2018. június

Ízelítő a tartalomból

Nagy István, a konszenzust kereső miniszter. Interjú

Most is az Ő segített, meg az Ön titkára Ondré Péter.

Kósa Lajos barátom azt kérdezte tőlem:

- Te tudtad, hogy a…

Dr. Bódis László

Virtuális aratás áprilisban! Mezőgéptervező verseny Törökszentmiklóson

A jelentősebb cégeket a Mezőgazdasági Gépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) fogja össze. A MEGOSZ vállalatok (56 tag) nettó árbevétele 135 Mrd…

Dr. Jóri J. István

A mikotoxinok és a bendőműködés

A mikotoxinokról általában
Az elmúlt évek időjárási viszonyainak következtében évről évre egyre inkább nő a takarmánynövények mikotoxin-szennyezettsége, amely főként a növekedési,…

Albert Fruzsina
További ajánlataink

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

1500 Ft

Azt nem állítom, hogy könnyen adta volna be a derekát Légrádi Miklós barátom, amikor felvetettem, hogy csináljunk közösen egy könyvet.
Éppen egy évtizede járok szinte rendszeresen Lengyeltótiba, ahol tanult és filozófiai képességekkel megáldott barátom családi gazdálkodik.
Arra gondoltam, hogy egy évtized alatt annyi interjút készítettem repceügyben Légrádi Miklóssal – és mindig tanultam is valamit –, hogy érdemes lenne kötetbe rendezve egy kis kézikönyv formájában közreadni azt a repcével kapcsolatos tudást, amit beszélgetőpartnerem az elmúlt évek alatt felhalmozott.
Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.
Az egyes interjúkban előfordulhatnak átfedések ismétlésnek tűnő megfogalmazások, ami ennél a műfajnál a téma azonossága miatt nem zárható ki.
Az interjúsorozat tíz évet „tekint” át, így a szemlélet- és technológiabeli fejlődés is nyomon követhető.
Van ezekben az interjúkban, riportokban szakma bőven, de talán még több filozófia, egyfajta sajátos világlátás, amelyet jó szívvel ajánlok Olvasóink figyelmébe.

Dr. Bódis László

Az ár tartalmazza:
5 % áfá-t + 1500 Ft csomagolást és a postaköltséget.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

5400 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

A 264 oldalt felölelő mű – mint ahogy a címből is következik – a szántóföldi kultúrnövényeket érintő hatások elemzésére vállalkozik. A kiadvány a Szerző tollából korábban megjelent cikkek egy vezérfonal mentén összeállított gyűjteménye. Témája az ezredfordulót követő évek során az agrár-élettársulásokban károsító állati szervezetek klimatikus és termesztéstechnológiai eredetű változásainak elemzése.

A felvezetésben a Szerző a kukorica példáján keresztül szemlélteti a kultúrnövényeket érintő időjárási szélsőségek következményeit. Itt kiragadott évek termesztési következményein, növényfejlődési sajátságain keresztül elevenítheti fel az Olvasó a szélsőségesen aszályos, vagy a rendkívül csapadékos évek jellemzőit.

Továbbiakban a szántóföldi kártevők jelentőségének változását kiváltó hatásokat, biológiai háttéreseményeket tárja fel a mű. Itt tárgyalja a Szerző a felmelegedés, a hőmérséklet, illetve a víz, a csapadék kártevők biológiájára, kártételére gyakorolt hatásait. Emellett bővebb terjedelemben foglalkozik a kártevők jelentőségét befolyásoló termelési adottságok, agrotechnika, klíma és urbanizációs eredetű befolyásoló tényezőkkel. E gondolatokat zárván pár veszélyes kártevő példáján keresztül érzékelteti e fajok sikerének hátterében meghúzódó speciális biológiai sajátságokat.

Dr. Keszthelyi Sándor külön fejezetet szentel a rovarkártételek kórtani következményeinek, mely – mint ismert – jelentős állat- és humán-egészségügyi aggály kiváltója. Végül a könyvet záró fejezetekben ritka vagy különösen jelentős káreseményekről, kártevő-felszaporodásokról olvashatók tudósítások. Többek között a csapadékos periódusokban fellépő ritka fritlégy okozta problémákról, a 2014-es tömeges mezei pocok gradációról, a gyepi hangya meglepő repce kártételéről, vagy például a vetésfehérítők 2018. évi tömegszaporodásáról olvashatók beszámolók.

A könyv mintegy 80 fotóval, és számos (25 db), a könnyebb megértést elősegítő diagrammal illusztrált. Stílusa olvasmányos, mely bár szakmai alapossággal készült, de szakít a tudományos kéziratok struktúrájával, felépítésével. A könyv nem titkolt célja a múlt példáinak felelevenítésén keresztül a növénytermesztésben és növényvédelemben dolgozó szakemberek munkájának elősegítése. Emellett a tématerület iránt érdeklődő egyetemi hallgatók, illetve a szakigazgatásban szereplő kollégák számára is hasznos olvasmány lehet.

Az ár tartalmazza:
5 % áfá-t + 1500 Ft csomagolást és a postaköltséget.

A könyv az Agrofórum online felületéről rendelhető: agroforum.hu. Bolti forgalomba nem kerül.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

6500 Ft

Megrendelem az Agrofórum kiadásában Prof. Heszky László 2017-ben megjelent Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat c könyvét, amely a legújabb kutatási és gyakorlati eredményeket mutatja be, olvasmányos formában, mintegy 352 oldalon, színes ábrákkal, kemény kötésben.

 

Az ár tartalmazza:
5 % áfá-t + 1500 Ft csomagolást és a postaköltséget.

ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen