2018. január – Extra 73.

Ízelítő a tartalomból

Inváziós kártevők: A keleti gabonapoloska

A poloskák rendjéből az elmúlt években két ilyen, mezőgazdasági szempontból jelentős kártevőként ismert címeres poloskafaj jelent meg hazánkban: a zöld…

Kóbor Péter

A csonthéjasok és a kétszikű szántóföldi kultúrák közös növény-egészségügyi aggálya

Természetesen e jelenség nem minden említett kultúrát ugyanolyan súllyal érintő növényvédelmi probléma. Elsősorban olyan – a vírusos eredetű megbetegedésekre érzékeny,…

Dr. Keszthelyi Sándor

Az egyre népszerűbb gyümölcsfajunk, a csipkerózsa termesztése

A gyűjtött mennyiség évről évre csökken, egyrészt a gyűjtési területek szűkülése, másrészt a gyűjtési kedv csökkenése miatt. A feldolgozók a…

Kovács Szilvia

Bővíteni kellene a szilva alany-használatunkat

Sűrűbb térállást, (karcsú)orsó koronaformát, öntözést, hatékony növényvédelmet és optimális tápanyagellátást, gondos fitotechnikai munkát (melybe nemcsak a fás metszés, hanem a…

Kajtár-Czinege Anikó
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

A jövő gyümölcsöskertje
(Dr. Szalay László)

TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA

Túl a termesztéstechnológián: kötelező és önkéntes elemek a gyümölcstermesztésben
(Antyipenkó Beáta)
A gyümölcstermesztésben az adott gyümölcsfaj termesztéstechnológiájának elsajátítása mellett a ránk vonatkozó jogszabályok elsajátítása is szükséges az eredményes gazdálkodáshoz. A szerző azokat a betartandó előírásokat és adminisztrációs kötelezettségeket gyűjtötte csokorba, amelyeknek a gyümölcstermesztőknek meg kell felelni.

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben
(Kilián Orsolya, Kajtár- Czinege Anikó)
A gyümölcsültetvények és a szántóföldi kultúrák között olyan sok eltérés van, hogy az utóbbiaknál alkalmazott precíziós módszereket, eszközöket általában nem lehet ugyanúgy alkalmazni a gyümölcsösben, emellett az ültetvények között is sok a különbség. A gyümölcsösökben a telepítéstől a szüretig bezárólag, érintve a termésbecslés, az öntözés, a talajvizsgálat és a növényvédelem témakörét számításba vehető precíziós megoldásokba nyújt betekintést az írás.

Növénykondicionálók a gyümölcstermesztésben
(Dr. Csihon Ádám, Dr. Gonda István)
A növények felületére permetezett biostimulátorok kiváló kiegészítői lehetnek a szerves és műtrágyák erőnlétjavító és hozamnövelő hatásának. A rendelkezésre álló készítmények közül vannak, amelyek egy-egy adott tápelemet tartalmaznak és vannak olyanok, amelyek komplexen tartalmazzák a különböző hatóanyagokat. A szerzők vizsgálatai alapján elmondható, hogy a BISTEP növénykondicionáló nanokészítménnyel hatékonyan javítható a gyümölcsfák kondíciója.

Huminsav alapú növénykondicionálás a gyümölcstermesztésben
(Pais István, Vaszily Zsolt)
A gyümölcsfák tápanyagfelvétele, raktározása és ezért a tápanyagellátása is rendkívül összetett folyamat. Számos üzemi kísérlet bizonyítja a komplex növénykondicionálási technológiák alkalmazásának hatékonyságát. A huminsav alapú készítmények világviszonylatban is folyamatosan növekvő térhódítása a sokrétű pozitív hatásuknak és kiváló jövedelmezőségüknek köszönhető.

Jövedelmezőség fokozása a gyümölcstermesztésben Huminisz-technológiával
(Pais István, Vaszily Zsolt)
A Huminisz Kft. huminsav alapú Kondisol növénykondicionáló termékei könnyen beépíthetőek és hatékony részesei lehetnek akár a biológiai, akár az integrált növényvédelemnek. A Kondisol ökológiai termesztésben is felhasználható, a BIO-Suisse előírásainak is megfelel. A Solvitis Bór Extra, BórMo, Polifém, Cu, Fe, Zn, Mn, Mg, Ca az EU-BIO rendelet előírásainak megfelelnek.

Öt nap alatt 25 km fóliát gyűjt be a termékdíjas berendezés
(Gribek Dániel)
Az intenzív szántóföldi kertészeti termelés során gyakori, hogy a gazdálkodók a talajt műanyag fóliával takarják le, amely meleget nyújt, és gondoskodik a gyommentességről is. A vegetációs időszak végén azonban a fóliák súlyos ökológiai terhet jelentenek a környezetre. Az elhasználódott anyagot gyakran nem sikerül maradéktalanul összegyűjteni, vagy a fólia darabjai a tábla szélén maradnak egy kupacban. Erre a problémára nyújt megoldást az Auditker Kft. által kifejlesztett termékdíjas berendezés, az Auditker FB-1000-R fóliabegyűjtő, amely többek között Csornán, Szilágyi András gazdaságában is hatékonyan működik.

Minőségi gyümölcstermesztés – elejétől a végéig (x)
(Kovács András)
A sikeres gyümölcstermesztés alapfeltétele a magas termésátlag mellett a fajtára jellemző szín, íz és zamatanyagok kialakulása, valamint a megfelelő méret, a jó szállíthatóság, tárolhatóság és pulton tarthatóság. A célok eléréséhez ajánlja a YARA a termékeit lombtrágyázásra is.

Metszés gyorsan, biztonságosan – Arvipo ollók CPS rendszerrel (x)
Az Arvipo folyamatos fejlesztéssel kíván az elektromos metszőolló gyártás élvonalában még előrébb törni. Legújabb termékeit, az Arvipo PS110 metszőollót és az Arvipo XS70 ultra könnyű elektromos metszőollót mutatja be írásában a forgalmazó Szegána Kft., továbbá ismertetik a Lisam profi pneumatikus metszési technológia során alkalmazható eszközöket is.

Még mindig kevés nitrogént használunk! (x)
A termésátlagok itthon átlagosan 1-1,5 t/ha-ral alacsonyabbak, mint a nagy termelő nyugat-európai országokban. Ennek egyik oka a kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyiségében keresendő. A talaj nitrogéntartalmának növelésére Pétisó a Genezis ajánlatában.

CSONTHÉJASOK

Bővíteni kellene a szilva alany-használatunkat
(Kajtár-Czinege Anikó)
A szilvatermesztésben minőségi gyümölcs előállítása csak intenzív technológiával, új fajtákkal és szélesebb alanyválasztékkal lehetséges. A szerző írásával szeretné felhívni a faiskolások és a gyümölcstermesztők figyelmét egyéb, a mirobalántól eltérő alanyokra is, mint például a kökényszilvákra, Marianna szilvákra, a Wangenheim és Wavit alanyokra is.

Intenzív cseresznyeültetvény a Hunapfel Kft.-nél
(Gombkötő Károlyné, Bánki-Horváth Barbara, Kajtár-Czinege Anikó)
A Hunapfel Kft. Magyarország egyik legjelentősebb összefüggő gyümölcsültetvényén gazdálkodik, ahol az intenzív termesztésben nélkülözhetetlen technológiai elemeket sikeresen alkalmaznak. Az összes cseresznye területből jelenleg 21 ha termő ültetvény, amelyet teljes egészében jégvédő háló és 3 ha területen esővédő fólia is fed, aminek bővítése jelenleg is folyamatban van. A szerzők részletesen bemutatják a kft. által alkalmazott intenzív cseresznyetermesztési technológia egyes elemeit.

A sikeres nemesítés titka a kitartó munka – avagy a Zaiger sztori
(Dr. Szalay László)
Az amerikai Zaiger’s Genetics csonthéjas gyümölcsök nemesítésével foglalkozó cég 446 elismert gyümölcsfajtát jegyez. Legnagyobb sikereit az őszibarack nemesítése terén szerezték, mára fajtái a világ minden jelentős őszibarack termesztő körzetében megtalálhatók.

Termésnövelő anyagok komplex hatásának értékelése meggyültetvényben
(Károly László, Dr. Király Ildikó)
2014-2017 között Kiskunlacházán, intenzív ‘Cigánymeggy’ meggyültetvényben zajló kísérletben három, napjainkban népszerű termésnövelő anyag (gyökéritató, szervestrágya-pellet, mikorrhiza tabletta) komplex, növekedést befolyásoló hatását vizsgálták. A gyökéritató ásványi mikroőrlemény-tartalmú és szerves kötőanyagokkal stabilizált készítménnyel, a szervestrágya-pellettel és a két szimbionta gombafajt (Glomus intraradices, Trichoderma atroviride) és egy növekedésserkentő (PGRP) baktériumfajt tartalmazó mikorrhiza készítménnyel elért eredményekről számol be az írás.

ALMATERMÉSŰEK

Környezet- és költségkímélő almatermesztés – fajtaajánlat és technológiai javaslatok
(Dr. Tóth Magdolna)
Négy gyümölcstermesztési cég közös rendezvényén mutatták be Csengeren a környezetkímélő almatermesztésben hasznosítható legújabb eredményeket. A bemutatott új hazai nemesítésű rezisztens és toleráns almafajták, a termesztésükhöz szervesen kapcsolódó légtértelítés, a biotermesztési tapasztalatok s a jég elleni védelem témaköreiben számos alkalmazható javaslat birtokában távozhattak a határon belüli és túli magyar gyümölcstermelők.

Lassú a fajtaváltás a körteültetvényekben
(Dr. Szalay László)
Annak ellenére, hogy a nemesítők az utóbbi évtizedekben sok új, ígéretes fajtát állítottak elő, a körteültetvényekben a mai napig néhány nagyon régi fajta adja a termés zömét. Az írás bemutatja Európa legfontosabb körtetermesztő országaiban, valamint az USA-ban és a déli félteke országaiban termesztett fajták termésmennyiségét és rávilágít a fajtahasználat jellegzetességeire.

Művelési rendszerek a korszerű körteültetvényekben
(Dr. Szalay László)
Az innováció megindult a körtetermesztésben is, amelynek célja a gyorsan termőre forduló, gazdaságosan üzemeltethető, tisztes jövedelmet biztosító ültetvények létesítése. Erre többféle lehetőség van a sövényművelési rendszerek és a koronaformák kialakítása tekintetében is. A lényeg az, hogy a kiválasztott módszer megvalósításának lépéseit a termőhelyünk és az alkalmazott fajták jellemzőit figyelembe véve következetesen hajtsuk végre.

Ellenálló almafajták az AGROmashEXPO-n (x)
Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola 2008-ban jelentős almafajta-innovációba kezdett, ami európai nemesítésű almafajták honosítását és termesztésbe vonását célozza. E tevékenység körében az elmúlt kilenc év alatt több, mint hetven új, betegség-ellenálló fajtát és fajtajelöltet próbáltak ki hazai ökológiai környezetben, több termesztési körzetben. Új almafajták mellett hagyományos almafajták és más gyümölcsfajok is a termelők rendelkezésére állnak a Kft. kínálatában.

EGYÉB KULTÚRÁK

Az egyre népszerűbb gyümölcsfajunk, a csipkerózsa termesztése
(Kovács Szilvia, Kelemen Dóra)
Egy gyümölcsritkaság, a csipkerózsa termesztésének sajátosságait – különös tekintettel a rendelkezésre álló fajok, fajták megismerésére, a termőhelyigényre, az ültetvénylétesítésre, a virágzás és termékenyülés témakörére, a betakarításra, továbbá a növényvédelmet érintő kérdésekre – ismerhetik meg olvasóink.

Mandula nagyhatalmak
(Dr. Békefi Zsuzsanna, Ujfalussyné Örsi Dorottya)
A mandula a héjastermésűek királynője, gyümölcsét számtalan formában fogyaszthatjuk: nyersen, pörkölve, sózva, lehet torták ékessége, liszt alapanyag, tejpótló ital, csokoládék alkotója, vagy egy különleges édesség: a marcipán fő összetevője. A világ mandulatermesztésében döntő szerepet Kalifornia játszik. Hazánk ökológiai adottságai ugyan nem mindenhol teszik lehetővé a biztonságos termesztést, ám a meglevő lehetőségeinket sem használjuk ki.

NÖVÉNYVÉDELEM

A mandula jelentős gombás betegségeinek áttekintése – egy új kórokozóval bővült a lista
(Varjas Virág, Izsépi Ferenc)
A mandula leggyakoribb betegsége a ventúriás varasodás, amely elleni védekezés a mandula vegyszeres növényvédelmének gerincét alkotja. A szerzők emellett kitérnek a moníliára, a tirosztrómás betegségre, és egy újonnan megjelent betegség, a mandula fomopsziszos vesszőelhalásának kórokozóját is bemutatják.

Baktériumos betegségek elleni védelem újabb kihívása csonthéjasokban
(Dr. Nagy Géza és mtsai)
A szerzők a közleményben a Magyarországon, őszibarackon és kajszin újonnan fellépő betegséget mutatják be, különös tekintettel a korai felismerés és a védekezés lehetőségeire. Az elmúlt két évben egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépése volt megfigyelhető. A tünetek alapján feltételezhető volt az Európai Unióban szaporítóanyagon karantén státuszú kórokozó baktérium, a Xanthomonas arboricola pv. pruni (SMITH) VAUTERIN et al. megjelenése. A kórokozót később azonosították, az okozott kártétel nagyságát felvételezték.

Néhány gondolat a diót károsító legyekről és a baktériumos fertőzésről
(Gara Júlia)
Az elmúlt években dióültetvényünkben a dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) és a dióburok-gabonalégy (Polyodaspis ruficornis) egyre fokozódó mértékű kártétele figyelhető meg. A diót károsító legyek elleni fehérje attraktáns technológia alkalmazása során szerzett tapasztalatokat osztja meg a szerző, emellett érinti a diót veszélyeztető baktériumos fertőzés témakörét is.

Inváziós kártevők (III./1.) Vértetű (Eriosoma  lanigerum)
(Dr. Marczali Zsolt, Dr. Keresztes Balázs)
Az inváziós kártevők című sorozatunkban a vértetű rendszertani besorolását, morfológiáját, földrajzi elterjedését, biológiáját, tápnövényeit és kártételét ismertetjük, majd kitérünk az ellene való védekezési lehetőségekre.

A korszerű almaültetvényeké a jövő (x)
(Simon Zoltán)
Múlt nyáron a Nyíregyházához közeli Vajdabokorban a Sumi Agro Hungary Kft. által rendezett almavédelmi tanácskozáson a gyümölcsösök ez évi növényvédelmi problémáiról és a lehetséges megoldásairól volt szó. Lisztharmat ellen Cyflamid, a ventúriás varasodás visszaszorítására Tiuram Granuflow szerepelt az ajánlatban, a takácsatka-fertőzés csökkentésére Nissorun és Ortus, míg levéltetvek és molyok ellen Mospilan 20 SG használható.

A csonthéjasok és a kétszikű szántóföldi kultúrák közös növény-egészségügyi aggálya
(Dr. Keszthelyi Sándor)
A szerző ismerteti azoknak a levéltetű fajoknak a listáját, melyek gazdanövényei között egyaránt szerepel Magyarországon gazdasági jelentőséggel bíró kertészeti gyümölcs és szántóföldi lágyszárú kultúra. Az általuk terjesztett vírusos eredetű növényi megbetegedések megfékezése e rovarok élettevékenységének ellehetetlenítésével, irtásával valósítható meg a legsikeresebben.

Az alma növényvédelmi kihívásai (x)
(Sipos László, Dr. Varga Zoltán)
Az almalisztharmat ellen Thiovit Jet és Topas 100 EC, a varasodás korai ellenszereként Chorus 50 WG, majd a későbbi időszakban Score 250 EC a Syngenta növényvédelmi technológiai ajánlatában. A kártevők elleni védekezés sem válik soha okafogyottá, Vermitec Pro és Voliam Targo az atkák gyérítésére, molykártevők ellen Insegar 25 WG, Voliam Targo és Affirm, a szívókártevők kordában tartására Actara SC javasolt.

A legújabb hatóanyaggal az alma, körte, birs termés minőségének és mennyiségének maximalizálására! (x)
A DuPont kínálatában elérhető Fontelis egy lokálszisztemikus gombaölő szer, amely hatékonyan védi az alma, körte, birs kultúrákat a varasodás és lisztharmat betegségek ellen. A pentiopirad hatóanyagú fungicid megállítja a kórokozó gombák spóráinak csírázását és a hifák növekedését.

Movento. Újabb gyümölcs és zöldség kultúrákkal bővült a felhasználási kör! (x)
(Lovász Csaba)
A 2013-ban bevezetett Movento rovarölő szer felhasználása 2017-ben újabb gyümölcs és zöldség kultúrákkal bővült. Alma, körte, káposztafélék és szőlő anyatelep szívókártevői elleni kezelés lehetősége 2017-ben már a csonthéjasok közül az őszi és kajszibarackra, a szilvára, a cseresznyére és meggyre, a bogyósok közül a köszmétére, a ribiszkére és az áfonyára, hajtatásban a szamócára, paprikára, paradicsomra és az uborkára, valamint a szabadföldi dísznövényekre is kibővült. Movento hosszú hatástartamú készítmény a Bayer Hungária Kft. kínálatában.

ÖKONÓMIA

Az almasűrítmény és a léalma piaca
(Tóth-Kurmai Viktória, Dr. Apáti Ferenc)
Hazai viszonyok között elterjedt fogalommá vált a „léalma helyzet”, mely már szinte évről évre visszatérő probléma. Minden évben közbeszéd tárgya, hogy a léalmának botrányosan alacsony az ára, a termelők nagy részénél a felvásárlási ár az önköltség alatt alakul. Jelen elemzésünkben azzal foglalkozunk, hogy hogyan épül fel a léalma és az almasűrítmény piaca, illetve milyen tényezők befolyásolják az árak alakulását. Különösen érdekes és aktuális téma ez egy olyan szezon után, amelyikben a léalma ára eddig soha nem látott magasságokba emelkedett, és a szezon vége felé már alig múlta alul a frisspiaci étkezési alma árát is.

A léalma-termesztés gazdaságossága
(Dr. Apáti Ferenc, Tóth-Kurmai Viktória)
A hazai almatermés 200 és 900 ezer tonna között változott az elmúlt évtizedben, ennek 2/3-a ipari feldolgozásra került. Jelen elemzésünk tárgyát ezek az ipari célültetvények képezik, melyek jelenleg mintegy 4 000 hektárt tesznek ki a 26 000 hektáros almatermő területünkből, és sűrítménygyártás céljára állítanak elő alapanyagot.

Csonthéjas gyümölcstermesztésünk versenyképességéről
(Dr. Makay Miklós)
Bár a csonthéjasok otthon érzik magukat Magyarországon, termesztésük tele van kihívásokkal, és ezért a jövedelemtermelő képességük is ingadozó, több éves átlag eredményét érdemes vizsgálni, amikor mérleget vonunk róluk.

EGYÉB SZAKCIKKEK

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
A skóciai mézbogyótermelők bíznak a termelés felfutásában
Nem mindegy, hogy milyen színű fóliát használnak a szamócatermesztők
Veszélyben a Honeycrisp alma

 

E lapszámunk összeállításában, előkészítésében Dr. Szalay László működött közre.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen