2018. november

Ízelítő a tartalomból

Kora őszi meleg, szokatlanul aktív repcekártevők

A nyár folyamán Európa nagy részén tombolt a hőség. A meleg egyes előrejelzések szerint októberig folyamatosan mérséklődik, de térségünkben a…

Dr. Keszthelyi Sándor

Tora Péter: Készülni kell a digitális világ térhódítására a mezőgazdaságban is!

Az elmúlt időszak mezőgazdasági rendezvényein már együtt láthattuk a Bayer és a Monsanto csapatát. Még szokatlan a látvány; hol…

Stefanits Csaba

„Lépésváltás” a napraforgó-termesztésben

A mérsékelt égövben termesztett olajnövények közül a repce és a napraforgó termesztése a meghatározó (szóját tradicionálisan a hüvelyes növények közé…

Dr. Pepó Péter
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Az édenkert
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Adalékok a precíziós mezőgazdálkodás néhány kérdéséhez
 (Dr. Husti István)
Kevesebbel – többet és jobbat. Ez az, amit alapvetően a precíziós gazdálkodástól elvárhatunk. Ahhoz azonban, hogy mindez meg is valósuljon számos buktatón kell sikeresen átkelni. A szerző számba veszi a precíziós gazdálkodással kapcsolatos felhasználói igényeket, vázolja a hazai helyzetképet és a megoldásra váró feladatokat, problémákat.

Az Európai Mezőgépgyártók Szövetségének új programjai
 (szerk. Dr. Jóri J. István)  .
A CEMA az európai mezőgazdasági gépgyártást reprezentáló szövetség. Az elmúlt év végén tartották a 2017 CEMA Summit Agriculture 4.0 konferenciát és jelentették meg az AgriTech 2030 programtervet. Erről adunk közre egy összefoglalót, amely érinti a mezőgazdaság digitalizálásának témakörét, új trendeket mutat be és áttekinti az AgriTech 2030 programot, amely az európai mezőgazdasági gépgyártás 2030-ig tartó jövőjére vonatkozik.

FÓKUSZBAN A NAPRAFORGÓ

„Lépésváltás” a napraforgó-termesztésben
 (Dr. Pepó Péter)
A helyes hibridmegválasztás fontos, de nem egyedüli tényezője a napraforgó termesztéstechnológiai fejlesztésének. Elengedhetetlen, hogy az adott tulajdonságú hibridet megfelelő intenzitású növény modell alkalmazásával termesszük. A DE Növénytudományi Intézete által koordinált több évtizedes, kiterjedt napraforgó-kísérletek adatainak részletes feldolgozása arra hívta fel a figyelmet, hogy az agrotechnikai tényezők egyedi, individuális hatásain túl legalább olyan fontos az azok közötti interaktív hatások ismerete és felhasználása a technológia hatékonyságának növelése érdekében.

Napraforgó hibridek és szabadelvirágzású fajták kísérleti eredményei, 2017
(Szekrényes Gábor)
A hagyományos olajipari, valamint az étkezési, hántolási és madáreleség céljára termesztett napraforgó hibridek NÉBIH által végzett kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletek eredményeit adjuk közre a kaszattermésről, az olajtermésről és az olajtartalomról.

Újrakezdés után töretlenül előre. A napraforgó a KWS-nél. Beszámoló
 (Dr. Princzinger Gábor)
A már-már nyáriasnak nevezhető idei szeptemberben kétszer is szakmai tanácskozásra és bemutatóra hívta termesztő partnereit a KWS Magyarország Kft. Előbb a Békés megyei Muronyba, a KWS kukoricanemesítési állomására, ahol a legújabb szárazság- és stressztűrő hibrideket láthatták és kedvező tulajdonságaikat hallhatták a jelenlévők. Két hét múlva Baranya megyében, Kozármislenyben, a KWS napraforgó-nemesítő állomásán találkozhattak ismét a meghívottak, ahol a 2011-ben újraindított napraforgó-nemesítési program eddigi eredményeiről számoltak be a cég munkatársai.

NÖVÉNYVÉDELEM

Visszatekintés a napraforgó 2018. évi egészségi állapotára
 (Dr. Békési Pál)
A napraforgó egészségi állapota 2018-ban az elmúlt évekhez hasonlóan kedvezően alakult. A betegségek viszonylag későn és általában nem nagy mértékben léptek fel. Alapvető jelentőségű, hogy a szárfoltosságok visszaszorultak.

Inváziós kártevők (III./13.) A nyugati levéllábú poloska (Leptoglossus occidentalis)
(Dr. Varga Ákos)
Az inváziós fajokat bemutató sorozatunk e havi írásában a nyugati levéllábú poloska földrajzi elterjedését, rendszertanát, biológiáját, tápnövényét és természetes ellenségeit mutatjuk be.

Kora őszi meleg, szokatlanul aktív repcekártevők
(Dr. Keszthelyi Sándor)
Az ősz elején tapasztalható meleg időjárás következtében szinte minden ismert őszi repce kártevő nagy egyedszámban képviseltette magát fejlődő tápnövényén. Megfigyelhetők voltak a repcedarázs nagy számban repkedő imágói. A földibolhák jelenlétéről árulkodott az általuk kialakított kárképek sűrű előfordulása. A nagy repcebolha és a kis káposztalégy imágói is aktívak voltak.

Növényvédőszer-göngyölegek a körforgásos gazdaságban. Beszámoló
 (Polgárné Balogh Eszter)
A CSEBER Nonprofit Kft. országos lefedettségű gyűjtőponthálózatán keresztül növényvédőszer-göngyölegek és csávázott vetőmagok csomagolóanyagainak gyűjtését végzi, hasznosítását koordinálja. Döntő mértékben műanyag, de emellett papír, társított és fém csomagolószereket adnak le a mezőgazdasági termelők. 2017-ben 1780 tonna hulladék gyűlt össze, amely több, mint 70%-os visszagyűjtési arányt jelent.
A CSEBER Nonprofit Kft. idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A II. Országos CSEBER Gyűjtőhely Konferencián a legfrissebb hírek ismertetése, a legújabb eredmények bemutatása és a szakmai továbbképzés mellett a jubileumról való megemlékezésre is sor került. A 2018. október 11-i rendezvény helyszíne a budapesti Aquaworld Hotel Konferenciaközpontja volt.

Bizon. Vetéstől aratásig nagy széltippantól és kétszikű gyomoktól mentes állomány (x)
Az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el az őszi gyomirtási technológia. A nagy széltippan ellen kiváló hatással rendelkező Bizon a Dow AgroSciencestől.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Väderstad Rapid 300-400 S/C gabona vetőgépek (x)
 (Vaderstad Kft.)
Hidraulikus hajtású magadagolóval rendelkező, nagy tartályméretű, modern vezérlésű és minimális karbantartási igényű Väderstad Rapid 300-400 S/C gabonavetőgépek a Vaderstad Kft. ajánlatában.

Gépriport. Fontos a jó gép, de még fontosabb a megbízható szolgáltatói háttér
(Hatala László)
A sorozat e havi részében a traktorok közül a Lamborghini Spark típus kisebb (120-130-140) szériája került sorra, melynek 140-es modelljével szerzett tapasztalatairól kérdeztük Szőllősi Szilárd nyírgyulaji családi vállalkozót.

Ekéktől a kombájnokig Mezőhegyesről. Beszámoló
(Gribek Dániel)
A Mezőfalván szeptember végén megrendezésre került NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow, 2018 című rendezvényről szóló összeállításunkban szó esik az ekékről és lazítókról, a híg- és szerves trágya kijuttatásról, valamint kombájnokról és traktorokról is.

SKY MaxiDrill W6000: élmunkás a forgatás nélküli talajművelésben. Tudósítás
 (Stefanits Csaba)
Az AGRI SZERVIZ Kft. munka közben mutatta be a 6 méteres munkaszélességű SKY MaxiDrill W6000 Fertisem Pro vetőgépet Somogyfajszon. A SKY munkagépek élen járnak a talajkímélő művelés terén, Európa több országában is piacvezető pozíciót szereztek a „no-tilling” technológiák piacán. A bemutatón szereplő gép 4100 literes magtartálya 60-40 (vagy 45-55) % arányban osztott kivitelű, így a vetőmag és a műtrágya kijuttatása egy időben megtörténhet.

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (35.) Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye – Zircen
(Dr. Szekeres Béla)
Országosan egyedülálló muzeális értékű mezőgazdasági gépekből, eszközökből álló gyűjtemény a zirci Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium Tanműhelyének területén található „Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye”, amelynek történetéről, kialakulásáról, létrejöttéről és jelenlegi működéséről beszélgettünk Rábai József gyakorlati oktatás-vezetővel és Horváth Attila iskolaigazgatóval.

Egyenletes munkavégzés, precíz beállítás – Bednar gépek Borsodban. Interjú
(Gribek Dániel)
Gergely Dávidot a Borsod megyei Gesztely térségében található gazdaságában kerestük fel. A néhány éve megvásárolt Bednar Swifter magágykészítő mellé az idei szezonra egy Bednar Omega vetőgéppel is bővítette gépállományát. Az új vetőgéppel szerzett tapasztalatokról kérdeztük a gazdálkodót.

HORSCH Focus – lazítás – műtrágyázás – vetés egy menetben (x)
(Szász Zoltán)
A HORSCH Focus vetési technológia alkalmazásakor a vetősorok előtt, alatt történik a lazítás és a műtrágyázás. A Focus vetőgéppel a szárazságban is nagyon jó kelést lehet elérni, mivel ezzel a technológiával nem szárítjuk ki a talajokat.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

A mag a kezdet és a vég. 140 éves a magyar vetőmag-minősítés. Tudósítás
(Dr. Bódis László)
A vetőmag jelentőségét már az 1800-as években felismerték. Ennek eredményeként 1878-ban Magyaróváron megalakult az első Magyar Királyi Vetőmagvizsgáló Állomás, amelyet az évek során számos állomás létesítése követett. Idén ünnepeljük a magyar vetőmag-minősítés 140 éves jubileumát.

Előnyt jelentenek-e a környezetet kímélő eljárások? Beszélgetés Lajos Mihállyal, az Agrofil Kft. ügyvezetőjével
(AF)
Technológiai ismertetőkben, prospektusokban számtalanszor feltüntetik, hogy adott eljárás környezetkímélő módon illeszthető az általunk általánosan alkalmazott technológiába. Vajon előnyként éljük meg ezt a mindennapokban? Erről beszélgettünk Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével.

Tora Péter: Készülni kell a digitális világ térhódítására a mezőgazdaságban is! Interjú
(Stefanits Csaba)
Tora Péterrel, a Bayer Hungária Kft. Crop Science Divízió üzletágvezetőjével beszélgettünk többek között a vállalatfelvásárlás folyamatáról, az új növényvédő szerek piacra kerüléséről, a biológiai védekezés térnyeréséről és a digitális megoldások terjedéséről.

Szója fajta-összehasonlító kísérletek eredményei, 2017
(Szekrényes Gábor)
A NÉBIH kisparcellás szója fajta-összehasonlító kísérletek magterméseredményeit, továbbá fehérje- és olajtartalom-vizsgálatok eredményeit adjuk közre.

Pétisó, az egyedülálló nitrogénműtrágya (x)
A 39% összes hatóanyag tartalmú Genezis Pétisó (27% N + 7% CaO + 5% MgO) használatával egyszerre valósítható meg a hatékony és környezetkímélő nitrogén-utánpótlás. Pétisó javítja a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, megállítja a talajsavanyodást, növeli a terméseredményt, ezáltal a javítja a termelés gazdaságosságát.

KWS új generációs kukoricahibridek 2019-ben – Gazdavélemények
(Gribek Dániel)
A KWS Magyarország Kft. a 2019-es szezonra két új kukorica- és egy napraforgóhibridet mutat be a magyar gazdálkodóknak. A KWS SMARAGD és a KWS KASHMIR kukoricahibridekkel, valamint KWS ACHILLES CLP napraforgóval kapcsolatos, az ország különböző megyéiből származó tapasztalatokat gyűjtöttük csokorba.

Fleischmann-díjasaink
 (Dr. Bódis László)
2018. augusztus 20. alkalmával Dr. Nagy István agrárminiszter Fleischmann Rudolf Díjat adott át az Agrárminisztérium Darányi Ignác teremében Ertseyné Dr. Peregi Katalin c. egyetemi tanárnak, Dr. Réthy László igazgatónak, Dr. Beke Béla Ferenc növénynemesítőnek és Dr. Tóth Madolna ny. egyetemi tanárnak. E lapszámunkban Dr. Réthy Lászlóval készült beszélgetés olvasható.

Jövőnk (egyik) záloga: a talaj. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)
A francia nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) 2018 októberi dijoni konferenciájának középpontjában a talaj szerepelt. A szerző az ott elhangzott előadásokat foglalja össze, amelyek a talajélet sokszínűségére, a biostimulátorok és bioindikátorok használatára, valamint az agroökológiai szempontok talajművelésben való fokozódó megjelenésére térnek ki.

Szakkiállítás a szántóföldön – INNOV-AGRI 2018. Beszámoló
 (Gresóné Nesuta Marianna)
Az Innov-Agri a legnagyobb szabadtéri mezőgazdasági gépbemutató Franciaországban. A 24. Innov-Agri rendezvény szeptember 4-6. között került megrendezésre Outarville-ben. Legfontosabb témái az ökológiai termelés, az innovatív termelési módok, az agrárdigitalizáció és a mezőgazdasági gépesítés köré szerveződnek. Az Európában jól ismert multinacionális gépgyártók mellett számos francia gyártó is bemutatkozott a kiállításon. A konferenciák többek között az európai szinten vitatott növényi géntechnológiai eljárásokról, a fiatal generáció jövőbeni képzési irányait is nagyban meghatározó precíziós gazdálkodásról, valamint a globális klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt érzékelhető hatásairól és az ehhez kapcsolódó kihívásokról nyújtottak értékes tájékoztatást.

Feles bérlet elszámolása a mezőgazdaságban
(Törökné Rácz Erzsébet)  .
A feles bérlet, illetve a részesművelés kezelése elsőre bonyolult dolognak tűnik. Lényegében termőföld bérbeadásáról van szó, azzal a különbséggel, hogy a megállapított bérleti díjat (vagy annak egy részét) terményben rendezik a felek.

Gazdálkodj jogosan. A személyiségi jogok védelme a munka világában
 (Dr. Csákay Zoltán)
A hatályos magyar munkajogi szabályozás lehetővé teszi a munkavállaló személyiségi jogainak korlátozását a munkaviszonyban, azonban erre – természetesen – csak bizonyos feltételek mellett kerülhet sor. Az írásban ezeket a szabályokat, illetve gyakorlati alkalmazásukat mutatjuk be.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Szója – a talajoltás bölcsője
Az írás a pillangós virágú növényekre jellemző nitrogéngyűjtő gümők képződésének folyamatát mutatja be és felhívja a szójatermesztők figyelmét a talajoltás szükségességére.

AGRÁRGAZDASÁG

Kalászos helyzetkép – vetés idején
( Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit) .
A cikk írásának az idején már javában zajlott a 2019/2020. gazdasági évi termést adó őszi búza és őszi árpa vetése az északi féltekén, mégis meglehetősen hiányosak a termőterületre vonatkozó információk. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) bár elsőként közölte várakozásait, a tájékoztatásból egyelőre csak az derül ki, hogy az elemzők a búza globális termőterületének növekedésére számítanak.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Világméretekben a zöldségágazat húzónövénye: a paradicsom
 ( Dr. Hodossi Sándor)
Miközben a világ paradicsomtermelése dinamikusan növekedett az elmúlt évtizedekben, nálunk drámaian visszaesett. Az egy főre jutó éves globális paradicsomfogyasztás az utóbbi fél évszázadban közel háromszorosára növekedett. Ez nem csoda, hiszen a paradicsom a világ legegészségesebb élelmiszerei közé tartozik. Hazánkban friss piaci értékesítésre irányuló termesztése és konzervipari nyersanyag termesztése zajlik.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!
( Dr. Szalay László)
A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is. A cseresznye alanyhasználatának sarkalatos pontjait mutatja be a szerző.

Hagyományteremtő együttműködés az agrárszakképzésben. Beszámoló
(Györök Zsuzsa)
A Tolna megyei Lengyelre hívta tanácskozásra a Sumi Agro Hungary Kft., az AM DASZK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium, a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. és az AUDITKER Kft. Kecskemét a gyümölcstermesztés iránt érdeklődőket. Az iskola és a Sumi Agro szakmai kapcsolata 2018-ban kezdődött a kísérletek beállításával. Az első év – melyet remélhetőleg továbbiak követnek majd – tapasztalatairól és eredményeiről, a Sumi Agro technológia és a hagyományos növényvédelmi kezelés összehasonlításáról, valamint a gyümölcstermesztést érintő egyéb kérdésekről is szó esett a konferencián.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei
 ( Dr. Hajdu Edit)
A szőlőgyökér felépítésének és életműködésének ismertetése mellett a Szerző a szőlőtőke különlegesen módosult gyökereit a harmatgyökereket és a léggyökereket mutatja be, amelyek genetikai sajátosság vagy a környezet stimuláló hatására alakulnak ki. Emellett kitér a gyökérképződés folyamatára és a szőlő gyökerét közvetlenül károsító élő szervezetek felsorolására is.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter).
Egy kórokozó sikeres térhódításának története
Csapdahelyzetben a kukorica

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Az AgroStratéga legfrissebb kérdőíves kutatási eredményei a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásairól, preferenciáiról és jövőképéről.

Jegyzet gazdálkodóknak. Magánvéleményről nem magánügyben
(Kurucz Miklós)
Az e havi jegyzetben a szerző a klímaváltozással kapcsolatos gondolatait fejti ki.

Agrármúltunk nagyjai. Okályi Iván (1900-1968)
(Kurucz Miklós)
A sorozat e havi írásában Okályi Iván munkásságát mutatjuk be, aki a hazai gyümölcstermesztés felvirágoztatásának szentelte életét.

 

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen