2018. március – Extra 75.

Ízelítő a tartalomból

Az évjárat hatása a kukoricatermesztésre, a Vajdaságban

Felhasználása sokoldalú, mind élelmiszeri, takarmányozási és ipari feldolgozásra alkalmas. Magyarországon megközelítőleg 1,2 millió hektáron termesztenek kukoricát, Szerbiában kb. 1 millió…

Lálity Zsolt

A búza rozsdabetegségeinek járványképzése

fekete- vagy szárrozsda (Puccinia graminis sp. tritici)
vörös- vagy levélrozsda (Puccinia recondita)
sárga- vagy pelyvarozsda (Puccinia striiformis).

Az őszi…

Dr. Békési Pál

A vetésforgó, a trágyázás és a növényszám hatása a kukorica termésére

Elég visszaidéznünk a mögöttünk maradó esztendő nyári szárazságát, április végi havas hidegét, az esős 2010 őszének költségduzzasztó szárítási igényét. S…

Dr. Árendás Tamás

A 2017-es év szántóföldi gyomirtási tapasztalatai

2016-ban, a rekordtermések betakarítása után, az ősziek vetésekor …
 A repce alá odafigyelve elég jó magágyat lehetett készíteni, és 2016-ban (és…

Benécsné Dr. Bárdi Gabriella

A különleges búza

Kezdetnek álljon itt egy idézet dr. Barabás Zoltán akadémikusnak, nemesítési tanítómesteremnek írásából egy részlet:

„… mikor egy hatalmas érő-aranysárga búzatáblában lépdeltem,…

Dr. Matuz János

Rövid beszámoló új gyomnövények szántóföldi jelenlétéről a Közép-Európai régióból

Ezek az újra és újra megújított információk leginkább a földhasználó emberek számára hasznosak, mert a felismerés és meghatározás után lehet…

Szabó Roland
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Mindent bele
(Dr. Bódis László)

GYOMNÖVÉNYEK, GYOMIRTÁS

A 2017-es év szántóföldi gyomirtási tapasztalatai
(Benécsné Dr. Bárdi Gabriella)
A szerző összefoglalja a tavalyi esztendő gyomviszonyainak főbb jellegzetességeit a repce, kalászos, kukorica és napraforgó kultúrákban.

Tripali® – egy új erő a ragadós galaj ellen (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Az FMC a 2018-as tavaszi kalászos gabona gyomirtási szezonra új gyomirtó szert – a floraszulam, metszulfuron-metil és tribenuron-metil hatóanyag-tartalmú Tripalit – is ajánlja a termelők figyelmébe kétszikű gyomok irtására őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs és tritikále kultúrákban.

A nyárutói gyomok által okozott  termésveszteség őszi káposztarepcében
(Papp Zoltán)
A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

GENIUS WG (x)
GENIUS WG egyszikű irtó készítmény a Dow AgroSciencestől őszi búza, rozs és tritikále gyomirtására.

Mikor és hogyan védekezzünk a parlagfű ellen?
(Dr. Mikulás József)
Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

Kalászos herbicidnek tervezve (x)
(Szabó Roland)
Moderator a Sumi Agro ajánlata  a hazai kalászos herbicid palettán.

Rövid beszámoló új gyomnövények szántóföldi jelenlétéről  a Közép-Európai régióból  
(Szabó Roland)
A földhasználó emberek azok, akiket egzisztenciájában is képes elérni és befolyásolni a változó gyomflóra; másrészt nagyon nagy a szerepük/felelősségük a gyompopulációk fejlődésének alakulásában (eliminálódik, lokalizálódik, netán elhatalmasodik). A szerző célja, hogy bővítse a gazdálkodók számára rendelkezésre álló információkat segítve ezzel őket a legjobb döntések meghozatalában.

Vegetációs időszak és gyomirtási szezon kezdet  előtt.  Hírek, információk
(Benécsné Dr. Bárdi Gabriella, Illés Ottó)
Válogatás az elmúlt év gyomirtási szakmai anyagaiból – a zöldítés kérdése, fenntartható peszticidhasználat, egyszerű anyagok a növényvédelemeben, a glifozát-vita, endokrin károsító hatás, cégegyesülések, akvizíciók.

Adjunk esélyt egy jó kalászos évnek! (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Az őszi–téli időjárás eddig minden esélyt megadott az őszi kalászosoknak. A vetőmagvak jó minőségben, időben földbe kerültek és az őszi csapadékhullámnak köszönhetően szépen ki is keltek. Az enyhe tél folyamán megerősödtek az állományok, ezért a gabonatermelő gazdák bizakodva várják a kitavaszodást. Kalászosokat termesztő gazdálkodóknak szóló ajánlatában az FMC 2018-ban a Granstar SuperStar gyomirtó szert Rubric vagy Riza 250 EW gombaölő szerekkel kereskedelmi csomagban kínálja.

2017-ben engedélyezett gyomirtó szerek
(Talabér Cecília, Dr. Novák Róbert)
Alábbiakban sorra bemutatjuk a tavalyi évben engedélyt kapott herbicideket és az engedélyokirataikban előírt technológiákat. Tájékoztatásként az egyes készítmények neve mellett a készítmény hatóanyag-tartalma, a károsítók megnevezése, forgalmazási kategóriája, az engedélyokirat tulajdonosa szerepel.

Belső-Somogy gabonavetéseiben megjelenő gyomnövény a szálkás borjúpázsit (Anthoxanthum puelii)
(Labantné Hoffmann Éva)
A szálkás borjúpázsit jelentéktelennek tűnő növény, csak az alsó vegetációs szinten károsít, így a gazdáknak jó ideig fel sem tűnik a szalmaszár alatt elterülő károsítása, viszont egyértelmű, ha a gyomnövény meghatározása nem történik meg időben, illetve a szerválasztás nem megfelelő, későbbiekben komoly gazdasági kárral számolhatunk ott, ahol a gyomnövény sikeresen megtelepedett.

KALÁSZOSOK TERMESZTÉSE ÉS VÉDELME

Hivatása, búzanemesítő… köszöntjük …  Prof. Dr. Matuz Jánost
(Dr. Oláh István)
Prof. Dr. Matuz János búzanemesítő születésnapi köszöntését és az ünnep kapcsán vele készült riportot ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Kantik – az új generációs fungicid (x)
Kantik, a tebukonazol, prokloráz és fenpropidin hatóanyag kombinációjú, rezisztenciatörő fungicid az FMC-től a kalászosok védelmére.

A különleges búza
(Dr. Matuz János)
A szerző körbejárja azokat a tudományos és gyakorlati tényeket, amely alapján a búza a különleges növények közé került. Választ ad az írás arra is, hogy elégedettek lehetünk-e hazai termésátlagokkal.

Mennyiséget ÉS minőséget! (x)
(Gyuris Kálmán)
Búza tápanyag-utánpótlási ajánlata a Yara Hungária Kft. ajánlatában. YaraMila 16-27-7 alaptrágyázásra, YaraBeal Sulfan fejtrágyázásra és YaraVita Gramitrel lombtrágyázásra.

A búza rozsdabetegségeinek járványképzése
(Dr. Békési Pál)
Az őszi búzát három rozsdabetegség károsítja: a fekete- vagy szárrozsda, a vörös- vagy levélrozsda és a sárga- vagy pelyvarozsda. A szerző bemutatja, hogy miként jön létre a rozsdajárvány, illetve ismerteti, hogy mitől függ a járványképződés és annak erőssége.

A megelőzés automatikus termésmentés is! (x)
(Korbuly Bence)
A Syngenta az Amistar Optit (klórtalonil, azoxistrobin) elsősorban levélbetegségek ellen, míg a Cherokee-t (klórtalonil, propikonazol és ciprokonazol) két kezelés esetén, elsősorban kalászvédelemre javasolja.

PRIAXOR – A jövő gombaölő szere kalászosokban (x)
(BASF Hungária Kft.)
A Priaxor a BASF által kifejlesztett legújabb, innovatív gombaölő szer. Két hatóanyaga a fluxapiroxad és a piraklostrobin eltérő módon fejti ki hatását.

A kalászos gombaölő szerek jövője. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
A fenti cím volt olvasható azon a meghívón, amellyel zártkörű konferenciára és szakmai konzultációra hívta partnereit a BASF Hungária Kft. február utolsó hetében. A növényvédelmi üzletág napjainkban is sok változáson megy keresztül, a piacok globalizálódnak, a verseny élesedik, s a teljes agrokémiai ipar gyökeres átalakulásban van. A rendezvénnyel a BASF olyan megoldásokat kívánt nyújtani a gazdálkodóknak, amely segíti őket az eligazodásban, hogy lépést tudjanak tartani a változásokkal.

Árpabetegségek – aktualitások
(Hertelendy Péter)
Az árpabetegségek közül a lisztharmatra, a rozsdagombákra és a nekrotróf kórokozókra hívja fel a figyelmet a szerző és ismerteti a különböző védekezési stratégiákat.

Tavasszal is Genezis termékekkel! (x)
(www.genezispartner.hu)
A Genezis ajánlata a repce és a búza fej- és levéltrágyázása, a kukorica és a napraforgó startertrágyázása.

Inváziós kártevők (III./4.) A keleti gabonapoloska,  Eurygaster integriceps Puton, 1881  
(Kóbor Péter)
Az Inváziós sorozatban ezúttal a keleti gabonapoloska rendszertani besorolását, morfológiáját földrajzi elterjedését életmódját, tápnövényeit és kártételét mutatjuk be, emellett felhívjuk a figyelmet a védekezési lehetőségekre.

A tészta specialista HARISTIDE (x)
(Fehér Gyöngyi)
CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT. ajánlatában a HARISTIDE magas sárgapigment- és fehérjetartalmú durum búza. A lisztjéből készült, főzni való tésztájának és darájának tojás nélkül is gyönyörű sárga a színe.

Gondolta volna? A magnézium elősegíti a gyökérzet növekedését
(Dr. Zsom Eszter)
A magnézium központi jelentőségű a hozam alakulásában, és a növényen belül sokkal több funkciója van, mint csupán a levél zöldjének biztosítása. A magnézium növények életében betöltött szerepéről olvashatnak összeállításunkban.

HORSCH Leeb permetezés mesterfokon (x)
(Szász Zoltán)
Leeb LT permetezőgépek a HORSCHTÓL.

Könyvismertetés helyett.  Kosutány Tamás vizsgálatai a búza minőségéről
(Kurucz Miklós)
A búza és a liszt minőségénak vizsgálata a 19-20. század fordulóján.

Nitrogént a búzának…, de mikor és mennyit? (x)
A MAS (NAC 27 N) és az L.A.T SUPREMO 275 N + S + Mg tápanyag-utánpótlási javaslat a L.A.T.-tól.

KUKORICA ÉS CIROK TERMESZTÉSE, VÉDELME

A vetésforgó, a trágyázás és a növényszám hatása a kukorica termésére
(Dr. Árendás Tamás és mtsai)
A több évtizede zajló „mezei matuzsálemek” a martonvásári növénytermesztési tartamkísérletek során nyert adatok alapján elemzi a szerző a vetésforgó, a trágyázás és a növényszám hatását a kukorica termésére. A sokéves kísérleti eredmények segítségével kiszámították a legnagyobb termésbiztonságot adó, a maximum 98%-ának eléréséhez szükséges N-adagok nagyságát is.

Az amerikai kukoricabogár imágók bibekártétele csemegekukoricában
(Dr. Gyeraj András és mtsai)
A szerzők az amerikai kukoricabogár károsítását veszik górcső alá. A fő kártételt a lárva okozza a kukorica gyökérrendszerének megrágásával, azonban nem hagyható figyelmen kívül az imágó bibekártétele sem, mivel a rágás következtében tökéletlen beporzás léphet fel, illetve szemhiányos csövek képződhetnek.

A IX. Kukorica Termésverseny eredményei
(Dr. Szieberth Dénes)
Az írás a IX. Kukorica Termésverseny általános összefoglaló adatait tartalmazza, illetve a szárazműveléssel részt vevő versenyzők eredményeit mutatja be.

Vetőnapi parcellák termésbecslése és betakarítása
(Dr. Szieberth Dénes)
Mára a Vetőnap felsorakozott a Magyar Kukorica Klub Egyesület rangos szakmai eseményeinek sorába. A tudományos és technikai előrehaladás mai szintjén nem várható el, hogy a termelő saját személyében teljes egészében átlássa egy új technológiai berendezés által felkínált lehetőséget, de az sem várható el, hogy a használat során folyamatos terméktámogatás nélkül ezeket a lehetőségeket maradéktalanul kihasználja. Ebben kíván segítséget nyújtani a gazdáknak a Magyar Kukorica Klub Egyesület.

Megafol, a stresszhelyzetek menedzsere (x)
A Malagrow Kft. zászlós terméke, a Megafol piacvezető a stresszhelyzetek kezelésében.

Az évjárat hatása a kukoricatermesztésre, a Vajdaságban
(Lálity Zsolt, Faragó Árpád)
Vajdaságban a kukorica termőterülete 600-650 ezer hektár. A megújuló energiaforrások térnyerése (pl. bioetanol) hozzásegíti a gazdák felzárkózását az Európai Unió többi fejlettebb mezőgazdasági régiói közé. E célt szolgálják a vajdasági nemesítésű kukoricahibridekkel végzett vetési kísérletek, az évjárathatás vizsgálata is.

Afrika alapélelmiszere a fehér kukorica
(Dr. Barla-Szabó Gábor)
Az afrikai kontinens legfontosabb élelmiszernövénye a fehér színű kukorica. Egyes afrikai országokban (pl. Malawi) a politika is védelmére kel a fehér kukoricának és az alkotmányban is kimondják, hogy csak fehér kukoricát szabad vetni. Dél-Afrikában a „kukorica övezet” az ún. Keleti- és Nyugati-Magasföldön alakult ki, ahol a 2012-es magyar aszályhoz hasonló időjárás normálisnak számít.

Összhangban a kukorica igényeivel (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Diniro Gold kukorica gyomirtó csomag az FMC kínálatában.

„A nagy termés nyomában” – 2017. Úti beszámoló
(Dr. Szieberth Dénes)
A Magyar Kukorica Klub Egyesület 2014-től évente szervez önköltséges tanulmányutakat „A nagy termés nyomában…” jelszóval, jelezve, hogy meggyőződése szerint a kukoricatermesztés versenyképességének javításához az egyik út a termésátlagok észszerű és gazdaságos növelése. A tanulmányutak szerves része a célországban követett technológiák mellett a termelési rendszerek és az ország megismerése. A Magyar Kukorica Klub Egyesület legutóbbi úticélja Franciaország volt.

Szemescirok tőszám kísérletek
(Dr. Rajki Erzsébet, Dr. Palágyi Andrea)
A szegedi Gabonakutató Non-profit Kft. a cirok tőszámkísérletekkel kapcsolatos eredményeit szívesen ajánlja azoknak a gazdálkodóknak a figyelmébe, akik a jövőben – egyre szárazabbá, melegebbé váló klímánkon – takarmánycirkot kívánnak termeszteni, élve a növényfaj kiváló szárazságtűrő képességével.

Új fogalom a talajjavításban (– vagy mégsem?)  A tavaszi meszezés technológiája (x)
(Carmeuse Hungária Kft.)
A Carmeuse Hungária Kft. az aktív kalcium hatóanyagú TERRACALCO 95-öt ajánlja talajmeszezésre.

TUDÓSÍTÁSOK AZ AGROMASHEXPÓRÓL

Korszakváltás és generációváltás
(Kurucz Miklós)
Az AGROmashEXPO-n a Gabonatermelők Országos Szövetsége által szervezett konferencia előadásain és pódiumbeszélgetésein az Agrofórum is jelen volt. Az elhangzott információk, amelyek többek között a vidékfejlesztési programról, agrárkutatásról, az agrárhitelezésről, a szakhatósági feladatokról szóltak, közvetlenül érintik a gazdálkodókat.

Időszerű témák a Fórum Színpadon
(Kurucz Miklós)
Évtizednél hosszabb hagyományt folytatott a Gabonatermelők Országos Szövetsége, amikor idén is megszervezte a „Szántóföldi Szakmai Nap Konferencia” című rendezvényt. Hagyománykövető az is, hogy a nyitó előadást a főhatóság vezető tisztségviselője tartotta, ezt a feladatot dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár vállalta magára. Témaköreit „Aktualitások a magyar agrárgazdaságban” címen hozta a fórum teltházas hallgatósága elé.

PREGA kerekasztal az AGROmashEXPO-n
(Dr. Szabó Virág)
2018. január 24-én, az AGROmashEXPO első napján rendezték meg a PREGA kerekasztal-beszélgetést Adatalapú döntések a szántóföldön témában. A precíziós gazdálkodás során a táblán belül kezelési egységeket hozunk létre. Fel kell ismerni, hogy a tábla egy-egy részén melyik az a meghatározó tényező, ami a hozamot korlátozza. Ehhez az első és legfontosabb feladat az adatgyűjtés és megfelelő adatelemzés. A digitalizáció segítségével a termelést sokkal racionálisabbá lehet tenni.

Tudósítás egy oklevélátadásról
(Dr. Bódis László)
Lassan hagyománnyá válik, hogy a növényfajták állami elismerését tanúsító okleveleket valamilyen eseményhez kötve vehetik át a fajták képviselői. Az FM és NÉBIH vezető szakemberei ezzel – a nyilvánosságot is tájékoztatva – rangot kívánnak adni a nemesítők, fajtafenntartók, egy-egy fajta esetében, évtizedeket is meghaladó munkájának. Az állami elismerés tényét tanúsító okleveleket ünnepélyes keretek között az FM Mezőgazdasági Főosztályának vezetője, Szépe Ferenc és a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának első embere, Lukács József elnökhelyettes adták át 2018. 01. 25-dikén a G pavilon nagyszínpadán.

Minőség és fejlődés = MALAGROW
(b.l.)
Az AGROmashEXPO-n január 26-dikán tartott, MALAGROW Kft. által szervezett sajtótájékoztatón elhangzottakról nem mondhatjuk, hogy „tizenkettő egy tucat”. Annyi újdonságot, érdekességet hallottunk a biológia rejtelmeiről és a biológiai készítmények perspektíváiról, hogy feltétlenül szükségesnek tartottuk egy rövid visszatekintéssel – ha csak távirati stílusban is – olvasóinkat tájékoztatni.

Az RAGT ismét kitett magáért.
(b.l.)
Az AGROmashEXPO G pavilon Fórum színpadán adták át a nyerteseknek a termelési verseny díjait január 26-dikán a RAGT vezető munkatársai.

Ismét a csúcson a Videokontroll
(b.l.)
Az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. ügyvezetője Speiser Ferenc, a közismertebb Videokontroll Kft., a „Precíziós szárítás, DryerDoctor szolgáltatás a szemestermény-szárítók precíziós beüzemelésére” komplex rendszerének kidolgozásáért különdíjat vehetett át Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi minisztertől az idei AGROmashEXPO-n.

Élőben az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításról (1.)
(Gribek Dániel)
Harmincnál is több élő bejelentkezés során mutattuk be a budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow számos újdonságát az Agrofórum Facebook oldalán. A január 24. és 27. között készített videóinkból ezúttal is rövid kivonatokat készítettünk, amelyek azonban csak kedvcsinálók, hiszen a közösségi oldalunkon utólag is visszanézhető anyagokban az alábbiaknál több információ hangzik el. Cikksorozatunkat a vetőgépekkel indítjuk, hiszen a Bednar, a Farmet, a Pneusej és a Väderstad termékeit is bemutattuk a négy nap alatt.

Élőben az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításról (2.)
(Gribek Dániel)
Harmincnál is több élő bejelentkezésünk során nem csak gépújdonságokat mutattunk be a budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow rendezvényen, hiszen több inputos cég standján is jártunk, bemutatjuk a Malagrow Kft., a Terragro Kft., a Carmeuse Hungária Kft. és a aKarintia Kft. termékeit.

Alfagép Kft. – A kertészeti gépek szakértője
(AF)
Szabó Istvánnal, a több mint 20 éve alakult családi vállalkozás, az Alfagép Kft., tulajdonos ügyvezetőjével cégük rendkívül széles termékpalettáját tekintettük át az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon.

Újdonságok az AMAZONE-tól    (Kosztolányi Attila)  Antonio Carraro TONY TR 9800 az ültetvényspecialista
(AF)
Kovács Tamást, az Amazonen-Werke Kft. ügyvezetőjét arra kértük, hogy mutassa be az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításra elhozott Amazone újdonságokat.

Antonio Carraro TONY TR 9800 az ültetvényspecialista
(AF)
Az Antonio Carraro TONY TR 9800 tavaly nemcsak a nemzetközi zsűri jóvoltából az „Év speciáltraktora 2017 – Best of Specialized Tractor 2017” címet nyerte el, hanem kiállítási nagydíjas is lett az előző AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon.

Megérkezett a Deutz-Fahr új 6-os sorozata
(Kosztolányi Attila)
Nagy Gergőt, a Dorker Kft. regionális értékesítő vezetőjét arra kértük, hogy mutassa be az Agrofórum olvasói számára az AGROmashEXPO-n kiállított új Deutz-Fahr 6-os sorozat kompakt 4 hengeres 120-tól 140 LE-s modelljeit.

Granit Parts – A minőségi alkatrész-specialista
(AF)
Először mutatkozott be az AGROmashEXPO-n a nagyközönségnek a mezőgazdasági alkatrész nagykereskedelemmel foglalkozó Granit Parts. A kecskeméti székhelyű betéti társaság a teljes mezőgazdasági alkatrész-vertikumot felölelő készlettel áll partnereink rendelkezésére – tudtuk meg a vállalkozás ügyvezetőjétől, Páska Norberttől.

Abroncsok és keréktárcsák a mezőgazdaságnak
(AF)
A Gumiflex Kft. több mint 27 éve meghatározó szereplője a hazai abroncs- és felnipiacnak. Az AGROmashEXPO-n Barányi Ferenc, kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser beszélt a vállalkozásról.

Hanki-Ker – ERME fokhagyma-betakarítógépektől a Kongskilde kombinátorokig
(Kosztolányi Attila)
Az 1992-ben alakult, makói székhelyű, mezőgazdasági gépek kis- és nagykereskedelmével, alkatrész-forgalmazásával, használt gépek értékesítésével, szervizellátással és gépjavítással foglalkozó Hanki-Ker Kft. – mely igyekszik nemcsak a dél-alföldi régió, hanem az ország bármely területéről érkező mezőgazdasági igényeket kielégíteni – az idei AGROmashEXPO kiállításon több helyszínen is képviseltette magát.

M5091 Narrow – Új, keskeny nyomtávú traktor a Kubotától
(AF)
Szabó Istvánnal, a Kubota hazai importőr cégének, a Két Kata Kft.-nek ügyvezetőjével a Kubota újdonságokról, közülük kiemelten az új keskeny nyomtávú traktorukról, az M5091 Narrow-ról beszélgettünk az AGROmashEXPO-n.

LEMKEN újdonság – AZURIT 9 szemenkénti vetőgép
(Kosztolányi Attila)
A magyar gazdák is testközelből ismerhették meg az idei AGROmashEXPO-n a LEMKEN standján a 2017-es Agritechnica kiállításon már bemutatott, Hannoverben az év gépe díjat is elnyert teljesen új AZURIT 9 szemenkénti vetőgépet, melynek bemutatására Szrnka Péter értékesítési vezetőt kértük fel.

Nagyméretű idősfa ültetőtől az új Goldoni és Solis kertészeti traktorokig
(Kosztolányi Attila)
Hernek Zoltánt, mint az egyik legnevesebb kertészeti gépspecialista cég, az Odisys Bt. tulajdonosát az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow kiállításra elhozott újdonságaikról kérdeztük.

Sorközművelés és tápanyag-utánpótlás egy menetben
(AF)
A gazdák körében rendkívül népszerű az Omikron Kft. egyik legújabb fejlesztése, mégpedig a folyékony műtrágya kijuttató adapterrel szerelt LineMaster sorközművelő kultivátora. A magyar gépgyártó e folyékony műtrágya kijuttatására is alkalmas kultivátorával akár 30%-os termésátlag-növekedés is elérhető, különösen száraz évjáratban. Mindezek mellett a gép használata gazdaságos is, hiszen a tápanyag-utánpótlás és sorközművelés egy menetben történik.

Precíz fúvókák, precíz gazdálkodás
(AF)
A Prüfland Kft. az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás ideje alatt a precíziós gazdálkodás eszközei mellett a Lechler fúvókákra, illetve szintén németországi gyártó által készített, a permetezőgépek szórókeretére felszerelhető Nitrosol-kijuttató rendszerekre helyezte a hangsúlyt.

Új gépek és prototípusok a Szegána standján
(AF)
A Szegána Kft. több újdonságot is bemutatott a gazdálkodóknak az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. Az egyik ilyen a Caffini Striker Levante önjáró permetezőgép, aminek különlegessége az 1,5 és 2 méter között hidraulikusan állítható hasmagassága. Az összkerékhajtással és -kormányzással ellátott gépen mindezek mellett a nyomtáv is hidraulikusan állítható 1,8 métertől 3 méterig.

ISEKI, a kompakt mindenes
(AF)
Nemzetközi termékfejlesztési oklevelet nyert az AGROmashEXPO-n az ISEKI TG 6000-es sorozata. A kompakt modellcsaládból az 55 lóerős TG 6490-es modellt mutatta be röviden az Agrofórum olvasóinak Pavlyás Árpád, a Városkert Kft. mezőgazdasági üzletágvezetője.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította:   Polgárné Balogh Eszter)
Az árpában rejlő kincsek
Takarékos öntözés
Invazív kártevő, az őszi sereghernyó veszélyezteti Dél-Afrikát
Hőstressz elleni növényi védekezés
Az ősi selyemúton terjedő mezőgazdasági technológia
Súlyos termésveszteségek okozója a parlagi ecsetpázsit

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen