2018. január

Ízelítő a tartalomból

Mennyi az annyi? – gombatermesztésről számokban

A világ gombatermesztése
A világ gombatermesztéséről nagyon eltérő hivatalos és becsült adatok állnak rendelkezésünkre. Egyes adatok szerint a világon 7…

Dr. Geösel András

Kombájnadapter körkép, 2017 (2.). Hazai adapter típusok

CLAAS CORIO és CORIO CONSPEED kukoricaadapterek
A több évtizedes fejlesztési törekvések eredményeként a törökszentmiklósi CLAAS Hungária Kft. vált a vállalatcsoport vágóasztal…

Dr. Jóri J. István

Igazi kihívások: mandula- és mogyorótermesztés Magyarországon. Beszámoló

Két olyan gyümölcsfajról van tehát szó, amelyek művelése sok buktatóval jár nálunk, és valószínűleg ez az oka annak, hogy olyan…

Makay Miklós
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Számvetés
(Dr. Bódis László)

FÓKUSZBAN A ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK

„Annak a kutatásnak van értelme, amit azonnal át tudunk adni a gyakorlatnak”. Beszélgetés Dr. Terbe István egyetemi tanárral
(Dr. Bódis László)
Dr. Terbe István professzor úr szakmai pályafutása során több helyen is letette névjegyét: az oktatásban, a kutatásban, a szakmai szervezetekben, és jelentős a szakirodalmi tevékenysége is. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Mindezek mellett nem olyan régen, Soroksár önkormányzata díszpolgári címet adományozott a professzor úr részére. Erről, és életútjának meghatározó szakaszairól is kérdeztük Terbe tanár urat.

Tápoldatozás a növény szabályozásának egyik fontos kulcsa
(Rácz Istvánné dr., Terbe Tibor)
A tápoldatra alapozott termesztés Magyarországon a ’90-es évektől jelent áttörést a kertészeti ágazatban, elsőként a hajtatásban. Azóta a technikai fejlődés megnyitotta az utat a profi kertészetek mellett a kiskerti és a szabadföldi termesztés irányába is.

Fejeskáposzta-palánták integrált szemléletű táplálása
(Dr. Pap Zoltán, Fekete Katalin) 16
Az előtérbe kerülő környezettudatosság, valamint a fenntarthatóság révén a káposzta termesztési gyakorlatban is nagyobb hangsúlyt kap a környezetkímélő, ún. integrált szemlélet, amely kombinálja a hagyományos, konvencionális termesztést a természetes folyamatokon alapuló technológiákkal. A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéke a trágyapelletek alkalmazásával évek óta fejleszti az integrált, vagy ökológiai gazdálkodók palántanevelési technológiáját. A kísérletekben, az utóbbi években a káposztafélék kerültek a középpontba.

A zöldbab termesztését világméretekben növekedés, nálunk visszaesés jellemzi
(Dr. Hodossi Sándor) 20
A szerző összefoglalja a zöldbabbal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, így kitér a botanikájára és környezeti igényeire, a fajtaválasztás kérdésére, a konzervipari nyersanyag-termelésre, a friss fogyasztásra történő termesztésre, valamint a ceruzabab-termesztésre is.

2017. évi helyzetkép a hazai görögdinnye-termesztésről
(Dr. Balázs Gábor, Németh Dzsenifer)
Az elmúlt dinnyetermesztési szezon főbb jellegzetességeivel, az időjárás és a felvásárlási árak alakulásával, valamint termesztéstechnológiai kérdésekkel kapcsolatos gondolatait osztja meg a szerző.

Mennyi az annyi? – gombatermesztésről számokban
(Dr. Geösel András)
Az elmúlt néhány évben jelentős piaci változások történtek a gombatermesztés területén. Lengyelország korábban átvette az EU piacvezető szerepét a megtermelt mennyiséget tekintve, ugyanakkor a második helyre szorult Hollandia az innovációkban továbbra is élen jár. Magyarországon az elmúlt években bővült a megtermelt gomba mennyisége, amelyet belpiacon és 25-30%-os arányban külpiacokon értékesítettek.

Magyar gombacsíra a világpiacon. Beszélgetés Erdei Balázzsal
(Polgárné Balogh Eszter)
A gombatermesztés a kertészeti ágazat felfutóban lévő szegmense. A gombaipar meghatározó szereplője az idén működésének 20 évfordulóját ünneplő, gombacsíra-előállítást és -forgalmazást folytató Sylvan Hungária Zrt. A cég régióigazgatójával, Erdei Balázzsal beszélgettünk a gombacsíra-előállítás technológiájáról, az értékesítési lehetőségekről, valamint a legújabb fejlesztésről és a távolabbi tervekről.

Az étkezési paprika növényvédelme
(Birkás Zita, Kerek Máté)
A hajtatott paprika legfontosabb növénykórtani problémái között szerepel a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV), amelynek terjesztésében a nyugati virágtripsz játszik szerepet. A gombás betegségek közül a paprika lisztharmat emelhető ki, míg a kártevők közül az imént említett tripszfaj mellett a levéltetvek, illetve az utóbbi években komoly problémát okozó poloskafajok (márványos poloska és zöld vándorpoloska) említhetők.

A Magyar Paprika Napja Mórahalmon. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert és mtsai)
Az idén hatodik alkalommal rendezték meg a FruitVeb, Mórahalom város önkormányzata, a NAIK és a ZKI ZRt. együttműködésében a Magyar Paprika Napját, ami, lévén a helyszín a szegedi fűszerpaprika tájkörzetben volt, a korábbi éveknél hangsúlyosabban foglalkozott a fűszernövénnyel. Az itt elhangzott előadások összefoglalóját olvashatják januári lapszámunkban.

Kézimunkaerő-szükséglet csökkentésének lehetőségei a zöldségtermesztésben
(Takácsné dr. Hájos Mária, Rubóczki Tímea)
Az elmúlt években a mezőgazdaságban jelentkező súlyos munkaerőhiány különösen érintette a nagyszámú szakképzett és megbízható munkást igénylő zöldségtermesztési ágazatot.

A fűszerpaprika-termesztés és -kutatás Tunéziában
(Dr. Somogyi Norbert és mtsai)
Európában és Afrikában sokfelé évszázadok óta kedvelt fűszer a paprika. Így van ez Tunéziában is, ahol egy speciális, leginkább ételízesítőnek mondható terméket a harissát készítik belőle. A cikk betekintést nyújt Tunézia fűszerpaprika-termesztésébe és -kutatásába.

NÖVÉNYVÉDELEM

A növényvédelmi alkalmazott kutatás és fejlesztés új eredményeiről hallottuk. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
A Magyar Növényvédelmi Társaság és a közreműködő társszervek rendezésében 2017 novemberében 34. alkalommal került sor az Integrált termesztés a szántóföldi és kertészeti kultúrákban c. szakmai konferenciára. A tartalmas előadások révén az érdeklődő szakemberek sok új ismerettel gazdagíthatták eddigi tudásukat. Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül számolunk be az elhangzottakról.

FMC mezőgazdasági megoldások – gyomirtó és rovarölő szerekkel bővült a termékpaletta. Beszámoló
(Kosztolányi Attila)
A visegrádi Hotel Silvanusban tartotta 2017. december 13-án a teljesen megújult FMC-Agro Hungary Kft. év végi partnertalálkozóját, amelyen nemcsak az új kereskedelmi csapat mutatkozott be, hanem debütált a DuPonttól érkezett gyomirtó és rovarölő szerekkel kibővült termékpaletta is.

Olajozott olajosok. Beszámoló
(Kosztolányi Attila) 66
2017 novemberének végén négy helyszínen tartott „Olajozott olajosok” címmel konferenciát a Bayer Hungária Kft., melynek központjában repce- és napraforgó-termesztési aktualitások álltak. Jelen tudósításunkban a kecskeméti Four Points by Sheraton hotelben, november 30-án tartott rendezvényen látottakról, hallottakról számolunk be.

Priaxor® A jövő gombaölő szere kalászosokban (x)
(BASF Hungária Kft.)
A Priaxor® a BASF által kifejlesztett legújabb, leginnovatívabb gombaölő szer. Két hatóanyaga (fluxapiroxad, piraklostrobin) eltérő módon fejti ki a hatását, ez garantálja nagyfokú hatékonyságát a kalászosok gombabetegségei ellen.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban (x)
(Nufarm Hungária Kft.)
A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutat be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot a Nufarm Hungária Kft. a Mystic Pro, Timpani és Tazer gombaölő szer felhasználásával.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Kombájnadapter körkép, 2017 (2.). Hazai adapter típusok
(Dr. Jóri J. István)
A kukoricatermesztőknek szóló extra 72. lapszámunkban a külföldi adapter típusokat mutattuk be. Az adapter körkép nem lenne teljes a hazai gyártmányok bemutatása nélkül. Hazánkban a CLAAS Hungária Kft., a Linamar Kft., és az Optigép Kft., gyárt és forgalmaz (hazai és export piacra egyaránt) kombájnadaptereket. Cikkünkben csak a legújabb típusokat vesszük sorra.

Gépriport. Elégedetten, több mint 800 hektár elvetése után
(Hatala László)
A Kovács és Társai Birtok Kft. Tengelic közeli birtokán jártunk, ahol Szabján István mutatta be a vállalkozást, és mondta el, hogy miért esett a választásuk a Pöttinger Terrasem C6 mulcsvetőgépre.

Élőben az Agritechnica kiállításról (1.) Újdonságok a világ legjelentősebb agrárrendezvényéről. Beszámoló
(Gribek Dániel)
A 2017-es hannoveri Agritechnika kiállítás ezúttal sem okozott csalódást. Aki ellátogatott hatalmas mennyiségű szakmai információval gazdagodhatott. Az Agrofórum rendszeres élő Facebook bejelentkezéseivel több tízezer gazdálkodónak tudott első kézből szakmai információkkal szolgálni a helyszínről. Kétrészes cikkünkben ezekből a kisfilmekből villantunk fel néhány szakmai információt.

Farmet Falcon moduláris vetőgép az Agritechnica kiállításon
(Gribek Dániel)
Széles termékválasztékkal készült a világ egyik legjelentősebb agrárkiállítására a Farmet. A cseh gyártó standján a moduláris felépítésű Falcon vetőgépcsalád tagjai mellett kompaktort, lazítót, kultivátort és tárcsát láthattak a sok országból érkezett látogatók.

Éppen csak ekét nem köthetünk utána. Bemutató: az új Toyota Land Cruiser
(öá. Stefanits Csaba)
Több mint 65 évnyi off-road hagyománnyal a háta mögött a Land Cruiser továbbra is egyedinek számít saját szegmensében. Megújult a mezőgazdászok egyik kedvenc terepjárója, mindenes munkaeszköze.

Videóajánló. EINBÖCK AEROSTAR EXACT és ROTARYSTAR precíziós gyomfésűk
(AFO)
Az EINBÖCK gépek közül az AEROSTAR EXACT és ROTARYSTAR precíziós gyomfésűt videóban mutatjuk be az Agrofórum honlapján.

Videóajánló. REGENT EUROSTAR és TITAN ekék a Vektor-Holding Kft.-től
(AFO)
Az Ausztriában működő REGENT vállalat gyártmányai közül a REGENT EUROSTAR és TITAN eketípusokat mutatjuk be videón az Agrofórum honlapján.

Homlokrakodók Belarus traktorokra – itt a legjobb megoldás (x)
(www.satogep.hu)
Homlokrakodók a német STOLL gyár kínálatában.

Az idén már az év elején biztosítom a magasabb hozamot. GÜTTLEREZEK! (x)
Mikor célszerű a Güttler PW 640 Master henger használata? A válasz kiderül az írásból.

Gépberuházás esetén gondolkodjon gépéletútban! (x)
Ismerjék meg a KITE gépéletút szolgáltatásokat!

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Túlteljesített! DEKALB® SMART vetés (x)
DEKALB SMART vetéssel kapcsolatos termelői tapasztalatok.

A Kukorica Termésversenyről dióhéjban. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
Beszámoló a IX. Kukorica termésverseny díjátadó rendezvényéről, amelyre 2017. december 14-én Gödöllőn a Királyi Kastély Lovarda termében került sor.

Új szelek fújnak északról! (x)
Multiva Forte mechanikus vetőgép és Multiva kombinátorok (TopLine Super XL kombinátor, Optima T kombinátor) a Multiva Magyarország Kft. ajánlatában.

Továbbra is fókuszban a szója. Beszámoló
(pg)
Második alkalommal szervezte meg 2017 decemberében a Magyar Szója Nonprofit Kft. a Szója Fórumot. Az elhangzott tartalmas szakmai előadások összefoglalása olvasható írásunkban.

 „A szója jövedelmező, a zöldítést megoldjuk máshogyan”. Beszámoló
(Gribek Dániel)
A Karintia Szója Roadshow első állomásán Sárváron jártunk, ahol a gazdálkodókkal beszélgettünk a szójatermesztés jövőjéről. Az előadások központi témája a fehérjenövényeket is érintő támogatások, a zöldítéssel kapcsolatos szabályozások változása volt. A helyszínen megkérdezett termelők egyaránt úgy vélekedtek, hogy a nyugati országrészben jövedelmező a szója termesztése, tehát nem kerül ki a vetésforgóból. A technológián nem kívánnak változtatni, a zöldítés követelményeinek más módon fognak megfelelni.

Minden hektár számít. Beszélgetés Bene Zoltánnal
(AF)
2018-tól új jogszabályi környezetben kell megfelelnünk a zöldítési előírásoknak. Ez minden bizonnyal kihat a hazai szójatermesztésre is. Melyek ezek a változások és mennyiben befolyásolja ez a szójatermesztési kedvet? A hazai meghatározó szójavetőmag-előállító és -forgalmazó vállalat vezetőjével, Bene Zoltánnal beszélgettünk.

Gazdálkodj jogosan. Hogyan pereskedjünk 2018 januárjától…
(Dr. Csákay Zoltán)
2018. január 1-jén lépett hatályba az új polgári perrendtartás, amelynek egyik alapelve a perkoncentráció. Az új hatásköri szabályok mellett a per megindításával kapcsolatban is új fogalmakkal kell megismerkedni.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

CuproTonic (x)
(Kabai Gábor)
CuproTonic lombtrágya a réz- és cinkhiány megelőzésére, valamint a növények ellenálló képességének fokozására az AGRO.bio-tól.

Lehet, vagy szükséges másképpen csinálni? (x)
(Dr. Térmeg János)
YaraMila Actyva szántóföldi növények műtrágyázására a YARA-tól.

Az élet energiahordozója a foszfor (x)
A Timac AGRO 2010-ben hozta létre a TOP-PHOS, szerves alapú foszfor hatóanyagot tartalmazó trágyát. Mivel a szerves komplex megvédi és felvehető formában tartja a hatóanyagot, használatával biztosítható a növények tenyészidő folyamán változó foszforigénye.

Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság (x)
(Balogh László)
ES LORIS a linolsavas Clearfield Plus hibrid az EURALIS napraforgó kínálatában.

AGRO.bio Demo Farm Projekt 2016-2017 (x)
(Szabó István)
Az AGRO.bio 2015-ben indította el országos üzemi hálózatát az ún. Demo Farm Projektet, és 2017 végére már 14 helyszínről érkeztek releváns adatok a mikrobiológiai termékeiről.

A Biofil® jelentősége a borsóban és a vetésforgóban (x)
Biofil borsó talajoltó baktériumkészítmény a TERRAGRO kínálatában.

GK szóját minden termőhelyre (x)
(Virágné Pintér Gabriella)
A Gabonakutató nemcsak szója fajtákat kínál, hanem kiváló minőségű prémium kategóriás termékeket, a fajtákhoz adaptált technológiát és folyamatos szaktanácsadást a tenyészidőszak során.

A jó talajélet aranyat ér! (x)
(Justus Lilla)
Mikro-Vital baktériumtrágya a Bio-Nat Kft. ajánlatában.

Artesian – szövetséges a kemény munkában (x)
(Schipp Márton)
A Syngenta új Artesian koncepciója olyan három alappillérre támaszkodó komplex kockázatminimalizáló rendszer, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kukoricatermesztésbe fektetett kemény munka évjárattól függetlenül is jövedelmező legyen.

Kukorica előzetes eredmények – új hibrid érkezik! (x)
(Fábián László)
Optimum AQUAmax kukorica hibridek a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. kínálatában.

Még mindig kevés nitrogént használunk! (x)
(www.genezispartner.hu)
A Pétisó dolomittartalmának köszönhetően nem savanyítja a talajt. A Genezis által ajánlott nitrogéntrágya dolomitliszt-tartalmának forrása a pannon üledék.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének sörárpa kísérletéről
Az írás Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének sörárpa (fajta: Xanadu) kísérleteinek eddig nem közölt eredményeit mutatja be. Különböző talajoltó készítményeknek a termés nedvességtartalmára és nyersfehérje-tartalmára vonatkozó hatásait ismertetik a szerzők.

HATÁRTALANUL

Bízzanak a jövőben! – üzeni Tóth Katalin helyettes államtitkár a határon túli gazdáknak. Interjú
(Dr. Bódis László)
Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár asszonyával készült riportban az elmúlt év eredményeiről és az előttünk álló esztendő új kihívásairól, feladatairól és célkitűzéseiről olvashatnak.

Agrárfejlesztés Kárpát-medencei léptékben. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A külhoni gazdákat képviselő érdekvédelmi szervezetek vezetői és tagjai, valamint az anyaországi agrárszakemberek részvételével megrendezett VI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon ünnepélyes keretek között írta alá Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és az érintett civil szervezetek elnökei a „Falugazdász Program a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal” címet viselő megállapodást, amelynek célja a Kárpát-medencei falugazdász hálózat bővítése. A külhoni gazdák a tervek szerint a jelenlegi 41 helyett 2018-tól 100 falugazdászhoz fordulhatnak kérdéseikkel, problémáikkal.

AGRÁRGAZDASÁG

Kukorica – betakarítás után
(Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) decemberi projekciója szerint a világ kukoricatermelése felülmúlja a várakozásokat és 1045 millió tonna körül alakul a 2017/2018. gazdasági évben. Noha az előrejelzések szerint a globális kereslet kissé meghaladja a termelést a folyó szezonban (1068 millió tonna), az áthozott készletekkel együtt több mint elegendő forrás áll majd rendelkezésre az igény fedezéséhez, és 204 millió tonna (-10%) tengeri maradhat a raktárakban a szezon végén.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Igazi kihívások: mandula- és mogyorótermesztés Magyarországon. Beszámoló
(Makay Miklós, Dr. Szalay László)
Két olyan gyümölcsfaj termesztéséről olvashatnak az összeállításunkban, amelyek művelése sok buktatóval jár. A szerzők ismertetik a mandula és a mogyoró környezeti igényeit, bemutatják a legfontosabb fajtákat és alanyokat, emellett érintik a metszés és a növényvédelem, továbbá az értékesítés kérdéseit is.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (1.)
(Dr. Cindrity Péter)
A második világháború után Vajdaságban a Karlócai Szőlészeti Kutató Intézetben (Sremski Karlovci) megkezdődött a szőlő nemesítése, amely később integrálódott az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági fakultásba és azután mind szőlészeti kísérleti telep maradt mindmáig. Az itt folyó nemesítői munka eredményeként megszületett rezisztens szőlőfajták első és második generációjának legfontosabb képviselőit mutatja be a szerző.

Isten ittfelejtett kalapja
(Viniczai Sándor)
Hazánk egyik legkülönlegesebb borvidékének történetén, történelmén kalauzolja végig a szerző az olvasókat. A Nagy-Somlói borvidék a fehérszőlők és fehérborok termőterülete, az ajánlott öt fajta: Furmint, Juhfark, Hárslevelű, Tramini és Olaszrizling. Az írásból az is kiderül, hogy miért nevezik a somlói bort a nászéjszakák borának.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Agrár-erdészeti rendszerek a klímaváltozás mérséklésének szolgálatában.
Meglepetést okozott a francia szarvasgomba sz Egyesült Királyságban
Levélre nyomtatott szenzorok

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet (nemcsak) gazdálkodóknak. A homokba dugott fejről
(Kurucz Miklós)
A Jegyzet e havi írásában a szerző olyan eseményeket gyűjtött csokorba az elmúlt évből, amelyekkel kapcsolatban több kétely is felmerül.

Agrármúltunk nagyjai. Törley József (1858-1907)
(Kurucz Miklós)
Törley József pezsgőgyáros életútját, munkásságát vázolja fel a rovat e havi írása.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen