. Interjú (x)
(Demes György)
A kapásnövények sikeres termesztésének egyik sarkalatos technológiai eleme a sorközművelés. A Jánoshalma térségében 3.200 ha-on gazdálkodó Agroprodukt Kft. Monosem MultiCrop SCD 12-soros kultivátorral szerzett tapasztalatairól Boros Tibort, a Kft. növénytermesztési ágazatvezetőjét kérdeztük.

Gazdára talált a jubileumi CASE IH Maxxum traktor (x)
Bihari Imre, püspökladányi gazdálkodó lett az 51.000. CASE IH Maxxum traktor tulajdonosa.

 „Megtaláltam azt, amit kerestem” (x)
(Két-Kata Kft.)
Kubota M110GX traktor a Két-Kata Kft. forgalmazásában.

JCB DualTech VT: a sebességváltó forradalom (x)
JCB DualTech VT kettős rendszerű sebességváltót kifejezetten mezőgazdasági teleszkópos rakodóhoz fejlesztették ki. Magyarországon a KITE Zrt. az egyetlen hivatalos JCB forgalmazó.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Száraz december, hideg január után februári belvizek
(Vadász Vilmos)
A 2016/2017-es tél időjárási megpróbáltatásai a növénytermesztésben a következők voltak: összességében az elmúlt tél az átlagosnál 1-2 °C-kal hidegebb volt, 30-70 mm-rel kevesebb csapadék esett, viszont 20-120 óraval többet sütött a nap. A növények áttelelését elsősorban a kemény januári fagyok nehezítették.

Tavaszi fagykárok és az ellenük való védekezés lehetőségei Magyarországon
(Lakatos László)
A tavaszi fagykárok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatot a hazai szőlő- és gyümölcstermesztésben. Míg a kisugárzási vagy radiációs tavaszi fagyok ellen lehet hatékonyan védekezni, a szállított vagy advektív fagyokkal szemben nem lehet eredményesen fellépni. Passzív és aktív módszerekkel védekezhetünk a fagyok ellen. Ezek közül a fagyvédelmi öntözés tekinthető a leghatékonyabb eljárásnak.

Talaj, klíma, agrotechnika
(Pepó Péter)
A szántóföldi növénytermesztést hatalmas változások jellemezték az elmúlt évtizedekben. Új fajták, hibridek jelentek meg, a vetőmag-előállítás minőségi színvonalon valósul meg hazánkban. Ugyancsak hatalmas változások következtek be az agrotechnikai elemekben is. A szántóföldi növénytermesztés biológiai alapjainak és agrotechnikai elemeinek forradalmi változása mellett az ökológiai feltételek azok, amelyek standardok maradtak, ill. azok csak korlátozott mértékben befolyásolhatók.

MAG Gyémánt Évkönyv 2016. Beszámoló
(Bódis László)
Gyémánt évkönyvet vehettünk kézbe egy 2017. januári könyvbemutatón. A MAG Kutatás Fejlesztés harmincéves jubileumára kiadott Gyémánt Évkönyv 2016 kutatók, növenynemesítők, a szakigazgatás szakemberei, egyetemi tanárok, akadémikusok értékes írásainak gazdag tárháza.

Az Elődök tisztelete, 2017. Beszámoló
(Oláh István)
Újabb portrék a sokszínű agrármúltunkból címmel a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár rendezésében került sor, Magyar Tudós Emlékév – 2017 programsorozat nyitó rendezvenyére 2017. február 22-én.

A nemesítői optimizmusra hivatkozva…
(Palágyi András)
A hazai nemesítő intézetek helyzetének változása az elmúlt évtizedek nyomán nemesítői tapasztalatok alapján.

Biofilia – ember és természet kapcsolata. Ismertetés Horváth József akadémikus könyvéről
(Békési Pál)
A természet ember által történő megváltoztatása különösen felgyorsult az elmúlt két-háromszáz esztendőben. A könyv ennek az utóbbi periódusnak a történéseit elemzi, és keresi a választ arra a kérdésre, hogy vajon feleletet adhatunk-e a fenntarthatóság és az emberi faj fennmaradásának kérdéskörére. A Szerző az emberiség történetének nagy ellentmondásaiban keresi a választ.

Hatékony tápanyag-gazdálkodás a sikeres növénytermesztés alapja. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Magyar Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szerveztének rendezésében 2017. február 16-án került sor az „I. Pest megyei Szakmai nap a Tápanyag-gazdálkodásról” című szemináriumra Gödöllőn, a Szent István Egyetemen, ahol 12 cég képviselőjének előadása révén a téma széleskörű áttekintésére nyílt lehetőség.

„Nem termékeket, hanem gondolkodásmódot kínálunk” ... Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
2017. március 2-án ünnepélyes keretek között került sor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterecen az Agrova Kft. Phylazonit baktériumkészítményeit előállító üzemében megvalósult kapacitásbővítő beruházás átadására, melyhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében több mint 38 millió forintot nyert el a Nyíregyházi székhelyű vállalkozás.

XXIII. Növénynemesítési Tudományos Nap az Akadémián. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Idén is a Magyar Tudomanyos Akadémia adott otthont a sorrendben XXIII. Növénynemesítési Tudományos Napnak. A Plenáris ülés után párhuzamosan, összesen hat szekcióban zajlottak a széles témakört felölelő előadások, amelyek keretében a legújabb nemesítési és kutatási eredményeket mutatták be a hazai agrárszakemberek és kutatók.

Biostimulátorokkal a minél nagyobb termésekért. Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
2017. február 23-án, Kecskeméten tartotta az Arysta LifeScience Magyarország Kft. szakmai rendezvényét, melynek középpontjában az Arysta biostimulátorai álltak.

Változásban a jövő Beszélgetés Lajos Mihállyal (x)
Az AgroField program alkalmas és jó megoldásokat szolgáltat minden olyan gazda és gazdaság számára, aki, illetve amely a precíziós gazdálkodásból valós profitot kíván realizálni – mondta el az Agrofórum kérdésére Lajos Mihály az AGROFIL-SZMI Kft. ügyvezetője.

Gazdálkodj jogosan. A munkaviszony jogellenes megszüntetésének következményei
(Csákay Zoltán, Varga Cecília)
A munkaügyi perek igen jelentős hányada a munkaviszony megszüntetésének jogellenességével kapcsolatban indul. Nem árt tisztában lenni a törvényi háttérrel, a munka törvénykönyvében bekövetkezett 2012-es változásokkal.

Pályázatok és támogatások. …
(Agrár-Tender Kft.)
Módosulni fog a Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása (VP6-6.4.1-16) és már módosult a Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás (VP2-6.1.16 kódszámú) felhívás, továbbá nagymértékben módosításra került a „VP6-6.4.1-16 Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása” (VP2-6.1.16 kódszámú) felhívás.

Miről mi jut az eszembe. Amikor február elején kinézek a konyhaablakból a vízzel borított kertbe
(Inczédy Péter)
"Szembetűnő a kezelt és a kezeletlen terület közötti különbség" (x)
Termelői tapasztalatok a Phylazonit Talajoltó és az Energia Humin használatára vonatkozóan.

Algakészítmények a mezőgazdaságban (x)
Barnaalga-készítmények használatával kiválóan kiegészíthető a hazánkban jellemző hiányos tápanyag-utánpótlási trend, mely főkent a makroelemek utánpótlására korlátozódik.MC Cream a Malagrow Kft. forgalmazásában.

Algafix – kizárólag élő algát tartalmazó biostimulátor (x)
(Tamás István)
Algafix biostimulátor az AGRO.bio kínálatában.

Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátoraival (5.) (x)
Gyakorlati tapasztalatok az Arysta által kínált biostimulátorok, az Atonik és a Multoleo használatával kapcsolatban.

Jól startolni! Repcében is ez a lényeg! (x)
(Tóth Gábor)
YaraVita Bortrac bórhiány kezelésére a repcében a Yara kínálatában.

Megfontoltan és jól időzítve - A búza tápanyag-utánpótlásásról (x)
(Tóth Milena)
Yara Bela Extran, YaraBela Sulfan, YaraMila Actyva, YaraVita Thiotrac és YaraVita Gramitrel a Yara kínálatában a búzatermesztőknek.

Contivo 2.0: új távlatokat nyit a precíziós gazdálkodás (x)
(Siflis André, Heicz Péter)
Precíziós gazdálkodást segítő modullal bővült idén a Syngenta által 3 évvel ezelőtt elindított Contivo szaktanácsadói program.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Baktériumtrágyák használata - biológiai megoldás
Termőföldjeink állapotának javítására a biológiai megoldásként a baktériumtrágyák használhatók eredményesen.

AGRÁRGAZDASÁG

Repcepiac – szűkülő készletek
(Tikász Ildikó Edit, Molnár Zsuzsa)
A legfrissebb előrejelzések alapján az Európai Unióban a múlt évi igen gyenge eredményt akár 7%-kal meghaladó, 21,6 millió tonna repcetermésre van kilátás 2017-ben, noha a növény termőterülete várhatóan kissé elmarad a tavalyitól, 6,5 millió hektár körül alakul. A termelés mérsékelt növekedése a keresleti piacot előreláthatóan nem tudja ellensúlyozni az új szezonban, ezért az elemzők nem tartják kizártnak a termény világpiaci árának magas szinten való stabilizálódását az idén.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Gyökérzöldségfélék termesztésének lehetőségei környezetkímélő módszerrel
(Rubóczki Tímea, Takácsné Hájos Mária)
Az írásból kiderül, hogy a környezetkímélő termesztési módszer (tápanyag-utánpótlás, növényvédelem) milyen hatással van a sárgarépatermés mennyiségére és minőségére.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Őszibarack váza korona alakító metszése
(Szalay László)
A hazai ültetvényekben az utóbbi években egyre inkább elterjedt megoldás a 6 x 4 méteres térállással és váza koronával kialakított művelési rendszer. Ennek alakító metszéséről szól mostani cikkünk.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Tisztelgés: Dr. Torgyán József egykori FVM miniszter emléke előtt
(Bódis László)
Emlékezés az elhunyt agrárminiszterre, Dr. Torgyán Józsefre.

Agrármúltunk nagyjai. Kern Hermann (1876-1957)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Kern Hermann életútját és munkásságát ismerhetik meg az Olvasóink.

Jegyzet gazdálkodóknak. Már-már elfeledett népszokásainkról (2.)
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet néhány elfeledett népszokásunkat eleveníti fel.

Döntéstámogató információk és információforrások a mezőgazdaságban (x)
(Pólya Árpád-Varanka Mariann)
A Kleffmann és Partner Kft., a mezőgazdaságra szakosodott piackutató cég egyre nagyobb figyelmet fordít a technológiai fejlesztésekre. Online kérdőíveiket 2016-ban több mint ezer gazdaság képviselője töltötte ki. Az internetes kérdőíveket kitöltő gazdálkodókat értékes nyereményekkel is jutalmazták.

Már elődeink is írták…
(Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen