2017. június

Ízelítő a tartalomból

Hozamtérképezés – felkészülés a betakarításra

Bár éppen csak túl vagyunk a kukoricavetés időszakán, amit az idei évben a késői fagyok lassítottak, a hozamtérképezésre lassan el…

Dr. Milics Gábor

Gyümölcsfáink és a fény

Ha kevés a fény, nem lesz elegendő termés. Az is előfordulhat, hogy időnként túl sok a fény, pontosabban a napsugárzás,…

Dr. Szalay László

A terménygázosítás problémái

Az élő kártevőktől és a megengedett határérték feletti hatóanyagtól való mentesség ugyanakkor gyakorlatilag alapkövetelmény. Ennek betartása azonban sok esetben nehézkes,…

Hertelendy Péter
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Valaki járt előttünk
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁI

Változott a termelői csoportok elismerési rendszere
(Barta István)
Szűk két évvel a megjelenése után több ponton módosult a termelői csoportok elismeréséről szóló 42/2015 (VII. 22.) FM rendelet. A frissítések néhány ágazat esetében jelentős változásokat hoznak, máshol csak adminisztratív könnyítéseket jelentenek az elismerések és a jelentések elkészítése során.

Növényvédő szert gyártó hazai és külföldi cégek Magyarországon, 1968-2017
(Dr. Kopácsi János)
Az összeállítás a mindenkori engedélyezett növényvédő szerek jegyzéke és a szerző – aki maga is tevékeny részese volt ennek a korszaknak – emlékezete alapján született meg, s jól mutatja a hazánkban tevékenykedő növényvédő szert gyártó (ill. az azokat képviselő) cégek működésének gazdasági és társadalmi hátterét, környezetét.

FÓKUSZBAN A TERMÉNYTÁROLÁS

A terménygázosítás problémái
(Hertelendy Péter)
A mezőgazdasági termények értékesítése, a piacképességhez elengedhetetlen kártevőmentesség és határérték alatti hatóanyag-tartalom biztosítása a vertikum minden résztvevőjére feladatokat ró. A kereskedők, a termelők és a kártevőirtó szakma résztvevői ugyanakkor „egy csónakban eveznek” és ezeket a célokat, illetve a jelenleg fennálló gondok leküzdését csak együtt érhetik el.

A gabonatárolás létesítményei és berendezései
(Dr. Bellus Zoltán)
A gabonatárolási módszerek két nagy csoportba oszthatók. Az első a szabadtéri, ahol ömlesztett ás zsákos tárolás is előfordulhat. Ebbe a kategóriába tartozik a fóliatömlős tárolási eljárás is. A második csoportot a létesítményekben történő tárolás jelenti. Ide tartoznak a csarnoktárolók és a toronytárolók.

Milyen technológiába fektessek?
(Csabai Viktor)
A technológiai beruházás nem 3-5 évre szól, ezért nagyon fontos az információk körültekintő begyűjtése, és a tanulás. Nem a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldások lesznek a célravezetők, a szerzett tudás során kialakult „bizalmi-indexünk” tesz minket magabiztosabbá.

Precíziós szárítás – a szárító optimalizálásának hatása számokban
(Speiser Ferenc, Dr. Hoffmann Richárd)
A szárítási folyamat optimalizálásával jelentős megtakarítás érhető el. A modern IT technológiára épülő háttér lehetőséget kínál a szárítási folyamatban felderített eltérések műszaki korrekciójára, az eredmény pedig a számokban is megmutatkozik.

NÖVÉNYVÉDELEM

Inváziós kártevők (II./9.) Kaprabogár (Trogoderma granarium Everts, 1898)
(Dr. Ripka Géza)
Az Invázós kártevők sorozatunk e havi részében a kaprabogár számazásáról, földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, kártételéről, életmódjáról és az ellene való védekezési módokról olvashatnak.

Könyvismertetés. Keszthelyi Sándor: Kártevők elleni védekezés lehetőségei
(Dr. Pál-Fám Ferenc)
A szerző újabb kötete olvasmányos formában a növényevő kártevők összessége elleni védekezési lehetőségeket mutatja be.

A magyarországi őszi búza tételek Fusarium-fertőzöttség felmérésének eredményei 2016-ban
(Dr. Halász Ágnes, Dr. Nagy Géza)
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága (NTAI) (és jogelődei) az őszi búza Fusarium fajok okozta belső fertőzöttséget a megyei Kormányhivatalok növényvédelmi felügyelőinek és kórtani mérnökszakértőinek segítségével több évtizede nyomon követi. Így történt ez 2016-ban is, az országos felderítés eredményeiről lapunk hasábjain olvashatnak.

Arysta-Rapool regionális szakmai konferencia Rádpusztán. Beszámoló
A termelők és kereskedők nagyszámú részvételével zajló rádpusztai szakmai nap rendezője a repce vetőmagok nemesítésével és forgalmazásával foglalkozó Rapool és az első üzleti szezonjának tapasztalataival felvértezett új Arysta volt. A szakmai program idén is négy fő témakör köré csoportosult: csávázási megoldások, növénykondicionálás, betakarítás előtti kezelések, illetve a repcehibridek.

Minőség, megbízhatóság, … Multoleo (x)
(Vitéz Péter)
Multoleo az Arysta Magyarország Kft. ajánlatában.

Zamir + Multiflow – Ütős megoldás a láthatatlan gombafertőzésekkel szemben (x)
Zamir + Multiflow gombabetegségek ellen a napraforgó védelmében az ADAMA Hungary Kft. kínálatában.

Tanuljunk a közelmúlt hibáiból! (x)
(Kleofász Mátyás, Hegyi Tamás)
A Bayer Luna termékcsaládja gombabetegségek ellen.

Biológiai növényvédelem a zöldséghajtatásban (x)
(Kovács Judit)
A KITE Zrt. termékportfóliójában megtalálható hasznos szervezetek a hajtatott kultúrákban biztosítják a polifág kártevők elleni védelmet. Az idei évben paprika-, paradicsom- és uborkahajtatásban eseti engedélyt kapott a Verimark SC, mely szívó kártevők ellen használható eredményesen.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

„Minden apró részletre oda kell figyelni”. A Väderstad két évtizedes hódítása Mezőcsáton. Interjú
(Gribek Dániel)
Taskó József Väderstad gépekkel nagy területen végez szántóföldi növénytermesztést, emellett a bérelt legelőkön több száz charolais húsmarhát tart. Az első Väderstad gépet – egy Rapid vetőgépet – a 2000-es évek elejen vette meg, azóta pedig a svéd gépflotta hatfősre duzzadt. Kollégánk arról kérdezte Mezőcsát és környékének egyik jelentős agrárvállalkozását vezető Taskó Józsefet, hogy miért döntött az elmúlt évtizedek során a Väderstad gépei mellett.

A nyári talajművelés eljárásai és eszközei
(Dr. Jóri J. István)
A nyári talajművelés fő feladata a nyár elején, közepén betakarított növények tarlójának művelése, ápolása és a lazításos alapművelés műveleteinek elvégzése. Az összeállításban olvashatnak a tarlóhántás eszközeiről, a hántott tarló ápolásáról és a forgatásnélküli alapművelést megalapozó nyárvégi középmélylazításról.

Az erőgépek üzemeltetési költségének alakulása a mezőgazdaságban
(Erdeiné Dr. Késmárki-Gally Szilvia)
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete egyik feladatának tekinti, hogy tájékozódjon és tájékoztasson a gépüzemeltetés alakulásáról, ezért az Intézet magyarországi bázisgazdaságokban évről évre figyelemmel kíséri az adatokat és minden évben költség-előrejelzést készít. Az Intézet évek óta kidolgozza és közreadja a mezőgazdaságban használatos erő- és munkagépek átlagos teljesítéseit és költségeit tartalmazó kiadványát, melyben összefoglalja, hogy a különböző mezőgazdasági gépekkel elvégzett munka mennyibe kerül. E cikk néhány fontosabb erőgép 2017-ben várható gépüzemeltetési költségeit foglalja össze. Az erő- és munkagépekre vonatkozó költségek részletes adatai a hivatkozott legfrissebb kiadványban megtalálhatók.

CLAAS Szimpózium Gödöllőn. Beszámoló
(Dr. Magó László)
A CLAAS Szimpózium központi témája a technológiai fejlődés hatása a farmgazdaságra és a mezőgazdasági üzletágra volt. A Claas cég németországi, illetve magyarországi képviselői, valamint a cég magyarországi forgalmazója, az Axiál Kft. tulajdonosa kifejtették véleményüket, meglátásaikat a korszerű műszaki-, és információ-technológiák gépgyártással, gépüzemeltetéssel, gépforgalmazással és humánerőforrás-igénnyel kapcsolatos vetületéről.

CASE IH: töretlen a fejlődés az AGRO-BÉKÉS Kft.-nél (x)
A CASE IH megerősíti az AGRO-BÉKÉS Kft. munkáját és támogatja fejlődését. A megnövekedett feladatok ellátására a cég jelentős fejlesztéseket és korszerűsítéseket hajtott végre.

IDŐSZERŰEN, KORSZERŰEN

Hozamtérképezés – felkészülés a betakarításra
(Dr. Milics Gábor)
A helyspecifikus gazdálkodási technológiát bevezető gazdaságok számára nyújt segítséget a szerző a helyes hozamtérképezés folyamatának ismertetésével.

Szilárd vagy folyékony nitrogén (N) formák? Talajszkenner vagy N-szenzor? Beszélgetés Lajos Mihállyal (x)
Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a precíziós tápanyag-utánpótlás lehetőségeiről.

Könyvbemutató. Precíziós nemesítés/Kulcs az agrárinnovációhoz
(Polgárné Balogh Eszter)
A Balázs Ervin és Dudits Dénes szerkesztésében megjelent Precíziós nemesítés Kulcs az agrárinnovációhoz című tanulmánykötet azzal a céllal jött létre, hogy a széles közvélemény számára megismerhetővé tegye a legújabb nemesítési eljárásokat, továbbá segítse az egyetemi oktatók munkáját, a hallgatók ismereteit bővítse. Emellett a szerkesztők nem titkolt célja a döntéshozók kellő információval, szakmai hattéranyaggal való ellátása.

 „Környezetvédelmi és energetikai kihívások a mezőgazdaságban”. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
Ezzel a címmel és a Szent György-napi hagyománykörhöz kapcsolódva került megrendezésre a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézetében (NAIK MGI) a hagyományos tavaszi konferencia és traktorkiállás. A NAIK többi intézete és önálló kutatási osztálya is megjelent, mint kiállító, azaz a rendezvény egyfajta nyílt napokká kerekedett.

Készüljön fel időben a repce tarló kezelésére (x)
Mikro-Vital C+ baktériumtrágya Bio-Nat Kft. ajánlatában.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Mindkét ága emelte a mezőgazdaság 2016-os teljesítményét (1.)
(Gerse József)
A mezőgazdaság kiváló évet zárt 2016-ban, a növénytermesztés és az állattenyésztés kibocsátása egyaránt bővült. A napraforgó és a repce termése rekordot döntött, a gabonaféléké szintén kiemelkedő volt. A főbb állatfajok közül a szarvasmarhák száma emelkedett, a sertéseké és a juhoké csökkent, a baromfié lényegében változatlan maradt. A főbb termékcsoportokban csökkent a termelői árindex.

Tápanyag-utánpótlási szakmai nap a Malagrow Kft.-nél. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A Malagrow Kft. a zöldségvetőmag-értékesítésben érdekelt szakemberek számára szervezett tápanyag-utánpótlási fórumot, melyen a biostimulátorpiac elemzését követően a Valagro termékfejlesztésébe nyújtottak betekintést az olaszországi cég munkatársai, majd a Malagrow-technológiával kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat osztották meg.

Emléktábla avató ünnepség a magyar növényfajta-kísérletezés 125 éves évfordulója alkalmából. Beszámoló
(Dr. Demes György)
125 éves a magyar növényfajta-kísérletezés. Ebből az alkalomból ünnepélyes emléktábla-avatására került sor 2017. május 11-én Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán.

Szlovák vetőgéptől az ormánsági Mozsi Majorig… Beszámoló
(Gribek Dániel)
Az Agrofórum beszámolója a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokról.

Väderstad gép érkezett az AGRO.bio-tól Magyarkeszire (x)
(K. J.)
Mint ismeretes, az AGRO.bio és a Väderstad idén tavasszal egy vonzó ajánlattal állt elő, melynek lényege, hogy különböző Vädertsad gépekhez juthatnak hozzá a gazdák úgy, hogy gyakorlatilag készpénzt nem kell mozgósítaniuk. Somogyi Károllyal, a Keszi Mező Kft. ügyvezető tulajdonosával beszélgettünk, aki elsőként rendelt gépet az országban.

Gazdálkodj jogosan. Mi a jó irány? – Merre tovább, mezőgazdasági integrációs szerződés?
(Dr. Csegődi Tibor László, Dr. Kotmayer Zalán)
Jogi rovatunkban ebben a hónapban a mezőgazdasági integrációs szerződések jogi hátteréről, sajátosságairól és a várható változásokról olvashatnak.

Pályázatok és támogatások.
(Agrár-Tender Kft.)
Az elmúlt időszakban többször is módosították a Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására ésfejlesztésére irányuló beruházások támogatását. A változásokkal kapcsolatos tudnivalókat foglaltuk össze.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Bayer repcék (x) (Szundy Péter)
A Bayer repcehibrid ajánlata.

A Syngenta 2017. évi őszi káposztarepce kínálata (x)
Őszi káposztarepce a Syngenta ajánlatában.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Biológiai tarlókezelés – szalmatrágyázás
Talajbaktérium-készítmények alkalmazásának kezdésére legjobb időszak a nyár, a tarlóhántás időszaka. Segíti a szerves anyagok, a szalma lebomlását, elkerülhető a pentozán hatás kialakulása.

AGRÁRGAZDASÁG

Napraforgópiac – májusi helyzetkép
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A világ napraforgómag-termelésének kilátásai kedvezők: a 45,7-48,3 millió tonna kibocsátás 5-11%-kal lehet több a 2013/2014. gazdasági évi rekordnál, és az átmenő készleteket 2,4-3,8 millió tonna körülire jelzik a szakértők. Vagyis a globális olajosmagpiac meglehetősen bő kínálattal jellemezhető, amely a világpiaci árak alakulásának egyik fontos meghatározója lehet számos egyéb fundamentum mellett a folyó gazdasági évben.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Görögdinnye-termesztésünk helyzete 2016-ban
(Dr. Balázs Gábor, Birkás Zita)
Az írás bemutatja a főbb görögdinnye-termesztő körzeteket, ismerteti a szaporítási módokat és a fajtahasználat kérdéseit.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Gyümölcsfáink és a fény
(Dr. Szalay László)
A napfény alapvetően fontos minden növény a gyümölcsfák élettevékenységéhez is. A közvetlen napsugárzás biztosítja a legintenzívebb fényellátást, a diffúz sugárzás szórt fénnyel látja el a gyümölcsfákat. Az ültetvény talajfelszínéről visszaverődő fény a korona alsó részének fényellátottsága szempontjából érdekes.

Szokatlan évjáratban is megszokott minőség és hatékonyság (x)
(Szabari Szabolcs)
YaraVita Brassitrel Pro, YaraVita Brassitrel Pro, Folicare 17-9-33 B, YaraVita Zeatrel, YaraVita Zintrac a Yara tápanyag-utánpótlási ajánlatában.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Új államilag elismert borszőlőfajták
(Pernesz György)
2016-ban 5 borszőlőfajta állami elismeréséről döntött a Fajtaminősítő Bizottság. A fajták ampeolgráfiai jellemzőit és termesztési értékeit ismerteti a szerző.

Ünnepélyes szoboravatás és konferencia. Darányi Ignác a szőlészetért és borászatért… (1.)
(Dr. Hajdu Edit)
A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával Györfi Sándor karcagi szobrászművész formálta újra Darányi Ignác ülő alakjának szobrát, melynek felavatására 2017. április 27-én került sor Budapesten, a Vajdahunyad várban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár városligeti épülete előtt. Dr. Darányi Ignác (1849-1927) a XIX-XX. század fordulójának kivaló tehetségű, nagyformátumú jogásza és agrárpolitikusa, nagybirtokos továbbá az MTA levelező tagja, 12 éven át öt kormány földművelésügyi minisztere volt.

Borverseny Nagykárolyban. Beszámoló
(Dr. Módos Péter)
Szent Orbán Borlovagrend szervezésében került sor a nagykátai regionális borversenyre, ahol az idei verseny borai összességében jóval szebbek voltak az előző években tapasztaltaknál.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Biokapszulaként működő, probiotikum tartalmú ráklárvákkal takarmányozott halak egészségesebbek.
A nitrogénhasznosulás javítása a rizsnemesítés egyik kiemelt területe.
A CRISPR eljárással felgyorsítható a nemesítés folyamata.
A zöld őszibarack levéltetű peszticid-resziztenciájának háttere.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Késik a nemzedékváltás (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Bár a gazdálkodók döntő hányada, 84%-a tervez beruházást a következő öt évben, az arányuk kissé mérséklődött az egy évvel korábban mért 87%-os szinthez képest. A termelők átlagéletkora ismét emelkedett, és a gazdaságátadást célzó erőfeszítések ellenére sem jelenik meg kellő mértékben az új generáció, hogy átvegye a stafétát.

Jegyzet gazdálkodóknak. Egy figyelmen kívül hagyott évfordulóról
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet az 1867-es kiegyezés mezőgazdasági vonatkozásairól szól..

Agrármúltunk nagyjai. Mechwart András (1834-1907)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Mechwart András életútját és munkásságát ismerhetik meg az Olvasóink.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen