2017. március

Ízelítő a tartalomból

Középkötött talajok észszerű megművelése a gyakorlati háttér és a tudományos szemlélet egyesítésével

Mindazonáltal nem tehetem meg a tisztelt olvasóval, hogy mintegy bevezetésként ne tegyek említést annak az összetett talajművelési szemlélet kialakulásának körülményeiről,…

Zsár Ernő Tamás

Fajtatársítás

Gyakorlati szempontból az lenne a legjobb, ha egy táblában csak egy fajta lenne. Minden munkafolyamat szervezése így lenne a legegyszerűbb,…

Dr. Szalay László

Tavaszi talajmunkák

Tapasztalataim és a gazdák tapasztalatai alapján egy gazdasági éven belül az időjárási szélsőségek aránya folyamatosan növekszik. Ezek a szélsőségek már…

Pósa Barnabás
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

A csodák palotája
(Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Ha január, akkor AGROmashEXPO
Kurucz Miklós)
Az idén fennállásának 50-ik évfordulójára joggal büszke HUNGEXPO 35-ik alkalommal szervezte meg az AGROmashEXPO-t. A kiállításon a főszerep a gépeké volt, de a szakmai ismereteket tartalmazó kísérő rendezvények, hivatalos néven konferencia-programok között sem volt könnyű választani, emellett a kapcsolódó bemutatók tovább színesítették a rendezvényt.

AGROmashEXPO ünnepélyes megnyitója és díjkiosztó ünnepsége. Tudósítás
(Kölcsei Tamás)
A kiállítás tényleges megnyitása Dr. Fazekas Sándor miniszter köszöntő szavaival vette kezdetét. A megnyitó ünnepség szakmai fénypontját a díjátadás jelentette. A következő díjak ünnepélyes átadására került sor: hazai termékfejlesztési nagydíj, nemzetközi termékfejlesztési nagydíj, hazai és nemzetközi termékfejlesztési különdíj. Prémium oklevelet tizenhárman kaptak.

Termesztői szakmai nap az AGROmashExpón. Tudósítás
(Kurucz Miklós)
A Gabonatermesztők Országos Szövetsége 2017. január 26-án a saját hagyományait ápolva szervezte meg az idei AGROmashEXPO-n is a Szántóföldi Szakmai Nap Konferenciát. Az itt elhangzottakat foglalja össze az írás.

„A traktorok fejlesztési irányai” szakmai konferencia. Beszámoló
(Varga Vilmos)
A 35. AGROmashEXPO és a 7. AgrárShow kiállítás alkalmából a Konferencia és Fórum Színpadi programok keretében január 27-én, „A traktorok fejlesztési irányai” címmel szakmai konferencia megtartására került sor a Gépipari Tudományos Egyesület, a NAIK Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézete és az MTA Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága rendezésében. A szakmai konferencián elhangzott összesen hét előadásról olvashatnak lapunk hasábjain.

„Hazai Mezőgépgyártók FÓRUMA” előadássorozat. Beszámoló
(Kelemen Zsolt)
Az AGROmashEXPO-n a kiállítás mellett számos színvonalas szakmai program lebonyolítására is sor került. Ezek közé tartozik a hazai mezőgépgyártás helyzetét, eredményeit bemutató, kiemelten a gabonatárolás-szárítás-betakarítás, illetve a talajművelés fejlesztésére irányuló előadássorozat. A „Hazai Mezőgépgyártók FÓRUMA” rendezvényt a MEGOSZ (Mezőgépgyártók Országos Szövetsége), a GTE MSZ (Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya) szervezte a hazai mezőgépgyártók bevonásával.

Az Agro-Békés lett a CASE IH kizárólagos hazai forgalmazója. Tudósítás
 (Csomós Éva)
Az elmúlt évek eredményes együttműködése alapján a CASE IH menedzsmentje az Agro-Békés Kft.-t nevezte ki a márka kizárólagos magyarországi forgalmazójává. A fennállásának 175 éves évfordulóját ünneplő CASE IH az idei évben tovább erősíti magyarországi piaci pozícióját.

ARBOS – a hazai piac új sztár traktora. Tudósítás
 (Csomós Éva)
Az Arbos 5000-es traktorszéria január 25. és 28. között, a Budapesten tartott AGROmashEXPO-n mutatkozott be először a hazai közönség előtt. Megjelenésében modern, harmonikus, mégis az erős vonalvezetés, munkavégzésében pedig kiváló teljesítmény, biztonságos és sokoldalú működés jellemezi.

A defekt már a múlté – A legújabb megoldások a gördülékeny termelésért. Tudósítás
(Gribek Dániel)
Az ATRA többek között két olyan terméket is bemutatott standján, amelyek a magyar gazdálkodók számára még ismeretlenek, ám a defekttel járó költségeket és időveszteséget jelentősen csökkenteni tudják. AZ ATRA számos innovatív termékkel és megoldással várja a gazdálkodókat, hogy eredményesebb, szó szerint gördülékenyebb legyen a napi munka.

Kertészeti betakarítógépek az Auditkertől. Tudósítás
 (Csomós Éva)
A zöldség- és gyümölcs kultúrák betakarításának gépesítésére az Auditker Kft. széles választékkal áll a vásárlók rendelkezésére, amit az erre vonatkozó szlogenjük is alátámaszt: „Almától – Zellerig mindent szedünk!”

Güttler: a technológiákra helyezzük a hangsúlyt. Tudósítás
 (Csomós Éva)
A bolognai EIMA kiállításon bezsebelt elismerés után az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításokon Nemzetközi Termékfejlesztési különdíjjal jutalmazták a Güttler által forgalmazott Moreni Alien K 5000 forgóboronát. A robusztus vázkeretbe foglalt, vontatott talajművelő eszköz kiválóan illeszkedik a Güttler által kínált technológiákba.

Az idén nem hagyom ki a tavaszi bokrosító hengerezést! (x)
Ha optimális időben végezzük el a bokrosító hengerezést, akkor ez a művelet jótékony hatást fejt ki az egyszikű növényekre, amitől a növény egy hirtelen túlélési, fejlődési folyamatot indít el. Több szál fog fejlődni egy tőből, tehát jobb lesz az állományunk bokrosodása.

Mindig a gazdák szolgálatában. Tudósítás
 (Csomós Éva)
McCORMICK traktorok, CLAYDON direktvetőgépek, ANGELONI munkagépek, FAO és AGREX szárítók, STETZL és BICCHI pótkocsik és megannyi MTZ… Az IKR Gépkereskedelmi Kft. idén már negyedik éve vonultatta fel termékpalettája javát az év legrangosabb agrárkiállításán, ahol számos újdonsággal és friss hírekkel fogadták a hozzájuk látogatókat.

Két-Kata Kft. – Ahol valamennyi Kubota megtalálható. Tudósítás
 (Csomós Éva)
Tavaly már a 200. Kubota termék is gazdára talált a Két-Kata Kft.-nél, az idei évet pedig egy Termékfejlesztési Különdíjjal, valamint a Kubota M5 szériájának most debütáló legkisebb tagjának, az M5091 traktor bemutatásával indították. Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow ideje alatt ráadásul a márka számos munkaeszköze is látható volt. Az év legjelentősebbnek számító hazai agrárkiállításán a dányi székhelyű cég standján néztünk körül.

A STEYR traktorok meghódítják Magyarországot. Tudósítás
 (Csomós Éva)
Sajtótájékoztatón mutatta be a STEYR traktorok hazánkban is elérhető szériáit a Magtár Kft. a budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. A STEYR termékek a prémium kategóriába tartoznak, a szántóföldi növénytermesztéstől az állattenyésztésen át a kertészeti munkálatokig mindenhol megállják a helyüket, sőt, minden széria elérhető kommunális és erdészeti opciókkal is.

Költségtakarékos mezőgazdasági gépek a Vektor-Holding Kft.-től. Tudósítás
(Gribek Dániel)
Költségtakarékosság, tudatosság, profi megoldások. Ha néhány szóval szeretnénk jellemezni a Vektor Holding Kft.-t és gépkínálatát, akkor ezekkel a kifejezésekkel lehet legjobban bemutatni a cég filozófiáját. Ezt a koncepciót ismerhették meg a gazdálkodók a 2017-es AGROmashEXPO kiállításon is.

Sokszorosan ünnepelhet idén a Zetor-Vas Kft. Tudósítás
(Csomós Éva)
Ünneplésekben gazdag, mozgalmas esztendőnek ígérkezik 2017 a Zetor háza táján, ugyanis a csehországi gyár fennállásának 70., a nyíregyházi Zetor-Vas Kft. pedig megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli idén, és várhatóan az ezredik traktor is gazdára talál náluk az év során.

Mezőszilasra került az EuroChem Agro Hungary és az Agrofórum közös játékának nyereménye. Tudósítás
(Csomós Éva)
Negyed millió forint értékű UMG MICRO mikrogranulált starterműtrágya és 10 ajándékcsomag lelt gazdára az EuroChem Agro Hungary és az Agrofórum közös játékán, amelyeket boldog tulajdonosaik az AGROmashEXPO ideje alatt vehettek át az EuroChem Agro Hungary standján.

FÓKUSZBAN TALAJ

A termőföldjeink savanyodásának káros folyamata…
(Horváth Jenő, Szabó József, Horváth Katalin)
A talaj feltételesen megújuló természeti erőforrás. Termékenységét különböző talajdegradációs folyamatok veszélyeztetik, melyek közé tartozik a savanyodás is. A szerző feltárja e folyamatok okait, a változtatás lehetőségeit, továbbá áttekintést ad a hazai talajjavítás történetéről.

A kulcs a megfelelő ütemű tápanyagleadás! (x)
Megfelelő foszforellátás Pannon Starterrel a Kwizdától.

Tavaszi talajmunkák
(Pósa Barnabás)
Szakítani kell a „több éve így csináljuk” szemlélettel, több területen is módosítások szükségesek, többek között a tavaszi talajmunkák gyakorlatában is. A talajművelésben sem megengedett a rutinszerű eljárások alkalmazása, a gazdáknak megfontoltan kell dönteni. Ehhez nyújt támpontot a szerző írása, melyben számos szempontot, tényezőt vesz górcső alá.

Középkötött talajok észszerű megművelése a gyakorlati háttér és a tudományos szemlélet egyesítésével
(Zsár Ernő Tamás)
Zsár Ernő családi gazdaságában alkalmazott talajművelési eljárásokat mutatja be, különös tekintettel az őszi szántás elmunkálásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Szántóföldi aktualitások (x)
(Gyuris Kálmán)
YaraMila, YaraBela, YaraVita műtrágyák a Yara kínálatában.

Hatékony nitrogéntrágyázás (x)
(Pálinkás Miklós)
TimacAGRO nitrogénpótlási ajánlata: Sulfammo N-PROCESS és EXCELIS

Két termék + egy új technológia (x)
(Tamás István)
Starterműtrágyázás és baktériumtrágyázás vetéssel egy menetben: KITE Start Liquid NP +BactoFil A10 vagy B10.

 „Ahol elkezdtük a baktériumtrágyás technológiát, javulást tapasztaltunk” (x)
A kukoricatermesztő Kapeller Zoltán családi gazdálkodó számol be a Phylazonit Talajoltó és Energia Humin használatának pozitív hatásairól.

NÖVÉNYVÉDELEM

Inváziós kártevők (II./4.) A burgonyamoly – Phthorimaea operculella (Zeller, 1873)
(Horváth Dávid)
Az inváziós kártevők sorozatban e havi lapszámunkban a burgonyamoly rendszertani besorolásával, morfológiájával, biológiájával, földrajzi elterjedésével és az ellene való védekezés lehetőségeivel ismerkedhetnek meg.

Még egy pár gondolat a dió xantomónászos betegségéről
(Gara Júlia)
A Somogy megyei dióültetvényben végzett növényvédelmi megfigyelések alapján megállapítható volt, hogy 2016-ban is, az előző évihez hasonlóan, a dió xantomónászos betegsége ellen a leghatékonyabb kezelések virágzás előtt voltak. Bár a májusi időjárási körülmények nagyon kedveztek a baktériumos fertőzésnek, a réztartalmú szerekkel való védekezés lehetővé tette az eredményes termesztést.

XXVII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum. Beszámoló
(Pintér Csaba, Békési Pál)
Összefoglalót olvashatnak a XXVII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum keretében zajlott Prekonferenciáról, Plenáris ülésről és az ezeket követő Szekció üléseken elhangzott előadásokról.

Jön a tavasz, jönnek a nyereséget csökkentő, ismerős problémák (x)
Kalászosok védelmére Protect Hadden 10 ha a Kwizdától, mely Hadden Star gyomirtó szert, Fezan Plus gombaölő szert és Fury 10 EW rovarölő szert tartalmaz.

Felhasználó partnereivel tanácskozott az ADAMA
(Demes György)
Az ADAMA Hungary Zrt. ezúttal gyakorló gazdákkal, azok közül is elsősorban az ADAMA termékek használóival ült le egy asztalhoz a visegrádi Hotel Silvanusban. A 2017. január 14-én sorra kerülő tanácskozás fókuszában a közelmúltban a világ növényvédőszer- és vetőmag-iparágban bekövetkezett változások, valamint a növényvédőszer-felhasználás terén bejelentett szigorítások álltak, de szó volt a gyomrezisztencia kialakulásáról és a repcéket károsító rovarkártevőkről is.

Kalászosok tavaszi növényvédelmi kihívásai – megoldások az ADAMA palettáján (x)
(ADAMA Hungary Zrt.)
Az ADAMA növényvédelmi ajánlata: TRIMMER 50 SX, TRIMMER TRIO, MULTIFLOW, BUMPER, LEANDER TOP, PENTA PACK.

Bayer készítmények a gazdaságos gabonatermesztésért (x)
(Csorba Csaba)
A Bayer ajánlata a gabonák növényvédelméhez: Lamardor Red, Yunta Quattro, Puma Komplett csomag, Atlantis, Puma Extra, Huszár Aktív Pack Decis Mega, Huszár Aktív, Falcon Pro Zantara, Prosaro, Cerone

Egy „szántóföldi úriember” ideális partnere (x)
(Tóth Csantavéri Szilvia)
Kukorica gyomirtására a Syngenta a CalarisPro-t ajánlja.

Korai gyomirtás fontossága a kukoricatermesztésben (x)
Kukorica gyomirtására Terbyne Combi Plus 20 ha a Kwizdától, mely Terbyne Combi és Callido gyomirtó szert tartalmaz.

Még többet adunk! Kalászos gyomirtás DuPont technológiával (x)
Kalászosok gyomirtására Granstar Super SX, a Pointer Star és a Granstar SuperStar a DuPont-tól.

GENIUS WG (x)
Genius WG a Dow AgroSciences kínálatában.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására (x)
(Farkas Ádám)
Kukorica gyomirtás Nufarm Hungária Kft. ajánlatában: Zeagran Top csomag.

Talajlakó kártevők ellen Kentaur 5 G + Radistart Algit keverék! (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Kenatur 5 G mikrogranulált talajfertőtlenítő szer és Radistart Algit starterműtrágya az FMC-től.

Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátoraival (4.)
(Arysta LifeScience Kft.)
Multoleo biostimulátor az Arysta-tól.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Intelligens mezőgazdasági gépek (2.)
(Jóri J. István)
A mezőgazdaság arculata megváltozott: a traktorok és kombájnok tele vannak szenzorokkal és egyes részegységeik automatizáltak. Az ember nélküli repülő szerkezetek (UAV) és a műholdak ma már nélkülözhetetlenek. A nagypontosságú tábla adatok megjelenítése a gazdálkodó tabletjén rövidesen szabványszerű lesz a mezőgazdaságban.

Megálmodott hatékonyság évi 2000 hektárra (x)
(Kohout Zoltán)
A Hardi azzal kínálja a világszerte használt légzsákos Commander permetezőt, hogy a TwinForce révén harmadával csökkenthető az elszóródás, így a permetszer-költség is, illetve a gyorsabb és hatékonyabb munkát nem korlátozza az időjárás, a növényzet sajátossága.

Fendt 500 Vario S4 traktorcsalád (x)
(Jandrics Péter)
Az összeállításból megismerhetik az új hightech „ötszázas Fendt” innovációt, mely 125 lóerőtől egészen 165 lóerőig kínálja a traktorokat.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Több termés, nagyobb biztonság a Saaten -Union napraforgóhibridjeivel (x)
(Varga Gábor)
Napraforgóhibridek a SAATEN-UNION ajánlatában: Paraiso 102 CL, Surimi CL, Marquesa CL, Duet CL, Suntec CL.

Íródeák pályázat 2017
Az Agrofórum pályázatot hirdet fiatal szakemberek számára „Íródeák” címmel, szakmai cikkek írására.

Sclerotinia sclerotiorum, a szártól a tányérig képes tönkretenni a napraforgót! (x)
Trifender Pro a Kwizdától Sclerotinia sclerotiorum ellen napraforgóban.

Gépberuházás esestén gondoljon gépéletútban! (x)
Gépberuházáskor érdemes a KITE Zrt.-t választani, mert olyan szolgáltatásokkal áll a vevői rendelkezésére, amelyeket gépéletút a teljes ideje alatt igénybe lehet venni.

Életműdíjban részesült Dr. Demes György. Sajtóközlemény
Az Év Agrárembere Díjat 2014-ban alapította Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens üzlettársaival azért, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra az agrárszakemberekre, akik kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek. 2016-ban Az Év Agrárembere Díj győztese: Dr. Csikai Miklós lett. Az elmúlt esztendőben az alapítók egy új díj odaítéléséről is döntöttek. Ennek megfelelően idén Életműdíjban részesült Dr. Demes György, az Agrofórum lapigazgatója és Dr. Kovács József professor emeritus.

Hogyan válasszunk lombtrágyát? (x)
Lombtrágyaválasztás során szem előtt kell tartani a készítmény hatóanyag-tartalmát és annak kémiai formáját is. Wuxal a Kwizda kínálatában.

Növekedés és mezőgazdaság, 2016
(Szabó Jenő)
A 2016-os év mezőgazdasági eredményeit vizsgálva összességében pozitív a kép rajzolódik ki előttünk, különösen a növénytermesztés nagy kultúrái esetében születtek rekordok, az állattenyésztés helyzete is javult.

A történelmi szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulása és megszűnése
(Somogyi Norbert)
Az írás áttekintést nyújt a szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulásáról, majd lassú ellehetetlenüléséről. Egy gondolatkísérletet nyomon követve megtudhatjuk, hogy az uniós földrajzi eredetvédelem adta lehetőségek kihasználhatók lennének egy esetleges határon átnyúló „térelméleti újraegyesítésre”.

Egy alattomos kártevő: a drótféreg (x)
Drótférgek pusztítására a Belem talajfertőtlenítőt ajánlja a Kwizda.

Jövőbe tekintő emlékülés Martonvásáron. Beszámoló
(Árendás Tamás)
Immár 15. alkalommal invitálta Martonvásárra az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja az érdeklődőket a Győrffy Béla tiszteletére rendezett emlékülésre. Az ott elhangzottak összefoglalója olvasható a márciusi lapszámban.

Csak tiszta forrásból. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A fenntartható és jövedelmező gazdálkodás egyik fontos alapja a növény igényeihez igazodó, korszerű táp anyagutánpótlás. E célok eléréséhez a K+S KALI a természetes eredetű, nagy koncentrációjú ESTA Kieseritet ajánlja, A termék minél szélesebb körű megismertetése érdekében szervezett kampány keretében nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a vállalat a németországi Göttingenben és Neuhof-Ellersben.

I. Yara Nap a hatékony tápanyag-ellátás jegyében. Beszámoló
(Csomós Éva)
A hatékony tápanyag-ellátás jegyében szervezte meg második szakmai konferenciáját a Yara Hungária Kft., hogy a műtrágyapiac jellemzői és alakulása mellett a mikroelemek jelentőségét, a legújabb kutatások, kísérletek eredményeit, valamint saját újdonságaikat is megismertessék az érdeklődőkkel.

Gazdálkodj jogosan. A próbaidőről
(Csákay Zoltán)
A próbaidő intézményével a munka törvénykönyve meglehetősen szűkszavúan foglalkozik. Eszerint a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig terjedő próbaidő köthető ki.

Pályázatok és támogatások. …
(Agrár-Tender Kft.)
Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című (VP6- 6.2.1.-16 kódszámú) felhívás

Miről mi jut az eszembe. Kocsonyafőzés közben… kertünkben
(Inczédy Péter)

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Nitrogén fejtrágyázás problémái  (x)
Nitrogén fejtrágyázásra az Azospeed Amino-t ajánlja a Kwizda.

Hogyan növelhető hatékonyan az olajos növények olajtartalma? (x)
Az olajos növények olajtartalmát az agrotechnikán és a növényvédelmen túl jelentős mértékben meghatározza az optimális kén- és bórutánpótlás is. Ehhez nyújt segítséget a Malagrow által kínált Megafol és Boroplus tartalmú olajos csomag.

Újabb kalászos tavasz az Isterrával (x)
(Sklánicz Rudolf)
Őszi búza, tavaszi búza és tavaszi árpa fajták az Isterra kínálatában.

Oligo Starterrel a biztosabb sörárpatermesztésért (x)
Oligo Starter lombtrágya a tavaszi sörárpába az Axerealtól.

 „Csöppnyi” segítség az őszi vetésűeknek! (x)
A Csöpp Mix Cink-amin komplex (Jeli 2000 Kft.) magas cinktartalmú műtrágyaoldat, mely minden növény számára biztosítja az erőteljes gyökérrendszert.

Contivo™ 2.0 – megújuló szolgáltatások (x)
(Siflis André, Heicz Péter)
A technológia fejlődés gyorsulása és a termelőink fejlesztési céljai sarkaltak arra, hogy új növénytermesztési irányzatokat, szolgáltatásokat vezessünk be a Contivo™ programban résztvevők és a jövőbeni partnereink számára – hangsúlyozza a Syngenta fejlesztési csapata. Az AgriCon célja az, hogy segítsen minden innovatív gondolkodású gazdaságot, hogy a már meglévő precíziós technológiára képes berendezéseit és erőforrásait a lehető leghatékonyabban tudja kiaknázni teljes gyártófüggetlenség mellett.

Szegedi napraforgó, kukorica és szója (x)
(Virágné Pintér Gabriella)
Napraforgó-, kukorica- és szójafajták a szegedi Gabonakutató kínálatában.

A facélia vetőmagtól a növényvédő szerek kivonásáig. Tudósítás
(Gribek Dániel)
Mosonmagyaróváron tartotta szezonnyitó szakmai rendezvényét a Pannon-Mag-Agrár Kft. A 2004-ben alapított cég vetőmag-termeltetés és -feldolgozás mellett növényvédőszer- és műtrágya-forgalmazással, bértisztítással és bércsávázással foglalkozik.

Évtizedeken átívelő innováció az öntözésben is (x)
(Szendi Jenő)
A KITE Zrt. mindig is élenjáró volt az innovatív megoldások alkalmazásában az öntözés területén. A VALMONT legújabb fejlesztése a Valley ICON vezérlőpanel-család az AgrárgépShow kiállításon volt megtekinthető, emellett Protector nevű, öntözőcsövek letapadását megakadályozó szerkezet is látható volt a standon. A figyelem középpontjába egy napelemes meghajtású csévélődobos öntöző berendezés került.

Értékes szójafajták a Gabonakutatótól (x)
(Virágné Pintér Gabriella)
Szójafajták a szegedi Gabonakutatótól.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Talajoltó termékek első évi vizsgálatának eredményei
(Daoda Zoltán)
A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezete kezdeményezésére és a NÉBIH jelentős támogatásával 2016-ban összehasonlító kisparcellás kísérlet került beállításra Pécs mellett, melynek célja az volt, hogy a hazai talajbaktérium termékek működésének eredményességét olyan független – hatósági jogkörrel rendelkező intézmény – kísérleti helyszínén vizsgáltathassuk, amelynek eredményét a gyártók, a hatóság, illetve a felhasználó termelők, a szakma is elfogadják.

AGRÁRGAZDASÁG

Vetési helyzetkép – árpa
(Molnár Zsuzsa-Tikász Ildikó Edit)
1%-kal nagyobbra, 12,42 millió hektárra jelezte a 2017/2018. gazdasági évre. Az elemzők igen korai becslése szerint az EU-28 árpatermelése 61,3 millió tonna (31,1 millió tonna őszi, 30,2 millió tonna tavaszi árpa) lehet a 2017/2018. gazdasági évben, ez 1,46 millió tonnával több az előző szezonban termett mennyiségnél.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Fajtatársítás
(Szalay László)
A gyümölcsültetvények tervezési folyamatának fontos része a fajtatársítás részleteinek kidolgozása. Pontosan tudni kell, hogy melyek azok a fajok, amelyeknek fajtáihoz nem kell pollenadó, melyek az önmeddő fajták.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Emlékezés Kocsis Pálra (1884-1967), a festőből lett szőlőnemesítőre
(Hajdu Edit)
A szerző bemutatja Kocsis Pál életútját, szőlőnemesítői tevékenységét, a munkásságához köthető fajtákat, továbbá felsorolja főbb szakmai elismeréseit.

Megemelt támogatás igényelhető az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre! Felhívás
A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma a szőlő egyik legpusztítóbb betegsége. Terjedése a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni kezelésekkel megállítható.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította Polgárné Balogh Eszter)
Mikovírusok – lehetséges eszközök a biológiai növényvédelemben.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Ötből négy gazdálkodó fejlesztést tervez középtávon (x)
(Pólya Árpád-Varanka Mariann)
A mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató gazdálkodók 77%-a tervezi gazdaságának fejlesztését a következő 2–3 év során. Több mint négyötödük tervez beruházást öt éven belül. Minden ötvenedik gazdálkodó gondolkodik középtávon gazdaságának visszafejlesztésében, megszüntetésében – áll az AgroStratéga felmérésében.

Jegyzet gazdálkodóknak. Fiatal kertészek véleményéről
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet a KSH és az AgroStratéga felméréséről számol be, melyben a fiatal kertészeket kérdezték gazdaságaik főbb jellemzőiről.

Agrármúltunk nagyjai. Groffits Gábor (1880-1957)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Groffits Gábor életútját és munkásságát ismerhetik meg az Olvasóink.

Már elődeink is írták…
(Inczédy Péter)

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen