2017. október

Ízelítő a tartalomból

Fungicid-rezisztencia: a kémiai védelem kritikus pontja Milyen okokra vezethető vissza és hogyan kezeljük a kialakulás kockázatát?

A fungicid-rezisztencia jelentősége
Egy ilyen tényező lehet a fungicid-rezisztencia kialakulása. A fungicid-rezisztencia értelmezése első hallásra megtévesztő lehet. Valójában nem a gombaölő…

Dr. Bán Rita

Keleti traktor újdonságok

Világpiacai változások
A világ traktor állománya kismértékben folyamatosan növekszik, 1996-ban 26,186 millió, 2006-ban 28,527 millió traktorral rendelkezett a világ 210 országa,…

Dr. Varga Vilmos

Csonthéjas ültetvények indítása (2.)

A telepítés utáni első metszés
Akár ősszel, akár tavasszal ültettük el az oltványokat, az első metszés időpontja mindig tavasszal van. A…

Kulcsár László
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Októberi emlék
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁI

Egy agrárattaséi beszámoló tanulságai (1.)
(Dr. Somogyi Norbert, Megyery Szandra)
Augusztus elsején tartották a Földművelésügyi Minisztérium Darányi-termében a szokásos agrárattaséi beszámolót, ahol a szerte a világban található magyar külképviseleteken dolgozó mezőgazdasági és környezetügyi attasék fejtették ki fontos kérdéskörben véleményüket a korábbi beszámolók szokásos forgatókönyvével szakítva, kerekasztal-beszélgetés formájában.

A jelszó: tudatos magatartás. Interjú Daróczi Lászlóval, az AMC ügyvezetőjével
(Stefanits Csaba)
Almát vegyünk vagy banánt? Miért pont egyiket vagy a másikat? És milyen eszközök vannak arra, hogy befolyásolják döntésünket? Többek között erről kérdeztük Daróczi Lászlót, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetőjét. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miért bővült a hazai agrárium legnagyobb seregszemléje, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) egy „nulladik” nappal.

FÓKUSZBAN A TALAJ ÉS MŰVELÉSE

A kultivátoros alapművelés előnyei (x)
A kultivátoros alapművelés alkalmazása ma már nemcsak lehetőség a talajművelési költségek csökkentésére, de kényszer is a megváltozott klíma miatt. A Väderstad Cultus, TopDown és Opus szántóföldi kultivátorai a talajkímélő és energiatakarékos művelés népszerű eszközei.

Hazánkban még a Föld Napján sem esett szó … a termőföldünknek megóvásáról, a talajvédelemről
(Dr. Horváth Jenő, Dr. Szabó József, Horváth Katalin)
A magyar termőföld a legfőbb hungarikumunk, amely megőrzése és védelme számunkra mindennél fontosabbnak kell lennie. A talajvédelem célja a jó szerkezetű, jó vízgazdálkodású, kiváló tápanyagfogadó, -megtartó, illetve -szolgáltató képességű, megfelelő kémhatású talajállapot, valamint a talajtermékenység megőrzése, létrehozása és fenntartása. A szerző számba veszi a talajdegradációs folyamatokat és megfogalmazza a talajvédelem érdekében szükséges tennivalókat.

Hogyan növeljük talajaink értékét? (x)
(Szabó István)
Az AGRO.bio javaslata a szervesanyag-gazdálkodásához a BactoFil® Cell cellulóz- és hemicellulóz-bontó használata, amelynek segítségével gyorsítani lehet a növényi maradványok elbontását, és javítani lehet azok hasznosulását.

Az időjárási kihívásokra a talaj szakszerű gondozása lehet a válasz
(Dr. Birkás Márta)
A talajokat is sújtó kedvezőtlen időjárási jelenségek belátható időn belül nem csökkennek, s vélhetően a hatásuk sem lesz enyhébb. Több az időjáráshoz köthető kihívás, de a cikkből kiderül, hogy nem kevés az ellenszerek száma sem. A klímakár-csökkentés a talaj alapos ismeretével, a hibákból való okulással és okos döntések sorozatával valósítható meg.

Birkás Márta professzor asszony a 2017. évi Surányi János díj kitüntetettje
(Dr. Jolánkai Márton)
A Magyar Tudományos Akadémia Növénytermesztési Bizottsága 2005-ben alapította a szakma legnagyobb elismerését kifejező kitüntetést, amelyet évente egy alkalommal, egyetlen személynek ítél oda a kuratórium. 2017-ben a kitüntetést Birkás Márta egyetemi tanár, az MTA doktora kapta meg.

Szárbontás, mint növénytermesztési technológiai elem (x)
(Sira Márk)
A talajerő-gazdálkodás nemcsak a fejlett talajművelő eszközök okszerű használatával érhető el, hanem egyes mikrobiológiai inputanyagok, mint például a szárbontó baktériumok segítségével is. A KITE Zrt. portfóliójában a talajbaktérium-készítmények közül a „zászlóshajó” egyértelműen a BactoFil® CELL, amely használatával a kultúrnövény betakarítását követően a tarló kezelhető, meggyorsítva ezzel az amúgy lassan (2–3 év alatt) lebomló szármaradványok lebontását, valamint az értékes tápanyagok feltáródását.

Az őszi talajművelés eljárásai és eszközei
(Dr. Jóri J. István)
Az őszi talajművelés aktuális feladatai különbözőek, attól függően, hogy őszi vetésű, vagy tavaszi vetésű növények talaj-előkészítéséről beszélünk. A növények magágyigénye kisebb-nagyobb mértékben különbözik. Az előveteményt több tekintetben is figyelembe kell venni. A betakarítás ideje a művelésre rendelkezésre álló időt, a tarlómaradványok mennyisége pedig a művelés módját szabja meg. A forgatásos és forgatás nélküli talaj-előkészítésnek sokféle lehetséges módja van, hazai körülmények között mégis a vetésforgó mintájára kialakított művelés forgó (vagyis a termesztendő növénytől függően, az évente egymást értelemszerűen követő szántás – tárcsás művelés – kultivátoros művelés –kombinált művelés) rendszere tekinthető a legmegbízhatóbbnak

A növénykondicionálás megtérülő beruházás. Interjú
(Stefanits Csaba)
A növénykondicionálók, biostimulátorok piaca látványos növekedési fázisban van, ha az ezzel foglalkozó vállalkozások számát vesszük figyelembe. Mégis, olyan termékek ezek, amelyeket elsők között hagynak el a termelők, amennyiben kétségük merül fel a gazdaságuk jövedelmezőségét illetően. Vajon helyesen teszik? Erről és a gazdálkodók szemléletéről kérdeztük Pais Istvánt, a Huminisz Kft. ügyvezetőjét, az OMÉK-en, a Huminisz standon

Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében Huminisz őszi technológiával (x)
Az őszi és tavaszi Huminisz technológia alkalmazásával a káposztarepcében mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt kimagasló eredmény érhető el. Termelői tapasztalatok a huminsav alapú Kondisol termékcsalád és Solvitis lombtrágyák kombinált használatával kapcsolatosan.

A mezőgazdasági növények termelési tényezői
(Dr. Bódis László)
Bemutatjuk Dr. ’Sigmond Elek 1930-ban kiadott, A mezőgazdasági növények termelési tényezői című könyvét. Miután e lapszámunk fókuszába ezúttal a talajművelés került, a termelési tényezők közül kiemeljük a talajra vonatkozó általános jellegű megállapításokat.

NÖVÉNYVÉDELEM

Gabona gyomirtás a változó világ tükrében (x)
(Jámbor Zoltán)
Melegszik a légkör, alkalmazkodik a környezet, rohamos a biológiai innováció, ezért a hagyományos növényvédelmi technológiák átgondolásra szorulnak. A szerző a gabona őszi gyomirtásának tapasztalatait összegzi, számba veszi a technológia előnyeit, ugyanakkor felhívja a figyelmet a megfelelő körültekintéssel való alkalmazására is. Több készítményt hasonlít össze, a gyomirtással egy menetben növénystimulátort is alkalmaz. A legjobb eredményt az ADAMA Legato Trio készítménye adta.

Fungicid-rezisztencia: a kémiai védelem kritikus pontja
(Dr. Bán Rita és mtsai)
A fungicidek alkalmazásának eredményességét számos tényező negatívan befolyásolja. Ezek közé tartozik a fungicid-rezisztencia kialakulása, ami a növénybetegséget okozó gombák rezisztenciáját vagy toleranciáját jelenti bizonyos hatóanyagokkal szemben. A fungicid-rezisztencia típusainak ismertetetése mellett az írás arra a kérdésre is választ ad, hogy végleges-e a kialakult fungicid-rezisztencia, illetve, hogy mit lehet tenni a terjedésének megakadályozása érdekében.

Itt az őszi nagytakarítás ideje (x)
(Csorba Csaba)
A nagy széltippan és ősszel kelő kétszikű gyomnövények ellen kiváló hatékonyságú, a kultúrnövényekre teljesen biztonságos, alacsony dózisú, könnyen kezelhető WG formulációjú, valamint, kiemelkedő gazdaságosságú EXPERT MET a Bayertől az őszi kalászosok gyomirtására.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Keleti traktorújdonságok
(Dr. Varga Vilmos)
A világ traktorállománya kismértékben folyamatosan növekszik. Az elmúlt évtizedekben jelentős változások mentek végbe a világ traktorgyártásában és -felhasználásában. A darabszámokat tekintve a gyártás súlypontja is keletre, az ázsiai földrészre tolódott át. Az értékesített traktorok mennyisége országonként átalakult. A cikkben a keleti traktorgyártókat és termékeiket mutatjuk be röviden néhány példán keresztül.

Újakra cserélték az öreg Deutz-Fahr kombájnt. Riport
(Gribek Dániel)
A Dorker Kft.-t Kápolnásnyékre is elkísértük, ahol Vörösmarty Kft. telephelyén egy Deutz-Fahr kombájn átadására került sor. A cég gépparkja ezúttal egy 7205TS típusú kombájnnal gyarapodott.

Immáron három helyen (x)
A Szal-Agro Kft. kizárólag a mezőgazdasági erő-, munkagép forgalmazására és kereskedelmére, az alkatrész-kereskedelemre, valamint a szervizszolgáltatások, továbbá a karbantartás ágazatra kíván összpontosítani, lefedve a teljes magyar piacot. Ennek érdekében egy éve Miskolcon, ez év októberében pedig Sárbogárdon és Kisszálláson megnyílt új telephelyein várja ügyfeleit.

Közös szántóföldi bemutatót tartott a KWS és Valkon Jászkiséren. Beszámoló
(Gribek Dániel)
Augusztus közepén tartott közös szántóföldi bemutatót a KWS Magyarország Kft. és a Valkon 2007 Kft. Jászkiséren. A helyszín évek óta változatlan, a gazdák nagy része tehát szinte már hazajár a területre. Ettől függetlenül minden alkalom mást és mást tartogat, rendszeresen új termékeket ismerhetnek meg – mind a kultúrnövények, mind a gépek tekintetében.

Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években (x)
Az elmúlt hat esztendőben a magyar mezőgazdaság fokozatosan erőre kapott. A várakozások szerint 2020-ig az elmúlt években tapasztalt biztató tendenciák határozzák meg az egész ágazatot. Ez pedig hatással lesz a fejlesztésekre, aminek az egyik legfontosabb területe a gazdaságok infrastrukturális megújítása, ideértve az épületállomány rekonstrukcióját, bővítését is. A Swedsteel-Metecno szakembereinek számításai szerint a mezőgazdasági vállalkozások többsége az elkövetkező öt évben vagy új csarnokot épít, vagy felújítja a mostaniakat.

 „Senki sem szeret folyton szerelni, ezért dolgozunk Bednar gépekkel”. Interjú
(Gribek Dániel)
A Jánoshalma határában gazdálkodó Kiss Árpáddal készült riportból kiderül, hogy szinte csak Bednar gépekkel dolgoznak testvérével együtt. A cseh talajművelő gépek évente nagyjából 800 hektáron bizonyítják rátermettségüket, a közelmúltban pedig egy Omega OO 4000 vetőgéppel is bővült a dél-alföldi állomány.

Csak a költségek csökkentésével maradhat meg a versenyképesség. Interjú
(Gribek Dániel)
A Kunpeszéren gazdálkodó Németh testvérek az elmúlt években a korábbi géppark nagy részét lecserélték, és fokozatosan állnak át a precíziós gazdálkodásra. Ebben az elmúlt egy-két évben komoly szerepet kapott az Agro-Békés Kft. és az általuk forgalmazott gépek, rendszerek.

Már nem „favágás” az akkus erdőmunka. Interjú
(Stefanits Csaba)
Az akkumulátoros gépek térhódítása megállíthatatlan. Vajon mit kezd a ténnyel egy olyan márka, amelyet benzines gépei tettek legendásan naggyá, piacvezetővé? Erről beszélgettünk Bakon Gáborral, az Andreas Stihl Kft. ügyvezetőjével, akitől azt is megtudtuk, hogy rövidesen minden, ami zöld, narancssárga lesz.

70 éves a STEYR – ünnepelt a Magtár Kft. Tudósítás
(Stefanits Csaba)
Születésnapi rendezvényen mutatta be új partnerét, Talent&Luck Kft.-t és a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő STEYR traktorgyár erőgépeit a Magtár Kft. Jánosházán.

Végigzúzták az országot. Tudósítás
(Stefanits Csaba)
Négy helyszínen várta szeptember közepén a Güttler Kft. a gazdálkodókat a már szokásossá vált őszi bemutatójukra. Magágykészítőt, forgóboronát, gabonavetőgépet és szárzúzót tekinthettek meg a termelők, működés közben.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

A 2017. évi őszi kalászos vetőmaghelyzet
(Szabó Sándor)
Idén bőséges kalászos fajtaválaszték áll a gazdálkodók rendelkezésére, a szaporításokban szereplő fajták száma jelentősen megnőtt. A gazdag választékban történő eligazodást segítik a GOSZ és a VSZT szervezésében elindult Posztregisztrációs Fajtakísérletek eredményei, valamint állami fajtakísérletekben szereplő fajták esetén a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság fajtakísérleti szakterületének eredménysorai is. Ebben az évben a termésátlagok is jól alakultak, így nem várható vetőmaghiány 2017 őszén.

Előzetes vizsgálatok különböző vetőmagok ózonos kezeléséről
(Varga Péter)
Az ózon erős oxidáló hatása miatt számos területen felhasználható, így például a terményfertőtlenítésben, valamint az élelmiszerek és alapanyagaik kezelésében. A vetőmagok ózonos kezelésének lehetőségeit vizsgálja a szerző; az ózon hatását a vetőmagok csírázóképességére, a raktári károsítókra és kórokozókra.

XIV. Alföldi kenyér, szőlő, bor konferencia és bemutató Kecskeméten. Beszámoló
(Dr. Oláh István)
Gazdag tematikus tartalommal nyílt meg Kecskeméten 2017. augusztus 24-én az Alföldi kenyér, szőlő, bor („A Kárpát-medence kincsei” – határon innen és túl) konferencia és bemutató. A szakmai előadások mellett a kecskeméti városi borverseny borainak kóstoltatása, a korszerű szegedi gabona- és sütőtermékek bemutatása, a határon túli termékek kiállítása, valamint a szemet gyönyörködtető csemegeszőlő- és mustbemutató nagy tetszést aratott az érdeklődők körében.

Földművesek napja. Beszámoló
(Stefanits Csaba)
A magyar vidék szorgalma, igyekezete, önbizalma és hite derűlátásra ad okot az egész nemzetnek. Súlyos felelősség, hogy ezzel az erkölcsi erővel a társadalom jól gazdálkodjon – mondta Czerván György Csokonyavisontán, a Földművesek Napján, amelyet első alkalommal rendeztek meg.

Kukoricabemutató Martonvásáron. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Az MTA ATK Mezőgazdasági Intézetének idei kukoricabemutatójáról készült beszámolóban összefoglaljuk az előadásokon, a tenyészkertben és a tőszámkísérletek bemutatásán elhangzottakat.

Kukorica, szója, napraforgó, cirok – minden egy helyen, Szegeden. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
A Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 5-dikén tartotta Kiszombor Dénes majorban kukorica, szója, napraforgó, cirok országos fajtabemutatóját. A kutatók munkájának köszönhetően minden ötödik zsák kukorica – amit a termelők megvásárolnak – szegedi hibrid.

Nyugaton a helyzet változatlan. Szójatanácskozás és -bemutató a Lajtamagnál. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
Seiwerth Gábor mert nagyot álmodni, amikor 2012-ben az FM főbejáratánál, egy fehérjenövények termesztésének fejlesztéséről szóló rendezvény után azt mondta: Ha mi nem szervezzük meg magunkat, akkor ebből nem lesz semmi. Gábor álmait az örökösök, Seiwerth Anna és Márton igyekeznek és akarják is valóra váltani, az időközben megalakult Magyar Szója Egyesülettel együttműködve. A két ügyvezető az előző gazdálkodási évre vonatkozó eredményeket firtató kérdésre szinte egyszerre mondták: nincs okunk panaszra.

Könyvajánló. Csizmazia Zoltán: Kertészeti termelés gépei I., II., III.
(Dr. Láng Zoltán)
A GlobeEdit kiadásában megjelent három kötetes mű szerzője sok éves oktatói és kutatói tapasztalatának birtokában tárgyalja végig a kertészeti termelés gépesítésének teljes vertikumát. A kötetek jó szívvel ajánlhatók a termesztőknek, tanulóknak, sőt laikusoknak is, akik szeretnék megismerni azt a sok különleges gépet, eszközt és eljárást, amelyek kizárólag a kertészeti termelésben fordulnak elő.

Könyvajánló. Csizmazia Zoltán: A tápanyaggazdákodás gépei
(Neményi Miklós)
A német GlobeEdit kiadásában megjelent Csizmazia Zoltán A tápanyaggazdálkodás gépei című könyve, a műtrágyaszórók fejlődéstörténetétől kezdve az alkalmazástechnikai, konstrukciós üzemeltetési és termőhely-specifikus tápanyagkijuttatásra vonatkozó kérdéseken át a szerves trágya kijuttatására alkalmas gépek ismertetéséig vezeti végig az olvasót. A jó stílusban megírt, olvasmányos, sok rajzzal és fényképpel illusztrált könyv kiváló ismeretszerzési lehetőséget kínál a közép- és felsőfokú oktatási intézmények hallgatói, valamint a gyakorlati szakemberek számára.

Jöttünk, láttunk, jövőre is visszamennénk. Tudósítás
(Kosztolányi Attila)
A DuPont Pioneer szeptember 12-én, Dombóváron, az Agrár-Béta Kft. területén tartotta Portfólió Farmra keresztelt rendezvényét, melynek középpontjában Pioneer agronómiai kísérleteinek és kukorica, napraforgó, valamint repce hibridjeinek bemutatása, továbbá a DuPont növényvédelmi technológia újdonságainak ismertetése állt.

Először tartott Magyarországon kukorica bemutatót a horvát Bc Intézet.
(Kosztolányi Attila)
A horvátországi székhelyű Bc Intézet hazai leányvállalata, a Bc Magyarország Kft. 2017. szeptember 12-én mutatta be a nagyközönség számára a horvát nemesítő cég új generációs hibridkukorica kínálatát a Róna Kft.-vel közös szervezésben tartott szakmai rendezvényen, Kocsola közelében.

Gazdálkodj jogosan. Az ökológiai gazdálkodásra történő átállás jogi útvesztői
(Dr. Szabó Virág, Zsilinszky Fanni Rea)
Sok termelő érdeklődését az keltette fel az ökogazdálkodás iránt, hogy a földforgalmi törvény a termőföldvásárlás és -haszonbérlet során kedvezőbb helyzetbe sorolta ezt a vállalkozói kört. 2016-ig az ökológiai gazdálkodásra való áttérés puszta ígérete is elegendő volt a szerzési előjogok érvényesítéséhez, nem csoda, hogy ezzel sokan vissza is éltek. A földforgalmi törvényt módosító 2016. évi LXI. törvény azonban becsukta ezt a kiskaput. Az írás a módosítások következtében érvénybe lépő változásokat elemzi.

Felkészülni! Vigyázz! Kész? (x)
(Fórián Zoltán)
A mezőgazdálkodás előtt álló kihívások rendkívül sokrétűvé, összetetté váltak. Ahhoz, hogy gazdálkodásunk kevésbé legyen kiszolgáltatva a piacnak, a támogatási rendszereknek és agráradottságainkat hatékonyabban, magasabb szinten tudjuk kihasználni, folyamatos önfejlesztésre, tanulásra és jól kiválasztott stratégiai partnerekre van szükségünk. Fontos, hogy ne elégedjünk meg a hírek rendszerezett elérésével, olyan csatornát, partnert válasszunk, amely elemzett formában, a ránk vonatkozó következményekkel, tennivalókkal, kilátásokkal kiegészítve informál minket. Ilyen például a Takarék Agrár Hírmondó.

Pályázatok és támogatások
(Agrár-Tender Kft.)
Nyitva álló pályázati lehetőség még az elmúlt hónapokhoz hasonlóan, a „Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatása öntözés kialakításának lehetőségével” című felhívás alapján meghirdetett, a „Gyógynövény termesztés és a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése és az erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” pályázat. Emellett október, november hónapokra várható az új Leader pályázati kiírás megjelenése is.

Genezis Pétisóval a szakszerű tápanyag-utánpótlásért és a kimagasló terméshozamért! (x)
Pétisó – amelynek nitrogénjében azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén, ezért alap- és fejtrágyaként minden talajtípusra és növényi kultúrára egyaránt alkalmazható – a Genezis kínálatában.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

HATÁRTALANUL

És újra gazdanapok a Csűrszínházban… Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
Mikházán, Erdélyben, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) MAROS szervezet szervezésében hatodik alkalommal tartották meg a gazdanapokat, ahol a színes szakmai előadások (amelyeken szó volt az okosgazdálkodásról, a talajhasználatot érintő kérdésekről, az élelmiszer-biztonságról és a nyomon követhetőségről, valamint a gazdák önszerveződésének fontosságáról) után kulturális programmal zárult a rendezvény.

Leendő uniós gazdálkodók Szerbiában – mire számítanak Felsőhegyen? Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
A Zentától nyugatra fekvő Felsőhegyen gazdálkodik Mucsi Zoltán. A vajdasági családi gazdaság életébe nyerhetünk bepillantást az írás segítségével.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Őszi kalászos termesztésben is bizonyított a talajoltás!
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
Egy 3 éves baktériumos talajoltási kísérlet igazolt pozitív hatásait mutatja be az írás. A kísérlet első növénye kukorica volt, ezt követően őszi sörárpa került az üzemi vizsgálat középpontjába. A vizsgálatban résztvevő talajoltó baktérium készítmények a következők voltak: BactoFil A10, BactoVit mikrobiológiai termésnövelő, BIOFIL Savanyú talajoltó baktérium készítmény, Phylazonit talajoltó, Mikro-vital, Natur micro. Az írásból megismerhetők az őszi sörárpa termesztés eredményei a talajoltó kezelések alkalmazásából eredő jelentős eltérések függvényében.

AGRÁRGAZDASÁG

Szójapiac – aratás idején
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A szójatermelési kilátások az elmúlt évihez hasonlóan kedvezőek, az északi félteke főbb szójatermesztő országaiban (sorrendben az USA, Kína, India, Kanada, Ukrajna, Oroszország, és az EU) szinte kivétel nélkül a tavalyinál nagyobb termésre, összesen 165-166 millió tonnára (+1–3%) számítanak az elemzők a 2017/2018. gazdasági év őszi időszakában.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Szúnyogok a gombatermesztésben
(Kecskeméti Sándor, Dr. Geösel András)
A gombaszúnyogok esetében a kértételért a lárvák felelősek. A kártételi küszöbérték igen alacsony, egy marék komposztban 1 darab lárva jelenléte 0,5%-os veszteséget is okozhat. A gombaszúnyog morfológiai jellegzetességének ismertetése mellett a szerzők kitérnek a kémiai, agrotechnikai és a biológiai védekezés lehetőségeire is.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

A csonthéjas ültetvények indítása (2.)
(Kulcsár László)
A szerző előző havi cikke folytatásaként most a csonthéjas ültetvények első éveinek legfontosabb termesztéstechnológiai műveleteivel foglalkozik, így például a telepítés utáni első metszéssel, a koronaneveléssel és alakító metszéssel, valamint a termőre fordítás kérdéseivel érintve a növényvédelem területét és az agrotechnikai műveleteket.

Szilvanap Cegléden – biztató érdeklődés. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
Merre tart a nemesítés, milyen termelői és fogyasztói elvárások vannak a szilvával szemben? Melyek a hűtőipar fő szempontjai a szilvával, mint alapanyaggal szemben? Miért együnk sok szilvát? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézete (NAIK GyKI) által szervezett szilvanapról készült beszámolóban.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A kacs, a szőlő indája
(Dr. Hajdu Edit)
A szőlő a különleges kúszó és futó növényi csoporthoz tartozik, amely tagjai sajátos szerveikkel a fény felé kapaszkodnak, támaszkodnak és rögzítik hajtásaikat. E fontos funkciót végző szerv a kacs (cirrhi), népiesen inda, formája ágkacs, ami kapaszkodásra módosult hajtásrész, szárképlet. A kacs képződésére, morfológiájára, a termesztésben való szerepére vonatkozó ismereteket tartalmaz az írás, amely a végül a kacs művészetekben való megjelenésével zárul.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
A hernyók-mikrobiom működésének feltárására irányuló vizsgálat, váratlan meglepő eredményt hozott.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Elődeink „buzgó szolgálata”
(Bernschütz Sándor)
A bajai Bereczki Máté Kertészeti Technikum rövid történetét mutatja be Bernschütz Sándor középiskolai tanár.

Jegyzet gazdálkodóknak. Már-már elfeledett népszokásainkról (3.)
(Kurucz Miklós)
A mostani Jegyzet októberi, novemberi, decemberi, valamint gazdasági eseményhez kötődő népszokásainkról szól.

Agrármúltunk nagyjai. Kállay Kornél (1907-1973)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjait bemutató sorozat keretében ebben a hónapban Kállay Kornél életútját és munkásságát ismerhetik meg az Olvasóink

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen