2018. augusztus

Ízelítő a tartalomból

A csávázási szezon elé

A csávázás elsősorban a szaporítóanyaggal terjedő, annak felületén, vagy belsejében elhelyezkedő, illetve a talajból támadó, talajlakó károsítók ellen irányul. Ugyanakkor…

Dr. Nagy Géza

Az almafák nyári metszése

Persze ma már tudjuk, hogy ez a nézet teljesen téves, sok esetben pont az ellenkezője igaz. A korszerű gyümölcstermesztésben a…

Dr. Szalay László

Műszaki fejlesztések mezőgazdasági rakodógépeken

A mezőgazdasági rakodógépeket a nagyon változó, esetenként szélsőségesen nehéz üzemeltetési körülmények közötti munkavégzésre való alkalmasság (jó terepjáró képesség nehéz terep-…

Dr. Kelemen Zsolt
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Fogva tartott a Telihold
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

A csávázási szezon elé
(Dr. Nagy Géza és mtsai)
Csávázáskor a növényvédő szer mennyisége a legtöbb esetben jelentős mértékben csökkenthető a hagyományos szabadföldi technológiákhoz viszonyítva, ami a felhasználó mérsékeltebb expozícióját, valamint mérsékeltebb környezeti terhelést eredményez. A kórokozók, talajlakó és fiatalkori kártevők elleni csávázás hatékonyságáról, továbbá a csávázószerek engedélyezéséről, a speciális címkézési előírásokról szóló tudnivalókat gyűjtik csokorba a cikk szerzői.

A magáztatás, egy régi módszer újra felfedezve
(Dr. Pál Magda)
A vetőmagkezelésnek két alapvető csoportja van, a csávázás és a magáztatás. Ez utóbbinak három módja van: a tiszta vizes áztatás, a nedves szilárd mátrixban áztatás és a tiszta víznél alacsonyabb, azaz negatív ozmotikus potenciállal bíró oldatban való áztatás. A magáztatás (seed priming) vetést megelőző eljárás, célja a csíráztatás felgyorsítása.

Többrétű védelem a gabonában (x)
A klotianidin, imidakloprid tebukonazol és protiokonazol hatóanyag-tartalmú Yunta Quattro rovar- és gombaölő szeres csávázószer, továbbá a protiokonazolt és tebukonazolt tartalmazó koncentrált csávázószer a Lamardor 400 FS a Bayer kínálatában a gabonák védelmére.

Részletekben a lényeg – csávázószer választás kisebb sebességgel (x)
(Vados Csaba)
A mikroemulziós Rancona 15ME és a Rancona i-Mix csávázó készítmények, talajlakó és lombon károsító rovarok elleni védelemre Matrero 600 FS, továbbá Signal 300 ES, Vitavax 2000 és Royalflo az Arystától.

Systiva. Lombvédelem kalászosokban vetőmagcsávázással (x)
A BASF új kalászos-növényvédelmi megoldása, a Systiva csávázószer, ami tulajdonképpen egy vetőmagra felvitt lombvédelmi kezelés.

FÓKUSZBAN A REPCE ÉS A BÚZA

A repcetermesztési technológiák színe és fonákja. Beszélgetés Légrádi Miklóssal
(Dr. Bódis László)  .
A „repcekirállyal”, Légrádi Miklóssal folytatott beszélgetés témái között a repce idei terméskilátásai, a termesztés buktatói, a talajművelés és a tápanyagellátás kérdései szerepelnek.

Megéri-e repcét termeszteni?
(B.L.)
Nagy kérdés, hogy megéri-e repcét termeszteni. Költségadatok csak az elmúlt évről állnak néhány gazdaságra vonatkozóan a rendelkezésünkre. Ezek ismeretében próbáljuk a tapasztalatinkat olvasóinkkal megosztani.

Az államilag elismert és EU-listás őszi káposztarepce fajták kísérleti eredményei, 2017. Beltartalmi mutatók
(Szekrényes Gábor)
A NÉBIH 2017-es kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletek eredményeit tesszük közzé, illetve a mag-, olaj- és fehérjetermés, valamint az olaj- és fehérjetartalom eredményeket összevontan mutatjuk be.

A repce a hivatásunk. Repcevetőmagok 2018 (x)
(Pálffy András).
DALTON, SHREK, DARIOT és PHOENIX CL repce hibridek a RAPOOL kínálatában.

A piacvezető legjobb ajánlata: UMBERTO KWS – a 6 tonnás becőfal (x)
UMBERTO KWS repce hibrid a KWS Magyarország Kft. kínálatában.

A felejthetetlen MEMORI CS őszi káposztarepce hibrid (x)
(Fehér Gyöngyi)
MEMORI CS repce hibrid a Caussade Semences ajánlatában.

PX113. A legnagyobb termőképességű MAXIMUS® repcehibrid (x)
A PX113 az első Pioneer MAXIMUS® repce hibrid, amely Phoma Rlm7 rezisztenciával rendelkezik a Pioneer Hi-Bred portfóliójában.

Mennyi az annyi? (x)
 (Gyuris Kálmán)
YaraMila 8-24-24 a repce és YaraMila 16-27-7 a kalászosok tápanyag-utánpótlására a Yara Hungária Kft. kínálatában.

Mikrobiológiai önvédelem a repcében (x)
(Kabai Gábor, Szabó István)
Bactofil B10 és Trichoderma harzianum hasznos gombafajt tartalmazó TrichoMax mikrobiológiai készítmény repcetermesztőknek az AGRO.bio kínálatában.

Búzatermesztési előzetes
(b.l.)
A búzatermesztés sikerességét számos más tényező mellett a fajtaválasztás és a fémzárolt vetőmaghasználata határozza meg – olvasható a kalászos témájú cikkek bevezetőjében.

Istenáldotta búza
(Zsár Ernő Tamás)
Zsár Ernő Tamás Móra Ferenc Georgikon című művéből egy tanulságos részletet, majd néhány gondolatot oszt meg az olvasókkal az étkezési búza termesztéséről, értékesítéséről.

Jubilált a debreceni búzatanácskozás és bemutató. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Több mint kétszáz résztvevő, neves és elismert előadók, tartalmas szakmai előadások az egyetemen, meggyőző kép a látóképi kísérleti parcellákon – ez lehetne az egymondatos összegzése a Debreceni Egyetem agrárfakultásán immáron 25. alkalommal megrendezett búzatermesztési tanácskozásnak és bemutatónak.

Szakmai nap Martonvásáron – három felvonásban. Tudósítás
(Dr. Árendás Tamás, Dr. Bódis László)
A martonvásári szakmai nap középpontjában a búza szerepelt. Szó volt többek között a búzatermesztés versenyképességének alakulásáról, a precíziós gazdálkodásról, a martonvásári kalászos gabonanemesítés legújabb eredményeiről, a martonvásári búzák trágyareakciójáról és a martonvásári fajták főbb jellegzetességeiről.

A Gabonakutató az értékek tárháza. Tudósítás
(Tóth-Szeles István)
Gabonakutató Kft. kalászos és repce fajtabemutatójára a batidai helyszínen, a hódmezővásárhelyi Hódagro Zrt. Pihenőparkjában került sor. A résztvevők megismerkedhettek a GK fajták aktuális kínálatával és újdonságaival, meghallgathatták a búzatermesztés hazai és globális helyzetének elemzésével foglalkozó előadást, továbbá ismereteket szerezhettek a szegedi repcefajtákról és azok termesztési tapasztalatairól.

Ígéretes az első „durum nap” Magyarországon! Tudósítás
(Szalay Attila)  .
Az egészséges táplálkozásban népszerű és divatos étel a kuszkusz és a bulgur. Mindkettő alapanyaga a durum búza. Az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer, a Vas megyei Nádasdi Agrár Kft. és a Magyar Agrár Kereskedőház szervezésében tartották Magyarországon az első durum napot. A témák széles területet fogtak át a 2020 utáni költségvetési időszakra vonatkozó mezőgazdasági támogatási rendszertől a gabonapiaci előrejelzéseken át a durumbúza termesztéstechnológiájának bemutatásáig.

Saaten-Union. Hyseed. Hibridkalászos portfólió és -technológia (x)
(Varga Gábor)
A gazdasági környezet, a termesztés feltételeinek változása egyre inkább alkalmazkodásra, a kihívásokra adható új technológiai megoldások üzemi szintű alkalmazására sarkallja a gazdaságokat. Ehhez járul hozzá a SAATEN-UNION mint Európa egyik vezető kalászosnemesítője azzal, hogy a konvencionális fajták mellett egyedül álló módon már négy kalászos fajban kínál hibrid fajtákat.

Csúcsfajták az Isterra kalászos kínálatában! (x)
(Sklánicz Rudolf)
Őszi búza, durumbúza, őszi sörárpa, őszi takarmányárpa és őszi tritikále fajták az Isterra ajánlatában.

NÖVÉNYVÉDELEM

Pusztító páros repcében: kis káposztalégy indukálta fómás szárrák
(Dr. Keszthelyi Sándor, Vanyúr György)
A cikkben a szerzők a repcében tapasztalható, a dél-dunántúli szántó területek több pontján megfigyelhető, egy ismert károsítóegyüttállás jelentőségére, károsításuk következményeire kívánnak rávilágítani. A „feketelábúság”-nak nevezett fómás szárrák és a kultúra legveszélyesebb kártevőjeként ismert kis káposztalégy együttes károsítása volt megfigyelhető.

Inváziós kártevők (III./10.) Az amerikai bivalykabóca, Stictocephala bisonia Kopp & Yonke, 1977
(Dr. Nagy Antal)
Az Inváziós kártevők című sorozatban e hónapban az amerikai bivalykabóca rendszertanát, földrajzi elterjedését, tápnövényét és kártételét, életmódját, terjedését, valamint előrejelzését és az ellen való védekezés lehetőségét mutatjuk be.

Sumiversitas: az elmélet gyakorlata. Interjú
(SCS)
Évek óta invitálja a gazdálkodókat egyfajta „továbbképzésre” a Sumi Agro Hungary Kft. A találó nevű Sumiversitas elméleti előadásokban és gyakorlati programokban is bővelkedik amellett, hogy teret ad az aktív agrárszakemberek eszmecseréjének. Az immár hetedik rendezvény kapcsán Wirth László ügyvezető igazgatóval beszélgettünk a Sumiversitas filozófiájáról.

A kalászos-gombaölőszerek jövője, a jelen új kalászos gombaölő szerei. Beszámoló
 (Györök Zsuzsa, Kosztolányi Attila)
2018. június második felében a BASF Hungária Kft. a kalászos betegségekkel kapcsolatos idei aktualitások mellett legújabb lombvédelmi megoldásait, innovatív gombaölő szereinek működését, azok hatékonyságát mutatta be a magyar gazdálkodóknak a gyakorlatban a kétnapos, A kalászos-gombaölőszerek jövője című szekszárdi rendezvényen.

A napraforgó és a szója betakarítása (x)
Az Arysta termékpalettájáról több készítmény is alkalmazható a napraforgó és a szója betakarítását elősegítendő: Elastiq Ultra „lábon” szárításra, évelő gyomokkal erősen fertőzött területekre Kapazin + Elastiq Ultra, gyors hatáskifejtésre: Solaris + Elastiq Ultra.

A repce őszi gyomirtása FMC technológiával (x).

DK Platinum (x)
A repcetermesztés sikerét a rovaroktól való védelem mellett a gyomirtás határozza meg. Az FMC kínálatában preemergens gyomirtásra a Nero, posztemergens gyomirtás elvégzésére a cég megújult ajánlatában a Salsa 75 DF készítmény szerepel. A Salsa 75 DF kiváló kombinációs partner, technológiai megoldások az FMC kínálatában.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Väderstad Carrier L/XL rövidtárcsa – amikor a szármaradvány kihívást jelent (x)
(Vaderstad Kft.)
Carrier L/XL rövidtárcsa tarlómunkákra, magágykészítésre, valamint alapművelésre egyaránt kiválóan használható tárcsás talajművelő eszköz a Vaderstad Kft. ajánlatában.

Műszaki fejlesztések mezőgazdasági rakodógépeken 
(Dr. Kelemen Zsolt)
A mezőgazdasági termelési folyamatokban a rakodógépeknek szerteágazó rakodási feladatokat kell ellátni. Az egyre kiforrottabb konstrukciók számos új műszaki megoldást tartalmaznak, elsősorban az emelőmechanizmusok, gémszerkezet, munkahidraulika, járószerkezeti hajtás területén. A magajáró gépeknél a kezelőfülke, a kezelőszervek, a motor, a hajtásátvitel fejlesztésén túl megjelent az elektromotoros meghajtás és általánossá vált a szenzortechnológián alapuló ISOBUS adatátvitel és fedélzeti terminálok alkalmazása.

Gépriport. Kettős jubileum
(Hatala László)
Az eddigiektől eltérően most egy különleges esemény kapcsán készítettünk interjút Wilhelm Józseffel a Belvárdgyulai Zrt. vezérigazgatójával. Kevés cég mondhatja el magáról, hogy egy adott márka, történetesen a CLAAS kombájnjaiból épp a 25.-et vásárolják meg fennállásuk alatt (LEXION 660), miközben ez a gép a kereskedő által értékesített 2500. is egyben, az elmúlt 18 év alatt. És ezt még lehet fokozni, mert ez a cég ad otthont kétévente a CLAAS kombájn újdonságok demó filmjeinek elkészítéséhez.

A keveréktakarmány-gyártás műveletei és gépei (6.)
 (Dr. Bellus Zoltán, Komka Gyula).
A cikksorozat hatodik részében a keveréktakarmány-gyártás hőkezelési eljárásainak általános ismertetésén túl a száraz módszerek közül a pörköléssel, a száraz puffasztással, a mikronizálással, a száraz extrudálással és expandálással, valamint a nedves módszerek közül a főzéssel és a gőzöléssel ismerkedhetünk meg.

Az erőgépek üzemeltetési költségének alakulása a mezőgazdaságban
(Erdeiné Dr. Késmárki-Gally Szilvia, Rák Renáta)
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete évek óta egyik feladatának tekinti, hogy tájékozódjon és tájékoztasson a magyarországi gépüzemeltetés költségeinek változásáról, ezért a munkához nélkülözhetetlen gépüzemeltetési adatok alakulását nagyobb, az átlagosnál korszerűbb mezőgazdasági üzemekben (ún. bázisgazdaságokban) kíséri figyelemmel, és ezen adatok alapján minden évben költség-előrejelzést készít. E cikkünk a fontosabb erő- és munkagépek 2018-ban várható gépüzemeltetési költségeit foglalja össze

Gépmúzeumok... (33.) Jubileumi Gépészkovács Találkozó Újfehértón. Beszámoló
(Dr. Szekeres Béla).
Újfehértónak ma már hagyományosnak mondható rendezvénye a minden év júniusának utolsó szombatjára szervezett Országos Gépészkovács Találkozó. Az ott látottakról hallottakról számolunk be olvasóinknak.

Ahol a legnagyobb Deutz-Fahr traktorok születnek. Beszámoló
(Gribek Dániel)
A lauingeni Deutz-Fahr Landot tartják Európa legfejlettebb, legmodernebb traktorgyárának, ahol a Same Deutz-Fahr csoport legnagyobb erőgépei készülnek 130 és 340 LE teljesítmény között. Június elején a Dorker Kft. magyarországi gazdálkodó partnereit kísértünk el a bajor városba.

A magyar tarkák őrzője. Riport
(Gribek Dániel)
Az állattartásnak van egy olyan kelléke, amiről ritkábban esik szó. Mindenki használja, a gazdálkodás egyik alapfeltétele, mégis szinte természetes, hogy ott áll földeken vagy a telep körül akár hosszú éveken keresztül is. Ez nem más, mint a kerítés – legyen az mechanikus vagy elektromos.

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal
(Gribek Dániel)
Július elején, az aratás utolsó napján érkeztünk a Pápához közeli Nemesgörzsönybe, ahol a 160 hektáron gazdálkodó Pethő Kálmán az év elején vásárolta meg új Versatile Vector 425 kombájnját a Vektor Holding Kft.-től. A helyszínen élő Facebook videóban jártuk körbe a gépet, sőt egy kört is mentünk vele a táblán, miközben minden fontos információt megtudhattunk az eszközről.

Valami új van születőben (x)
(Hornyák Ildikó)
Közel 7 éve van jelen a KRAMP Magyarországon. Az alkatrész-kereskedelemben élenjáró cég a forgalmának szinte az egészét online bonyolította, ezért jelentős lépés a hazai piacon az első KRAMP franchise kiskereskedelmi bolt megnyitása, amelyet a Gazdaland Kft. fiatalos csapata indított útjára Kecskeméten.

HORSCH Maestro – a szemenkénti vetőgép (x)
(Szász Zoltán).
HORSCH Maestro szemenkénti vetőgép hidraulikus csoroszlyanyomás-állítással, V-tömörítőkerekekkel, nagy műtrágya- és vetőmagtartállyal.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Viszlát málna, helló kivi? Interjú Ledó Ferenccel, a Fruitveb elnökével
(Szöőr Bea)
A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nemcsak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most. A témával kapcsolatosan Ledó Ferenccel, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökével beszélgettünk.

Csökkent a mezőgazdaság kibocsátása 2017-ben (2.)
(Andrási Zsolt)
2017-ben a kibocsátás alacsonyabb volumenét az áremelkedés részben ellensúlyozta, így a kibocsátási érték csak kis mértékben maradt el az előző évitől. A csökkenésre leginkább a gabonafélék termelésének visszaesése hatott. Folytatódott a munkaerő-ráfordítás zsugorodása, a családi munkaerő fogyatkozása mellett azonban egyre több a fizetett alkalmazott. A külkereskedelmi forgalom tovább élénkült, az export és az import egyaránt nőtt. Az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátása emelkedett 2017-ben, főleg az árak emelkedése miatt.

Az alaptrágyázás elmélete és gyakorlata. Beszélgetés Lajos Mihállyal
(AF)
Rendszeresen tájékozódjunk talajaink állapotáról. Fontos tudni, hogy a talajmintavétel minősége meghatározza a talajmintából kinyerhető eredmények minőségét (információ– dezinformáció). A biztos alapokon nyugvó elméleti tudás és a gyakorlati tapasztalatok birtokában lehet sikeresen eligazodni a tápanyag-gazdálkodás útvesztőiben.

Talajtakarási lehetőségek a burgonya termesztésében
(Kruták Szimonetta Virág, Dr. Zalai Mihály)  .
A herbicidmentes talajtakarásos technológia célja a termesztés során fellépő környezetterhelés minimalizálása, emellett a talajnedvesség megtartása és a gyomok káros hatásának visszaszorítása. A gödöllői Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézetében évek óta zajlanak kísérletek különböző talajtakaró anyagokkal, mint komposzt, papír, avar és szalma, több kultúra, többek között burgonya gyomszabályozására.

A magyar biotechnológia 100 éve. Tudósítás
(Dr. Oláh István)
A Magyar biotechnológia 100 éve címmel az MTA Székházban, 2018. május 18-án megtartott tudományos ülésen elhangzott előadások rövid összefoglalója olvasható lapunk hasábjain.

Növénykondicionálástól az ültetvénygépekig az Agrokerti partin. Beszámoló
(Szöőr Bea)
A már javában zajló aratási munkák ellenére szép számú érdeklődő gyűlt össze az Agroker Holding Zrt. immár hagyományossá vált partiján Fehérgyarmaton. A július 5-i rendezvényen a tápanyagpótlás technológiai újdonságaival és a gyümölcsültetvények gépesítésével ismerkedhettek meg a termelők.

Turbózzuk fel a repcét!
(Dr. Zsom Eszter).
EPSO Top és ESTA Kieserit magnéziumpótlásra repcében a K+S KALI GmbH-tól.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel? (x)
A YIELD SERVICE-program keretében a Timac AGRO Hungária Kft. 2014 óta már több mint 300.000 hektáron készített tápanyag-gazdálkodási tervet, figyelembe véve és betartva a jogszabályi előírásokat.

Betakarítás után elérkezett az idő! – Talajmeszezési tudnivalók a ma gazdálkodója számára (x)
(Carmeuse Hungária Kft.)
A Carmeuse Hungária Kft. által kínált TERRACALCO 95 szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását.

Bábolnai Gazdanapok: arasson sikert! (x)
Idén ismét összegyűlik a szakma Magyarország legnagyobb és legrégebbi szabadtéri mezőgépkiállításán. A nagy hagyományokkal rendelkező 31. Bábolnai Gazdanapok a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok területén szeptember 5-8. között várja az érdeklődőket.

Az Agromaster® Start Mini szabályozott tápanyagleadású műtrágya jelentősége az őszi vetéseknél (x)
Az ICL Specialty Fertilizers ajánlatában az Agromaster Start Mini szabályozott tápanyagleadású műtrágyák, amelyek új E-max műtrágya burkolat technológiával készültek, ami a nitrogén kapszulázását szolgálja.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Talajbaktériumok – XXI. századi technológia a baktériumszaporításban
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
A baktériumtrágyák, talajoltó készítmények előállítása ma már automatizált fermentációs eljárással zajlik hatósági előírásoknak, szabályoknak történő megfelelés után, az erre alkalmas gyártóüzemekben. Magyarországon, a hazai mikrobiológiai termékgyártók a nemzetközi szabványok előírásaihoz igazodnak a törzs- szelekciótól a gyártáson át a késztermékek minőségellenőrzéséig.

AGRÁRGAZDASÁG

Szójapiac – USA-Kína kereskedelmi konfliktus lehetséges hatásai
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A világ szójababtermelése a folyó, 2017/2018. évi szezonban 10 millió tonnával elmaradt az egy évvel korábbihoz képest a jelentős argentínai termésveszteség miatt, ugyanakkor a vezető szójababexportőrök – Brazília és az USA – rekordtermésének köszönhetően minden eddiginél több, 153 millió tonna termény kerülhet a nemzetközi kereskedelmi forgalomba. A szójabab és származékainak világpiacát ezzel együtt most az Amerikai Egyesült Államok és Kína között július 6-án hivatalosan is életbe lépett kereskedelmi háború és Kína által az USA-ból származó szójababra kivetett 25%-os importvám mozgatja.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Fűszerpaprika-kutatási együttműködési lehetőségek Argentínában. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
A fűszerpaprika termesztése Argentínában két fő körzetben, Mendoza és Tucumán környékén koncentrálódik, de az étkezési paprikához képest sokkal kisebb a jelentősége, noha így is közel 1500 hektáron zajlik.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk a paprika
(Dr. Hodossi Sándor)
A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.

A sok csapadék sok gombabetegséget hozott. Riport
(Gribek Dániel)
Míg az előző években a 40 °C-os, forró nyári nappalok jelentették a legnagyobb kihívást a dinnyetermelőknek, addig idén a sok csapadék. Heves megyében a kolletotrichumos betegség és a didimella is nagy területeken jelent meg. Mindeközben az árak szokás szerint nyomottak.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Az almafák nyári metszése
(Dr. Szalay László)
Termő korban a fajta érési ideje szerint kell különbséget tennünk abban, hogy a nyári metszést hogyan végezzük. A nyári érésű fajták fáit a szüret után termőre lehet metszeni. A metszés időpontja augusztus második felére, szeptember elejére esik. Az őszi és téli fajtáknál legcélszerűbb ezt a beavatkozást akkorra időzíteni, amikor a hajtásnövekedés már leállt, az idei hajtások csúcsrügyben záródtak.

A versenyképes almatermesztés növényvédelmi és műszaki kérdései. Beszámoló
(Szöőr Bea)
Almatechnológiai és kertszemlével egybekötött gépbemutatóra invitálta július 11-én a termelőket és a sajtó képviselőit a KITE Zrt. és a BASF Hungária Kft. A jelenlevők többek között a KIMITEC Group termékeiről, valamint felhasználásuk lehetséges módjairól is tájékoztatást kaptak.

Sikerrel mutatkozott be az Allegro – Folytatás szeptemberben (x)
Több mint ötven hazai és külföldi almatermelő vett részt a Holland Alma Gyümölcsfaiskola Allegro fajtabemutatóján. A július közepén érő, lisztharmat- és varasodás-ellenálló, poligénes rezisztenciával rendelkező, körpiros almafajta, az Allegro sokakat levett a lábáról már a megjelenésével és termőképességével, de a jelenlévők meggyőződhettek a fajta kimagasló ízvilágáról is.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Rezisztens fajták borainak versenye Kecskeméten
(Szabó Attila, Kővágó Róbert, Dr. Hajdu Edit)
Kecskeméten Dr. Csizmazia Darab József szőlőnemesítő tiszteletére, 100. születésnapja alkalmából borversenyt hirdettek meg, amely a nagy elődre való megemlékezéssorozat egyik rendezvénye volt. A borbírálat a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomásán, Katonatelepen zajlott. A versenyt az OIV ajánlásai szerint szervezték meg és 100 pontos bírálati módszerrel értékelték a borokat. Az írásból az is kiderül melyek lettek a díjazott borok.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Rezisztens banánfajta a farmerek milliói számára jelenthetne biztos megélhetést
Még a tünetek megjelenése előtt
Mit jelent a cukor a kabócák szótárában?

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Széles sávon robog az agrárium (x)
 (Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Az élet minden területén egyre természetesebb módon kezeljük az infokommunikációs és technológiai eszközöket. A mezőgazdaság sem maradhat ki a fejlődésből: a talajviszonyok feltérképezésétől a gépek kezelésén át a cégügyek intézéséig szinte bármiben hasznukat látjuk.

Jegyzet gazdálkodóknak. Az eredetvédelemről
(Kurucz Miklós)
A hazai szabályozás a földrajzi árujelzők két fajtáját ismeri: az eredetmegjelölést és a földrajzi jelzést. Az oltalom lényege, hogy a földrajzi árujelzőt használóknak kizárólagos jogot ad. A földrajzi árujelző és a védjegy egyaránt a tömegárutól való megkülönböztetést segíti.

Agrármúltunk nagyjai. Mándy György (1913-1976)
(Kurucz Miklós)
E havi lapszámunkban Mándy György botanikus és természetrajz – földrajz szakos tanár életútját és munkásságát mutatjuk be.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen