2018. április – Extra 76.

Ízelítő a tartalomból

A szőlő rezisztencia nemesítésének története, magyarországi eredményei

A szőlőtermesztésben egységnyi felületen felhasznált növényvédő szer mennyisége a jelentős területtel rendelkező növénykultúrák közül csak az alma esetében ér el…

Dr. Korbuly János

A fitotechnikai műveletek optimalizálása

Adott borminőség kialakításában a meghatározó szerepet a termés érettségi állapota és beltartalma játssza.

A termés minőségét és érési folyamatait leginkább a…

Dr. Barócsi Zoltán

Robotok a szőlőben – a gépek lázadása?

Az automatizáció a mezőgazdaságban a GPS-alapú erő- és munkagépek megjelenése óta hazánkban sem ismeretlen fogalom. A precíziós gazdálkodás egyik eleme…

Nagy Attila
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Minden év izgalmas
(Dr. Hajdu Edit)

SZŐLÉSZET

A szőlő rezisztencia nemesítésének története, magyarországi eredményei
(Dr. Korbuly János)
A vegyszerfelhasználás csökkentésére, a vegyszeres védekezéssel nem megfékezhető károsítók visszaszorítására, valamint a kedvezőtlen környezeti tényezők elleni védelemre a legkézenfekvőbb, de a legbonyolultabb feladat a rezisztencianemesítés és a rezisztens szőlőfajták alkalmazása. A rezisztencianemesítés hazai és világtörténetét, a rezisztens fajták jövőjét mutatja be az írás.

Goëmar BM 86 a növénykondicionáló készítmény (x)
(Arysta Magyarország Kft.)
Goëmar BM 86 algaalapú biostimulátor az Arysta Magyarország Kft. kínálatában.

Nero, császár a rezisztens szőlőfajták között
(Dr. Hajdu Edit)
A Nero 1965-ben született a keresztezéses nemesítés termékeként. Története több évtizedre nyúlik vissza. A nemesítők munkáját, előterjesztésük alapján a Fajtaminősítő Bizottság 1993-ban állami minősítéssel elismerte, s így csemegeszőlőként felkerült a Nemzeti Fajtalistára, és szaporítható, telepíthető fajta lett.

Dr. Csizmazia Darab József által nemesített rezisztens szőlőfajták és borainak értékelése
(Kisari István)
Dr. Csizmazia Darab József hosszú munkássága során (melynek jelentős részét Egerben töltötte), közel 40 rezisztens szőlőfajtát nemesített. Az Alföldön a biztonságos termesztés miatt fontos, hogy a telepített, termesztett fajta minél fagytűrőbb legyen. Ma már elvárás a környezetbarát termesztés megvalósítása, ebben is a rezisztens fajták élenjárók. Az írás részletes leírást tartalmaz a legfontosabb Csizmazia fajtákról.

Aktualitások a szőlőtermesztésben (x)
Vaspótlásra a Malagrow Kft. a portfóliójából a magas vastartalmú Brexil Combit, fürtkocsány-bénulás megelőzésére Brexil Multi mikroelem lombtrágyát ajánlja. A Malagrow Kft. új terméke, az M-Grow 11.12.17(3+29) sajátmárkás szulfátos műtrágya optimális megoldás lehet a talajok tápelem-feltöltésére, a szőlő makroelem-igényének kielégítésre.

A Kéknyelű és a Juhfark fajták klónszelekciója Badacsonyban
(Győrffyné Dr. Jahnke Gizella és mtsai)
A tájfajták mindegyikére jellemző, hogy nagyon „évjáratfüggők”, magas a környezetigényük, egyes biotikus vagy abiotikus sokkhatásokra érzékenyen reagálnak, és valamilyen termesztéstechnológiai problémájuk van. A badacsonyi Borászati Kutatóintézetben 2003 óta foglalkoznak a Balatoni Borvidéki Régió legfontosabb tájfajtáinak klónszelekciós nemesítésével. A Kéknyelű és a Juhfark klónjelöltek vizsgálatának menetét mutatják be a szerzők.

Hatékony védelem a napégés és a hősokk ellen (x)
A túlzott napsugárzás elleni védelemre DeccoShield, a magas hatóanyag-tartalmú mikronizált kalcium-karbonát lombtrágya a Malagrow Kft.-től.

A fitotechnikai műveletek optimalizálása
(Dr. Barócsi Zoltán)
A szőlőültetvények esetében a termőhelyi adottságok, valamint a szőlőfajta és az ültetvényszerkezet egyéb elemei állandónak tekinthetők, így a termesztéstechnológiai műveletek értelmezhetők a minőség (és mennyiség) szabályozásának legfontosabb eszközeként. Mindezek közül a metszés és a zöldmunkák meghatározó szerepet játszanak a hozam/minőség kialakításában. A tőketerhelés, a termőegyensúly és a csúcsdominancia fogalmak e tekintetben megkerülhetetlenek.

VASaljunk…!? (x)
(Tóth Milena)
Hatékony vaspótlás a Yara termékekkel: Rexolin D12, Rexolin E13, Rexolin Q40.

A szőlőbogyó-repedés lehetséges okai
(Dr. Bodor Péter és mtsai)
A bogyók repedésének hátterében számos tényező áll, mint például annak felépítése és fejlődése, a fajták hajlama, a termőhely ökológiai adottságai, valamint a megválasztott termesztéstechnológia. Az írás betekintést nyújt a bogyórepedés hátterébe a nemzetközi és hazai eredmények tükrében.

Innováció az európai szőlőtermesztésben: az INNOVINE projekt (2013-2016) eredményei
(Roznik Dóra és mtsai)
Az INNOVINE projekt stratégiai célja, hogy az egyre élesebb globális versenyben segítse az európai szőlő-bor szektort, így kutatásainak fókuszában az európai szőlőtermesztés klímaváltozáshoz és piaci változásokhoz való alkalmazkodásának elősegítése, továbbá a környezet védelme, a növényvédőszer-terhelés drasztikus csökkentésének kidolgozása állt.

Minőséget és mennyiséget szőlőtermesztésben is Huminisz technológiával (x)
(Pais István, Vaszily Zsolt)
Kondisol növénykondicionáló és Solvitis lombtrágyacsalád termékek a Huminisz Kft. ajánlatában.

Az integrált és az ökológiai szőlőtermesztés jellemzői és támogatási feltételei
(Dr. Szőke Lajos)  .
A szerző a szőlőtermesztés integrált és ökológiai technológiai irányzatait a foglalja össze, továbbá bemutatja az ökológiai szőlőültetvény támogatási feltételeit.

Szőlőt termeszt? Erre figyeljen a tápanyagellátásnál
(Dr. Zsom Eszter)
A szőlőtermesztés egyik kulcsa a magnézium, amelynek biztosítása a sikeres termesztés egyik feltétele. Emellett a harmonikus NPK, valamint kén, bór, vas és mangán-ellátás szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségű szőlőterméshez.

Kalcium-utánpótlás seregélyinvázió idején (x)
A tapasztalatok szerint a Malagrow Kft. ajánlatában szereplő kalciumtartamú lombtrágyával, a Walarmmal kezelt területet az apró vadak és a madarak, így a seregélyek sem szívesen látogatják.

NÖVÉNYVÉDELEM

Az elmúlt évjárat jellemzői, kitekintés a 2018-as év kihívásaira
(Dr. Dula Bencéné)
A szerző az elmúlt évjárat, az elmúlt szőlőtermesztési időszak időjárási és növényvédelmi eseményeit elemzi, tapasztalatait összegzi, és egy kis előretekintést ad az elkövetkező év várható kihívásaira.

Secardis – rész helyett egész (x)
(Dr. Hoffmann Péter)
Secardis a szőlőlisztharmat ellen a BASF kínálatában.

Fokozódó jelentőségű, új kihívást jelentő betegség a szőlőültetvényekben: a feketerothadás
(Dr. Hoffmann Sarolta és mtsai)
A cikk a feketerothadás – egy Európában nem újkeletű, de idegenhonos és napjainkban a szőlőtermesztésben egyre jelentősebb károkat okozó betegség – elterjedésének kérdéseivel foglalkozik. Ezen túl ismerteti az ellene való védekezés megoldási lehetőségeit is

Megfigyelések és tapasztalatok a szőlő 2017. évi növényvédelmi szezonjáról (x)
(Horváth Tamás)
2017-ben is a szőlőlisztharmat volt a meghatározó kórokozó a szőlő növényvédelmében. Az ellene való hatékony fellépés alapja az időben elkezdett védekezés és felszívódó készítmény választása már az első kezelésre is. A Syngenta technológia hatékony védelmet jelen a szőlőlisztharmat ellen.

Fitoalexinek szerepe a szőlő betegségellenállóságában, a nemesítés lehetőségei
(Dr. Deák Tamás és mtsai)
A fitoalexinek olyan antimikrobiális hatású vegyületek, amelyek a növényekben fertőzés hatására, a fertőzés helyén, közvetlenül a fertőzést követően termelődnek. A szőlő legfontosabb fitoalexinjei a sztilbének csoportjába tartoznak. A szőlőnemesítésben is kiemelkedő szerepe lehet a fitoalexinekre alapozott rezisztenciának, amelynek az az előnye, hogy kevésbé kórokozóspecifikus.

Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés: Reldan 22 EC (x)
Reldan 22 EC az amerikai szőlőkabóca ellen a Dow AgroSciencestől.

Védekezési kísérlet az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) ellen…
(Elek Rita és mtsai)
Magyarországon egyre több rovarölő szer engedélyezett az amerikai szőlőkabóca ellen. A kutatócsoport biológiai hatékonysági vizsgálatot végzett hagyományos-, integrált- és ökológiai termesztésben már felhasználható, vagy engedéllyel még nem rendelkező készítményekkel annak érdekében, hogy a termelők konkrét vizsgálati eredmények alapján dönthessenek a védekezés módjáról.

Királykategóriás termékek a szőlő növényvédelmében (x)
(Dr. Fenyves Tibor)
A beteg szőlő kerül „relatíve” a legtöbbe, az ad a legkevesebb termést és azt lehet a legalacsonyabb áron értékesíteni. A növényvédő szereket és lombtrágyákat tartalmazó technológiai ajánlat a SumiAgro-tól szőlőtermesztőknek.

Inváziós kártevők (III./6.) A szőlőgyökértetű, azaz a filoxéra (Daktulosphaira vitifoliae)
(Dr. Kocsis László és mtsai)
Az Inváziós kártevők című sorozatban ebben a hónapban a szőlőgyökértetű morfológiáját, földrajzi elterjedését, életmódját, kártételét és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Atkaölő szert keres? Válasszon magyar találmányt! (x)
Flumite 200, diflovidazin hatóanyagú atkaölő szer az Agro-Chemie kínálatában.

BORÁSZAT

Szőlő, Bor, Hivatás
(Dr. Lőrincz György)
Dr. Lőrincz György borász hivatása szépségeit mutatja be.

Innovatív szőlőfajták borászati fajtaérték-kutatása
(Hevér László, Dr. Kozma Pál)
A kísérletben szereplő fehérborszőlő a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet fajtajelöltje, a Borsmenta. A vizsgálat célja a fajtajelöltben található magasabb polifenol-koncentráció csökkentése volt musttisztítással. Az írásból az is kiderül, hogy a fajhibrid kifejezés helyett miért az innovatív fajta elnevezés szerepel.

Mit jelent a termelőknek, hogy hungarikum lett a borvidék zászlósbora, az Egri Bikavér?
(Tarsoly József)
Több mint 100 éve, Grőber Jenő egri szőlősgazda tette le a bikavér készítés szakmai alapjait, majd a rendszerváltást követően az Egri borvidék szőlő- és bortermelői elsőként alkották meg az Egri Bikavér termelésének szabályrendszerét. Az Egri Bikavér – a 130/2003. (XII. 31.) FVM rendelettel – Magyarország első védett eredetű boraként történelmet írt.

Bianca „merre jársz”?
(Kővágó Róbert)
A szerző annak a kérdésnek jár utána, hogy miért nem találkozunk nagyobb mennyiségben a Bianca fajta önálló borával a kereskedelemben annak ellenére, hogy termőterülete hazánkban 5000 hektár fölött van. Az érésdinamikai vizsgálatok borászati vonatkozásai ismerhetők meg az cikkből.

2017, az „átkozottul” jó évjárat
(Dr. Kiss István)
2017-ben összejöttek azok az időjárási körülmények, amelyek az aszús évjárat jellemzői. A kialakult viszonyok régen álltak így össze. Ennek eredményeképpen csodás, igazi tokaji aszú szüretet élhettünk meg. Dr. Kiss István elemzi az elmúlt évjárat jellemzőit.

Tokaji legendák
(Müller István)
Tokaj-hegyaljával kapcsolatos legendák és mesék szép számmal élnek az emlékezetünkben. A bormarketing gyakorlatában szeretjük ezeket kihasználni, mert a legendákra jobban, hosszabban emlékszünk, mint egy borkóstoló után a borok ízére.

XVII. Országos Syngenta Borverseny. Beszámoló
(p.g.)
Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről. Az eredményekről, az elmúlt évi szőlőtermesztési szezon tapasztalatainak összegzéséről és a hegyközségi rendszer aktuális kérdéseiről számol be az Agrofórum.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Robotok a szőlőben – a gépek lázadása?
(Nagy Attila, Dr. Bálo Borbála)
A robotok megjelenése a szántóföldeken, ültetvényekben egyelőre még külföldön is szokatlan jelenség, azonban a nem is túl távoli jövőben számolnunk kell a felbukkanásukkal. Ezt bizonyítja az is, hogy újabban már a speciálisabb, jobbára emberi erőt, gyakorlatot és tapasztalatot igénylő feladatokra is keresnek automatizálható megoldásokat. Ilyen feladat a szőlőtermesztés esetén a metszés.

PXVI szőlészeti sorköztárcsa (x)
(Gazsi Zsolt)
PXVI szőlészeti sorköztárcsa a QUIVOGNE kínálatában.

Fenntartható szemlélet, hosszú távú gondolkodás. Beszámoló
(Gribek Dániel)
Az Egri borvidéken, a Gál Pincészet területén tartott szőlészeti gépbemutatót a Güttler Kft. április 17-én, amely során három gépet (vetőgép, rugós borona, venyigezúzó) nézhettek meg gyakorlat közben a környékről érkező gazdálkodók. A hangsúly ugyanakkor nem kifejezetten egy-egy terméken, sokkal inkább a cég által nyújtott komplett technológián volt.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Vukovich László (1947-2017)
(Hegedűs Lajosné)
Vukovich Lászlóra emlékezünk.

Könyvismertetés. Kiegészítés egy útmutató fülszövegéhez
(Kurucz Miklós)
„Útmutató a szőlő-bor ágazat szabályozásához” című keményfedeles, cserélhető lapokkal rendelkező kiadvány a szőlő-bor termékpálya összes jogszabályát tartalmazza tematikus csoportosításban, 12 fejezetben.

Száz éve született… Tisztelgés Dr. Csizmazia D. József filatéliai életműve előtt
(Dr. Surányi Dezső)
Dr. Csizmazia D. József születésének 100. évfordulója alkalmából emlékezünk meg a neves szőlőnemesítő szőlő és bor motívumú bélyeggyűjteményének bemutatásával. Neki köszönhető az a szakmai háttér, ami folytán a magyar borvidékek bélyegen szerepelnek, jellegzetes szőlőfajták fürtjeivel és a borvidék sajátos épületeivel-építményeivel.

Dr. Linner Bertalan, a szőlész
(Jakab Eleonóra, Jakab Sándor)
Kárpátalján a Beregszászi Főiskolán 2017. december 2-án emlékkonferenciát tartottak – a Beregszászi KÉSZ és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség szervezésében – Dr. Linner Bertalan egykori híres beregszászi sebészorvos, szőlőnemesítő születésének 130. évfordulója tiszteletére.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter).
Egyre népszerűbbek a magnélküli szőlőfajták
Az amerikai bivalykabóca újra a figyelem középpontjában

Agrármúltunk nagyjai. Czeiner Nándor (1850-1928)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjai című sorozatunkban a Szőlő extra számban Czeiner Nándor életútját és munkásságát mutatjuk be.

MELLÉKLET

Hogyan használjuk a fungicideket szőlőben?
(Schmidt Ágnes)
2018-ban 191 darab engedélyezett gombaölő szerből, ezen belül 59 hatóanyagból állíthatjuk össze szőlőben a növényvédelmi technológiát. Hogyan válasszunk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Ehhez szeretnénk segítséget adni az alábbi összeállítással.

Termékválaszték a szőlő növényvédelméhez
(Összeállította: Schmidt Ágnes, Rózsahegyi Péter, Dr. Varga László)
Gomba-, rovar- és atkaölő, valamint gyomirtó szerek a szőlő növényvédelméhez.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen