2019. február

Ízelítő a tartalomból

Korábban kezdődő vegetációs időszak- Előny vagy hátrány?

Az éves középhőmérséklet országos átlaga 2018-ban 11,99 °C-nak adódik, ez 1,66 °C-kal múlja felül az 1981-2010-es normál értéket. A melegedés…

Dr. Lakatos Mónika

Paprikák csípősségére ható tényezők

Pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre a chili paprika termesztés helyzetéről hazánkban, de megfigyelhető, hogy a régóta kedvelt és széles körben…

Nagy Zsuzsa

A szőlő növényvédelmét érintő változások az elmúlt évtizedek tükrében

A rendszerváltás után gyökeres változás következett be a szőlő-borágazatban és a szaporítóanyag-termelésben is. A koncentrált nagyüzemit felváltotta a kisebb birtokméretű…

Dr. Dula Bencéné
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

A boldogság forrása
(Dr. Bódis László)

FÓKUSZBAN AZ ÉGHAJLAT ÉS AZ IDŐJÁRÁS

Az agrometeorológia információk szerepe a mezőgazdasági termelésben
(Dr. Lakatos László)
Az agrometeorológiai információkat régóta használjuk a mindennapjainkban. Felhasználásukkal biztonságosabbá, stabilabbá tehetjük a termelést. Különösen a fagy, a jégeső, a szárazság előfordulásával kapcsolatos előrejelzésre, az öntözés szükségességének és nagyságának meghatározását segítő információkra egyre nagyobb az igény, jelenleg azonban még hazánkban nem beszélhetünk agrometeorológiai szaktanácsadó rendszerről. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján viszont találhatunk térképes agrometeorológiai információkat és tanulmányozhatjuk az OMSZ Napijelentés kiadványát.

Korábban kezdődő vegetációs időszak- Előny vagy hátrány?
(Dr. Lakatos Mónika, Hoffmann Lilla)
Az 1901-2017 közötti időszakban a tavaszok és a nyarak melegedtek leginkább. A legkisebb hőmérsékletnövekedést ősszel jeleznek az adatsorok; míg a telek melegedése is jelentős, de nem éri el a 90%-os megbízhatóságot a változás mértéke. A tavaszi és az őszi hőmérsékletek határozzák meg, hogy mikor kezdődik, és meddig tart a vegetációs időszak. A cikkből kiderül, hogy mindez miként hat a hidegtűrő és a melegkedvelő növények tenyészidőszakára.

Extrém magas hőösszegek, hetekkel átlag előtti fenológiai fázisok, durva őszi aszály. A 2018-as év agrometeorológiai áttekintése
(Erdődiné Molnár Zsófia, Kovács Attila)
A 2018-as év agrometeorológiai viszonyait nagy változékonyság jellemezte, amely egyes kultúrnövényeknek kedvezett, míg másoknak nem: helyenként előfordultak rekordközeli termésátlagok és olyan helyek is, ahol az egész termés megsemmisült. Az áttekintésben hónapról hónapra felidézzük a tavalyi időjárás jellegzetességeit.

Aszálykockázat a Duna régióban. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A DriDanube – Aszálykockázat a Duna régióban projekt, amelynek egyik témafelelőse az OMSZ, hat munkacsomagot tartalmaz és 22 tevékenységet ölel fel. A DriDanube projekt keretében végzett tevékenységek eddigi eredményeinek bemutatása és a fejlesztett szolgáltatások helyszíni kipróbálása után az optimális aszálykezelés lehetőségeit mutatták be a hazai felhasználó képzésre és az aszálykezelésre vonatkozó döntéshozói konzultáción, illetve annak megvitatására került sor, hogy azok hogyan illeszthetők be egy Duna régiót felölelő regionális aszálystratégiába.

A gyümölcsfenológia vizsgálatok jelentősége a klímaváltozás detektálásában
(Dr. Lakatos László)
Az egyes gyümölcsfenológiai állapotokban komplex módon jelenik meg az időjárás jellege, hosszú távon pedig a klímaváltozás hatása. Az elmúlt 20 év során látványosan korábbra tolódott hazánkban a virágzáskezdet valamint a virágzás végi időpont is.

Évjárat-értékelő 2018. Tokaji borvidék, Mád
(Leskó István)
2018 időjárásának és a szőlő növényvédelmi helyzetének áttekintése a Tokaji borvidéken, Mádon.

A változó időjárási anomáliák ellen…
(Nagy Zoltán)
A klímaváltozás következtében egyre gyakrabban kell kiszámíthatatlan természeti jelenségekkel megbirkózni a gazdálkodás során. A következő időszakban a haszonnövények számára felhasználható víz kulcstényező lesz. A vízmegőrzésre fókuszáló preventív gazdálkodási gyakorlat része az okszerű talajművelés, a helyes faj- és fajtaválasztás, az öntözőrendszerek kiépítése és a műszaki alkalmazkodás is.

Törzsasztal az éghajlatváltozásról, és arról, csupán szépségtapasz-e a dízelek kitiltása? Sajtóközlemény
Húsbavágó kérdésekre, az éghajlatváltozással kapcsolatos dilemmákra, a katowicei klímakonferencia utáni időszakban, illetve a későbbi jövőben az emberiségre váró kihívásokra, sorskérdésekre keresett választ legutóbbi műsorában a Törzsasztal 82. adása. A műsorban – 2015 óta a Fix Tv-ben látható – egy ifjú cirkuszművész, Szoó Regina és Dr. Mika János éghajlatkutató, valamint Dúzsi Tamás, Szekszárd nemzetközi hírű borásza vendégeskedett az Alexandra Pódiumon kialakított Törzsasztal-stúdióban .

NÖVÉNYVÉDELEM

Egy újabb é(r)v az Express® mellett a napraforgó gyomirtásban (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Express 50 SX a napraforgó gyomirtására az FMC kínálatában. Az Express-technológiában rejlő rendkívüli kultúrnövény szelektivitásnak köszönhetően a napraforgó fejlettségétől szinte függetlenül, kifejezetten a gyomok fejlettségére koncentrálva lehet a kezeléseket elvégezni. Preemergens gyomirtásra a petoxamid és terbutilazin hatóanyagot tartalmazó Successor T használható.

Hatékony védelem a talajlakó kártevők ellen (x)
 (FMC-Agro Hungary Kft.)
Az FMC klórpirifosz hatóanyagú Kentaur 5 G mikrogranulált talajfertőtlenítő szerének alkalmazásával és a növények kedvező kezdeti fejlődését biztosító startertrágyák (Radistart Turbo, Amalgerol) használatával hatékonyan védekezésre nyílik lehetőség a talajlakó kártevők ellen.

Hatékony védekezés a repceszár-ormányos ellen (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Rapid CS gamma-cihalotrin hatóanyagú piretroid típusú rovarölő szer az FMC-től a repceszár-ormányos elleni védelemben.

Priaxor®. A jövő gombaölő szere kalászosokban (x)
(BASF Hungária Kft.)
A Priaxor a BASF által kifejlesztett, kalászosokban ajánlott új gombaölő szer. A készítmény két eltérő módon működő hatóanyagot tartalmaz, a fluxapiroxadot (Xemium) és a piraklostrobint.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására (x)
(Fodor Attila)
A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutat be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot a Nufarm a Kideka Powerrel és a Zeagran Toppal kapcsolatosan.

Onyx®. Gyorsítsa fel gyomirtását (x)
Piradát hatóanyagú Onyx gyomirtó szer a Belchim legújabb készítménye a kukorica gyomirtására. Onyx Duo csomag ajánlat a kukoricatermesztőknek.

Klímaváltozás hatása az idegenhonos kártevők megjelenésére Magyarország szántóterületein
(Dr. Keszthelyi Sándor, Bosnyákné Egri Helga)
Magyarországra behurcolt, bekerült idegenhonos kártevők megoszlása az egyes szántóföldi ágazatokban heterogén képet mutat. Így az általuk generált termelésbizonytalanság is nagymértékben eltér a különböző szántóföldi kultúrák tekintetében. A legtöbb jövevény kártevő Magyarországon az amúgy amerikai gyökerű szántóföldi kultúrákban – mint a burgonya, a napraforgó és a kukorica – lépett fel. A cikk áttekintést nyújt a XX. század kezdetétől hazánk területén megjelent, szántóföldi állományokban károsító jövevény kártevőkről.

Az őszi búza gombás eredetű betegségei (2.) Szártőbetegségek
(Dr. Békési Pál, Dr. Varga Zsolt)
Az őszi búza gombás eredetű betegségei című sorozatunkban e hónapban a szártőbetegségekről van szó. A szártő megbetegedéseit több különböző gomba okozhatja, ezek közül a legfontosabbakat ismertetik a szerzők, illetve kitérnek a védekezés lehetőségeire is.

Új korszakra készülve a kalászosok termesztésében. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Siófokon és Szolnokon, összesen mintegy 220 főnyi hallgatóság előtt tartotta meg a BASF növényvédelmi szakmai konferenciáit, ahol szakértőik és a meghívott előadók a fenntartható gazdálkodást szolgáló megoldásokat és a legújabb eredményeket mutatták be.

A XXIX. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumról. Beszámoló
(Dr. Békési Pál)
Január 16-18-a között került sor a hazai növényvédelem egyik legnagyobb seregszemléjére, a XXIX. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumra. A prekonferencián és a plenáris ülésen elhangzott előadásokat ismertetjük röviden.

I. FMC Növényvédelmi Termelői Konferencia. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Második alkalommal szervezte meg az ország öt helyszínén növényvédelmi termelői konferenciáit az FMC-Agro Hungary Kft. január elején, hogy tájékoztassa a nagy számban megjelent résztvevőket a vállalat működéséről és a főbb szántóföldi kultúrák növényvédelméhez ajánlott technológiai megoldásokról.

A Corteva Agriscience™ Szezonnyitó Szakmai Konferencia sorozata. Sajtóközlemény
Január közepén az ország négy különböző pontján tartotta meg a Corteva Agriscience™, a DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága Szezonnyitó Szakmai Konferencia sorozatát. A rendezvényen a Corteva bemutatta a 2019-es Pioneer® vetőmag ajánlatát és növényvédelmi megoldásait. Emellett a résztvevők bepillantást kaphattak a válalatnál folyó fejlesztések eredményeibe is.

Drónos növényvédelem – a jövő, vagy forrófejűek szakmaiatlan technikai sportja?
(Morva Tamás)
A szerző a dróntechnológiával kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre ad választ, így megtudhatjuk például, hogy milyen információk nyerhetők ki a növényorvosi munkához a drónok által gyűjtött adathalmazból, illetve a permeteződrónok alkalmazásának körülményeit ismerhetjük meg.

Szakmázzunk a BAYER-rel! Az Adengo helye a gyomirtási stratégiámban (x)
(Varga Zoltán)
A BAYER által kínált Adengo gyomirtó szer használatának előnyei a kukoricatermesztésben.

Repcekártevők és tápanyaghiány (x)
Lombtrágyázási alaptechnológia és rovarok elleni védelem a Kwizda csomagajánlatában. Az igen magas kéntartalmú Wuxal Sulphur a repce kénigényének fedezéséhez járul hozzá, a Wuxal Boron Plus egyedül álló össze tételének köszönhetően a terméskötődést segíti elő, a rovarölő szerekkel pedig hatékonyan oldhatjuk meg a szárormányos (Dursban), illetve a fénybogár (Fury) elleni védelmet.

Hatékony Kwizda-csomag a gyommentes kukoricáért (x)
A Kwizda Agro KUKORICA FLEX 4 ha-os csomagjában található hatóanyagok kevés csapadék hatására is aktivizálódnak, és a már kikelt gyomokat is nagy hatékonysággal pusztítják el, hosszú tartamhatást biztosítva.

Búzáink betegek lesznek (x)
A búzában a lombvédelemnek egyre nagyobb szerepe van. Az egészséges, nagy felületű levélzet az alapja a magas termésátlagnak, jövedelemnek. Ezért olyan készítményt válasszunk, amely kívül-belül védi a növényt. Gombafertőzés ellen tetrakonazol és klórtalonil hatóanyagú Eminent Star a Kwizdától.

Új fejezet a kalászosok védelmében (x)
(Boros Szilárd)
A solatenol és protiokonazol hatóanyagú Elatus Era-val a Syngenta Kft. jelentős kórokozók elleni hatékonyságot, magas fokú biztonságot, ezáltal teljes körű védelmet biztosító terméket ad a magyarországi termelők kezébe, melynek segítségével sikerrel vehetik fel a küzdelmet a tenyészidőszak alatt fellépő, termesztés sikerét fenyegető akadályokkal, legyen az kórtani vagy időjárási eredetű.

Megbízható védelem a kukoricabogár ellen (x)
(Horváth András)
A Force 1,5G piretroid típusú, teflutrin hatóanyagú talajfertőtlenítő készítmény kukoricabogár ellen a Syngenta ajánlatában.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Väderstad Rapid – A pneumatikus gabonavetőgép (x)
Ismerje meg a Vaderstad Kft. kínálatában található Väderstad Rapid pneumatikus gabonavetőgép felépítését, tartozékait.

HORSCH Cruiser – sekély és intenzív talajművelés rugós-kapás kultivátorral (x)
(Szász Zoltán)
A helyes szalma-management azt jelenti, hogy a szármaradvány maradjon ott, ahol képződött, aratásnál pedig olyan minőségben hagyjuk a talajon, hogy könnyen bedolgozható legyen, és gyorsan le tudjon bomlani. Az intenzív, egyenletes sekély bekeverésben tud segíteni a HORSCH Cruiser.

Gépmúzeum (36.) Kápolnára – megérte elmenni
(Dr. Szekeres Béla)
Bodó Zoltán kápolnai gépgyűjteményének területén található a Mezőgazdasági és Gépészeti Értékőrző Egyesület (MEGÉRTE) központja, irodája is; így aztán kétszeresen is megérte elmenni hozzá!

GÉPKÖZVETÍTŐ – Ahol a jó döntések születnek! (x)
A John Deere gépek, eszközök beszerzésével és értékesítésével, valamint használtgép-kereskedelemmel foglalkozó GÉPKÖZVETÍTŐ Kft. üzleti modelljében a gépközvetítés egy komplex szolgáltatást jelent, magában foglalja a gép kiválasztását, finanszírozását, műszaki vizsgáztatását, névre írását, igény szerint házhoz szállítását, szerviz- és alkatrészellátását, az esetleges garanciális/szavatossági ügyintézését is.

A kereskedő szervize győzte meg Gépriport.
(Hatala László)
Mára a Kubota Japán 50 legismertebb márkájának egyike és nem mellesleg a világ egyik legnagyobb traktorgyártója. 2015 óta a franciaországi összeszerelő üzemből is érkeznek traktorok Európa számos országába, így hazánkba is. Ennek apropóján kerestük fel az aldebrői VITAFARM Kft. ügyvezetőjét Kiss Attilát – aki 2017-ben ismét vásárolt Kubota traktort, az M7131 Premium típust.

HORSCH Leeb – hatékonyabb növényvédelem
(Szász Zoltán)
Csak úgy lehet csökkenteni a permetezés veszteségforrásait, ha a szórókeretet közelebb visszük a célfelülethez. A kérdés, hogy mennyire közel? Amennyire csak lehet! A Leeb permetezőkkel mindez kivitelezhető.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Az Agrofórum fóruma az AGROmashEXPO Fórumán
(Dr. Bódis László)
Előzetesen az Agrofórum által szervezett, az AGROmashEXPO fórumszínpadán megrendezett A szója és a Vetőmag interaktív kerekasztal-beszélgetéseken elhangzottakról.

Lombtrágyázás – erősítse meg az őszi vetést tavasszal!
(Rácz Gábor)
A levélen keresztüli tápanyag-utánpótlással a növény életfolyamatait aktivizáljuk, így azonnali segítséget biztosít tápanyaghiány vagy növényi stressz (pl. szárazság) esetén. A levélen keresztüli mikroelem-felvétel hatékonyságát nitrogéntartalmú vegyületekkel fokozhatjuk. Ezek közül is a karbamidos lombtrágyák a legjobbak, mivel ezek nem tartalmaznak nitrátot (elkerülhető a perzselő hatás), a vegyület levélen keresztüli felszívódása pedig kiváló. Agroleaf Liquid minőségi folyékony lombtrágya az F3 SurfActive technológiával az ICL Specialty Fertilizers-től.

Miért érdemesebb aprómagot – IS – termelni?! (x)
(Szűcs Ádám)
Mustár, facélia és olajretek termelésének előnyeire hívja fel a figyelmet a Pannon-Mag-Agrár Kft.

2019, a biostimulátor éve (x)
A kultúránként és fejlődési fázisonként eltérő speciális tápanyagszükséglet ellátása mellett a Timac AGRO valamennyi terméke tartalmaz biostimulátor(oka)-t. Jelen cikkben egy-egy fő jellemzővel – a teljesség igénye nélkül – e speciális szerves komplexekről adnak átfogó képet a szerzők, így szó esik a PHYSIO+, az MPPA DUO, az N-PROCESS, a RHIZOVIT, a FERTIACTYL és a SEACTIV biostimulátorokról

A káprázatos termés alapjait mi biztosítjuk (x)
(Marsai Viktor)
Kiugró terméseredményeket alacsony nedvességtartalommal ötvöző új hibridkukoricák – REPLIK, JUDOKA, PIAFF, BADIANE, ELDACAR  – a SAATEN-UNION-tól.

Nem téveszt célt, ha Saaten-Union napraforgót választ (x)
(Marsai Viktor)
Új, korszerű napraforgóhibridek – LUCIA CL PLUS, PARAISO 1000 CL PLUS, SURPRISE CL PLUS, CARRERA CL PLUS, MARGARET CL PLUS, PARAISO 102 CL, MARQUESA CL, SURIMI CL, DRIVER CL, DUET CL, SUNTEC CL, MIRANDA SU – a SAATEN-UNION-tól.

Megtalálta helyét a vetésforgóban a szója (x)
(Varga Gábor)
A SAATEN- UNION szójakínálatában a CORALINE, az ANANDA és a KOPENIKUS.

Időjárásfüggetlen startertrágyázási technológia új generációs mikrobiológiai készítményekkel kiegészítve (x)
A KITEstart Liquid NP rendkívüli hatékonyságát az ammónium és a foszfor szinergista hatásának köszönheti. A technológia másik fontos eleme a mikrobiológiai rész, mely ez esetben a BactoFil termékcsalád vetéshez használható talajoltó baktériumait jelenti. A technológia legfontosabb vívmánya a menetsebesség-arányos, a mag közvetlen közelébe történő kijuttatás a KITE-Jet prémium kijuttató rendszerrel.

Hagyomány és új kezdeményezés a KITE szakmai továbbképzésén. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Ez év januárjában 33. alkalommal szervezte meg a KITE Zrt. a partnergazdaságok szakembereinek – a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Karával és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve – a hagyományos növényvédelmi és – egyben új kezdeményezésként már – 3. precíziós gazdálkodási továbbképzését. Az ötnapos szakmai programban a növényvédelmi előadásokban a közelmúltban behurcolt, ill. a folyamatosan megjelenő új kártevőket és kórokozókat, valamint az engedélyezett új növényvédő szereket ismertették a résztvevőkkel. A precíziós gazdálkodási szekcióban a fő témakörök: az informatikai háttér, az új műszaki megoldások és a gyakorlati alkalmazások voltak.

Precíziós Műhely. A távérzékelés használatának korlátai a növényvédelemben …
(Lajos Mihály)
A termőterületeken, az egyes táblák egy adott pontjáról származó adatok alapján az ott specifikusan alkalmazott talajművelés, tápanyag-utánpótlás és agrotechnika mellett óhatatlanul felmerül az igény, hogy a növényvédelmet is helyspecifikusan, az adott ponton található növényállomány egészségügyi helyzetének ismeretében oldjuk meg. A multispektrális drónok használatával nyílik meg a lehetőség arra, hogy ne csak az emberi szem által látható fény hullámhossztartományában vizsgáljuk a növényzetet, hanem több, az emberi érzékelés határán kívüli tartományban is folytassuk az érzékelést. Az írásból az is kiderül, hogy a parazitogén légzés milyen szerepet játszik a precíziós növényvédelemben.

A természet ajándéka
(Nagy Zoltán)
A nád, a magyar vizes élőhelyeken szinte mindenütt megtalálható olyan haszonnövény, amelyet hol felfedeznek, hol elengednek az emberek, de funkcionális előnyei miatt a felhasználásáról soha nem mondanak le egészen. A nád jelentősége mezőgazdasági szempontból régóta csökkenőben van, hiszen a korábbi legeltetése megszűnt, biomassza célú felhasználása pedig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Véglegesen azonban nem tűnik el a gazdálkodók látóköréből. A 20. század második felében a nádtető újra életre kelt, követve a holland, észak-német, ír és dán példákat.

Terítéken a burgonya – a termőföldtől az asztalig. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Egész napos konferenciára hívta a Nébih a burgonyavertikum szereplőit, a nemesítéstől és fajtaképviselőktől kezdve a termesztőkön át a feldolgozás és étkeztetés különböző területén dolgozókig, akik kapcsolatban állnak e fontos növénnyel és alapélelmiszerrel. Az előadásokat követő bemutatóval és kóstolóval egybekötött rendezvénnyel a termesztők és felhasználók párbeszédét kívánták elindítani, a hazai gazdaság erősítése, a biztonságos élelmiszerlánc megteremtése és fenntartása érdekében. Összeállításunkban a termesztéssel és az ellenőrzéssel kapcsolatos előadásokban elhangzottakat idézzük vissza olvasóinknak.

Yara Nap konferencia – 2019. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A Yara tápanyagellátási megoldásaiból és precíziós gazdálkodási javaslataiból nyújtott át egy csokorra valót a 4. Yara Nap konferencián. A program több téma köré szerveződött. Az egyik a jövőt jelentő digitális megoldások a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra volt, a másik pedig a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintette, de emellett szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.

Magyarország 12 kiállítóval, 600 négyzetméteren várta az IGW látogatóit
(AMC)
Több mint 1700 kiállítóval, 115 ezer négyzetméteren rendezték meg Berlinben a Nemzetközi Zöld Hetet (Internationale Grüne Woche – IGW), amelyen Magyarország az Agrármarketing Centrum (AMC) munkájának köszönhetően, annak közösségi standjával képviseltette magát. A tíz napos, 2019. január 27-ig tartó nemzetközi vásáron az AMC társkiállítóival – többek között helyben sült házi rétessel, hidegen sajtolt magolajokkal, kürtőskaláccsal, kalocsai népművészeti termékekkel, borokkal és mangalicából készített hústermékekkel, füstölt termékekkel, valamint gyógyteákkal, gyógynövényes mézekkel és bonbonokkal – várta a látogatókat. A magyar standot dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Györkös Péter Magyarország berlini nagykövete, valamint Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

Rekordhozam a KWS Kukorica Termelési Versenyek történetében! Sajtóközlemény
(KWS)
A KWS téli partnertalálkozó rendezvényein kerültek kihirdetésre az a KWS Kukorica Termelési Verseny eredmények. Összesen 17 díj került kiosztásra. A KWS Magyarország Kft. a versenyek mellett 2 éve elindította a KWS Teszt Akadémia Programját is. A tesztelő helyszínek is versenyeztek egymással és a legjobb eredményt elérő termelők díjat kaptak.

Turbózzuk fel a szántóföldi növényeket!
(Dr. Zsom Eszter)
A magnézium a levélzöld (klorofill) központi építőeleme, így a magnézium szerepe kulcsfontosságú, teljes mértékben meghatározza a növény teljesítményét. EPSO Top és ESTA Kieserit magnéziumpótlásra a K+S Kali GmbH-tól.

Gazdálkodj jogosan. Új fogalom a munkajogban: az önként vállalt túlmunka
(Dr. Csákay Zoltán, Dr. Varga Cecília)
Az Országgyűlés 2018. december végén fogadta el a munkaidő-szervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Fontosnak tartottuk, hogy a rendkívüli munkát érintően elfogadott leglényegesebb módosításokat mind a munkáltató, mind a munkavállaló szemszögéből bemutassuk.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Réz- és cinkhiány okozta problémák a szántóföldi termesztésben (x)
Annak ellenére, hogy a réz és a cink a növényi szervezetben csak csekély mennyiségben fordul elő, alapvető jelentőségűek a növények életfolyamataiban. Az utóbbi évek eredményei megerősítették, hogy a hazai talajok többsége cinkből nem megfelelően ellátott, de rézhiánnyal számolhatunk a magasabb szervesanyag-tartalmú, homok, homokos vályog fi zikai féleségű, valamint 7,5-8,0 kémhatás feletti talajokon is. Wuxal Réz Top és Wuxal Cink az Kwizda Agro-tól.

A többlet kulcsa mikro méretű – MONO adalékok megfelelő kiválasztása … (x)
A Natur Agro szántóföldi kísérleti részlege az ország több területén foglalkozik talaj- és lombkezelési kísérletek beállításával, kiértékelésével főbb szántóföldi kultúrákban, így a repcében is. A cikkben ismertetett kísérlet célja többek között a Natur Agro lombkezelő termékeket kiegészítő MONO adalékok optimális kiválasztásának vizsgálata volt.

Lombtrágyázásról általánosságban és konkrétan! (x)
(Yara Hungária)
A Yara lombtrágyázási javaslata őszi káposztarepcébe –  YaraVita Brassitrel DF, YaraVita Bortrac – és kalászosokba – YaraVita Gramitrel.

Alga-Ter®. Az első lépés lehet az aszály és az erózió ellen (x)
Az AGRO.bio 2018-ban kezdte meg az AlgaTer nevű új, fonalas talajalgát tartalmazó talajoltó anyag forgalmazását. A Klebsormidium bilatum zöldalga hazai talajainkban őshonos faj, fontos szerepet játszik a leromlott talajok életének „újraindításában.

A műtrágyák hatékonyságának növelése talajoltással (x)
BactoFil talajoltás + KITEStart Liquid NP – a nagytányéros technológia napraforgóban. A KITEStart Liquid NP-vel együtt kijuttatott BactoFil talajoltóanyag törzsei a starter trágya jobb hasznosulását segítik. Az elmúlt években végzett vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a legfontosabb növényi tulajdonságok (gyökértömeg, zöldtömeg) és a termés értékei jelentősen javultak a kombinációval kezelt területen a kezeletlenhez képest.

Bevetésre készen! (x)
(Balogh László)
ES GENERALIS CL és ES LORIS CLP napraforgó hibridek az Euralis kínálatában.

Így lesz a szemétből kedvezmény – csomagolóanyagok újrahasznosítása… (x)
A Malagrow névről a legtöbb termelő számára elsősorban a kiváló minőségű biostimulátorok jutnak az eszébe, pedig a vállalat már több mint másfél évtizede széleskörű hulladékkezelési megoldásokat is kínál. Köztudott, hogy a növénytermesztésben az egyik legnagyobb környezetkárosító tényező a csomagolás. Így a fenntarthatóságot szem előtt tartva a vállalat egy olyan programot hívott életre, melynek keretében lehetőséget biztosít az általa kizárólagosan forgalmazott Valagro termékek üres csomagolásának újrahasznosítására, és ráadásként még kiemelt kedvezményekkel is jutalmazza hűséges vásárlóit.

Könyvajánló. Dr. Bódis László: Barangolásaim
Dr. Bódis László Agrofórumban megjelent bevezetőnek szánt írásainak kötetbe foglalt gyűjteménye.

Fejtrágyázás még hatékonyabban… Limus® CL (x)
(Gribek Dániel)
2018-ban egy táblafelezéses kísérletben próbálták ki a BASF új ureázgátló adalékanyagát az Agro-Sükösd Kft.-nél, ami hibridbúzában 1,5 tonna terméstöbbletet eredményezett hektáronként. A Limus CL ugyanis a Nitrosol fejtrágyaként történő kijuttatásakor csökkenti az ammónia-veszteséget, aminek köszönhetően a növények több nitrogénhez jutnak. A folytatás idén tavasszal mintegy 1700 hektáron várható az őszi kalászosokban.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Ismét bizonyított a baktériumos talajoltás, ezúttal a szójában!
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezet)
Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete és a NÉBIH közreműködésével  végzett kísérletekben a talajoltó baktériumokkal, illetve Bradyrhizobium törzset tartalmazó oltóanyagokkal kezelt területeken a szója jelentősen jobban teljesített a mennyiségi mutatókat tekintve. A minőséget mutató nyersfehérje-tartalom (kg/ha) értékei is magasabbak voltak az oltóanyagokkal kezelt területeknél a kontrollhoz viszonyítva.

AGRÁRGAZDASÁG

Repce – vetési helyzetkép…
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
Az Európai Unió 2019/2020. gazdasági évi repcetermelésével kapcsolatban megjelentek az első előrejelzések. A franciaországi Tallage elemzői szerint az EU-28-ban előreláthatóan a 2018. évinél 12%-kal kisebb területről takaríthatnak be repcemagot az idén a gazdaságok, összesen 6,1 millió hektárról. A vetés idején uralkodó, hosszantartó száraz időjárás következtében ugyanis a főbb repcetermesztő tagországokban sok helyen nem tudták maradéktalanul befejezni a vetést a gazdák, míg máshol az egyenetlen kelés miatt csökkent a terület.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Paprikák csípősségére ható tényezők
(Nagy Zsuzsa)
A csípős étkezési és chili paprikák fontos értékmérője a termés kapszaicinoid-tartalma. A kapszaicinoidok aminosav eredetű vegyületek. Mérésüket nagy teljesítményű folyadékkromatográf (HPLC) készülékkel végzik. Bevált gyakorlat, hogy Scoville (Scoville Heat Unit – SHU) skálán is megadják a csípősség mértékét. A cikkben a szerző bemutatja, hogy mely környezeti tényezők vannak hatással a paprikatermés kapszaicinoid-tartalmára.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Az almafák termőrészei
(Dr. Szalay László)
A termőrészek a gyümölcsfák azon részei, amelyeken a következő tenyészidőszakban a termés képződik. Ismeretük két szempontból is fontos. Egyrészt, a helyes metszés végzéséhez elengedhetetlen a pontos ismeretük, másrészt a várható termés mennyiségének becslése szempontjából. Ismerkedjünk meg tehát az alma termőrészeivel, a dárdával, a sima termőnyárssal, a hosszú és középhosszú vesszőkkel, továbbá a termőgallyal.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A szőlő növényvédelmét érintő változások az elmúlt évtizedek tükrében
(Dr. Dula Bencéné)
Az elmúlt évtizedek során számos – társadalmi, gazdasági, klíma-, szakpolitikai – változást éltünk/élünk meg, melyek újabbnál-újabb kihívást jelentenek a szőlőtermelők számára és komoly hatással vannak a szőlő növényvédelemére is. Jelen írásban a teljességre törekvés nélkül csak néhány lényeges összefüggésre hívja fel a szerző a figyelmet.

Sivanto prime – új rovarölő szer a szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztőknek (x)
Az ázsiai Stemona japonica növényben megtalálható molekula egy új, a Bayer által felfedezett hatóanyagcsoport, a Butenolid-csoportnak a kiindulási pontja lett. Ebből a „pontból” mára egy innovatív rovarölő szer keletkezett, ami a természetből származik és a környezettel, valamint a fenntartható gazdálkodással összhangban alkalmazható. Neve Sivanto prime, szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztőknek ajánlott rovarkártevők ellen.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Széles fajtaválasztékkal a klímaváltozás hatásainak mérséklésére

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Együtt vált felnőtté az Y generáció az okoseszközökkel (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Mezőgazdasági árutermelő gazdaságok döntéshozóinak IKT (infokommunikációs technológia) használati szokásainak felmérése az AgroStratégától.

Jegyzet gazdálkodóknak. Jövőnkről, az emberiség jövőjéről
(Kurucz Miklós)
A februári Jegyzetben a Harnos Zsolt – Gaál Márta – Hufnagel Levente: „Klímaváltozásról mindenkinek” című kötete kapcsán a szerző az éghajlatváltozással kapcsolatos gondolatait osztja meg.

Agrármúltunk nagyjai. Ormos Imre (1903-1979)
(Kurucz Miklós)
Ismerjék meg Ormos Imrének, a magyar kerttervezés egyik legkimagaslóbb művelőjének, szellemi megújítójának és egyetemi oktatójának életútját, pályájának fontos állomásait.

Van-e új a Nap alatt
(Kurucz Miklós)
Folytatódik a 2018. decemberi lapszámban megjelent, Deininger Imre életútját bemutató írás. Ezúttal fő művével, „A magyar mezőgazdaság bajai és javaslatok ezeknek orvoslására” című kötetével ismerkedhetnek meg Olvasóink.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen