2018. április

Ízelítő a tartalomból

A helyspecifikus szántóföldi növénytermesztés jelenlegi helyzete Magyarországon

A helymeghatározás pontatlansága és a jelátvitel problémái, a szenzorok és aktuátorok működésének bizonytalanságai, a helyes mintavételi stratégiák meghatározásának kérdései ma…

Dr. Milics Gábor

Méhpusztulás méhekre nem jelölésköteles növényvédő szerek kombinációi által

2015-ben a lambda-cihalotrin hatóanyag különböző dózisban történő kijuttatásának hatását teszteltük. 2016-ban többek között elkezdtük a méhekre nem jelölésköteles készítmények kombinációinak…

Tóth János

Gazdálkodj jogosan. Az új európai adatvédelmi szabályokra való felkészülés célegyenesében

A hazai vállalkozások kisebb része már megkezdte a felkészülést és már tett is néhány érdemi lépést ennek érdekében, azonban többségük…

Dr. Csákay Zoltán
1 000 Ft
Tartalomjegyzék

A szél mindig az arcunkba fúj
(Dr. Bódis László)

HÓNAP TÉMÁJA

A helyspecifikus szántóföldi növénytermesztés jelenlegi helyzete Magyarországon
(Dr. Milics Gábor) 10
A világban zajló digitalizáció a mezőgazdaságot sem kerüli el, az automatizálás egyre magasabb fokú, a robotika alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül. A szerző áttekintést nyújt a helyspecifikus gazdálkodás jelenlegi helyzetéről, bemutatja az elérhető technológiákat, megoldásokat és szolgáltatásokat.

Betekintő a helyspecifikus gazdálkodásba
 (Kauser Jakab)
A helyspecifikus gazdálkodáson belül az egyik legfontosabb terület a precíziós tápanyag-gazdálkodás. Sorba vesszük azokat a tudnivalókat és gyakorlati lépéseket – műholdképek, hozamtérképek használata, talajmintavétel a művelési zónákban, tápanyag-gazdálkodási terv készítése –, amelyek e környezetkímélő és jövedelmező módszer alkalmazásához elengedhetetlenek.

„Görbe sorba több fér”, avagy fejest ugrani a precíziós gazdálkodás világába
(Zsár Ernő Tamás)
A szerző azokat a gyakorlati tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, amelyek a precíziós gazdálkodás irányába vezették az elmúlt évek során. Bemutatja a műholdas kormányzás előnyeit és azt, hogy miként célszerű összehangolni a gazdaság táblahatárait és a hozzájuk tartozó vonalakat, kontúrokat az átláthatóság és a még rugalmasabb munka érdekében.

Hazánkba is megérkeztek a mezőgazdasági robotok
(Gribek Dániel)
Egyre többször, egyre többet hallunk a különböző önjáró, önműködő robotok mezőgazdasági felhasználásáról. Számos vállalat kísérletezik ezekkel a technológiákkal, vagy éppen most vezeti be termékeit a piacra. Gyakran írjuk, mondjuk, hogy a jövő már megérkezett, és ez bármennyire is közhelyszerű, valóban így van. Ezt bizonyítja a Naïo agrobot is, amelyről a Prega konferencián Kéki Lászlóval, a P+K 3000 Kft. ügyvezetőjével beszélgettem.

FÓKUSZBAN A MÉHÉSZET ÉS A NÖVÉNYVÉDELEM

Méhpusztulás méhekre nem jelölésköteles növényvédő szerek kombinációi által
(Tóth Péter és mtsai)
A vizsgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy a „méhekre nem jelölésköteles” növényvédő szerek virágzó állományokban történő együttes használata nem mindig kockázatmentes, és a kombinációk méhekre gyakorolt kedvezőtlen hatása függ a kombinációs partnerek szinergista hatásától.

Méhmérgezések növényvédelmi vonatkozásai a hatóság szemszögéből
(Rónai Anna Klára, Nagyné Sipos Andrea)
A méhmérgezést a méhésznek a területileg illetékes megyei kormányhivatal felé haladéktalanul jelentenie kell. A hatósági vizsgálata során két minta vételére kerül sor, állategészségügyi vizsgálatok és növényvédőszer-analízis céljából. Az írás kitér a méhmérgezési ügyek kivizsgálásának 2013 és 2017 közötti tapasztalataira és a szinergizmus kérdésére is.

Virágzásban lévő repcetáblák rovarölő szeres kezelései
(Dr. Keszthelyi Sándor)
A legtöbb virágzásban lévő kultúra, kiváltképp az őszi káposztarepce esetében tömeges kártevő jelenléttel és egyedszámmal kell kalkulálni. E kultúrák gazdaságos termesztése mindenképpen megköveteli az ekkor végzett rovarölő szeres állománykezelések elvégzését. Úgy kell azonban e permetezéseket megvalósítani, hogy a kultúrnövény gazdaságos termesztésének feltételei mellett a méhek védelme is maximálisan megvalósuljon.

Méhlegelők növényi diverzitásának változása
(Dr. Pál-Fám Ferenc)
Egyes vélemények szerint a házi méh a sertés és a marha után a harmadik legnagyobb hasznot hajtó háziállat Európában. A növényi biodiverzitás méhekre, méztermelésre gyakorolt hatásait tekintve elmondható, hogy az egyre terjedő, jó mézelő kultúrák (akác, őszi káposztarepce) méhlátogatottsága megnő, a természetes, természetközeli élőhelyeké a csökkenő területük és biodiverzitásuk miatt csökken. Ezek a folyamatok a vegyes virágméz mennyisége jövőbeni csökkenésének irányába mutatnak.

Szimpátiától az egzisztenciáig, avagy egy méhészet kialakításának története …
(Dr. Bónai András)
Dr. Bónai András simonfai méhész másfél évtizedes tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, amelynek során méhészeti vállalkozásának fejlődését ismerhetjük meg.

Gondolatok a mézontófű (facélia) termesztéséről
(Dr. Hoffmann Richárd)
A mézontófű kiváló méhlegelő, mivel egyszerre jó virágpor- és nektrátermelő. Önmagában és keverékben termesztve zöldtrágyanövényként hasznosítható, a gyökerek által termelt nematicid hatású anyagoknak köszönhetően jól illeszthető a cukorrépás és burgonyás vetésforgókba is. A termőhely- és tápanyagigényei mellett a vetésre vonatkozó tudnivalók és a növényvédelmét érintő kérdések ismerhetők meg az írásból.

Előny a méhésznek, haszon a gazdának: Jó mézelő napraforgó hibridek a Syngentától (x)
(Dr. Szűcs Péter)
A Syngenta SY NEOSTAR CLP, SY DIAMANTIS és SY GRACIA CLP HO nevű, jó mézelő napraforgó hibridjeinek nektármennyiségre, cukortartalomra cukorértékre, tányérátmérőre és a hektáronkénti nektár cukorhozamára vonatkozó összehasonlítását mutatja be az írás

NÖVÉNYVÉDELEM

Inváziós kártevők (III./5.) Az ázsiai méhatka (Varroa destructor Anderson & Trueman, 2000)
(Dr. Kontschán Jenő)
A pollinátorok számának csökkenése nemcsak a házi méhcsaládokat, hanem a vadon élő más megporzó hártyásszárnyúakat, így a különböző vadméh fajokat is érinti. Ezért fontos a pollinátorok biológiájának jobb megismerése, amihez hozzátartozik a házi és a vadméhek parazita atkáinak a feltárása is. Az ázsiai méhatka eredetéről, morfológiájáról, egyedfejlődéséről, vektorszerepéről és az ellene való védekezés lehetőségeiről olvashatnak az Inváziós sororzatban ebben a hónapban.

A szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződése napjainkban (1.) Termelési viszonyok, vetésszerkezet, növénynemesítés
(Dr. Keszthelyi Sándor)
A cikksorozat első részében a változó termelési szerkezet és a termelésben megjelenő modern fajták szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződésében betöltött szerepét mutatja be a szerző.

A Cruiser 350 FS csávázószerrel kezelt vetőmag vetéséhez
A Cruiser 350 FS csávázószerrel kezelt vetőmag vetéséhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségnek való megfelelés.

A repcefénybogár piretroid rezisztenciája
(Dr. Marczali Zsolt)
A repce-fénybogár Európában széles körben elterjedt kártevő. Az ellene engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból – piretroidok – származik, vagyis azonos hatásmóddal rendelkeznek. Folyamatos használatuk Európa több országában súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. Az utóbbi tíz évben hazánkban is megjelent és gyorsan terjed a piretroid rezisztens fénybogár.

Meso Trio – Nyerő kombináció a kukorica gyomirtásban (x)
A nikoszulfuron, a dikamba és a mezotrion hatóanyagú Meso Trio a kukorica gyomirtására az Adamától.

A repce kora tavaszi kártevői
(Hertelendy Péter)
A repcét veszélyeztető kártevők sorát kora tavasszal két kistestű ormányos bogár nyitja meg; a repceszár-ormányos és a nála pár tized milliméterrel testesebb nagy repceormányos. Az gazdasági kárt a lárvák okozzák, amelyek eleinte a levélnyelekben, később pedig a repce szárában táplálkoznak. Az előrejelzési adatok, vagyis a sárga tálak és ragasztós lapok fogási eredményei alapján, valamint az időjárás figyelembe vételével határozható meg az ellenük való védekezés optimális időpontja.

A tavaszi növények sikeres indítása és az ősziek kondicionálása (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Tavaszi vetésű növényeink sikere viszonylag korán eldől. Néhány leveles korban már differenciálódnak a termés elemei, a maximális termés lehetőségét pl. kukoricában az ekkor még csak mikroszkóposan látható sorok, szemek száma határozza meg. Ez a potenciál a tenyészidőszakban már csak romolhat. Az FMC ajánlatában megtalálható Radistart és Amalgerol mikrogranulált starterműtrágyák e korai fejlődési időszakban nyújtanak kellő mennyiségű tápanyagot a növényeknek.

Növényvédelmi Tudományos Napok – 2018. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A beszámolóban összefoglaló olvasható a 64. Növényvédelmi Tudományos Napok Plenáris ülésén elhangzott előadásokról. Az ülés után a kétnapos tanácskozás programjai az Agrozoológiai, Növénykórtani és Gyomnövények, gyomirtás szekcióban folytatódtak, emellett az MTA Aulájában poszterbemutató várta a szakembereket.

SULCONTROL – Vegye át a gyomok feletti irányítást (x)
A kukorica, mint termesztett növénykultúra, a legtöbb hazai gazdálkodó vetésforgójában szerepel, ebből következően a megfelelő technológia kialakítása kulcskérdés. A termesztés eredményességét ezen technológia hatékonysága határozza meg, azon belül is az egyik legfontosabb tényező a kultúrnövény gyomirtása. Sulcotrek, Weed Control és Tegoplant SPU tartalmú Sulcontrol gyomirtószer-csomag a KITE Zrt.-től kukorica gyomirtásra.

A napraforgó Zalában is sikernövény, ha okszerű a betegségek elleni védelme
(Varga András és mtsai)
Napraforgótermesztés szempontjából a 2016-os év jellemzőit és a 2017-es év megfigyeléseit is alapul véve fogalmazzák meg a szerzők a védekezési irányelveket amelyek között szerepel a helyes fajta/hibridválasztás, a megfelelően előkészített talaj, a rezisztencia elkerülése érdekében használt különböző hatásmechanizmusú növényvédő szerek, a jó kijuttatás-technológia, valamint a lombtrágya és biostimulátor használata.

A sikerhez kell védelem (x)
 (Dr. Zsombik László)
A kombinált hatóanyagú Propulse gombaölő szer kétszeri kijuttatásával hatékony védekezés valósítható meg. Az első időpontban – 6-8 levélpáros állapot és a csillagbimbós állapot közötti időszakban, a fertőzöttségi kockázat függvényében – alkalmazott Propulse preventív hatást gyakorol a korán fellépő szárfoltosságok (alternária, fóma, illetve diaportés foltosság), valamint a korai szekunder fehérpenészes szárfoltosság ellen, a második, a virágzás kezdeti időszakban történő alkalmazása pedig hatékony a kései levélvesztés, illetve a tányérbetegségek megelőzése szempontjából.

Fontos témák a Bayer gyümölcsös rendezvényein. Beszámoló
 (Dr. Princzinger Gábor)
Nemcsak növényvédelmi technológiai ajánlatokról esett szó a Bayer szokásos téli gyümölcstermesztési szimpóziumain, hanem a termesztés és a növényvédelem fontos általános és időszerű egyéb szakmai kérdéseiről is. Az ország három helyszínén megtartott rendezvények közül a lajosmizsei tanácskozáson elhangzottakból idézünk részleteket.

 ZANTARA: napfényt visz a termésébe (x)
 (Gribek Dániel, Stefanits Csaba)
Kalászos gabonatermesztésünk esélye az egészséges, megfelelő paraméterekkel rendelkező minőségi termény előállítása. Ehhez intenzív termesztéstechnológiára van szükség, amely magában foglalja a hatékony, korszerű fungicidek okszerű alkalmazását is. A bixafén és tebukonazol hatóanyag-tartalmú Zantara, a Bayer kalászos gombaölő szere, a betegségek elleni kiváló védelem mellett egyedülálló módon hat a termést meghatározó élettani folyamatokra is, alkalmazása így garantálja a jó termést és a kiváló minőséget. Olyan gazdák véleményére voltunk kíváncsiak, akik intenzív technológiájukban használják a készítményt.

 Növényvédelem és növénytáplálás a szamócában. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Sokéves hagyomány a Szentendrei-szigeten található és szamócatermesztéséről híres Tahitótfalun, hogy a téli, kora tavaszi időszakban szakmai továbbképzést tartanak az érdeklődő termesztőknek. Így történt ez az idei év januárjának utolsó napjaiban is, amikor a Kispesti Gazdabolt szervezésében növényvédelmi és agrokémiai cégek adtak tájékoztatást termékeikről, és a szamócában vagy általában a kertészeti kultúrákban való felhasználásukról.

AgroApp növényvédőszer-kereső applikáció
 (Baasandavaa Ankhbayar, Hajdú Robert)
Bemutatjuk az AgroApp-ot, egy olyan mobil telefonra, tabletre fejlesztett applikációt, amelynek segítségével gyorsan lehet keresni készítmény, hatóanyag, kultúra, illetve károsító alapján.

Calaris Professional – Professzionális megoldás a kukorica gyomirtásában (x)
(Dr. Nagy Viktor)
A Calaris Pro (mezotrion és terbutilazin) és Milagro 240 (nikoszulfuron) tartalmú Calaris Professional csomag a Syngentától kukorica gyomirtásra.

A kukorica posztemergens gyomirtása (x)
A posztemergens gyomirtásnak számos előnye van. A legfontosabb az időjárástól való függetlensége. Ugyanakkor az évelő gyomokkal fertőzött területen is használható sikeresen. Hátránya között említhető a talajhatás hiánya. A Dow AgroSciences Hungary Kft. és a DuPont Magyarország Kft. közös ajánlata ezen előnyöket biztosítja a hátrányok kikuüszöbölése mellett. Sikeres gyomirtás időben költséghatékonyan: Victus OD + Python Flexi; klasszikus posztemergens gyomirtó készítmény: Principal Plus Gold (PPG); a posztemergens gyomirtás új etalonja a Principal Plus Python (PPP); specialista a kétszikű gyomok ellen: Colombus.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Ha a különbséget zongorázni tudnám… avagy miért képvisel magasabb értéket egy Väderstad munkagép (x)
 (Vaderstad Kft.)
Sorozatunkat azoknak ajánljuk, akik egy-egy beruházási döntés meghozásakor az árat a teljesítmény és a minőség, azaz érték arányában ítélik meg. A Väderstad és a versenytárs termékek közötti különbségek nagy része jól látható, úgymond kézzel fogható, közvetlen vagy közvetett hatása a munkaminőségre és a termelési eredményekre nyilvánvaló. Ebben a hónapban a Väderstad Carrier rövidtárcsát mutatjuk be.

Gépriport. Nem minden bonyolult, ami elektronizált
(Hatala László)
Egy olyan újdonságot mutatunk be olvasóinknak, amelynek létezéséről sokat olvashattak-hallhattak mostanában a szakirodalomban elmélyülők, de még kevés munka során szerzett tapasztalatot osztottak meg róla. A Valtra T254 Versu traktor SmartTouch kartámasszal felszerelt változatáról van szó, mellyel a 2017. évi OMÉK-on találkozhatott először közvetlen közelről az érdeklődő közönség.

Joker RT – rövidtárcsa – gyors, intenzív és mindenütt átvágja magát (x)
(Szász Zoltán)
A gyors tarlóhántásra alkalmas, sekély és intenzív keverőhatással rendelkező Joker RT rövidtárcsa a HORSCH ajánlatában. A Joker RT új trendet nyitott a rövidtárcsák terén azzal, hogy mellső mélységállító kerekekkel és dupla lezáró hengerrel rendelkezik.

Élőben az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításról (3.)
(Gribek Dániel)
Harmincnál is több élő bejelentkezés során mutattuk be a budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow számos újdonságát az Agrofórum Facebook oldalán. A január 24. és 27. között készített videóinkból ezúttal is rövid kivonatokat készítettünk, amelyek azonban csak kedvcsinálók, hiszen a közösségi oldalunkon utólag is visszanézhető anyagokban az alábbiaknál több információ hangzik el. Cikksorozatunk harmadik részében traktorokról, praktikus és költségkímélő megoldásokról, és számos egyéb gépről, termékről olvashat.

Új szériás Caterpillar teleszkópos rakodó a HUNTRACO Zrt.-től Tudósítás
(AF)
Az AGROmashEXPO kiállítás alatt a HUNTRACO Zrt. standján Dominek László termékmarketing menedzsert kértük meg, hogy mutassa be, a Caterpillar új szériás teleszkópos rakodót, a TH408D-t, amely a TH407C típust váltotta fel.

Új forgalmazója van a McCormicknak. Tudósítás
(AF)
Már megszokhattuk, hogy a hazai agrárium legnagyobb statikus gépseregszemléje meglepetéseket is tartogat. Nem volt ez idén sem máshogy; az egyik legfontosabb bejelentés pedig az volt, hogy új kizárólagos forgalmazója lett a McCormick márkának.

Hattat T4100-as traktor a LAKKOS Kft.-től. Tudósítás
(AF)
A Lakkos Kft. a Hattat traktorok kizárólagos importőreként, valamint MTZ-nagykereskedelem révén évente átlagosan 300 darab traktort értékesít a Hattat és az MTZ márkákból – 36 és 225 lóerő között. Traktorokon kívül teljes munkagép portfólióval is a gazdálkodók rendelkezésére állnak. Az AGROmashEXPO-n a vállalkozás a Hattat T4100-as modellt helyezte fókuszba, amelyet Balás István termékmenedzser mutatott be.

Mandam függesztett rövidtárcsa a Sato-Gép Kft.-től. Riport
 (AF)
A Sato-Gép Kft. immár 2009 óta forgalmazza a lengyel Mandam robosztus vázfelépítésű talajművelő gépeket, amelyek közül az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon egy félig függesztett rövidtárcsa továbbfejlesztett változatát mutatott be Walloschek András ügyvezető az Agrofórum olvasói számára.

SMK Mulcsmester a Sokorótól. Tudósítás
(AF)
A korszerű tarlóápolás megfelelő gépe számos gazdaságban a Sokoró Kft. új mulcskultivátora, az SMK Mulcsmester, ami elvégzi a szármaradványok aprítását, a talaj lazítását és a szármaradványok talajba keverését, majd a talajfelszín visszatömörítését, lezárását is. E munkagépet a gyártó 2017-ben dobta piacra, a nagyközönség pedig azt az AGROmashEXPO-n vehette szemügyre. „Az év magyar mezőgépe 2018” díj pályázat harmadik helyezettjének bemutatására Morvai László konstruktőrt kértük fel.

TYM traktorok Dél-Koreából. Tudósítás
 (AF)
A Szal-Agro Kft. tavaly két új telephelyet nyitott, egyet Sárbogárdon, egyet pedig Kisszálláson. Ám a cég számára a közelmúlt legjelentősebb változása, hogy termékpalettájuk a dél-koreai TYM traktorokkal bővült, amit már az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon is bemutathattak a az érdeklődő gazdálkodóknak.

Vredestein abroncsok – mezőgazdasági gépekre (x)
A holland Vredestein abroncsok 27 éve jelentek meg a magyar piacon. Az ATRA Kft. a piac ismert szereplője az ipari és mezőgazdasági gumiabroncsok tekintetében. Az ATRA Kft. üzletkötőin keresztül országos lefedettséget biztosít a Vredestein termékeinek. A két cég együttműködésének részeként az elmúlt években szakmai kiállításokon történő közös megjelenéssel erősítik a Vredestein márka és az ATRA Kft. összetartozását.

MaxiPlant sorközművelő kultivátor (x)
(Gazsi Zsolt)
A francia QUIVOGNE cég a kapás kultúrákhoz ajánlja a MaxiPlant elnevezésű sorközművelő kultivátorát.

Frontfüggesztés és megnövelt tartálytérfogat. Tudósítás
(Gribek Dániel)
Permetezőgép újdonságok a cserkeszőlői Hardi Rally gépbemutatón: Hardi Hellios, igazán kompakt és sokoldalú önjáró permetezőgép; Hardi Rubicon, az impozáns méretű önjáró permetezőgép; Hardi Alpha Evo2 önjáró permetezőgép.

Gravetti megoldás széna- és szalmatárolásra! (x)
Shelterall gyártmányú tároló sátrak a széna védelmére a Gravetti kínálatában.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Tudatos talajhasználat és a talajok szervesanyag-gazdálkodása (1.)
(Tóth József Attila)
Számos úttörő kutatási eredmény látott napvilágot az elmúlt 10-15 évben a talajok szerves anyagával kapcsolatban, azonban a tudományos előrehaladás és a gyakorlati élet között jelentős különbségek vannak. E szakadék áthidalásához nyújt segítséget a szerző cikksorozatával.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor (x)
(MALAGROW Kft.)
A Valagro-nak, a biostimulátor-fejlesztés, -gyártás világviszonylatban is vezető piaci szereplőjének a legújabb fejlesztése a YieldON hozamnövelő készítmény. Az egyedi összetételű és specifikus hatásmechanizmusú új generációs biostimulátor a MALAGROW Kft. ajánlatában.

Csernozjomokra fókuszáló szakmai nap Martonvásáron. Beszámoló
(Dr. Árendás Tamás)
Szántóföldi növénytermesztésben érdekelt szakemberek gyűltek össze február utolsó napján Martonvásáron, ahol „A talajtípusra szabott gazdálkodásról” címmel szervezett regionális szakmai napot az AGRO.bio Hungary Kft., a Syngenta Kft., a Yara Hungária Kft., a Vaderstad Kft., a rendezvénynek helyet adó MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetével karöltve.

 A makroelemek lombtrágyázásban betöltött szerepe
(Pais István)
A szerző ismerteti a nitrogén, a foszfor és a kálium lombtrágyázásban betöltött szerepét, kitérve az egyes makroelemekre igényes termesztett növényfajok megnevezésére és az elemek egymásra való kölcsönhatására.

Íródeák pályázat. Termésmennyiség alakulása a különböző tőszámmal vetett hibridbúza állományokban
(Mucsina Stefánia)
Az írás választ ad arra a kérdésre, hogy a hibridbúza valóban képes-e nagyobb termést produkálni, mindezt úgy, hogy vetőmagnormája töredéke a búzatermesztésben jól megszokottakhoz képest.

A felszívódó Sergomil-L 60 rézpótló szerepe és jelentősége … (x)
(Mándoki András)
A réz mikroelem esszenciális élettani hatását főleg nagy tömegével, és komplexképző hajlamával lehet magyarázni. E mikroelem pótlásáról talajaink gyenge ellátottsága miatt is gondoskodni kell, miközben a SumiAgro ajánlatában szereplő Sergomil-L 60 termék használata esetén kimagaslóan előnyös mellékhatásokra is számíthatunk.

Többlépcsős stratégiában gondolkodunk. Beszélgetés Seiwerth Annával és Mártonnal
(Dr. Bódis László)
Seiwerth Anna és Márton a beszélgetőpartnereink. Nagy bizakodással néztek a jövő elé. Kellett is az önbizalom, hiszen nehéz örökséget vettek át édesapjuktól, a másfél éve tragikus autóbalesetben elhunyt Seiwerth Gábortól. A cég vezetése kettőjük nyakába szakadt. Teli voltak és vannak életerővel, bizakodással abban a reményben, hogy méltó módon tudják folytatni az édesapjuk által megalapozott Lajtamag Kft. működtetését, úgy is mint a kft. tulajdonosai.

Amit a napraforgó kér! (x)
(Gyuris Kálmán)
YaraMila, YaraBela, Yara NP Starter napraforgó tápanyag-utánpótlásra a Yara ajánlatában.

Az idők szava… XXIV. Növénynemesítési Tudományos Nap. Beszámoló
(Dr. Oláh István)
XXIV. Növénynemesítési Tudományos Nap előadásainak témái szerteágazóak, sokrétűek voltak. Szembetűnő volt a kutatási érzékenység és a gyakorlatorientáltság a témaválasztásban. A témakörök gazdag választékából csak néhány: génmegőrzés, génbanki funkciók, stressztolerancia, betegség-ellenállóság, szárazságtűrés, fenntarthatósági kérdések, környezetkímélő szempontok, ökológiai nemesítés stb. Figyelmet érdemel a beltartalmi vizsgálatok növekedése, több kultúrában is. A kutatási, nemesítési témák mellett hangsúlyozottan a precíziós növénynemesítés (genomszerkesztés), a távérzékelési módszerek a plenáris előadások között kaptak helyet.

Továbbra is egy „pipával” lehet 30-50%-os díjvisszatérítést kapni (x)
(Surmann Árpád)
Változatlan formában megy tovább a díjtámogatott növénybiztosítások rendszere 2018-ban is, melyben továbbra is 4 milliárd forint állami támogatás áll az arra jogosult gazdák rendelkezésére. A jogosultság megszerzése nem állít túl nagy adminisztrációs kihívást az igénylők elé, ugyanis változatlanul az Egységes Kérelemben gyakorlatilag egy „pipa” betételével kell igényelni a visszatérítést. Természetesen a megfelelő díjtámogatott biztosítás megkötése elengedhetetlen.

Algafix. A magyar biostimulátor (x)
(Tamás István)
Az Algafix balatoni élő algát (Scenedesmus obtisausculus) tartalmazó mikrobiológiai stimulátor az AGRO.bio kínálatában.

Miért válasszuk marhahús helyett a tücsköt? Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar, Deák Tibor Szakkollégiuma által szervezett I. Rovaripari Konferencián átfogó képet kaphattak az érdeklődők a rovarok agráripari felhasználásának lehetőségeiről. A rendezvény célja a hazai vállalatok, a kutatók, a témában érintettek számára olyan szakmai fórum létrehozása volt, amely segíti a kreatív gondolkodást, azaz a különböző tapasztalatok összekapcsolását és újszerű értelmezését.

A lombtrágyázás jelentősége, avagy miért hasznos a levélen keresztül történő tápanyagpótlás (x)
Energia lombtrágya család a Phylazonit kínálatában. A Phylazonit Technológiákba olyan levélen keresztüli megoldás tartozik, mely két készítményt foglal magába. Kezdeti fejlődésben az Energia Humint alkalmazzuk a korai stresszhatások és esetleges tápanyaghiány kezelésére, majd az intenzíven fejlődő állományt egy magas N, Mg, S és hat mikroelem tartalmú készítménnyel, az Energia Plusszal támogatjuk meg.

Fruttival és Veggivel indult a zöldség-gyümölcs kampány. Tudósítás
 (b.l.)
Látszólag már ezer éve letettünk a kalandozásokról, de valójában soha nem szoktunk le róla. Mi egy olyan nemzet vagyunk, amelyik nem tud megülni a fenekén. Ahogy lehet, már mozdulunk is a telekre, az ország másik végébe, a közeli külországokba; a tehetősebbek meg még tovább mennek még nagyobb kalandokra vágyódva. Most azonban másféle kalandra invitáljuk Olvasóinkat, méghozzá egy „Európai Friss Kalandra”, amelynek mottója: „Fedezd fel a friss zöldségek és gyümölcsök valódi erejét!”

Őrségváltás – huszárosan. Tudósítás
(Dr. Bódis László)
Kristóf Ákos került a Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának élére.

Egy érdekes jelenség: a napégés
(Dr. Zsom Eszter)
Vajon érintheti az erős sugárzás a termesztett növényeinket is? Elöljáróban annyit, hogy a magnéziumhiánytól szenvedő növények sokkal érzékenyebben reagálnak a napégésre. A részletek Dr. Zsom Eszter írásából ismerhetők meg.

Gazdálkodj jogosan. Az új európai adatvédelmi szabályokra való felkészülés célegyenesében
(Dr. Csákay Zoltán)
2018. május 25. napjától szigorúbb szabályokkal kell számoljunk a személyes adatok kezelése során. Ekkortól kell belföldön is alkalmazni az uniós rendeletet. A szerző összefoglalja a megfelelő felkészülés érdekében szükséges gyakorlati teendőket, felhívja a figyelmet többek között a belső vizsgálat szükségességére és a belső adatvédelmi szabályzatok készítésének fontosságára is.

Gyors kezdeti fejlődés + állomány homogenitás = intenzív termesztés (x)
A növények korai fejlődési szakaszára fejlesztett FERTIACTYL biostimulátor komplex a TimacAgro ajánlatában.

Repcetermesztőként mire érdemes odafigyelni a zöldítő keverék idei kiválasztásakor? (x)
(Pálffy András)
A hatékony zöldítés szakmai szempontjainak és a jogszabályi követelményeknek is megfelelő keverékek, a Viterra RAPID és viterra TRIOPLUS a RAPOOL kínálatában.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Talajoltás fungisztatikus hatású készítményekkel
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezet)
A fenntartható mezőgazdasági termelést támogató biológiai védekezés jelentős részét képezi az antagonista hatású talajlakó baktériumok keresése és felhasználása. Kombinált talajoltási technológia alkalmazása esetén növénynövekedés-serkentő fajokkal együtt is kijuttathatóak, és ezáltal nemcsak a peszticidek, hanem a műtrágyák használata is visszaszorítható.

AGRÁRGAZDASÁG

Repce – piaci kilátások az EU-ban
 (Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A világ elsőszámú repcemagtermelője, az Európai Unió több tagországán átvonuló tél végi hideghullám ellenére az elemzők nem számítanak a 2017. évinél kisebb repcetermésre a 2018/2019. gazdasági évben. A mértékadó előrejelzések szerint a tagországokban a múlt évihez hasonló nagyságú, azaz 6,7 millió hektár területről 0-3%-kal több, vagyis 22,0-22,5 millió tonna repcemag kerülhet a tárolókba az idén nyáron.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A fokhagyma tápértéke és gyógyhatása, termesztésének helyzete a világon és nálunk
(Dr. Hodossi Sándor)
A fokhagyma jellegzetes funkcionális, nagy tápértékű, az egészség alakulására is rendkívül kedvező hatással lévő élelmiszer. Fajtatípusairól, fajtáiról, a termeszthetőségének feltételeiről, valamint termesztési módjáról olvashatnak összeállításunkban.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

A szilva termőkaros orsó alakító metszése
(Dr. Szalay László)
Lépésről lépésre bemutatja a szerző a szilva termőkaros orsó alakító metszését suhánggal való telepítés esetén az első négy év során. Végeredményként kialakul határozott, egymástól elkülönülő vázágemeletekkel jellemezhető  koronaforma.

Könyvbemutató. Magyar gyümölcsnevek
(Dr. Oláh István)
Tinta Könyvkiadó gondozásában jelent meg Pelczéder Katalin A Magyar Gyümölcsnevek címet viselő kötete. A Pannon Egyetem Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetének oktatója és kutatója gyűjtötte egybe és rendszerezte a magyar gyümölcsnevek szókincs-készletének eredetét.

Tudunk-e előrelépni az őszibarack-termesztésben? Beszámoló
 (Dr. Princzinger Gábor)
Jubileumi, 25. Barackvirágnap és metszési bemutató rendezvényét tartotta a rendszerváltás után újjáalakult Szatymazi Gazdakör március elején, amelyen minden évben a gyümölcstermesztés kérdéseiről szóló tartalmas szakmai előadások hangzanak el a felkért hazai és alkalmanként külföldi előadók tolmácsolásában.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

 „Áldozz a pásztornak, igyál, és élni fogsz!” Fejezetek a Szekszárdi borvidék történetéből
(Vida Péter)
A Szekszárdi borvidék története egészen a Római Birodalom koráig nyúlik vissza. Kr.u 250-től végigvezeti a szerző az olvasót a hosszú évszázadok során, míg megérkezünk a jelenbe, amikoris az tapasztalható, hogy Szekszárd egyre inkább divatba jön.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Poszméhek városi környezetben
Fajtarepcék és hibridrepcék nektártermelése

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Elhunyt Wellisch Péter matematikus
(Dr. Bódis László)
In Memoriam Wellisch Péter.

Jegyzet gazdálkodóknak. A vetőmag fémzárolás múltjáról
(Kurucz Miklós)
A mostani jegyzet a hazai vetőmag fémzárolás történetét mutatja be.

Agrármúltunk nagyjai. Kerekes József (1924-1973)
(Kurucz Miklós)
Bemutatjuk Kerekes József munkásságát és életútját, aki a gyógy- és fűszernövénykutatásban kimagasló eredményeket ért el.

 

További ajánlataink

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

4500 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7000 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

1500 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6000 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

6500 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen