2017. július

Ízelítő a tartalomból

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

Ezen felül az ismételt növényvédő szeres kezelések zavarták a naponta esedékes állománykezelési munkák végzését. Miután a nagylégterű növényházban az automatizált…

Dr. Fail József

A szőlő termésének rothadása

A héj burkolja be a bogyó húsát és magját azok védelmére. Az egészséges szőlő bogyójának héja rugalmas, de fajtáktól eltérő…

Dr. Hajdu Edit

A szója gyomirtásának tapasztalatai 2017 tavaszán

Ezek a termelők korábban soha nem foglalkoztak szójával, így a termesztéstechnológiában semmiféle tapasztalatot nem szereztek. Sokan nem érték el a…

Dr. Bárány Sándor
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Nagyobb megbecsülést!
(Dr. Bódis László

A HÓNAP TÉMÁJA

„A jó döntéseket könnyű megvalósítani, a rosszabbakon meg változtatni kell”. Beszélgetés Jordán Lászlóval a NÉBIH elnökhelyettesével
(Molnár Zoltán)
Jordán Lászlóval a NÉBIH elnökhelyettesével folytatott beszélgetésből kiderül többek között, hogy növényegészségügy, illetve a növényvédelem szakterületének melyek a jelenlegi prioritásai, képet kaphatunk a növényvédő szer hatóanyag-kivonások aktuális helyzetéről és megtudhatjuk, hogy növényvédő gépek időszakos műszaki felülvizsgálata terén mire számíthatunk a közeljövőben.

FÓKUSZBAN A REPCE TALAJELŐKÉSZÍTÉSE

A repce fokozottan igényes a talajművelésre. Beszélgetés Birkás Márta professzorral
(Dr. Bódis László)
A repce talajművelésével kapcsolatban a lényeg a talajok nedvességtartalmának megőrzése. Ezért az elővetemény lekerülése után azonnal el kell végezni a tarlóhántást, vagy ha a talaj nedvességállapota lehetővé teszi, akkor a lazító alapművelést. Általában az van a köztudatban, hogy aprómorzsás talajt készítsünk a repcének. Ez nem egészen így van. Hogy miért nem, arról Birkás Márta professzorral készült riportban olvashatnak.

Repcevetést megelőző talajmunkák
(Zsár Ernő Tamás)
Repce talaj-előkészítésről szóló gyakorlati, termelői tapasztalatait osztja a meg a szerző az olvasókkal. Az írásban kitér a tarlóhántás szerepére, a forgatásos és a forgatás nélküli művelés előnyeire és hátrányaira, valamint a jó magágy kritériumaira.

 „Öt tonnások Klubja”. Beszélgetés Légrádi Miklós, Csóri Csaba és Kapusi Tamás gazdálkodóval
(Dr. Bódis László)
Légrádi Miklós családi gazdálkodóval készült riport középpontjában a repce vízmegőrző talajművelésének filozófiája és technológiája áll.

A repcetermesztés legújabb technológiai változatai a KITE Zrt. ajánlásában. Beszélgetés Hadászi László igazgatóval
(Dr. Demes György)
A KITE Zrt. a kukorica- és napraforgó-termesztés sávos technológiájának kidolgozása és sikere után kidolgozta az őszi káposztarepce ugyancsak sávosan történő művelésének módját és eszközrendszerét, de egyúttal megújította a hagyományos, teljes felületen termesztett repce technológiáját is. Az újdonságokat Mezőfalván 2017. május 30-án és 2017. június 1-jén sorra került I. NAK Szántóföldi Napok keretében mutatta be a szakmai érdeklődőknek. A technológiák részleteiről, az azonosságokról és különbségekről Hadászi Lászlót, a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsi igazgatóját kérdeztük.

Dell Agro Plus – az egyedi biostimulátor (x)
A Kimitec Group Dell Agro Plus növényi biostimulátora a KITE Zrt. forgalmazásában.

Repce alapozás időben, magas minőségben! (x)
(Gyuris Kálmán)
YaraMila és YaraBela a Yara Hungária Kft. repcetermesztőknek szóló tápanyag-utánpótlási ajánlatában.

Biztos alapot a jó termésnek! (x)
(Sebestyén Gergely)
Az őszi káposztarepce alaptrágyázásához a BOREALIS L.A.T a következő készítményeit ajánlja: COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn és VARIO 6/21/21 +SO3+Zn. A repce fagytűrő képessége a L.A.T SUPREMO L 101B+Ca bór- és kalciumtartalmú levéltrágyával növelhető.

Az optimális vetésidő (x)
(Blum Zoltán)
A repce optimális vetésidejét számos tényező között kötött kompromisszum határozza meg. Ezek közé tartozik a talajállapot, a rendelkezésre álló technika, az időjárás és a növényvédelmet érintő kérdések, továbbá a fajtajellemzők. Érdemes kihasználni a RAPOOL hibridek tulajdonságai közötti különbségeket.

Állománykezelések (x)
(Blum Zoltán)
Az erőteljes kezdeti fejlődés, a betegség-ellenállóság, a stressztolerancia és az alkalmazkodóképesség a repcehibridek egyre meghatározóbb tulajdonságaivá válnak a jövőben. Repcehibridek, valamint a növények biztosabb kezdeti fejlődéséhez a Root Power kiegészítő csávázás a RAPOOL kínálatában.

Bayer repcék (x)
(Szundy Péter)
A Bayer bemutatja a magas olajtartartalmú repce portfólióját: Puncher, Lexer, Safer, Silver és az INVIGOR repcékhez tartozó INV1022.

NÖVÉNYVÉDELEM

Bayer Farm – a fenntartható mezőgazdaságért. Tudósítás
(Csomós Éva)
A legfontosabb szántóföldi kultúrák korszerű növényvédelmi technológiája mellett a repce új vezetőmárkája is megismerhető volt azon a háromállomásos Bayer Farm bemutatósorozaton, melyen kiderült, miként járul hozzá a Bayer Hungária Kft. az eredményes és fenntartható mezőgazdasági termeléshez. A Bayer repcék közül a Punchert, a Lexert, a Safert, a Silvert ismerhették meg az érdeklődők, illetve bemutatkozott a Bayer új brandje az InVigor repce, ezek közül is az INV1022.

Inváziós kártevők (II./10.) Amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea Drury, 1773)
(Dr. Haltrich Attila, Dr. Bodor János)
Inváziós kártevők című sorozatunkban ebben a hónapban az amerikai fehér medvelepke földrajzi elterjedését, életmódját, tápnövényeit és kárképét földrajzi elterjedését, életmódját, tápnövényeit és kárképét, valamint az ellene alkalmazható védekezési lehetőségeket mutatják be a szerzők.

Új-zélandi–ausztrál kormányzati delegáció szakmai látogatása a SZIE Kertészettudományi Karán
(Dr. Vétek Gábor)
Szokatlan megkeresés érkezett Magyarországra: az új-zélandi Elsődleges Iparágak Minisztériuma afelől érdeklődött, hogy Magyarországon milyen mértékben elterjedt, ill. mennyire mondható tömeges előfordulásúnak az ázsiai márványospoloska. Hogy mindennek mi köze van az esztergomi Suzuki gyárhoz a cikkből kiderül.

A szója gyomirtásának tapasztalatai 2017 tavaszán
(Dr. Bárány Sándor)
A szója termesztésének sok buktatója van, melyek között a gyomirtással kapcsolatos kérdések előkelő helyet foglalnak el. Fontos eldöntendő kérdés, hogy alapkezelést vagy állománykezelést válasszunk, továbbá mindig szem előtt kell tartani, hogy gyomirtó szerek és kombinációik kiválasztásának fő szempontja a területre jellemző gyomnövények elleni hatékonyság.

Újdonságok a Bayer csávázószer és vetőmag üzletágának kínálatában. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A budapesti májusi Vetőmag Világtalálkozó témájához kapcsolódva a Bayer Crop Science üzletága szakmai rendezvényen mutatta be a csávázás és vetőmag üzletágukban zajló legújabb innovációs folyamatokat és azok eredményeit. Az ott elhangzottakról, a legújabb fejlesztésekről és trendekről olvashatnak a beszámolóban.

A BASF Szántóföld Napja Szekszárdon. Tudósítás
(Györök Zsuzsa)
A BASF szántóföldi bemutatójának résztvevői kísérletbejárás keretében megszemlélhették, hogyan működnek a meghívóban szereplő BASF készítmények a napraforgó (Pulsar Plus), kalászos (Systiva – árpa, Priaxor – árpa, búza) szója és kukorica (Spectrum) kultúrákban. A Yara Hungária Kft. szaktanácsadói tolmácsolásában a lombtrágyázás jelentőségéről kaptak hasznos információkat a kísérleteket megtekintő gazdálkodók.

Reglone Air – hogy ne „peregjen” (x)
(Dr. Nagy Viktor)
A Syngenta által gyártott Reglone Air és hatóanyaga a diquát-dibromid már hosszú évek óta a rendelkezésünkre álló és ezalatt az idő alatt sokat bizonyított készítmény a napraforgó deszikkálásában.

Syngenta Szershow 2017, Dalmand. Tudósítás
(Györök Zsuzsa)
A dalmandi Szershown a Syngenta kísérleteit, készítményeit, technológiáit ismerhették meg az érdeklődők kukorica, napraforgó és kalászos kultúrákban.

Runner2 F. Védelem a molykártevők ellen (x)
Kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke ellen Runner 2F a DowAgroSciences kínálatában.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Partnereink ajánlják a nyári tarlómunkákhoz (x)
A klímakár-csökkentő, alkalmazkodó talajművelési technológiát a learatott növények tarlóján kell elkezdeni, amikor a talaj regenerálódni készül. A nyári betakarítású növények tarlóján a talaj kitettsége két-két és fél hónapig tart, miközben elő kell segíteni a talaj megújulását. Ezt az ellentmondásos helyzetet oldja fel a szakszerű tarlógondozás talajművelési és biológiai módszerek segítségével. A Vädertsad a szakszerű tarlógondozáshoz, valamint az azt követő forgatás nélküli alapműveléshez, magágykészítéshez a legkiválóbb műszaki paraméterekkel rendelkező, sokoldalú munkagépeket kínál.

Traktorok villamosítása
(Dr. Varga Vilmos)
A mezőgazdasági erőgépek villamosítása alatt azt értjük, hogy az erőátvitel, a vonóerő kifejtés, a munkaeszköz felé az energiaszolgáltatás részben, vagy teljesen villamos berendezésekkel valósul meg. Az utóbbi időszakban megkezdődött és várhatóan a közeljövőben terjedni fog a traktorok, a kombájnok és egyéb mezőgazdasági gépek villamosítása. Néhány példán keresztül kívánjuk ismertetni a mezőgazdasági gépek villamosításának lehetőségeit.

I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván. Beszámoló
(Dr. Demes György)
I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében a NAK és a NÉBIH közös programmal mutatta be a hivatalos növényfajta-kísérletek módszertanát. A rendezvény legnagyobb látványossága az AgrárgépShow volt, amelynek keretében egy öt hektáros táblán a MEGFOSZ tagsággal rendelkező cégek mutatták be közel 30 gépkapcsolatból álló gépkínálatukat, egy két hektáros részen pedig szántóföldi permetezőgépek egész sorát vonultatták fel.

A csehországi FARMET szántóföldi gépmutatóról jelentjük
(Kosztolányi Attila, Szabados Tamás)
A Farmet gépek hazai márkaképviselőjének, az ANDEST-2005 Bt. meghívásának eleget téve az Agrofórum 2017. június 8-án Csehország vezető mezőgazdasági gépgyártójának Česká Skalicei központjába látogatott el, ahol az évente hagyományosan megrendezésre kerülő gépbemutató keretében az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő vállalkozás számos talajművelő- és vetőgépet – közöttük most először látható újdonságok prototípusait is – vonultatott fel a nagyközönség számára. Beszámolónkban a bemutató során látott munkagépek közül a magyar gazdák számára leginkább érdekeseket igyekszünk kiemelni.

DAL-BO MaxiCut 600 – egyedülálló aprítóhengerek a Mikó-tanyán. Interjú
(Kosztolányi Attila)
A Mikó & Mikó Kft. tulajdonosával, a szakmai berkekben méltán ismert és elismert Mikó Ferenccel enyingi otthonában, a Mikó-tanyán – mely a világ bármely részén mintagazdaságként is megállja a helyét – ültünk le a dán DAL-BO cég által gyártott és hazánkban a Szegána Kft. által forgalmazott egyedi kialakítású aprítóhengerről, a MaxiCutról, annak üzemeltetési tapasztalatiról beszélgetni.

Bednar szántóföldi nap – a 20. jubileum jegyében. Tudósítás
(Kosztolányi Attila)
Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően idén június 7-én a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Bednar ismét nagyszabású szántóföldi nap keretében mutatta be legkülönfélébb szántóföldi munkagépeit – közöttük számos újdonságot – a csehországi Sloveč-ben. A rendezvényre kilátogató több mint 1500 gazda a nap során összesen 25 gépkapcsolattal ismerkedhetett meg testközelből, és közülük számosat munka közben is megtekinthettek.

Szolgáltatni csak a legmegbízhatóbb gépekkel szabad. Tudósítás
(Gribek Dániel)
Mindössze 186 hektár saját, illetve bérelt területen gazdálkodik a magyaratádi székelyhelyű Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet, ám bérmunkát több mint 2000 hektáron végez. A szolgáltató társaság már korábban letette voksát a Deutz-Fahr termékei mellett. A cég a már meglévő Deutz-Fahr traktorok mellé két új Deutz-Fahr kombájnt vásárolt, és egy további betakarítógépet megrendelt a bajai Dorker Kft.-től

11. Agro-Békés Nyílt Nap a CASE IH kizárólagos hazai forgalmazójával. Beszámoló
(Csomós Éva)
Ismét több mint 60 erő- és munkagép sorakozott fel a békéscsabai repülőtéren, ahol a CASE IH hazai kizárólagos forgalmazójaként ismert Agro-Békés Kft. immár 11. nyílt napját tartotta. A számos szakmai programmal dúsított rendezvény idén is sok érdeklődőt vonzott.

PNEUSEJ FANTOM – Új korszak a gabonavetésben (x)
(Petróczki Gábor)
A Pneusej legújabb terméke a FANTOM kombinált vetőgép, amelynek felépítése sokban követi a manapság egyre népszerűbb tárcsás talajművelő-egységgel felszerelt pneumatikus vetőgép kombinációk kialakítását.

Bővül a szántóföldi kultivátorok típusválasztéka (x)
(Dr. Kelemen Zsolt)
A növénytermesztés talajmunkáiban talán a leguniverzálisabban használható eszközök a szántóföldi kultivátorok. Kerner Maschinenbau GmbH többek között szántóföldi kultivátorokat gyárt vontatott kivitelben és függesztett változatban is. Az összeállításból megismerhetők a Corona szántóföldi kultivátorcsalád főbb jellegzetességei.

Kerner Stratos – univerzális gép a legkülönbözőbb munkákra
(Gribek Dániel)
A Kerner által gyártott STRATOS univerzális talajművelő gép, amely egyben mulcs-magágykészítő és sekélyművelő kultivátor. Az írásból kiderül, hogy miért érdemes a felhasználóknak a KERNER STRATOS-t választani a nagy kínálatból.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Mindkét ága emelte a mezőgazdaság 2016-os teljesítményét (2.)
(Gerse József)
2016-ban a mezőgazdaság mindkét ágának, a növénytermesztésnek és az állattenyésztésnek is nőtt a volumene. A munkaerő-ráfordítás nem változott jelentősen. Az Európai Unió teljes mezőgazdasági kibocsátása 2016-ban elmaradt az egy évvel korábbitól, de míg a növénytermesztés kibocsátása 1,8%-kal csökkent, az állattenyésztésé 1,4%-kal emelkedett. A mezőgazdasági eredetű áruk külkereskedelmi egyenlege pozitív, azonban a növekvő behozatal miatt az aktívum az elmúlt években csökkent.

Úttalan utakon – sikeres szövetkezeti együttműködés a tanyavilágban
(Barta István)
Most induló sorozatunkban szeretnénk bemutatni néhány – valamilyen szempontból – kiemelkedő termelői csoportot. Megmutatni, hogy ezek a szervezetek milyen módszerekkel, milyen üzleti stratégiával dolgoznak és milyen eredményeket tudtak elérni. Sorozatunk első tagjaként egy alföldi tejszövetkezetre esett a választás.

Alkalmazkodási lehetőségek a hazai és nemzetközi gabonapiaci feltételekhez
(Dr. Lakatos Zoltán)
A búza jelenlegi jövedelemtermelő képessége nem kedvez a termesztésének hazánkban. Nem tudunk sem hazai, sem export célra egységes szállítmányokat biztosítani. Országunkban kb. 150 búza fajta van regisztrálva. Feltétlenül a drasztikus szűkítésre volna szükség. Emellett újra kellene szervezni a szövetkezeti rendszert, és nagy táblákat kialakítani – sorolta előadásában a Gabonaszövetség elnöke, aki áttekintést adott a búza világpiaci helyzetéről is.

Íródeák pályázat. Tarlóművelésmódok és azok fejlesztésének lehetőségei a Vajdaságban
(Dukai Anna)
Az utóbbi évek nyári szélsőséges időjárási helyzetei erőteljesen irányították a figyelmet a tarlóművelés és a tarlógondozás fontosságára. A talajhoz adaptált műveléssel elsősorban a nedvességvesztés csökkentése a fő cél. A szerző a tarlóművelési kísérletekben a talaj állapotát vizsgálta, melyek gyom- és a tarlóborítottság felméréssel egészültek ki.

Időjárással dacoló sikernövényünk (x)
(Virágné Pintér Gabriella, Nagy Edit)
Bemutatkozik a Gabonakutató két új hibridrepcéje, a GK Csenge és a GK Réka.

Rekordszámú résztvevő a budapesti Vetőmag Világtalálkozón. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Az évente megrendezésre kerülő Vetőmag Világkongresszus (World Seed Congress) helyszínéül a Nemzetközi Vetőmag Szövetség (ISF, International Seed Federation) választása 2017-re Magyarországra esett. A megnyitó ünnepségen az Agrofórum is ott járt, az erről készült beszámolót ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Pályázatok és támogatások.
 (Agrár-Tender Kft.)
Összefoglalót olvashatnak az aktuális, nyitva álló pályázati lehetőségekről (pl. Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás, Kertészet korszerűsítése-ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetősége).

Karintia Kalászos Roadshow 2017. Beszámoló
(Csomós Éva)
Meggyőződésünk, hogy az ország versenyképessége a magas minőségű kalászos fajták termesztésében rejlik” – hangzott el a Karintia Kft. 5 állomásos Kalászos Roadshow rendezvénysorozatán, melynek résztvevői a Pannon Régióra nemesített őszi bőtermő és prémium minőségű kalászos fajták mellett termesztéstechnológiai és terménypiaci ismeretekkel is gazdagodhattak.

Fajta- és hibridválasztás a búza- és repcetermesztésben. Beszámoló
(Dr. Demes György)
A Debreceni Egyetem MEK Növényvédelmi Intézete a Debreceni Egyetem AKTI, a DAB Mezőgazdasági Szakbizottsága és a Hajdú Gabona Zrt. „Fajta- és hibridválasztás a búza- és repcetermesztésben” témában tartotta meg immár XXIV. szakmai tanácskozását. Az ezt követő gyakorlati bemutatón a növényvédelmi technológiai kísérletek eredményeinek megtekintésére is lehetőség nyílt az egyetem látóképi kísérleti telepén.

Zöldborsó fajtabemutató Monorierdőn, a NÉBIH Fajtakitermesztő Állomásán. Beszámoló
(Molnár Zoltán)
Fajta- és cégbemutatóra invitálta a Kulcsár zöldborsóvetőmag-előállító és -kereskedő vállalkozás az érdeklődőket: A családi vállalkozás bemutatása, és az ideális borsófajta jellemzőinek ismertetése után a NÉBIH igazgatóhelyettese a Fajtakitermesztő Állomás tevékenyégét és annak jogszabályi hátterét vázolta fel, valamint az utóellenőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet a vetőmag-előállítás során.

Tanulmányút az amerikai öntözés helyzetének megismerésére a Magtár Kft. és a Reinke szervezésében (x)
A Magtár Kft. tanulmányutat szervezett partnerei számára az egyik legfontosabb beszállítójához az Egyesült Államokba a Reineke-hez. Az utazás célja az volt, hogy a résztvevők betekintést nyerhessenek az észak-amerikai farmerek mindennapi életébe és az alkalmazott termesztéstechnológiába.

Időutazás Ukrajnában (x)
Május végén lehetőség adódott néhány tagú szakmai csoportnak, hogy ellátogasson Ukrajnába az ADAMA Hungary Zrt. meghívásából. Az utazás tapasztalatait Jámbor Zoltán, a szakmai klub vezetője foglalja össze.

Nyári tarlóbontás hatékonyan! (x)
(Kabai Gábor)
BactoFil Cell és BactoFil T-Jet tarlóbontásra és a szkelerotinia ellen alkalmazható TrichoMax mikrobiológiai készítmény az AGRO.bio-tól.

A precíziós gazdálkodás veszélyei (x)
Beszélgetést olvashatnak Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével a precíziós gazdálkodásról és az AGROFIELD programról.

Gazdálkodj jogosan. A sztrájkról
(Dr. Csákay Zoltán)
Gazdálkodj jogosan című rovatunkban ebben a hónapban a sztrájkkal kapcsolatos fontosabb szabályokat mutatja be a szerző.

Hogyan növeljük versenyképességünket a világpiacon? (x)
(Simon Péter)
Műtrágyacsaládok (FERTISOL CELLUDONE, GRAMIX RIZOTEC NPK, UMG MICRO,) az EuroChem Agro Hungary ajánlatában.

Csúcshozamok az Isterra fajtáinál! (x)
(Sklánicz Rudolf)
Kalászos fajtaajánlat az Isterratól.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

A szalma szerepe a talajerő-gazdálkodásban
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
Elérkeztünk az aratás idejéhez. A növényi maradványok értékes tápanyagokat tartalmaznak, lebomlásuk után gazdagítják a termőtalajt és hasznosak a következő növénykultúrának. Ha nem tudjuk felhasználni a szalmát az állattenyésztésben, akkor inkább javasoljuk a gabonaszalma szakszerű kezelését, mint annak lehordását.

AGRÁRGAZDASÁG

Búza – betakarítás idején
(Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit) (x)
Az északi féltekén júniusban kezdetét vette a búza aratása, és a munka előrehaladtával egyre biztosabb, hogy a 2017/2018. évi szezonban is bőséges lesz a termés. A legfrissebb mértékadó prognózisok az egy évvel korábbi rekordtól épphogy elmaradó globális termelést vetítenek előre, azaz összesen 720-740 millió tonna kenyérgabona kerülhet a világ tárolóiba a júliusban kezdődő 2017/2018. gazdasági évben.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme
(Dr. Fail József)
A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

Felfutóban a mikrozöldek (microgreens) termesztése
(Dr. Kölcsei Tamás)
A mikrozöldek egyre meghatározóbb elemek a gasztronómiában. Általában azok a növények jönnek mikrozöldként számításba, melyek színükkel, egységes szövetszerkezetükkel és sajátos zamatukkal tűnnek ki.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Bodzatermesztés
(Csorba Virág)
A hazai bodzatermesztés helyzetéről, a fajtahasználatról és a termesztéstechnológia egyes elemeiről nyújt áttekintést az írás.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A szőlő termésének rothadása
(Dr. Hajdu Edit)
A szőlőbogyó rothadásának különböző okait elemzi a szerző, valamint a rothadás elleni védekezési lehetőségekről számol be.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Rovarevő növény energiaháztartására irányuló élettani vizsgálatok.
Új lendületet kap a spenótnemesítés.
Vírus nanorészecskék a növényvédelem szolgálatában.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet gazdálkodóknak. Aratási népszokásokról
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet az aratási népszokásokról szól.

Helyi, regionális vagy országos? (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
A kérdést gyakran teszik fel azok, akik mezőgazdasági kiállítást, konferenciát vagy bemutatót szerveznek. Azok fejében is felmerülhet viszont, akik szakmai információszerzés céljából tervezik a részvételt az adott eseményen. Egy rendezvény sikere szempontjából tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az helyi, regionális vagy országos. Az AgroStratéga az egyéni gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásairól, a szakmai rendezvények látogatási gyakoriságáról készített országos felmérést.

Már elődeink is írták… (megjelent: 1995. november)
(†Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen