2018. május

Ízelítő a tartalomból

Feketegyökér és termesztése

Vannak növények, amelyekkel az éves zöldségfogyasztásunk változatosabbá lenne tehető, és a szegényes, még mindig gyenge téli hónapok felhozatala gazdagodna. Ide…

Dr. Terbe István

Európában a szőlőinket és csonthéjasainkat is fenyegető karantén baktérium, a Xylella fastidiosa

 A kórokozó jelentősége
A száznál is több haszon- és dísznövényfajt megfertőzni képes Xylella fastidiosa Wells et al. (Xf) nevű baktérium a…

Dancsházy Zsuzsanna

140 éves a vetőmag-minősítés hazánkban - A magyar vetőmag érték

Beszélgetés Lukács Józseffel, a NÉBIH elnökhelyettesével
 

Igazgató úr! A rendezvénysorozat szlogenje, hogy „A magyar vetőmag érték”. A többi nem az?

Dehogynem.…

Dr. Bódis László
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Májusban májusfa
(Dr. Bódis László) 3

HÓNAP TÉMÁJA

140 éves a vetőmagvizsgálat. Riport Lukács Józseffel
(Dr. Bódis László)
Miután a sorozatos átszervezések és összevonások után a vetőmag- és szaporítóanyag-felügyeleti – hatósági – tevékenység hét régióba szerveződött, ezek helyszínein voltak a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága és Megyei Kormányhivatalok közös szervezésében zajló roadshow-nak. A rendezvénysorozat céljáról, tapasztalatairól kérdeztük Lukács Józsefet, a NÉBIH elnökhelyettesét, a szakterület felelős vezetőjét, aki a Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság munkáját irányítja.

Vetőmag roadshow
(Dr. Ripka Gézáné)
A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága és Megyei Kormányhivatalok közös szervezésében zajló roadshow-n elhangzottakat foglalja össze a szerző. Bemutatja a vetőmag-minősítés rendszerét, a fémzárolt vetőmag-használat előnyeit, továbbá beszámol a NÉBIH vetőmagminősítés területén végrehajtott informatikai fejlesztéseiről.

FÓKUSZBAN A VÍZGAZDÁLKODÁS

Víz volt, víz van – víz lesz?
(Dr. Bódis László)
Kardinális kérdés az öntözés fejlesztése, egyrészt az öntözhető területek növelése, másrészt az öntözés hatékonyságának javítása. Dr. Bódis László bevezető gondolatai a vízgazdálkodás fejezethez.

Helyzetjelentés az öntözési programról. Beszélgetés Dr. Mezei Dávid helyettes államtitkárral
(Dr. Bódis László)
Dr. Mezei Dáviddal, a Miniszterelnökség helyettes államtitkárával készült beszélgetésből kiderül, hogy a 2016-ban meghirdetett öntözésfejlesztési program a végrehajtás milyen fázisában tart, melyek az eddig elért eredmények, milyen problémákra kell még megoldást találni.

Adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban. Beszámoló
(Dr. Bódis László)
A mai napon egy olyan rendszert indítunk útjára az országos Vízügyi Főigazgatósággal közösen, amely méltó a KITE hagyományaihoz – kezdte köszöntőjét a Szabó Levente vezérigazgató azon a rendezvényen, amelyen sor került a precíziós vízgazdálkodást elősegítő, magyarországi vízhiány – monitoring és előrejelzés pontosságának javítását célzó KITE Zrt. és OVF együttműködési megállapodás aláírására.

Vízigényfelmérés, öntözésfejlesztési pályázati lehetőségek (előadása nyomán)
(Székely Erika)
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében Székely Erika vidékfejlesztési és szaktanácsadási igazgató, „Szélsőségek szorításában” címmel április 17-dikén, a KITE szervezésében tartott „vizes” konferencián rendkívül szemléletes előadáson ismertette a Kamara öntözésre vonatkozó felmérését és felhívta a figyelmet Az öntözés vízjogi engedélyezése című NAK online kiadványra.

Az öntözéses gazdálkodás lehetőségei és korlátai Magyarországon
 (Aranyos Tibor József)
Az aszályok gyakoriságának jövőbeni növekedésével az öntözés gazdaságossága javulhat, mivel az öntözés hozamnövelő hatása csökkenti a terméskiesést, javítja a termékminőséget, ezáltal növeli a termésbiztonságot. A szerző ismerteti az öntözésfejlesztés alapvető feltételeit és kitér az öntözés gazdaságosságát érintő kérdésekre is.

Öntözni muszáj. Beszélgetés Szikszai Tamás vezérigazgatóval
(Dr. Bódis László)
A Duna menti Agro-Harta Zrt. vezérigazgatójával, Szikszai Tamással és Wéber Péter igazgatóság elnökkel beszélgettünk a cég öntözésfejlesztési terveiről, a pályázati lehetőségekről, az elért eredményekről és a felmerülő akadályokról.

Kertészet sivatagi körülmények között – hol vannak a termelés határai?
(Dr. Somogyi Norbert, Dr. Borovics Attila)
Évi 50-100 mm természetes csapadék mellett is lehet kertészkedni, de csak azon keveseknek sikerül, akik hozzáférhetővé tudják a vizet tenni. Két algériai példát mutatunk be ennek bizonyítására. Az egyik a Szahara északi határán található hagyományos vízelosztó rendszerű, víztakarékos öntözés mellett megvalósuló kajszi- és szőlőtermesztés, a másik ettől 1500 km-re délebbre, a valamikori oázisokban zajló kertészeti termelés.

Amalgerol® – ha stressz van és ha nincs… (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Amalgerol a talaj és a növény kondicionálására kalászosokban, repcében, napraforgóban, kukoricában és szójában az FMC-Agro Hungary Kft.-től.

Amistar Xtra – Miért fontos a napraforgó gombavédelme? (x)
Azoxistrobin és ciprokonazol hatóanyag-tartalmú Amistar Xtra a napraforgó gombás betegségei ellen az ADAMA-tól.

Virtuóz módon teljesít-e a Wirtuoz®? (x)
Proquinazid, tebukonazol és prokloráz hatóanyag-tartalmú Wirtuoz a kalászosok gombás betegségei ellen.

NÖVÉNYVÉDELEM

Európában a szőlőinket és csonthéjasainkat is fenyegető karantén baktérium, a Xylella fastidiosa
(Dancsházy Zsuzsanna)
A cikk átfogó képet nyújt az Amerikában őshonos Xylella fastidiosa baktériumról, eddigi európai térhódításáról, a főbb fertőzési esetekről. Bemutatja az okozott tüneteket a főbb gazdanövényeinken: szőlőn és csonthéjas gyümölcsűeken, valamint egyes fás szárú dísznövényeken. Felhívja a figyelmet a Xylella fastidiosa behurcolásának és terjedésének megakadályozására szolgáló hatósági intézkedések főbb elemeire és a készenléti terv szerepére a kórokozó terjedése elleni eredményes fellépésben.

Növénykórtani kockázat csökkentése, megoldások napraforgóban (x)
(Dr. Csikász Tamás)
PROPULSE a napraforgó gombás betegségei ellen a BAYER-tól. 2016. és 2017. tenyészidőszakokban a PROPULSE nevű készítményt tesztelték 4, illetve 3 másik kereskedelmi készítmény és kezeletlen kontroll mellett három dél-baranyai termőhelyen. A kísérletben arra a kérdésre keresték a választ, hogy a virágzás előtti és virágzás utáni kezelési időpontok hogyan befolyásolják a kórfolyamatok alakulását az egyes kórokozók esetében, illetve a termésparaméterekre van e mérhető hatása a készítményeknek. Az eredmények azt igazolják, hogy a PROPULSE alkalmazása, évjárattól függetlenül látványos hatékonysággal növeli a termésbiztonságot a napraforgó-kórokozókkal szemben.

Megbízható minőség a Multoleoval (x)
(Nádudvari Éva)
Multoleo, az Arysta LifeScience Magyarország Kft. biostimulátor ajánlata napraforgó-termesztők számára.

Van új a nap alatt új családtaggal bővül a Syngenta fungicid portfóliója (x)
(Horváth András, Boros Szilárd)
Azoxistrobin és difenokonazol hatóanyagú Amistar Sun a Syngenta kínálatában a napraforgó gombás betegségei ellen.

A hazai őszi búza magtételek belső Fusarium fertőzöttsége 2017-ben
(Dr. Halász Ágnes, Dr. Nagy Géza)
NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságán (NTAI) (és jogelődeinél) az 1970-es évek eleje óta figyelemmel kísérik az őszi búza belső Fusarium szemfertőzöttségét. A vizsgált minta learatott, kombájntiszta búzaszemekből áll. A mintaszám a megye méretének és őszi búza vetésterületének függvénye. A 2017. évi eredmények összegzése a lapszám 68. oldalán olvasható.

Inváziós kártevők (III./7.) A kukoricabarkó, Tanymecus dilaticollis Gyllenhal, 1834
(Dr. Keszthelyi Sándor)
Az Inváziós kártevők című sorozatban ebben a hónapban a kukoricabarkó eredetét, földrajzi elterjedését, életmódját, tápnövényeit, károsítását és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

 A szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződése napjainkban (2.) Alkalmazott agrotechnika, talajművelés, vetés, tápanyag-utánpótlás
(Dr. Keszthelyi Sándor)
A cikksorozat folytatásában a növényvédelem vonatkozásában az agrotechnikai elemek (talajművelés, vetés, tápanyag-utánpótlás) változásával kapcsolatos ismereteket foglalja össze a szerző.

Kutatással és fejlesztéssel a jövő biológiai növényvédelméért. Beszámoló
(Boziné Pullai Krisztina)
A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100%-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70%. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka? Minderről a KITE Zrt. Növényvédőszerkereskedelmi Üzletága által rendezett szakmai napon volt szó, melyet „A fejlődés garanciája: szakmaiság és innováció” címmel Kecskeméten tartottak.

Miért fontos a kukorica molykártevői elleni védekezés? (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)

DON-stop! (x)
(Füzi István)
Az elmúlt néhány évben a kukorica kártevőlistájának élére a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) került. Coragen rovarölő szer az a FMC ajánlatában a molykártevők ellen a kukoricatermesztőknek.

A Fusarium nem alszik!
(Tasi Attila) (x)
Kalászos gabona termesztőknek Soleil, Yamato és Don-Q gombaölő szer a fuzárium ellen levél és kalászvédelemre a Sumi Agro Hungary Kft.-től.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

ISEKI Japán kompakt traktorok
(Dr. Varga Vilmos)
A japán ISEKI vállalat a 70 lóerő alatti traktorok piacán tölt be vezető szerepet nemcsak Ázsiában, hanem világviszonylatban is. Az ISEKI mezőgazdasági vonala igen kedvező ár-érték arány mellett kínál kiváló minőségű és megbízható kompakt traktorokat elsősorban talajművelési, növényápolási és kommunális feladatok ellátásához.

Gépriport. A kényes növények aratásának specialistája
(Hatala László)
Az Agárdon gazdálkodó Dörömbözi Kft. műszaki vezetőjével, Hollósi Endrével beszélgettünk a Case IH Axial-Flow 6140-es kombájnnal szerezett tapasztalatokról. A konkrét technikai kérdések előtt a gazdaság rövid bemutatására kértük a szakembert.

Profi vevőtalálkozó Profi traktorral. Tudósítás
 (Gribek Dániel)
A Magtár Kft. által szervezett vevőtalálkozón a termelők megismerkedhettek a jövőre 30. évébe lépő vállalat újdonságaival, többek között a STEYR traktorok új váltójával, az öntözés csúcstechnológiájával és a Dammann hamarosan Magyarországra is megérkező önjáró permetezőgépével.

Megszolgálja az árát (x)
A GI-GA Farm Kft. mindössze két éve forgalmazza és szervizeli hazánkban a TECNOMA márkát. Ochsenreither Tímea és Ochsenreither Alexander rádóckölkedi gazdaságában viszont 9 éve hatékonyan működik a TECNOMA Laser 5240-es önjáró permetező.

Biogazdaság az eldobható világ ellen. Kubota gépek…Riport
(Gribek Dániel)
A Virágoskút Biogazdaság a termelést a Kubota gépekre alapozza. Rózsa Péterrel beszélgettünk, aki a hat Kubota traktorról szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasókkal.

 PNEUSEJ FANTOM -Új korszak a gabonavetésben (x)
(Petróczki Gábor)
A Pneusej márkájú gabonavetőgépek több mint 20 éve vannak jelen a mezőgazdasági gépek piacán. A Pneusej legújabb terméke a FANTOM kombinált vetőgép, amelynek felépítését mutatja be az írás.

 Gépmúzeum (32.) „A múlt a jelenben él tovább”
(Dr. Szekeres Béla)
Ami igaz, az igaz – a címben idézett szép gondolat, felirat fogadja a csarnokba belépő látogatót Halek Károly gépgyűjteményében. A mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum vezetője, Kádár Zoltán ajánlotta figyelmembe, hogyha szép, rendezett, komoly stabilmotor-gyűjteményt szeretnék látni, illetve bemutatni, látogassam meg Halek Károly gépgyűjtőt Zalaegerszegen, nem fogok csalódni. Valóban így történt; és remélem, hogy az olvasók is szívesen ismerkednek meg a gyűjtővel és nem mindennapi gyűjteményével, amelyet méltó körülmények közé, zárt kiállítótérbe sikerült helyeznie néhány évvel ezelőtt.

 CASE IH válasza a talajtömörödésre: Quadtrac és Steiger törzscsuklós … traktorok (x)
A talajban kialakult tömörödést két fontos ok váltja ki: az egyik a művelési hibából/hibákból jön létre. A művelőtalp-tömörödés a rendszeresen bolygatott réteg alatt képződik. A másik pedig taposási kár eredetű, ami a talaj felszínétől különböző mélységekig alakul ki. A kategóriájában legnagyobb megengedett műszaki össztömeggel rendelkező Quadtrac és Steiger törzscsuklós nehéz szántóföldi traktorok az Agrobékés ajánlatában. A jobb talajkapcsolat és vontatási teljesítmény a kisebb talajtömörödésben mutatkozik meg: egy 24,5 tonnás Quadtrac által talajra gyakorolt nyomás kisebb, mintha egy 100 kg-os ember 1 lábon állna a talajon.

Vredestein abroncsok – mezőgazdasági gépekre (x)
A holland Vredestein abroncsok 27 éve jelentek meg a magyar piacon. Az Apollo Vredestein Kft. és a kecskeméti ATRA Kft. között hat éve tart a szoros együttműködés. Az ATRA Kft. a piac ismert szereplője az ipari és mezőgazdasági gumiabroncsok területén.

HORSCH Terrano – a szántóföldi kultivátor! Szász Zoltán (x)
A HORSCH-nál a legújabb fejlesztés a Terrano családban a 2017-es év folyamán jött ki, és a Terrano GX nevet kapta. Az univerzális kultivátor 85 cm-es hasmagassággal készül a még nagyobb áteresztőképesség érdekében, így eltömődésmentesen dolgozik még a legnehezebb körülmények között is.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Tudatos talajhasználat és a talajok szervesanyag-gazdálkodása (2.)
(Tóth József Attila)
Ahhoz, hogy a megfelelő szemlélettel tudjuk a talajainkat, illetve az azokban lezajló folyamatokat vizsgálni, elengedhetetlen, hogy az alapoktól induljunk el, ami ebben az esetben a humusz felépítése és a humuszosodás folyamata.

Környezettudatos védekezés a gombás kórokozók ellen Kabai Gábor (x)
A kalászosok kórokozói elleni védekezésében a legelterjedtebb a kémiai növényvédő szerek alkalmazása. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor a kémiai anyagok mellett a biológiai növényvédő szerek, mint pl. a Pythium oligandrum mikoparazita gombát tartalmazó Polyversum által nyújtott lehetőségekben kell gondolkodni. Polyversum az AGRObio kínálatában.

Nemzedékváltás. Tisztújítás a GOSZ vezetésében. Beszélgetés Vancsura Józseffel és Petőházi Tamással
(Dr. Bódis László)
A Gabonatermesztők Országos Szövetsége mérföldkőhöz érkezett, mert nemcsak az elnök személyében, de az elnökségben, meg a Ellenőrző Bizottságban is jelentős változások voltak a fiatalabb korosztály javára.

Az idő érintése… Köszöntjük Tóth-Szeles Istvánt Riport
(Dr. Oláh István)
Tóth-Szeles István, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettjének köszöntése.

Minden család asztalára évente kerüljön szarvasgomba. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
Bár a francia nyári szarvasgomba íze intenzívebb, a hazai ízspektruma sokkal szélesebb – hangzott el a Magyar Szarvasgombász Szövetség Szent László Szarvasgomba Lovagrendje által szervezett 2018. évi Ünnepi Tavaszköszöntőn. A rendezvényen – amelynek Budafokon található István Pince adott otthont – az Agrofórum is ott járt.

Gazdálkodj jogosan. Gyakorlati tanácsok az új európai adatvédelmi szabályoknak (GDPR) való megfeleléshez  …
(Dr. Csákay Zoltán)
A cikkünkben konkrét gyakorlati tippeket igyekszünk nyújtani ahhoz, hogy minden vállalkozás fel tudja mérni, hogy milyen teendője van annak érdekében, hogy megfeleljen a GDPR rendelkezéseinek.

Egy alkalmazás – kettős előny = talajmeszezés állományban (x)
(Carmeuse Hungária Kft.)
Az aktív kalcium (kalcium-oxid) hatóanyagú TERRACALCO 95 olyan talajmeszező anyag, mely röpítőtárcsával kijuttatható, megfelelő szemcseméretű és gyorsan, teljes mértékben oldható.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Leggyakoribb kérdések a búza lombtrágyázásával kapcsolatban
(Gyuris Kálmán) (x)
YaraVita Gramitrel és YaraVita Thiotrac őszi búza lombtrágyázására a Yara kínálatában.

Mérföldkőhöz ért a Yara. Sajtóközlemény
2007 őszén jelentették be a norvég Yara és a finn Kemira GrowHow műtrágyagyártók és forgalmazók akvizícióját. A két vállalat összeolvadásával a Yara tovább erősítette pozícióját a világban, és immár Európában is a legmeghatározóbb műtrágya gyártóvá vált. Magyarországon hivatalosan 2008. márciusában kezdett a Yara, ami nemcsak a magyarországi piacot, de Romániát és a balkáni országokat is érintette. A 10 éves évforduló alkalmából a Yara az A38 hajón látta vendégül kereskedőit és a szaksajtó képviselőt, ahol 2007-ben a megalakulásukat is ünnepelték.

Precíziós fejtrágyázás Lajos Mihály, Katona András (x)
Az Isaria Fritzmeier növényszenzor segítségével lehetőség adódik kalászos és kapás szántóföldi kultúrákban aktuális igény szerint, valós idejű, helyspecifikus tápanyagellátásra, illetve növekedésszabályozó szerek kijuttatására. Az Isaria Fritzmeier növényszenzor bérlésére vagy megvásárlására, illetve az AgroFIELD precíziós gazdálkodási programban való részvételre egyaránt lehetőséget biztosít az Agrofil-SZMI Kft. partnerei részére.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Szármaradványokban rejlő értékek, a tarlóbontás jelentősége
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezet)
A magyarországi mezőgazdasági melléktermékek közül a kukoricaszár és a búzaszalma együttes éves mennyisége 1520 millió tonna, amelynek csak töredéke humifikálódik évente, sokszor az erőműi felhasználás, vagy a szántóföldről való lehordás miatt. Pedig e cellulóztartalamú biomassza feltáródása, humifikálódása a szántóföldi növények számára folyamatos, kiegyenlített tápelem- és tápanyag-ellátást biztosíthatna. Amennyiben ezek az anyagok a növény szármaradványaiból mobilizálódnak, a talaj ilyen jellegű anyagvesztesége csökken.

AGRÁRGAZDASÁG

Kukoricavetés idején
(Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
Az északi féltekén éppen elkezdődött a kukorica vetése a cikk írásának az idején. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) március végén 185 millió hektárra jelezte a növény globális területét az októberben kezdődő, 2018/2019. gazdasági évre vonatkozóan, ami megegyezik a 2017/2018. szezonéval. Az elemzők a világ kukoricatermését 1052 millió tonnára becsülték a következő gazdasági évre, amely 7 millió tonnával lenne kevesebb a folyó szezon kibocsátásánál, jóllehet ez a prognózis a vetés idején még igen korainak számít.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Feketegyökér és termesztése
(Dr. Terbe István)
A feketegyökér táplálkozási jelentősége abban van, hogy jól tárolható, ebből adódóan a késő őszi, téli, kora tavaszi hónapokban – amikor még kevés és drága a primőr – fogyasztható, a kínálat változatosabbá tehető.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Növekedésszabályozó anyagok
(Dr. Szalay László)
A növényen belüli életfolyamatok szabályozásáért felelős anyagok sokfélék, ezek egyik csoportját a növényi hormonok képezik. A növényi hormonoknak a vegetatív (növekedési) és a generatív (termésképzési) folyamatok szabályozásában egyaránt nagy szerepük van. Jelen cikk a vegetatív folymatokkal foglalkozik.

A magyar meggy piaci lehetőségei – kilátások, kihívások. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Az európai meggyfogyasztási és -felhasználási tendenciákról, a meggy konzervipari és hűtőipari feldolgozásával kapcsolatos helyzetről olvashatnak a FruitVeB által szervezett szakmai tanácskozásról szóló beszámolóban.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban
(Soproni Éva)
A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva. Az írás a szőlővédő szenteket és a Balaton-környéki szőlőhegyek kápolnáit mutatja be.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Betiltották a neonikotinoidok szabadföldi használatát.
Bioszenzorok a sörárpában

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Jegyzet gazdálkodóknak. Egy különleges könyvről
(Kurucz Miklós)
Írásos emlékek bizonyítják, hogy Kőszegen az évenkénti városi köztisztviselői választáshoz kapcsolódóan már a XVI. században is hoztak levágott szőlőhajtásokat. A város vezetése 1740-ben döntött arról, hogy a látottakról rajzot készítenek. Tehát 2018. április 24-én 279-ik alkalommal rögzítik az arra a napra jellemző fenológiai állapotot. Időjárási megfigyelést háromszor, Szent György-, Szent Lőrinc- és Szent Orsolya-napon jegyeztek be. A berajzolást kezdettől avatott képzőművész végezte. Nevük 1835 óta ismert. Közülük legnevesebb Csapody Vera.

Agrármúltunk nagyjai. Madarász Gyula (1858-1931)
(Kurucz Miklós)
E lapszámunkban Madarász Gyula életútjával, ornitológiai munkásságával ismerkedhetnek meg olvasóink.

További ajánlataink

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

4500 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7000 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

1500 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6000 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

6500 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen