2019. március – Extra 80.

Ízelítő a tartalomból

Inváziós gyomfajok Magyarországon: a kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum SOMM. et LEV.) és a Sosnowsky-medvetalp (Heracleum sosnowskyi MANDEN.)

A medvetalp fajok az ernyősök (Apiacea) családjába és a Heracleum nemzetségbe tartoznak. Európában a Heracleum nemzetségnek több mint 20 faját…

Nagy Margit

A bogyósok gyomszabályozásáról összefoglalóan

A bogyós gyümölcsűek ültetvényeinek gyomosodásában, a gyomflóra összetételének alakulásában számos tényező játszik szerepet. Ezek egy része ökológiai és termesztéstechnológiai elem:…

Benécsné Dr. Bárdi Gabriella

Állami elismerésre előterjesztett kalászos fajták

Mv Káplár - Rendszertani besorolás: Triticum aestivum L. – őszi búza

Speciálisan kekszipari hasznosításra nemesített és vizsgált búza, szemtermése a vizsgálati…

Csapó József
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Búzatermesztésünk jövőjéről
(Dr. Bódis László)

KALÁSZOSOK TERMESZTÉSE ÉS VÉDELME

A kalászos vetőmag-szaporítások 2018 . évi tapasztalatai
(Szabó Sándor)
Összességében a kalászos vetőmagok minősége jónak volt mondható 2018-ban, azonban a tavaszi aszály, valamint a betakarításkori csapadékos időjárás következtében számos esetben merültek fel minőségi, elsősorban csírázási problémák. A vetőmag-előállító területek nagyságának alakulásáról és a szaporításokban előforduló fajtákról is olvashatnak a cikkben.

Állami elismerésre előterjesztett kalászos fajták
(Csapó József)
Állami elismerésre előterjesztett őszi búza, őszi durumbúza, tritikále és őszi árpa fajták leírása a NÉBIH összeállításában.

Biztosan, bőségesen, minden időben, változatos talajokon (x)
(Fehér Gyöngyi)
REALLI CS, BASMATI CS, GASTI CS stabil termőképességű kukorica hibridek a Caussade Semences kínálatában.

Komplex kalászos állományvédelem az FMC-től (x)
Granstar SuperStar Rapid + Riza Pack egy nagy hatékonyságú gyomirtó szert és egy minőségi mikrokapszulázott rovarölő szert tartalmazó, Riza 250 EW gombaölő szerrel kiegészített csomag, az FMC-től a kalászosok komplex védelmére.

Gabonatermesztésünk egyes technológiai elemeinek elemzése, Grábner nyomán
(Dr. Bódis László)
Grábner Emil írta meg a mai napig alapműnek számító Szántóföldi növénytermesztés című 1050 oldalas könyvet, amely Mosonmagyaróvárott keltezett 1935-ben. Az összeállításból kiderül, miként vélekedett a szerző az elővetemény, a talajművelés, a trágyázás, a fajtahasználat, a vetés, a csávázás és a növényápolás kérdéséről.

Gabonáink egészségére! (x)
(Gaál Orsolya)
Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdeztünk növényvédelemi gyakorlatukról, akik elmondták, hogy Nufarm termék felhasználásával oldották meg kalászosaik növényvédelmét. A Nuance SuperB Pack csomag előnye, hogy a gyomirtó szer mellett egy hatékony gombaölő készítményt, Mystic Pro-t is tartalmazza.

Ez az év még nehéz lesz!
(Gyuris Kálmán)
YaraVita Universal Bio, Folicare, YaraTera Kristalon Special, Yaravita Gramitrel és YaraVita Thiotrac lombtrágyák a Yara Hungária Kft. kínálatában.

Új fejlesztések a kalászosokban a Syngentától . Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Jelen összeállításunkban a kalászos növények fajtáiról és növényvédelmi technológiai újdonságairól a Syngenta idei szezonnyitó rendezvényein hallottakat foglaljuk össze. Emellett arról is olvashatnak, hogy a Syngenta ettől az évtől egy egyedülálló inputanyag garancia programmal, az AgriClime ajánlattal jelentkezik.

Az őszi búza gombás eredetű betegségei (4 .)  Az őszi búza lisztharmata
(Dr. Békési Pál)
Mint tudjuk, egy növényfaj járványtani viszonyait az határozza meg, hogy a termelést uraló fajták milyen mértékben fogékonyak egy adott betegség kórokozója iránt. Lisztharmat esetében az elmúlt egy-két évtized tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy a betegség relatíve alárendelt jelentőségű, a használt fajták fogékonysága közepesnél kisebb. Nem volt ez azonban mindig így.

HED-LAND GreenMax – A biostimulátorok új generációja (x)
Aminosavakat, nitrogént, ként és molibdént tartalmazó GreenMax biostimulátor a HEDLAND Kft. forgalmazásában.

Integrált növényvédelmi szemlélet kalászos kultúrákban (x)
A KITE Zrt. kalászos növényvédelmi ajánlatában, a hatékonyság mellett fontos figyelmet fordít a fenntarthatóságra, illetve a növényvédőszer-felhasználás során, a technológia lépéseit minél kisebb környezetterheléssel szeretné megvalósítani. Ezen technológia zászlóshajói egy széles spektrumú gyomirtó szer, a CORTE SE, egy biológiai ágenst tartalmazó gombaölő szer, a POLYVERSUM WP, illetve egy ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett növényi alapú biostimulátor, a NATURAL FORCE.

Hibrid búzák lombtrágyázásának termésnövelő hatása (x)
Egy őszi búza fajtabemutatón, Jászfelsőszentgyörgyön került sor az alábbi kísérletre 2018-ban, melynek során a Natur Agro Hungária lombkezelő termékeinek hatékonyságát vizsgálták különböző őszi búza fajtákon. A kísérleti kezelések Natur Plasma élő algás biostimulátorral és Natur Active komplex lombtrágyával történtek, MONO adalékokkal kiegészítve.

Védekezés a vetésfehérítő bogarak és lárváik ellen
(Hertelendy Péter)
Első lehetőség a gabonatáblába betelepedett imágók elleni védekezés, a második a frissen kelt lárvák elleni permetezés. A vetésfehérítő bogarak lárvái ellen végrehajtott rovarölő szeres kezelést mindenképpen a fiatal lárvák ellen kell megindítani. A károsítók szintetikus piretroid hatóanyagú rovarölő készítményekkel kis költséggel, hatékonyan kordában tarthatók. Ugyanakkor – gondolván a jövőre is – elengedhetetlen az egyes években alkalmazott hatóanyagok váltogatása.

Miért érdemes a burkolt granulátumú starterműtrágyákat használni?
(Rácz Gábor)
A legnagyobb előnyük, hogy a tápelemek folyamatos ütemben, egyszerre kis mennyiségben szabadulnak fel a hatástartam teljes időszaka alatt, így a gyökereket nem perzselik le.

Gondolta volna? A magnézium elősegíti a gyökérzet növekedését
(Dr. Zsom Eszter)
A főbb tápanyagok között a magnézium a tápanyag-visszapótlás tervezésekor gyakran alárendelt szerepet játszik, mert a növény által kivont aránya nem közelíti meg például az ebből a szempontból domináló kálium szintjét. A magnézium mindeközben központi jelentőségű a hozam alakulásában, és a növényen belül sokkal több funkciója van, mint csupán a levél zöldjének biztosítása.

Signal 300 ES . Rovarölőszeres csávázás „újragondolva” (x)
(Vasas László)
Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. ajánlatában szerepelő cipermetrin hatóanyagú Signalos csávázás egészséges, stresszmentes, ellenálló növényállományt biztosít, mely nagyobb termést és jobb minőséget garantál. Az intenzív őszi búza és őszi árpa növényvédelmi technológiájába szervesen illeszthető. A 2019-ben kiadott szükséghelyzeti engedély alapján a Signal 300 ES készítmény napraforgó vetőmagvak kezelésére is felhasználható.

Priaxor® . A jövő gombaölő szere kalászosokban (x)
A Priaxor a BASF által kifejlesztett új innovatív gombaölő szer. Két hatóanyagból áll, a fluxapiroxadból (Xemium) és a piraklostrobinból. A két hatóanyag eltérő módon fejti ki a hatását. A Priaxor a kalászosok fejlődésének a kórokozók által legveszélyeztetettebb időszakában nyújt átfogó védelmet.

GYOMNÖVÉNYEK, GYOMIRTÁS

Clearfield® Plus – Plusz termést ad (x)
A napraforgó-termesztés legveszélyesebb terméscsökkentő tényezője a gyomkonkurencia. A BASF kísérleteiben a Clearfield és a Clearfield Plus napraforgó hibrideknél a termésben mutatkozó eltérések a herbicidtechnológiák különbözéséből adódnak. A 2 l/ha Pulsar Plus – az erős adjuváns rendszerének köszönhetően – a gyomirtó hatás gyorsaságában, hatékonyságában látványra és az egzakt értékelés alapján is felülmúlta az 1,2 l/ha Pulsar-kezelést.

Szántóföldi gyomirtási tapasztalatok 2018-ban
(Benécsné Dr. Bárdi Gabriella)
Rövid tavasz, már áprilisban beköszöntő nyári idő és a száraz ősz jellemezte a tavalyi évet. Részletes elemzést ajánlunk olvasóink figyelmébe arról, hogy milyen gyomviszonyok alakultak ki tavaly e körülmények között a szántóföldeken, melyek voltak a legtöbb fejtörést okozó gyomnövények és arról, hogy milyen módon lehetett sikeresen védekezni ellenük.

A napraforgó vegyszeres gyomirtásának lehetőségei
(Hoffmanné Pathy Zsuzsanna)
A hibridnapraforgók egyre szélesebb körű elterjedése a napraforgó gyomirtási technológiát is megváltoztatta. A napraforgó hibrid gyomirtási szempontból lehet hagyományos vagy AHAS-gátló herbicidekkel szemben ellenálló. A szerző bemutatja az alapgyomirtás szempontjait, a kétszikű és a nehezen irtható gyomok irtását az AHAS-gátló herbicidekkel szemben ellenálló napraforgóban és kitér az állományszárítás és kipergésgátlás kérdésére is.

Helyspecifikus herbicidkijuttatási kísérlet herbicidtoleráns napraforgóban
(Kauser Jakab, Szabó Virág)
A szerzők helyspecifikus herbicidkijuttatási kísérleteik közül, a herbicidtoleráns napraforgóban elvégzett kísérlet eredményeit mutatják be. A differenciált kijuttatást előzetes drónnal végzett felvételezés alapján tervezték meg. A kísérlet értékelése a hozamtérkép alapján zajlott.

Mikor védekezzünk az olaszperje  (Lolium multiflorum Lam .) ellen őszi búzában?
(Labant-Hoffmann Éva)
Az olaszperje a jelentős gazdasági kárt okozó, felszaporodóban lévő gyomnövények közé tartozik. Az ellene alkalmazható korai posztemergens, posztemergens kezelésekről, az agrotechnikában rejlő lehetőségekről és a rezisztencia kérdéséről olvashatnak az összefoglalóban.

Kapcsoljuk ki a gyomokat a kalászosokban  Tripali® gyomirtó szerrel (x)
Az FMC a 2019-es tavaszi gabona gyomirtási szezonra új kalászos gyomirtó szert ajánl a termelők figyelmébe kétszikű gyomok irtására őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs és tritikále kultúrákban. A Tripali gyomirtó hatását három hatóanyag garantálja: floraszulam, metszulfuron-metil és tribenuron-metil.

Keresztesek a repcében – különös tekintettel a vad-réparepcére
 (Ughy Péter, Benécsné Dr. Bárdi Gabriella)
A keresztes virágzatú gyomnövények eltávolítása a repcéből nem egyszerű feladat. E figyelemfelhívó cikk, segíthet a „nem egyszerű” keresztesek felismerésében. A pontos meghatározást nehezíti, hogy a kultúrváltozatok könnyen kivadulhatnak, és az egy nemzetségbe tartozó fajok vagy változatok nagyon gyakran kereszteződnek egymással, elvesztve ezzel a határozó bélyegüket / jellemző tulajdonságukat. A rendszertanban való eligazodásban zavart okoz, hogy sokszor a magyar elnevezés is megtévesztő.

Inváziós, veszélyes gyomfajok Magyarországon:  A kaukázusi medvetalp és a Sosnowsky-medvetalp
(Nagy Margit)
Az inváziós fajok közül humán egészségügyi szempontok miatt a veszélyes medvetalp fajok (Heracleum sp.) kiemelt figyelmet érdemelnek. Az emberre azért veszélyes mindkét nagy termetű medvetalp faj, mert nagy mennyiségben tartalmaznak furanokumarinokat, amelyek. legnagyobb koncentrációban a levelekben találhatóak. A növény érintése égési sérülésekre emlékeztető hólyagok kialakulását okozhatja.

A bogyósok gyomszabályozásáról összefoglalóan
 (Benécsné Dr. Bárdi Gabriella)
A bogyós ültetvényekben előforduló gyomnövények bemutatását követően a cikkben a telepítés előtti mechanikai és vegyszeres gyomirtás részleteit, illetve az arotechnikai, mechanikai védekezés lehetőségeit ismerhetik meg, majd ezt követi az egyes bogyós kultúrák gyomszabályozásának ismertetése.

2018-ban engedélyezett gyomirtó szerek
(Talabér Cecília, Dr. Novák Róbert)
NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának munkatársai által készített írás összefoglalja a 2018-ban engedélyezett gyomirtó szereket, tavalyi évben kiadott gyomirtó szerekre vonatkozó származtatott engedélyeket és bemutatja a 2018-ban visszavont herbicidek listáját is.

Nagy széltippan, Rozsnok-OK, OKOZAT  és egy ELEGÁNS MEGOLDÁS az APERON WG (x)
(Szabó Roland)
A Sumi Agro Hungary kínálatában megtalálható APERON WG gyomirtó készítmény spektruma több, az őszi búzában fontos egyszikű gyomnövény ellen is védelmet biztosít. Erősségei éppen a lemeghatározóbb és a „legcsendesebben” terjedő fajoknál aknázhatóak ki. A szulfoszulfuron hatóanyaga kimondottan egy célzott kutatás eredménye, mely során a fő célkitűzés az volt, hogy a búzát tehermentesítse a széltippan kártételétől. Ezt a célt úgy sikerült elérni, hogy mindezek mellett több további fontos egyszikű gyomnövény és számos magról kelő kétszikű is eredményesen gyéríthető a termékkel.

Figyelmet érdemlő gyom: nagy széltippan
(Babrik Zsolt, Mezei András)
A nagy széltippan (Apera spica-venti) – amely 2-3 emberöltő alatt szép lassan a kalászosok egyik fő gyomnövényévé vált – morfológiáját és életmódját mutatja be az írás, valamint a gyomnövény ellen alkalmazható védekezési módszereket foglalja össze. A kalászosokhoz hasonlóan egyszikű, ezért nehezebb állományának szabályozása, mint a „hagyományos” kétszikű gyomok esetében, mivel szűkebb a felhasználható készítmények köre. A gabonák esetében egy olyan egyszikű gyom megjelenése, mint a széltippan teljesen átformálja az addig megszokott védekezési rutint. Az eddigi tavaszi gyakorlattal ellentétben szükségessé válhat az őszi gyomirtás.

Alapozzunk hatékony, a kalászosokat kímélő gyomirtó szerekkel! (x)
A kalászosok gyomirtása a növénytermesztési technológiánk fontos eleme, mivel a terjedő gyomnövények nagy terméskiesést és minőségromlást okozhatnak. A Bayer Crop Science gyomirtószer-palettáján található Sekator OD, Huszár Aktív, Puma Extra és Atlantis OD készítmények önállóan, de technológiai csomagok részeként (Jubileum Pro csomag, Huszár Aktív csomag, Puma komplett csomag) is a gazdálkodók rendelkezésre állnak.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

A tavaszi talaj- és növényápolás műveletei és eszközei
(Dr. Jóri J. István)
A növénytakaróval borított területen, keléstől a beérésig végzett munkákat nevezzük növényápolásnak, talajápolásnak. Az ápolás célja a talajállapot javítása és a gyomszabályozás. A talajápolási munkákat feloszthatjuk kelés előtti és kelés utáni ápolásra. A tavaszi talaj- és növényápolás eszközei között megtalálhatók a boronák, a küllőskapák, a hengerek, amelyek különböző fajtái ismerhetők meg az írásból.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Mi lesz ma vacsorára? (x)
Mi lesz ma a vacsora? Ezzel a szlogennel és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogennel kampányol az Agrármarketing Centrum, az Agrár minisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával a minőségi sertéshús fogyasztása mellett.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen