2017. január

Ízelítő a tartalomból

Őszi búza és hibridbúza tavaszi tápanyag-utánpótlása

Az első „kora tavaszi” fejtrágyázás bokrosodáskor, tél végén a vegetáció indulását követően
A tavasz nagyon fontos időszak minden kalászos gabonában a…

Dr. Hoffmann Richárd

Inváziós kártevők (II./1.) A borsó-aknázólégy, Liriomyza huidobrensis

Először Dél-Amerikából írták le ezen a néven, Kaliforniából Liriomyza langei néven Frick (1951) jelezte új, gazdasági jelentőséggel bíró aknázólégyfajként. Későbbi…

Hataláné Zsellér Ibolya

Deutz és MAN mezőgazdasági dízelmotorok

A Köln székhelyű DEUTZ AG motorgyár történetének kezdete összefonódik Nikolaus August Otto motorfeltaláló munkásságával. N.A. Otto társulva Eugen Langen kölni…

Dr. Varga Vilmos
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Boldog új esztendőt!
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

A CETA-egyezmény lehetséges hatása Magyarország élelmiszer külkereskedelmére
(Dr. Kürthy Gyöngyi)
Az EU és Kanada által megkötött szabadkereskedelmi megállapodás, a CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) egyik központi eleme a szerződő felek közötti vámleépítési törekvés. A megállapodás emellett rögzíti az exporttámogatások tilalmát mindkét fél számára, de nem érinti a belső támogatáspolitikát. Az új külkereskedelmi egyezmény lehetséges hatásait vizsgálva kijelenthető, hogy az egyetlen olyan termék, ami elvileg veszélyt gyakorolhat exportpiacainkra, az a búza. A szerző az elemzésben arra világít rá, hogy nem fog sem negatív, sem jelentős pozitív hatást gyakorolni Magyarország élelmiszer külkereskedelmére a CETA megállapodás.

FÓKUSZBAN A ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK

Különleges káposztafélék – bimbóskel, kínai kel, bordás kel
(Dr. Hodossi Sándor)
A bimbóskel, a kínai kel és a bordás kel kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező zöldségkülönlegesség. E káposztafélék az egészséges táplálkozás szellemében készült étrendek kihagyhatatlan összetevői. Termesztésükkel és környezeti igényeikkel kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze az írás.

Új lehetőségek a torma termesztésében
(Takácsné dr. Hájos Mária, Rubóczki Tímea)
A kiemelkedő táplálkozás-élettani tulajdonságokkal rendelkező torma termesztéstechnológiai elemeinek megismeréséhez, továbbá a helyes fajtaválasztáshoz nyújtanak segítséget a Szerzők.

Teljesen zárt növényhajtató berendezés
(Dr. Ombódi Attila)
Az árutermesztési célt szolgáló teljesen zárt növényhajtató berendezések, a Távol-Keleten már a mindennapi gyakorlat részét képező növénygyárak szerkezeti felépítéséről, világítástechnikájáról, valamint az eljárással kapcsolatosan megfogalmazott érvekről és ellenérvekről olvashatnak összefoglalót.

Milyen vízzel öntözzünk?
(Rácz Istvánné dr., Terbe Tibor)
Minél jobb az öntözővíz, annál jobban érvényesülnek a kiadott tápanyagok. Az öntözővíz minőségét sok tényező együttesen határozza meg. Ezek közé tartozik a só-, klorid-, nátrium-, vas-, mangán- és a hidrokarbonáttartalom.

Hazai öko-zöldségtermesztési körkép
(Dr. Pap Zoltán, Fekete Katalin, Madaras Krisztina)
Az ökológiai zöldségtermesztés mára nem egyenlő az alacsony hozamokkal és a gyengébb küllemi mutatókkal. Ahhoz, hogy az ágazat további pozitív változásokon menjen keresztül fontos, hogy a feldolgozóipar és a belső piac jelentős fejlődésnek induljon.

Édesburgonyapart
(Váraljai Tamás, Bráj Róbert)
Egy zöldségkülönlegesség, az édesburgonya vagy más néven batáta hagyományos afrikai termesztését, valamint a magyarországi gyakorlatot és fajtahasználatot mutatja be az írás.

Íródeák pályázat. Technikai és egészségügyi kihívás: spórák a gombatermesztésben
(Kecskeméti Sándor, Dr. Geösel András)
Az íródeák pályázat egyik díjazott írása a gombatermesztés és a légúti allergia kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A gombatermesztő épületben szálló spóratömeg nemcsak egészségügyi problémák forrása lehet, hanem a berendezések meghibásodását is okozhatja.

NÖVÉNVÉDELEM

Inváziós kártevők (II./1.) A borsó-aknázólégy, Liriomyza huidobrensis
(Hataláné Zsellér Ibolya, Szabó Piroska)
Inváziós kártevők sorozatban ezúttal a borsó-aknázólégy földrajzi elterjedését, biológiáját, tápnövénykörét és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Az EU által tervezett növényvédő szer hatóanyagok kivonásának lehetséges hatásairól. Tudósítás
(Dr. Békési Pál)
A Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége megbízta a Kleffmann & Partner Kft.-t, hogy kérjen fel egy független szakértőkből álló bizottságot abból a célból, hogy készítsen tanulmányt arról, hogy az EU által tervezett korlátozások miként hatnak a három, nagy területen termelt hazai kultúrnövényünk – az őszi búza, a napraforgó és a kukorica – növényvédelmére és a termesztés eredményességének alakulására. Az elkészült hatástanulmányban szereplő legfontosabb megállapításokat foglalja össze a Szerző.

TrichoMax – a növényvédelem természetes támogatója! (x)
(Kabai Gábor)
A hasznos Trichoderma harzianum gombatörzseket tartalmazó TrichoMax az AGRO.bio ajánlatában.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Deutz és MAN mezőgazdasági dízelmotorok
(Dr. Varga Vilmos)
A mezőgazdasági mobilgépek és traktorok dízelmotor fejlesztése folyamatos. A két nagy múltra visszatekintő német motorgyár, a DEUTZ és a MAN ma gyártott korszerű mezőgazdasági dízelmotor választékát ismerteti a Szerző lapunk hasábjain.

Hazai mezőgépgyártók (4.) A mezőgazdaság a gyökerünk, így ahhoz mindig hűségesek maradunk – SOKORÓ. Riport
(Kosztolányi Attila)
A hazai mezőgépgyártókat bemutató sorozatunk jelen részében a közel 70 éves múlttal rendelkező, 100%-os magyar tulajdonban lévő téti székhelyű SOKORÓ Ipari és Kereskedelmi Kft.-hez látogattunk el, ahol Jelencsics Rita export és marketing igazgatóval ültünk le a mára már nemcsak rendsodróiról, hanem külföldi mezőgazdasági munkagépek vázszerkezeteinek bérgyártásáról is ismert cég múltjáról és jelenéről beszélgetni.

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (28.) Majorbéli gépgyűjtemény – Keszthelyen
(Dr. Szekeres Béla)
Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények sorozat keretében ezúttal Keszthelyre látogatunk el a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár sokak által majormúzeumként ismert keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyére.

Ha STEYR traktor, akkor Agrotipp Kft.! (x)
Beszélgetést olvashatnak Rikkert Zsolttal, a STEYR traktorok hazai importőr cégének ügyvezetőjével.

Leeb – Permetezés nagyobb hatásfokkal (x)
(Szász Zoltán)
Kiváló hatásfokkal működő, precíz munka végrehajtására alkalmas Leeb permetezőgép a HORSCH kínálatában.

A tapasztalat és az innováció összhangja Tarnaörsön. Interjú
(Gribek Dániel)
Csécsei Jánossal és Csécsei Zoltánnal készült interjút ajánljuk Olvasóink figyelmébe, mely a tarnaörsi családi gazdaság működésébe, Deutz-Fahr gépparkjának összetételébe nyújt betekintést.

Multiva – Új szelek fújnak északról! (x)
(Multiva Magyarország Kft.)
Optima T kombinátor, TopLine Super XL kombinátor és TopLine Cross kombinátor a Multiva Magyarország Kft. kínálatában.

Könyvismertetés. Zoltán Csizmazia: Növényvédelem gépei
Zoltán Csizmazia: Növényvédelem gépei című könyve részletesen foglalkozik többek között a növényvédő gépek alkalmazástechnikai kérdéseivel, permetezőgépek áramlási rendszerével, a cseppképzéssel és a permetezőgépek keretmegoldásaival.

A nyolcadik X
(AF)
Kollégánkat, az Agrofórum lapigazgatóját, Dr. Demes Györgyöt köszöntöttük 80. születésnapja alkalmából.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Adalékok a magyar mezőgazdaság jövőjének formálásához
(Dr. Husti István, Dr. Béres Klára)
Miután a (verseny)stratégia a mezőgazdaságban is arról szól, hogy hosszabb távon miként tudjuk versenytársainkat legyőzni, nem engedhető meg, hogy ne törődjünk azzal, ami az ágazat különböző szintjein, illetve annak szűkebb-tágabb környezetében történik. Tanulmányunkban foglalkozunk az ágazat versenyképességét befolyásoló makro-, mezo- és mikro-szintű kérdésekkel, illetve az azok kezelésével kapcsolatos jelenlegi és prognosztizálható gondokkal és lehetőségekkel.

Őszi búza és hibridbúza tavaszi tápanyag-utánpótlása
(Dr. Hoffmann Richárd, Karika András)
Az őszi búza és hibridbúza tavaszi trágyázási munkáira való felkészülést nem lehet elég korán elkezdeni. A műtrágya kiválasztása gyakran már decemberben, de legkésőbb január első felében megtörténik. Ugyanis már a „nitrátérzékeny” terülteken is (fagy-, hó- és belvízmentes körülmények között) február 1. után szórható az első fejtrágya. A fejtrágyázás és lombtrágyázás helyes időpontjainak megválasztásában nyújt segítséget az írás.

Nógrádi Györggyel indult a szója roadshow. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
Sárváron tartotta idei első teltházas rendezvényét a Karintia Kft. Ezzel kezdetét vette a legújabb szója roadshow, melyen értékelték az elmúlt év szójatermsztési eredményeit, továbbá kitértek a szójakereskedelmet, a GMO-mentes szójatermesztést érintő kérdésekre is.

Fenntartható szója – fenntartható Európa. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Az európai GMO-mentes szójatermesztés elősegítését célul tűző Duna Szója Szövetség a Földművelésügyi Minisztériummal közösen szervezte meg a negyedik Duna Szója Kongresszust. A rendezvénynek 2016 novemberében a régió középpontjában található Budapest adott otthont. Az előadók az európai összefogás és a közös stratégia megalkotásának szükségességét hangsúlyozták.

Országos Szója Fórum, 2016. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
A Vajdahunyadvárban rendezett Országos Szója Fórumról szóló beszámoló kitér a 2013-ban indult fehérjeprogram eddig elért eredményeire, az aktuális kérdésekre és a jövőt meghatározó tervekre.

Agrováció – Direkt ajánlatok a gondolkodó gazdáknak... Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
A hazai termesztési körülményekhez igazított, környezetkímélő agrártechnológiájával, valamint természetes anyagok – ásványi kőzetek és növényi kivonatok felhasználásával előállított, saját fejlesztésű talaj- és növénytápláló készítményeivel áll 2016. november 17-étől webáruházán, az Agrováció Direkten keresztül a gondolkodó gazdák szolgálatában az Agrováció Kereskedő Kft.

A tudás mint hozzáadott érték a martonvásári fajtákban. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont jubileumi rendezvényén az Elitmag Kft. és a Bázismag Kft. alapításának 25 évfordulóját ünnepelték a kutatóintézet és a két cég jelenlegi és volt munkatársai a meghívott vendégekkel. Az elhangzott tudományos előadások a martonvásári kukorica- és búzanemesítés történetét, eredményeit és a jövőbeli terveit mutatták be, valamint megismerhettük a Molekuláris Nemesítés Osztály működését az új technológiák gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit. Ezt követően az Elitmag Kft. és a Bázismag Kft. vezetői áttekintették az általuk vezetett cégek negyed évszázados történetét, értékelték az elért eredményeket.

Stratégiai együttműködésre lépett a Fertilia Kft. … Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
Az EuroChem Agro Hungary Kft. megalakulásával 2016. október 1-jétől új szereplővel bővült a hazai műtrágya-forgalmazók köre. Mindez az idén 25. születésnapját ünneplő Fertilia Kft., a talaj- és növényspecifikus, egyedi igények szerint összeállított, nagy hatékonyságú műtrágyák hazai gyártója, valamint a világ műtrágyapiacának egyik meghatározó és dinamikusan fejlődő szereplője, az EuroChem Group stratégiai együttműködésének eredménye, melynek hátteréről, valamint az EuroChem Agro Hungary Kft. jövőbeli terveiről 2016. december 2-án, a budapesti AquaWorld Resort hotelben tartott sajtótájékoztatón adtak számot a cég képviselői.

Szemes és silókukorica termelési verseny 2016 – A legjobb kukoricatermesztőket díjazta a KWS. Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
Az elmúlt esztendő után a KWS Magyarország Kft. 2016-ban is meghirdette Szemes Kukorica és Silókukorica Termelési Versenyét, mely életre hívásának célja többek között az volt, hogy a KWS felhívja a figyelmet a megújuló kukorica hibrid portfóliójára.

Gazdálkodj jogosan. Folyamatos változásban – a legfontosabb földforgalmi változások 2016-ban
(Dr. Csegődi Tibor László)
2016 folyamán az ingatlan-nyilvántartással és a földforgalmi szabályozással kapcsolatos joganyag ismét számos, inkább apróbb, de annál fontosabb változáson ment keresztül. Az új szabályok közül a legfontosabbakat kiválasztva, téma szerint csoportosítva, egy-egy jogeset kíséretében ajánljuk az Önök szíves figyelmébe.

Pályázatok és támogatások.
(Agrár-Tender Kft.)
A Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kertészet korszerűsítése – kertészeti gépbeszerzés támogatása” című (VP2-4.1.3.5-16 kódszámú) felhívás támogatási kérelmeinek beadási határideje módosult, valamint két fontos közleményt jelentetett meg a VP Irányító hatóság december 9-én.

Miről mi jut az eszembe. Év vége közeledtével, de már januárra készülve
(drip.)

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Biofil – Borsótalajoltóbaktérium készítmény (x)
Biofil – Borsó talajoltó baktériumkészítmény a Terragro Kereskedelmi Kft. ajánlatában.

Nemesítés és technológia – változó időben (x)
(Szél Sándor, Kardos Róbert)
A tavalyi év is ékes bizonyítéka annak, hogy minden esztendőben más időjárási tényezőkkel szembesülünk. Vannak száraz, forró nyarú (2012), és vannak csapadékos évek, amikor a belvizekkel kell megküzdenünk. 2016 nagyon kedvező évként marad meg emlékezetünkben. Ez az a ritka eset, amikor búzából, kukoricából és napraforgóból rekordterméseket takaríthattunk be – bizonyítottak a szegedi hibridek.

Ha a víz az úr – gondoskodjunk időben a talaj helyreállításáról (x)
Mikro-Vital baktériumtrágya a Bio-Nat Kft. forgalmazásában.

Az RAGT hibridek bírják a versenyt (x)
Lezárultak a 2016. évi termelői versenyek, és az RAGT hibridek is ott voltak az élmezőnyben. A Magyar Kukorica Klub Termésversenyében a MEXINI-vel induló öt termelő közül hárman vehettek át díjat a díjátadón. Az RAGT Termelői Versenyben pedig 4 különböző kukorica hibriddel is nyerni lehetett.

Indul az év a Yaránál is, új és régi termékekkel! (x)
(Gyuris Kálmán)
YaraMila, YaraBela a Yara Hungária Kft. ajánlatában.

Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság (x)
(Euralis Kft.)
A hazai napraforgó-termesztés több mint 80%-a herbicidtoleráns hibridekkel folyik, így a legnagyobb hangsúlyt az EURALIS is erre a szegmensre helyezi.

Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátoraival (1.) (x)
Forthial és Multoleo biostimulátorok az Arysta ajánlásával.

Értékes újdonságok a Gabonakutatótól (x)
(Virágné Pintér Gabriella)
Új kukorica és napraforgó hibridek, valamint GMO-mentes szójafajták a Gabonakutató kínálatában.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Magyar Talajbaktérium- gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének céljai, aktivitása
A Magyar Talajbaktérium- gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete 2016. január 27-én alakult. Az alapító okiratot a talajoltó piacon jelenlévő legmeghatározóbb gyártó és forgalmazó cégek képviselői írták alá. A szervezet hitvallása a természet védelmén, az élet tiszteletén alapszik és a fenntartható mezőgazdaság szolgálatára épül. A baktériumos talajoltás a szakmai szervezet álláspontja szerint biológiai megoldási kulcs lehet az egészséges talajéletért, a fenntartható növénytermesztésért.

HATÁRTALANUL

Ötödik Összefogás Fórum – ezúttal Szabadkán. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
Az idén ötödik alkalommal – és először az anyaországon kívül, ezúttal Szabadkán – került sor a Kárpát-medencei Összefogás Fórumra, melynek egyik legnagyobb jelentősége az, hogy az anyaországban, de legfőképpen a határon túl élő magyar gazdák közvetlenül meg tudják egymással vitatni a lehetőségeket, problémákat és közösen tudnak egységes megoldásokat keresni.

AGRÁRGAZDASÁG

Búzapiaci helyzetkép – vetés
(Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
Összességében a szakértők úgy vélik, az egy évvel korábbihoz hasonló, világszerte 221 millió hektár lehet az őszi és tavaszi búza termőterülete. Kisebb területet foglalhat el a növény Kazahsztánban, az USA-ban, Kínában és Ausztráliában, ugyanakkor Oroszországban, Ukrajnában, Argentínában, a közel-keleti és az észak-afrikai térségekben növekedés várható.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

TDK konferencia Budán, a Kertészettudományi Karon
(Dr. Szalay László)
Áttekintést nyújtunk a SZIE Kertészettudományi Karán megrendezett 2016. évi Tudományos Diákköri Konferencián gyümölcstermesztés témakörben elhangzott előadásokról.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A direkttermők és az interspecifikus hibridek
(Dr. Rakonczás Nándor)
Az összeállítás a szőlő rezisztencianemesítés történelmi hátterével kezdődik, majd e betegség-ellenálló fajtákkal szemben kialakult ellenvélemények okait tárja fel. A szerző kitér az EU borjogi szabályozására, végül felhívja a figyelmet a szüret és feldolgozás során felmerülő technológiai megfontolásokra.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította Polgárné Balogh Eszter)
A Nanti típusú sárgarépa DNS-ének szekvenálása során megállapították, hogy a genom 32000 gént tartalmaz. További típusok és vadrépák géntérképéből kirajzolódik a sárgarépa fejlődéstörténete.
Az orosz agrárszektor legdinamikusabban fejlődő ágazata jelenleg az üvegházi termesztés. A termelők a kínai piacon a biozöldségek iránti kereslet növekedésére számítanak.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Agrármúltunk nagyjai. Kabay János (1896-1936)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Kabay János életútját és munkásságát ismerhetik meg az Olvasóink.

Jegyzet gazdálkodóknak. Már-már elfeledett népszokásainkról (1.)
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet a lassan feledésbe merülő népszokásainak gyűjti csokorba.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen