2017. december

Ízelítő a tartalomból

Gépriportok - Tudatos környezetvédők

Mivel a beszélgetés tárgya épp egy elektromos meghajtású, úgynevezett udvari rakodógép, nevezetesen a Weidemann 1160 eHoftrac, azt gondoltam, már útközben…

Hatala László

Így indul a repce a télbe

Jelenlegi helyzet
Az őszi káposztarepce vetéseket, ha egy szóban akarnánk tömören jellemezni, akkor a heterogenitás az a szó, amely a leginkább…

Hertelendy Péter

A keveréktakarmány-gyártás műveletei és gépei (4.)

A takarmánykeverő üzemek olyan technológiailag összetett létesítmények, melyek egyrészt az alapanyagok átmeneti tárolását, valamint a logisztikailag megtervezett gyártási részműveletek végrehajtását,…

Dr. Bellus Zoltán
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Hétköznapi Karácsony
(Dr.Bódis László)

A HÓNÁP TÉMÁJA

A növényi fajtakísérleti tevékenység története, jelentősége, kapcsolata a nemesítéssel, jelenlegi és jövőbeni szerepe
(Lukács József)
A szerző a magyar fajtakísérletezés és vizsgálat 125 éves történetén, 1892-től napjainkig  kalauzolja végig az olvasót, kitérve a nemzetközi kapcsolatokra a növénynemesítésre és a kirajzolódó jövőképre.

Búzanemesítők Orosházán – szoborcsoport-avatás
(Dr.Bódis László)
Az Orosháza és Térsége Gazdakör kezdeményezésére 2017. október 5-én Orosházán, a környéken a múlt században tevékenykedett három búzanemesítő emlékére (Mokry Sámuel, Székács Elemér, Baross László) szobrot avattak a Főtér mellett.

FÓKUSZBAN A BOR

Borexportunk eredetvédett hányada
(Dr. Szabó Jenő, Molnár Ilona)
Palackozott borainak piaci palettája széles, 95 országba kerültek 2016-ban minőségi magyar borok. 2015-ben és 2016-ban a palackozott boraink exportjának több mint a fele, 54,1%-a eredetvédett, többnyire földrajzi árujelzővel ellátott volt, ezek aránya dinamikus növekedést mutat.

Áldott a föld, vigadjunk! – A Neszmélyi borvidék
(Izing László)
Történelmi távlatokból indulva, napjainkig eljutva mutatkozik be a Neszmélyi borvidék. A hagyománnyá váló saját fesztivál a Kenyér és Borünnep mellett új kezdeményezés a Tavaszi kvaterka, az első borvidéki évjárat bemutató.

A valódi ízek az érdekesek, avagy borok - enzimek, élesztők és kén nélkül. Beszélgetés Sütő Zsolttal
(Stefanits Csaba)
A Garam-menti dombság, a Duna közelsége, a szőlőhegy lábánál elterülő halastavak és a mocsaras Párizsi patak sajátos mikroklímát teremt. A különleges környezeti adottságok között termett szőlőből Sütő Zsolt kürti borász egyedi módszerek alkalmazásával készít bort – nem használ élesztőt, enzimet, ként; borait hordóban, illetve nyíltkádas erjesztéssel készíti seprőn tartással és élesztő-hártya alatti érleléssel.

Borászati gyöngyszemek a Mediterráneum keleti medencéjéből
(Dr. Séllyei Gábor)
Izgalmas virtuális utazás élményét kínálja Dr. Séllyei Gábor, aki írásában történelmi és borászati szempontból páratlan vidékek – Ciprus, Libanon, Izrael – kínálta borkülönlegességeket mutat be.

Lesz-e újra Párizsban magyar pezsgőlerakat? Beszégetés Rókusfalvy Pállal
(Stefanits Csaba)
Reneszánszát éli Magyarországon a pezsgőkultúra, s talán nem túlzás azt állítani: ennek Etyek a motorja – már ami az ital készítését illeti. Egyre több borász kapcsolódik a folyamatba, egyre jobb a minőség, minden adott ahhoz, hogy a bortérképen Etyek újrapozicionálja magát.

NÖVÉNYVÉDELEM

Így indul a repce a télbe
(Hertelendy Péter)
A repcék következő évi vegetációs időszakát leginkább a fómás levélfoltosság veszélyezteti enyhe tél esetén. Ha ez bekövetkezne, akkor a „szokásos”, a szárat támadó ormányosok ellen célzott inszekticides kezelés helyett a fómás levélfoltosság elleni fungicides védelemmel kell kezdeni a jövő évi szezont.

Inváziós kártevők (14.) A nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis)
(Király Kristóf, Domonkos-Farkas Péter, Dr. Fail József)
Az Inváziós kártevők című sorozatban ebben a hónapban a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis) rendszertani besorolását, tápnövényeit, életmódját, kártételét és az ellene való védekezés módszereit mutatjuk be.

Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért. Beszámoló
(Zsigó György)
A BASF október 27-i Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében megrendezett nemzetközi konferenciájának fő témája a fenntartható mezőgazdasági termelés volt. Ennek keretében szó volt a növényvédelmi innovációkról és a magyar Nemzeti Cselekvési Tervről is.

BASF: Új szerek és technológiák érkeznek 2018-ban. Beszélgetés Hajnal Gáborral
(Stefanits Csaba)
Erős küzdelem zajlik a növényvédőszer-piacon a gazdálkodók kegyeiért. Utóbbiak szerencséje, hogy kis odafigyeléssel ebből mindig ők kerülhetnek ki győztesként, akár az árak, akár pedig az új, hatékonyabb és „zöldebb” szerek tekintetében. Az állandóan változó hazai és nemzetközi piac egyik éllovasának, a BASF-nek marketingvezetőjét, Hajnal Gábort kértük, hogy segítsen eligazodni az általa képviselt vállalaton keresztül.

XII. Növényorvosi Nap a SZIE Gödöllői Campusán.  Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A hagyományoknak megfelelően novemberben került megrendezésre a sorrendben XII. Növényorvosi Nap a SZIE Gödöllői Campusán, melynek témái átölelték a növényvédelem teljes területét, az aktuális problémákat és feladatokat.

Beszámoló a 22. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumról
(Dr. Békési Pál)
Október 18-19-én került sor a 22. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumra, melynek szervezői a Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete, a Növényvédelem Oktatásának Fejlesztéséért Alapítvány, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezete, a Hallgatók Gulyás Antal Növényvédelmi Köre és az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság Mezőgazdasági Szakbizottságának Növényorvosi Munkabizottsága voltak.

Átalakul a növényvédő szerek piaca: 75 hatóanyag veszélyben. Beszélgetés Dr. Sélley Tamással
(Stefanits Csaba)
Példátlan koncentráció szemtanúi lehetünk a növényvédő szerek gyártói piacán, amelyről Dr. Sélley Tamással, az ADAMA Hungary Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk, előtte azonban a piacot és az Adamát érintő legfrissebb fejleményekről adunk hírt.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

A jó magágy kialakításának feltételrendszere (x)
(Dr. Kalmár Tibor)
A jó magágy nyirkos, ülepedett, gyommagvaktól mentes és morzsás szerkezetű. A magágyalap akkor megfelelő, ha tömör, de nem túltömörített az alatta lévő réteg pedig kellően lazult, amely biztosítja a gyökérzet zavartalan fejlődését. Az írás segítséget nyújt a megfelelő talajművelő eszköz kiválasztásában – pl. Väderstad Ferox, Rexius henger, NZ magágykészítők, síktárcsás porhanyító – és felhívja a figyelmet a különböző talajművelési hibákra is.

Angyal szállt át a szobán. Dr. Demes György emlékére
(Dr. Bódis László)
Kollégánkra, Dr. Demes Györgyre emlékezünk.

Gyuri…
(Molnár Zoltán)
Kollégánkra, Dr. Demes Györgyre emlékezünk.

Gépriport. Tudatos környezetvédők
(Hatala László)
A Green-Divízió Kft. 100%-ban magyar tulajdonú társaság, amely teljes integrációt, átfogó tevékenységet végez liba- és kacsahízlalásban, így az általuk előállított termékek „termőföldtől az asztalig” egy kézben csoportosulnak. Vajda Zsolt telepvezető-helyettest kérdeztük az újonnan beszerzett Weidemann 1160 eHoftrac elektromos meghajtású, udvari rakodógépről szerzett tapasztalatairól.

A keveréktakarmány-gyártás műveletei és gépei (4.)
(Bellus Zoltán, Komka Gyula)
Sorozatunk negyedik részét a keverőüzemi technológiák bemutatásával kezdjük, ezt követően részletesen áttekintjük a pelletálás műszaki-technológiai összefüggéseit, majd cikkünket a takarmánypréselés technológiai folyamatának bemutatásával zárjuk.

Magyarországon indult a CASE IH kombájnspecialistáinak képzési programja (x)
Október közepén a gesztelyi Gergely Farm adott otthont a CASE IH európai képzési programjának kezdő állomásához, ahova Közép-Kelet-Európa leendő kombájnspecialistáit várták. A tréningsorozat jövőre folytatódik, amelynek témái között lesz a precíziós gazdálkodás és a kalászosok betakarítása is.

A VALTRA "megütötte" a főnyereményt az Agritechnika kiállításon (x)
A SmartTouch kartámasszal felszerelt Valtra T254 Versu nyerte el „Tractor of the Year 2018” és a „Best Design 2018” díjakat a hannoveri Agritechnica kiállításon.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Sokszínű tavaszi vetésforgó a legjobb tudásunk szerint (x)
(Blum Zoltán)
A SAATEN-UNION Hungária Kft. olyan új fajtákkal és hibridekkel készül a tavaszra, amelyek a termőképességükkel és a károsítókkal szembeni ellenálló képességükkel is felhívják magukra az igényes gazdálkodók figyelmét.

Saaten-Union. Igazolt teljesítmény, vadonatúj hibridek (x)
(Blum Zoltán)
A gyomirtó szernek ellenálló hibridek termesztésén alapuló gyomszabályozási technológia töretlenül fejlődik egész Európában, így Magyarországon is. Az ilyen (IMISUN, CLHA PLUS) típusú napraforgóhibridek nemesítése a SAATEN-UNION számára kiemelt jelentőségű, amit tükröz hibridjeinek széles körű elfogadottsága is.

2017. Mosonmagyaróvári Agrártájoló 2017
A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar és az Óvári Gazdászok Szövetsége Egyesület 2017. november 9-én rendezte meg a II. Mosonmagyaróvári Agrártájoló 2017 elnevezésű szakmai napot és kiállítást. Az eseményen néhány száz hallgató ismerkedhetett meg régiós és országos agrárvállalkozásokkal, a legújabb technológiai fejlesztésekkel, sőt álláshirdetések és gyakornoki programok között is bőséggel válogathattak. A II. Mosonmagyaróvári Agrártájoló médiapartnereként az Agrofórum is jelen volt a Kar szakmai rendezvényén.

Nem az a gazda, akinek az apja is az volt...Beszélgetés Lajos Mihállyal
(Kosztolányi Attila)
Az AgroFIELD 4.0 konferencia alkalmat teremt a jövőbe való betekintésre, a legújabb technológiákkal való ismerkedésre. Az előadók arra keresik a választ, hogy van-e a mezőgazdaságnak jövője, és ha igen, az milyen lesz, és ki (mi) fogja csinálni. Beszélgetés Lajos Mihállyal a konferencia megálmodójával.

Az Olvasó oldala. Felvásárlási árak – innen és onnan
(Polgár Zsolt-Dr. Bódis László)
A szójabab felvásárlási árakkal kapcsolatos olvasói vélemények, kritikai észrevételek.

Koszorúzási ünnepség Dr. Fejes Sándor emléktáblájánál. Tudósítás
(Dr. Oláh István)
Újbuda Önkormányzata, a Magyar Tudományos Akadémia, a Fejes-család és a megemlékezők részvételével 2017. november 10-én rendezték meg Budán, Dr. Fejes Sándor Kossuth-díjas kertészmérnök emléktáblájánál a születésnapi koszorúzási ünnepséget, amely Magyarország egykori főkertésze előtti tisztelgés volt, születésének 110. évfordulója alkalmából.

Gazdálkodj jogosan. A munkaidő beosztásáról – „újratöltve”
(Dr. Csákay Zoltán)
Folytatódik a munkaidő-beosztás jogi vonatkozásainak bemutatása. Az írás elsősorban azokat a helyzeteket gyűjti össze, amikor a munkavállaló részére a munkát a „szokásos” munkaidő-beosztáshoz képest eltérően rendeli el a munkáltató és emiatt a pihenőidőt (elsősorban a hétvégi pihenőidőt) nem kapja meg a munkavállaló hosszabb időn keresztül.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

A napraforgó helyzet Észak-Dunántúlon (x)
(Baján László)
A linolsavas CL-napraforgókat használó termelők részére elismert, új (RGT Frankllin és RGT Eiffell), illetve a piacon már évek óta használt (Sikllos) anyagokkal áll az RAGT a termelők rendelkezésre.

Gondolkodjon előre! Tavaszi trágyázás Genezis termékekkel! (x)
NPK műtrágyázási ajánlat a Genezistől.

Kimagasló termésátlag és átlagon felüli termésbiztonság minden szegmensben a Syngentától (x)
(Dr. Szűcs Péter)
Ismerjék meg a Syngenta napraforgó hibrid kínálatát!

A kén szerepe és jelentősége az őszi káposztarepce és az őszi búza tápanyag-utánpótlásában (x)
(Dr. Hidvégi Szilvia, Váradi Péter)
A kén (S) másodlagos biogén elem. Az aminosavak, ezáltal a fehérjék alkotórésze, valamint peptidek, lipidek építőeleme. Szerepe van bizonyos enzimek működésében, valamint javítja a növények fagytűrő képességét. Decemberben már időszerű a tavaszi tápanyag-utánpótlás megtervezése. Cikkünk az őszi káposztarepce és az őszi búza kénutánpótlásának fontosságát mutatja be.

I. Kukorica és Búza Konferenciasorozat
(Magro.hu)
A tavalyi sikerre való tekintettel, a Magro.hu mezőgazdasági piactér újra megrendezi Kukorica és Búza Konferenciasorozatát. Az eseményre azokat a fiatal gazdákat és kezdő termelőket várják, akik keresik a legjobb megoldásokat, többet és hatékonyabban akarnak termeszteni, mint az elődeik. Valamint azokat a nagy tapasztalatokkal rendelkező, rutinos „rókákat” is, akik talán pont ezért a megszokásaik rabjai, de nem mondtak le arról, hogy egyszer utolérjék termelékenységben a nyugatot.

Partnerségben a termelőkkel az agrárium versenyképességének fokozása érdekében (x)
A Takarék Agrár Igazgatóság a Takarék Csoport agrárszakmai műhelye. Az agrárgazdasági ismeretekkel is felvértezett kollégák segítségével kialakított, a Takarékok és a termelők közötti szakmai és pénzügyi együttműködések az agrárium versenyképességének javítása mellett a fenntartható fejlődés ügyét is szolgálják.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók 2017. évi eredményei
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
Az összefoglalóban a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének idei évben elvégzett munkájáról, eredményeiről és tapasztalatairól olvashatnak, emellett a jövő évi tervezett üzemi vizsgálatokról is tájékozódhatnak.

AGRÁRGAZDASÁG

Napraforgó - világpiaci helyzetkép
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A világ napraforgómag-termelése az előző gazdasági évihez képest előreláthatóan 1,26 millió tonnával (–2,5%) lehet kevesebb, 48,4 millió tonna körül alakul a 2017/2018. évi szezonban. Noha a mértékadó előrejelzések az Európai Unióban, Kínában, Törökországban és Argentínában a 2016/2017. gazdasági évinél nagyobb termésre számítanak a folyó szezonban, ez nem kompenzálja a világ vezető napraforgómag-termelő országaiban – Ukrajna és Oroszország – kieső termés mennyiségét.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Biogazdálkodásba illeszthető-e a hidropóniás termesztés?

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Karácsonyi gondolatok 
(Zsár Ernő Tamás)
Karácsonyhoz közeledve mindig elkalandozik emlékezetem azokon a kedves, régi dűlőutakon, amelyek dombról dombra, laposról laposra behálózzák a falu határát, s amelyek agyagos sara olykor gúzsba köti az ember magasba vágyó álmait –fogalmazza meg Zsár Ernő Tamás ünnepi írásában.

Jegyzet gazdálkodóknak. A brexit mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól 
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet a brexit mezőgazdasági vonatkozásairól szól.

Agrármúltunk nagyjai. Konkoly Thege Gyula (1876-1942) 
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Konkoly Thege Gyula életútját és munkásságát ismerhetik meg az Olvasóink

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen