2017. május

Ízelítő a tartalomból

Környezetgazdagító rezsicsökkentés

Az ázsiai országok metropoliszaiban már évtizedek óta elkezdődött a 3-4000 fő lakosú épületek önálló víztisztítása. Ezekben az épületekben külön vezetékek…

Dr. Ligetvári Ferenc

A fény hatása a kártevőkre

Különböző jellemzői – fényerősség, polarizáltság, spektrum, fotoperiódus – döntően befolyásolják az egyes kártékony megjelenési alakoknak a táplálékul szolgáló kultúrnövényen történő…

Dr. Keszthelyi Sándor

Gumiabroncs légnyomásának szabályozása mezőgazdasági gépeknél

A fejlesztések új iránya: alacsony nyomású gumiabroncsok – változtatható belső légnyomás

A mezőgazdasági gépekhez a gyártó vállalatok egyre újabb kialakítású gumiabroncsokat…

Dr. Varga Vilmos
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Egy májusi estén
(Dr. Bódis László)

FÓKUSZBAN AZ ÖNTÖZÉS

Vízkészletgazdálkodás – öntözés
(B. L.)
A 2020-ig megfogalmazott Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció több területen is említést tesz a klímaváltozásról, az éghajlati szélsőségek erősödéséről és ezzel kapcsolatban a vízkészlet-gazdálkodásról. A következő beszélgetésekben arra kerestük a választ, hogy jelenleg hol tart ez a program. Megkérdeztük a gazdák véleményét az öntözésfejlesztésről és a vízszolgáltatók tulajdonlásának megítéléséről.

Hol tart az öntözésfejlesztési program? Beszélgetés Dr. Mezei Dávid helyettes államtitkárral
(Dr. Bódis László)
A Miniszterelnökség helyettes államtitkárát, Dr. Mezei Dávidot számos öntözésfejlesztéssel kapcsolatos kérdéssel kerestük.

„Csak előre érdemes menekülni”. Beszélgetés Mészáros Csabával
(Dr. Bódis László)
Fajszon vagyunk, ahol Mészáros Csaba családi gazdálkodótól érdeklődünk az öntözés itteni helyzetéről.

 „Az öntözés alapvető célja a termésbiztonság”. Beszélgetés Nyeső Tiborral
(Dr. Bódis László)
Tisza-vidéket is meglátogattuk, Kengyel-Bagimajorban Nyeső Tibor fogadott bennünket, akit a hazai öntözés helyzetéről, az öntözés szükségességéről kérdeztünk.

 „Összefogás kellene és egységes birtoktestek”. Beszélgetés Petényi Szilárddal és Vincze Zoltánnal
(Dr. Bódis László)
A Békés megyei Vincze Zoltánnal a Hunya-Szolg Kft. ügyvezetőjével és Petényi Szilárddal, a Hunyadi Szövetkezet elnökével többek között arról beszélgettünk, hogy milyen intézkedéseket javasolnának a hazai öntözés helyzetének javítására.

Környezetgazdagító rezsicsökkentés
(Dr. Ligetvári Ferenc)
A keletkezett szennyvizek „helyben tartására” kell törekedni, vagyis a szennyvíztisztító-telep közelében – szigorú ellenőrzéssel – kell azt hasznosítani. A minimálisan szükséges kezelés után a szennyvizek technológiai vízzé válnak, melyek felhasználási területeiről olvashatnak az írásban.

A mezőgazdasági vízgazdálkodás fejlesztését elősegítő kutatások a szarvasi NAIK intézményben
(Bozán Csaba)
A NAIK ÖVKI főbb feladatai közé tartozik a környezetbarát öntözési technologiák alkalmazásának elősegítése, a növények vízigényéhez igazodó és ezáltal hatékonyabb vízfelhasználás támogatása, különös tekintettel a klímaváltozás hazánkat érintő káros hatásainak mérséklésére. Ennek érdekében az intézetben többek között liziméteres kutatások, víztakarékos rizstermesztés-fejlesztés és környezetanalitikai vizsgálatok zajlanak.

Helyes szórófejválasztás – a szántóföldi öntözés méltatlanul elhanyagolt kérdésköre
(Váradi Balázs)
A szakszerű öntözéses gazdálkodás alapvetően fontos eleme a megfelelő szórófej kiválasztása. A helyes cseppméret és vízintenzitás az öntözés hatékonyságát és gazdaságosságát befolyásoló tényező.

Hatékony öntözés
(Tóth Éva)
Az energiahatékony, pontos egyenletes öntözés egyedi szabályozás alapján, öntözésvezérlési rendszerek támogatásával valósítható meg.

NÖVÉNYVÉDELEM

Tudnivalók a réztartalmú gombaölő szerek okszerű használatáról…
(Dr. Szabó Árpád)
A réz, mely már több mint 150 éve használt hatóanyaga a növényvédelmi permetezéseknek a növénytáplálás szempontjából is nélkülözhetetlen. Az cikkből kiderül, hogy melyek a rézkészítmények legfontosabb tulajdonságai továbbá, hogy miként alakul a termesztett növények és a rézszennyezettség kapcsolata.

Napraforgó - betegségekre legérzékenyebb szántóföldi növényünk (x)
A napraforgó gombás betegségeivel szembeni védelmére a dimoxistrobin és boszkalid hatóanyagú Picassot, bórigényének kielégítésére a Wuxal Boron Plus lombtrágyát ajánlja a Kwizda Agro.

Még egyszer az őszi búza fehérkalászúságáról
(Hankó György)
A búza két éve feltűnt fehérkalászúságának hétterében a nátriumtartalom és talaj rézhiányos állapota állhat.

Csorba Csaba:Száraz periódusban is gombaölő szer?
Bixafén hatóanyagú Zantara és Falcon Pro a kalászosok gombabetegségei ellen a zászlóslevél védelmében a Bayertől.

Inváziós kártevők (II./8.) A burgonya cisztaképző fonálférgei
(Szántóné Veszelka Mária)
Az inváziós kártevőkről szóló sorozatunkban a májusi lapszámban a burgonya cisztaképző fonálférgek kártételéről, morfológiájáról, fajmeghatározási módszereiről és patotípusairól olvashatnak.

A fény hatása a kártevőkre
(Dr. Keszthelyi Sándor)
A fény különböző jellemzői – fényerősség, polarizáltság, spektrum, fotoperiódus – döntően befolyásolják az egyes növényi kártevőknek a megjelenését, kártételét, sőt az ellenük irányuló védekezést is.

A tápanyag-utánpótlás hatása a kártevők életmódjára és kártételére
(Dr. Keszthelyi Sándor)
Az írásból kiderül, hogy az egyes elemek hiányának, valamint többletének a kártevőkre gyakorolt hatása miként alakul, továbbá, hogy a különböző műtrágya-kijuttatási időpontok milyen befolyással vannak a kártételre.

Határainkon kopogtató és már megtelepedett, komoly kihívást jelentő károsítók. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A gyümölcs- és szőlőtermesztőknek a már jól ismert károsítók mellett évről évre újabbak felbukkanásával kell számolni. A NAK a NÉBIH és a HNT szervezésében létrejött rendezvénysorozat keretében a jelenleg legnagyobb növényvédelmi kihívást jelentő problémák kerültek a középpontba.

Koscsó Árpád:Spirit-T – a fenntartható kukorica gyomirtás (x)
Nikoszuluron, szulkotrion és terbutilazin hatóanyag-tartamú Spirit az Adamától a kukorica gyomirtására.

Óvatosságra int a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara. Beszámoló
(Dr. Demes György)
A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara több mint félezer kiskerti termelő és kisüzemi gazdálkodó növényvédő szer használati szokásairól készített felmérést. Az eredményekről Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetésnek alelnöke és Dr. Tarczali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke a GardenExpo keretén belül megrendezett sajtótájékoztatón számolt be.

Az FMC megvásárolja a DuPont növényvédő szereinek egy részét
(Sajtóközlemény)
Az FMC bejelentette a DuPont növényvédőszer-üzletága jelentős hányadának felvásárlását, valamint ezzel egy időben a Health and Nutrition üzletág egyidejű értékesítését a DuPont részére.

Amalgerol a talajért és növényért – stresszkezelések (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Talaj és növény kondicionálásra, regenerálására az Amalgerol az FMC kínálatában.

A napraforgó gombaölő szeres kezelése minden évjáratban megtérülő eredményt hoz (x)
(Sáradi Krisztina)
Dr. Pál-Fám Ferenc a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának egyetemi docense, mikológus, 2013 óta folytat napraforgó fungicid összehasonlító kísérleteket. A kísérletek értékeléséről és gyakorlati hasznáról, valamint az Acanto Plus és az Acanto Sun DuPont gombaölő szerekkel szerzett tapasztalatokról számol be.

Forthial – A kalászosok biostimulátora (x)
(Vitéz Péter)

Az Arysta biostimulátor portfóliójában kifejezetten a kalászosokra kifejlesztett termék a tengeri alga bázisú Forthial.
(Nagy Viktor)
Komplex megoldás a biztonságosabb kukoricatermestésért (x)
Az azoxistrobin és propikonazol hatóanyagú Quilt Xcel gombaölő szer és a lambda-cihalotrin és klorantraniliprol hatóanyagú Ampligo rovarölő szer a kukorica védelmére a Syngentától.

Nagyobb termésbiztonság árukukoricában (x)
(Sáradi Krisztina)
Az elmúlt években a kukoricamoly erőteljes felszaporodása és növekvő kártétele figyelhető meg árukukoricában. A Szekszárd Zrt. – mint innovatív és eredményorientált vállalat – a 2016. évben úgy döntött, hogy próbára teszi a DuPont Coragen rovarölő szer molykártevők elleni hatékonyságát.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

„Szemléletmódot hoztunk a magyar piacra”. Beszélgetés dr. Kalmár Tiborral
(Gribek Dániel)
A Väderstad Kft. idén ünnepli megalakulásának 20 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból kérdeztük Dr. Kalmár Tibor ügyvezetőt a cég sikertörténetéről, a legnagyobb eredményeikről.

Gumiabroncs légnyomásának szabályozása mezőgazdasági gépeknél
(Dr. Varga Vilmos)
A mezőgazdasági gépeknél a gumiabroncsok belső levegő nyomásának megfelelő értéken tartása fontos üzemeltetési feladat. Szántóföldön a lehető legkisebb keréknyomás alkalmazásával javul a vonóerő kifejtés, kisebb a kerékcsúszás, nagyobb a területteljesítmény, csökkenhet a hajtóanyag-fogyasztás, a kisebb talajroncsoló hatás miatt nagyobb lesz a terméshozam, növekszik a gumik élettartalma

A keveréktakarmány-gyártás műveletei és gépei (3.)
(Dr. Bellus Károly, Komka Gyula)
A cikksorozat harmadik részében a szemes termények kíméletes és energiatakarékos aprítási eljárásával, a roppantással foglalkozunk, valamint bemutatjuk a különféle aprítási rendszereket és keverési technológiákat.

Hazai mezőgépgyártók (8.) Először legyen jó egy gép, utána majd megtervezzük!
(Csomós Éva)
A Komáromi Gép ma már olyan országosan jól csengő márkanév, mely önmagát is eladja. Azt azonban már csak kevesen tudják, hogy a közepes és nagygazdaságok számára készülő robosztus talajművelő eszközöket gyártó abonyi vállalkozást mintegy másfél évtizeddel ezelőtt egy bosszankodás indította el. A hazai mezőgépgyártókat bemutató sorozatunkban most az akkori bosszankodástól mára birodalommá növekedett cég márkatörténeti útját mutatjuk be.

Már kész a legújabb Väderstad Tempo vetőgép, de csak korlátozottan érhető el
(Csomós Éva)
Dr. Kalmár Tibor Väderstad Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a termékmegújítás keretében idén a Spirit vetőgépeken lesznek változtatások. A prcíziós gazdálkodást folytatók számára jó választás a Spirit és a Rapid vetőgép. Emellett a Väderstad már a nagy munkaszélességű vontatott vetőgépek piacán is jelen van a Tempo vetőgéppel.

Kertészeti szezonkezdés az Alfa-Géppel
(Csomós Éva)
Kis-, közepes vagy nagygazdaság, talajművelés, palántázás vagy épp betakarítás – a kertészeti gépek specialistájaként ismert Alfa-Gép Kft. már több mint két évtizede jár élen a fóliás és szabadföldi növénytermesztés gépkínálatában.

Bargam Grimac, a még vonzóbb permetezőgép
(Csomós Éva)
Bargam Grimac önjáró permetezőgép az Interat Zrt. kínálatában.

Bemutatkozik a MA/AG PRECISA szemenkénti vetőgép
(Agrofórum Online)
MA/AG PRECISA szemenkénti vetőgép a Vektor-Holding Kft. kínálatában.

Pneusej Venga – kompakt vontatott gabonavetőgép (x) (Petróczki Gábor)
Pneusej Venga kompakt vontatott gabonavetőgép a Start Agro Kft. ajánlatában.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Kiss Erzsébet:Szakmánk szépségéről
Vajon belegondolnak-e a fogyasztók abba, hogy a napjainkban az egyre bővülő élelmiszerválaszték mennyi odafigyelés, mennyi izgalom és rizikófaktor árán kerülhet az asztalukra, hogy a foszlós kalács, a ropogós piros-barnára sült kenyér, vagy a mosolygós őszibarack, vagy az illatos kolbász mögött a mezőgazdászok felelősségteljes munkája áll?

Nyereményjáték
(Kosztolányi Attila, Gribek Dániel)
Az Auditker Kft. felajánlásából Püspökladányra került az Agrofórum nyereményjátékának fődíja, egy BERTI EKR/S 250 szárzúzó. A tavalyi nyertesünk után tehát ismét egy olyan olvasónknak tudtunk szárzúzót ajándékozni partnerünk segítségével, aki a lehető leghasznosabban tudja majd használni.

Szója fajta-összehasonlító kísérletek eredményei, 2016 – beltartalmi adatok
(Szekrényes Gábor)
Közreadjuk a három különböző éréscsoportba rendezett, 2016-ban az államilag elismert és az állami elismerés céljára bejelentett, valamint EU Közös fajtakatalógusaban szereplő szójafajták olaj- és fehérjetermés eredményeit.

Napraforgó hibridek és szabadelvirágzású fajták kísérleti eredményei, 2016 – beltartalmi adatok
(Szekrényes Gábor)
Napraforgó hibridek és szabadelvirágzású fajták kaszat- és olajtermésre vonatkozó 2016-os kísérleti eredményei ismerhetők meg, melyek lényegesen jobb értékeket mutatnak, mint az egy évvel korábbiak.

Beszámoló a Magyar Tudós Emlékév – 2017 programsorozatról
(Dr. Oláh István)
Az MMgMK Mezőgazdasági Könyvtárában a 2017-es Magyar Tudós Emlékév programsorozat zárásaként megrendezett konferencián megemlékezés hangzott el Tessedik Sámuelről, valamint felelevenítették Kertész Kálmán és Lendl Adolf munkásságát.

Fenntartható vidéki reneszánsz. Tudósítás
(Polgárné Balogh Eszter)
A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpontja tanulmányt készített egy modern biofinomító társadalmi és gazdasági hatásairól a Pannonia Ethanol dunaföldvári üzemének példáján keresztül. A tanulmány bemutatására az MTA-n szervezett konferencián 2017. április 4-en került sor.

Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz technológiával.
Kondisol-termékcsalád és Solvitis lombtrágyák a Huminisz technológiában.

Könyvismertetés: Kádár Imre és Csathó Péter: A főbb makro- és mikroelemek közötti kölcsönhatások…
(Dr. Németh Tamás)
Az 1970-es években hazánkat is az intenzív műtrágyahasználat jellemezte. A szerzők e gyakorlat következményeire, a szaktanácsadás szerepére hívják fel a figyelmet a könyvben. A közölt adatok nem évülnek el, útmutatásul szolgálhatnak a jövendő generációk számára.

Gazdálkodj jogosan. A munkabér munkajogi védelme
(Dr. Csákay Zoltán)
A jogi rovatunkban e hónapban a munkabér védelméről és kifizetéséről olvashatnak, valamint a szerző ismerteti a jogalap nélkül kifizetett munkabér visszakövetelésének lehetőségeit, az elévülési idő hosszát is.

Pályázatok és támogatások.
(Agrár-Tender Kft.)
Megjelent a Széchenyi 2020 keretében az Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások elnevezésű (VP5-8.6.1-17 azonosító jelű) felhívás. Keretösszeg mindössze: 4 Mrd Ft.

Miről mi jut az eszembe. Amikor kilépek az utcára egy kiadós eső után…
(Dr. Inczédy Péter)

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Valós idejű, helyspecifikus nitrogénkijuttatás YARA N-Sensor segítségével a kalászosokban (x)
(Siflis André, Heicz Péter)
Jelentős teret nyert a mezőgazdaságban is a számítástechnika és a szenzortechnológia. Ezalatt nemcsak automata sorvezetést, szakaszolást, hanem különböző tápanyagok, növényvédő szerek, valamint növekedést fokozó anyagok helyspecifikus kijuttatását is értjük. A Syngenta és az AgriCon Hungary Kft. együttműködésének köszönhetően idén tavasszal számos ContivoTM partnerhez jutott el az Yara N-Sensor technológia, amely sok előnyt jelent a kalászosok termesztésében.

Mit tegyünk, hogy precízek legyünk? (x)
Beszélgetés Lajos Mihállyal, az Agrofil SZMI Kft. ügyvezetőjével a precíziós gazdálkodásról.

Önállóan vagy közösen? (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Amíg a gazdaságok fejlesztési és beruházási hajlandósága továbbra is magas, addig a gazdálkodók együttműködési kedve változatlanul visszafogott. A mezőgazdasági termelők többsége önállóan szerzi be a termeléshez szükséges alapanyagokat és önállóan értékesíti a termékeit. E témában, az Agrostratéga által végzett országos felmérés eredményeit ajánljuk olvasóink figyelmébe.

"Nagy területteljesítmény mellett, precíz munkavégzésre képes a John Deere permetezőgép" (x)
Forintos Istvánnal, a Cseri Agrár Kft. vezetőjével beszélgettünk legújabb John Deer beruházásuk kapcsán.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Baktériumtrágyák használata – biológiai megoldás
Talajaink termőképességének megőrzésében és a terméshozamok növelésében, kiegyenlítettségében az okszerű műtrágyázás mellett fontos szerepet játszik a növényi maradványok visszaforgatása, a helyes vetésforgó alkalmazása és a fenntarthatóságot biztosító baktériumos talajoltó készítmények használata.

AGRÁRGAZDASÁG

Kukoricavetés idején
(Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) március végén 182 millió hektárra jelezte a kukorica globális területét az októberben kezdődő, 2017/2018. gazdasági évre vonatkozóan, ez 1%-kal múlná alul az előző szezonét. Az elemzők a világ kukoricatermését 1024 millió tonnára becsülték a következő gazdasági évre, amely 29 millió tonnával lenne kevesebb a folyó évi szezon kibocsátásánál, jóllehet ez a prognózis a vetés idején még igen korainak számít.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Új fogyasztói igények és nemesítési szempontok a salátatermesztés területén
(Boros Ildikó Fruzsina)
Salátából a termesztők számára nagyon széles választék áll rendelkezésre, ám nem egyszerű ilyen kínálatból választani. Minden esetben a felvásárlói igények az irányadók, viszont érdemes lehet új fajákat is a termesztésbe vonni, annak érdekében, hogy a változatos árukészlet biztosítható legyen.

A tápanyag-utánpótlás jelentősége az ipari paradicsom termesztésben…
(Szuvandzsiev Péter, Dunai László)
Az ipari paradicsom termésmennyiségének fokozásában az öntözés mellett rendkívül fontos sarokpontot képvisel a tápanyagokon keresztül történő szabályozás. Ugyanakkor az évjárathatástól függően meglehetősen sokrétű kimenetellel rendelkezhet egy-egy tápelem kijuttatása.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Milyen lehetőségeink vannak a csonthéjasok gyümölcsritkítására?
(Dr. Szalay László)
Az optimális gyümölcsterhelés beállítása a fákon a metszéssel kezdődik. Sok esetben azonban így is túl sok gyümölcs képződik, ilyenkor ritkítani kell, melyet kézi, mechanikai vagy vegyszeres módon lehet végezni.

Ültetvények lombrágyázásáról (x)
(Tóth Milena)
YaraVita Frutrel, YaraVitaT Universal Bio és YaraVita Stopit, valamint YaraVita Seniphos az ültetvények lombtrágyázására a Yara kínálatában.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Különböző szőlőfajták fagykár vizsgálata az egri Kőlyuktető dűlőben
(Pálfi Xénia és mtsai)
A rügyvizsgálat elvégzése a fagykár felmérése kapcsán döntő jelentőséggel bír. A Kőlyuktető dűlőben végzett vizsgalati eredményeket összegezve elmondható, hogy átlagosan 12%-os főrügy és 5%-os mellékrügy fagykárt észleltünk. A vizsgálatok az Eszterházy Károly Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetenek kísérleti ültetvényeinek fontosabb fajtáira terjedtek ki. A nagyobb főrügy fagykárt szenvedett fajtáknál terméskiesésre lehet számítani.

A csemegeszőlő öntözése
(Dr. Ligetvári Ferenc)
A csemegeszőlő biztonságos hozama érdekében elengedhetetlen a fenofázisokhoz illeszkedő vízellátottságról történő gondoskodás.

KITEKINTÉS

Gyümölcstermesztés az Egyenlítőn – őszibarack egész évben
(Dr. Somogyi Norbert, Dr. Borovics Attila)
A melegégövi Ecuadorban a 2400 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő termőhelyeknek köszönhetően nemcsak trópusi gyümölcsfajok teremnek, hanem a mediterrán és a kontinentális klíma gyümölcsei is szélesítik a kínálatot.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
A Gangesz vízminőségének és vízhozamának helyreállítása az indiai politika visszatérő témája. Hatékonyabb öntözési rendszerek és kevésbé vízigényes kultúrák termesztése nagyban hozzájárulna kitűzött célok eléréséhez.
Az árvizekre többnyire káros és romboló jelenségként tekintünk, ám pozitiv hatásai is vannak. Afrika szub-szaharai részé, körülbelül 25 millió hektár nagyságú területet öntöznek áradások alkamával.
Fenntartható biomassza-termelés a mediterrán régióban.
Takarónövény a zöldségtermesztésben.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Tisztelgés Dr. Dimény Imre MÉM miniszter emléke előtt
(B.L.)
Emlékezés Dr. Dimény Imre a Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Minisztérium egykori tárcavezetőjére.

Agrármúltunk nagyjai. Illés Nándor (1836-1907)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Illés Nándor életútját és munkásságát ismerhetik meg az Olvasóink.

Jegyzet gazdálkodóknak. Egy fogalommá vált szerződésről
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet a Római Szerződés 60 jubileumi évfordulójáról szól..

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen