2019. március

Ízelítő a tartalomból

A birtokviszonyok rendezetlensége mint a mezőgazdaság versenyképességének akadálya

Ingatlan-nyilvántartási adatproblémák
Az első, és talán legjelentősebb anomáliát az ingatlan-nyilvántartási adatoknak a való viszonyokkal való meg nem egyezése jelenti a tulajdonosok…

Dr. Andréka Tamás

Oda teszi a magot, ahova beállítottuk

Épp ezért is örültünk, hogy most egy ilyen, nevezetesen a Farmet Falcon PRO 4 moduláris rendszerű, pneumatikus vetőgép bemutatására kerülhet…

Hatala László

A talajművelő gépek fejlesztési irányai

A tápanyagpótlásnál a korábban alkalmazott teljes felületre történő kiszórás helyett, a vetőmag környezetébe történő elhelyezéssel kísérleteznek. A növényvédelemnél a teljes…

Dr. Jóri J. István
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Kikelet
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁI

A birtokviszonyok rendezetlensége mint a mezőgazdaság versenyképességének akadálya   (Dr. Andréka Tamás)
Az agrárgazdaság versenyképessége alapvetésként feltételezi a birtokviszonyok rendezettségét, amelynek jelenleg a magyar viszonyok több szempontból sem felelnek meg, és ezen körülmény a mindennapi gazdálkodásban súlyos nehézségként jelenik meg. A szerző áttekinti az ingatlan-nyilvántartási adatproblémákat, az osztatlan közös tulajdonban álló földek használatának tárgykörét és a befejezetlen részarány-kiadás témáját.

Az agrárágazat időszerű témái
(Kurucz Miklós)
A 2018-as agrártámogatások alakulását, az agrárkár-enyhítési rendszer sarokösszegeit ismertette dr. Feldman Zsolt az AGROmashEXPO-n tartott évértelőjében, majd a zöldítéssel kapcsolatos változásokra és az idei esztendő támogatási rendszerére és az öntözésfejlesztésre tért át.

Pódiumbeszélgetések a Fórum Színpadon
(Kurucz Miklós)
Összefoglalót olvashatnak a Gabonatermesztők Országos Szövetsége által szervezett Szántóföldi Szakmai Nap konferencián elhangzott előadásokról, amelyek többek között az agrárgazdaság aktualitásai mellett a terménypiacokról és a legfontosabb termelői kihívásokról szóltak.

A vetőmagkínálat és fajtanemesítés az aszály tükrében
(Dr. Bódis László).
AGROmashEXPO Fórum színpadán az Agrofórum szervezésében létrejött, a klímaváltozás kihívásaira adható válaszokról folytatott interaktív beszélgetésről számolunk be. A témák: Mivel lehet mérsékelni az évről évre tapasztalt növekvő szárazságot? Újabb aszálytűrő fajtákkal. Vannak-e ilyenek a vetőmagkínálatban? Lehet-e szerepe az agrotechnikának a szárazság kedvezőlen hatásainak csökkentésében?

Programhirdetés és rengeteg üzlet –  sikeres volt az idei  AGROmashEXPO
(szerk . Stefanits Csaba)  .
A zord téli időjárás ellenére csaknem 46 ezer látogatója volt az idei AGROmashEXPO és Agrárgépshow szakkiállításoknak január 23. és 26. között. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont teljes területén több mint 350 kiállító mutatta be termékeit, szolgáltatásait Magyarország agráripari csúcsrendezvényén. Az agrárminiszter a megnyitón jelentette be a tárca új hitelprogramját.

Lemken újdonságok az AgrárgépShow-n . Beszámoló
 (Gribek Dániel)
A Lemken 2019-ben is bemutatta Budapesten a legújabb talajművelő gépeit. Az ősszel Franciaországban debütáló eszközöket a magyar gazdálkodók az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon járhatták körbe. Ismerjék meg a Rubin 10 rövidtárcsát, a Duramaxx tárcsalapot és a Diamant 16 ekét.

Középpontban a filteres porszűrés, a magfeldolgozás és -osztályozás
A mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó CHH Műszaki KFT, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete. Nagy sikert arattak a CHH Műszaki KFT berendezései az élelmiszer-technológia, magfeldolgozás témakörben a 2019-es AGOmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon, több olyan gépet is bemutattak, amelyek az élelmiszer-alapanyagként szolgáló magok (mák, köles, lenmag, fűszernövények, gyógynövények) minőségének fokozását szolgálják. A látogatók a SEA CHROME korszerű, színosztályozó gépet, a DVC-2-es tönkölybúza hántológépet és JKF-36 tömlős porszűrő filtert tekinthették meg a cég standján.

FÓKUSZBAN A TALAJ ÉS MŰVELÉSE

Hazánkban a talajok minőségének védelme nélkül egyre csökkennek  a növényi vízigények kielégítésének esélyei
(Dr. Horváth Jenő és mtsai)
Az írás átfogó képet nyújt a növény és a talaj által létrehozott rendszer működéséről. Részletesen elemzi a víz jelentőségét a növények életében és a talajok szerepét a növények vízellátásában. Olvashatunk a Magyarországon előforduló főbb talajtípusok vízgazdálkodásának jellemzéséről, valamint a talajművelés vízgazdálkodásban betöltött szerepéről, de a szó esik a talajvédelem kérdéseiről is.

Talajaink termőképességének megóvása
(Nagy Zoltán)
A szerző áttekinti talajaink termékenységi állapotát, termőképességét a rendszerváltástól napjainkig, amely kiterjed a harmonikus tápanyag-visszapótlás és a talajművelés témakörére is.

Győrffy Béla tudományos emlékülés Martonvásáron . Beszámoló
(Dr. Bódis László)
A Magyar Tudományos Akadémia ATK Mezőgazdasági Intézete nem először ad otthont a Győrffy Béla születésnapja alkalmából szervezett Tudományos Emlékülésnek Martonvásáron.
A január 15-dikén tartott rendezvényt Prof. Balázs Ervin akadémikus főigazgató nyitotta meg.
A rövid programismertetés után felkérte Győrffy Béla egykori munkatársát, az intézmény korábbi főigazgatóját Bedő Zoltán akadémikust, előadásának megtartására, amelynek anyagát szerkesztett formában adjuk közre.

Emlékülés Várallyay György (1935-2018) tiszteletére . Beszámoló
(Dr. Jóri J. István)
A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya és a Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottsága által szervezett emlékülésre az Akadémia székházában került sor. Az ülésen elhangzott előadásokban kollégái, szakmai utódai ismertették Várallyay György főbb kutatóhelyein elért eredményeit.

A nitrát adatszolgáltatás háttere és aktualitásai
(Győri Diána)
A nitrátérzékeny besorolású területeken gazdálkodóknak, illetve a háztartási igényeket meghaladó mértékű állattartást folytatóknak minden évben adatszolgáltatást kell teljesíteniük. A cikkből kiderül, hogy milyen jogszabályok alapján zajlik az adatszolgáltatás, illetve pontos útmutatás olvasható arról, hogy lépésről lépésre miként kell benyújtani a nyomtatványt, sőt a gyakran ismételt kérdésekre is választ találunk.

Termékeny talaj, egészséges növény. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Talaj vagy termőföld? címmel tartott rendezvénysorozatot a Malagrow Kft. februárban az országban több helyszínen is. Céljuk az volt, hogy ráirányítsák a termesztők figyelmét a talajok romló állapotára, a talaj élővilágának veszélyeztetettségére és korunk egyre nagyobb problémájára, a talajuntságra.

A talajművelő gépek fejlesztési irányai
(Dr. Jóri J. István)
A talajművelési technológiák fejlődésének eredményeként beszélhetünk hagyományos, csökkentett menetszámú és direkt vetéses talajművelésről. A talajművelési rendszerek változásának hatására a műveletek csökkenése figyelhető meg. Agrotechnikai – technológiai és a műszaki (technikai) – infokommunikációs újdonságok mellett a jövő technológiáiba is bepillantást nyerhetünk.

Talaj pH-, talajjavítás, tavasszal? – Természetesen! (x)
A TERRACALCO 95 a Carmeuse Hungária Kft. aktív kalcium (kalcium-oxid) hatóanyagú talajjavító terméke, amely a talajnedvességgel azonnal reakcióba lép és 100%-ban hasznosul.

NÖVÉNYVÉDELEM

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében
 (Dr. Szabó Árpád és mtsai)
A repce fenofázisait leíró skálák tévesen sugallják az időbeli sorrendiséget. Méhveszélyességi okokból a permetezésre még megengedett utolsó fenofázis meghatározásának bizonytalansága súlyos kockázatokat rejt a méhész, a gazda és a növényvédő szakember számára egyaránt. A SZIE és az OMME együttműködésében végzett demonstrációs kísérlet célja az volt, hogy a repceállományban tavasszal klórpirifosz és cipermetrin hatóanyagú rovarölő szerrel (Nurelle-D) végzett kezelés az engedélyokirat szerinti lehető legutolsó pillanatban, azaz a rejtett bimbós állapot végén, milyen hatást gyakorol a méhekre.

Kertészeti károsítók előrejelzése (1 .)  A növényvédelmi előrejelzés kiaknázatlan lehetőségei
(Ádám János és mtsai)
Napjainkban egyre szélesebb azoknak az eszközöknek és döntéstámogató rendszereknek a köre, amelyek a szakszerű növényvédelmi kezeléseket alapozzák meg. A Kertészeti károsítók előrejelzése című cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy módszeresen bemutassuk ezeknek a rendszereknek és eszközöknek a körét, működését és gyakorlati felhasználásukban rejlő lehetőségeket. Az első részben az előrejelzés történetéről és a jövő kihívásairól olvashatnak.

Az őszi búza gombás eredetű betegségei (3 .) Levélfoltosságok  
(Dr. Békési Pál)
Az őszi búza gombás eredetű betegségeivel foglalkozó sorozatunk harmadik részében három kórokozóval foglalkozunk. Bemutatjuk a fahéjbarna és a szeptóriás levélfoltosság, valamint a szeptóriás pelyvafoltosság betegségek tüneteit, a kórfolyamat biológiáját és ismertetjük a védekezési lehetőségeket.

Az alma és a meggy növényvédelméről . Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)  .
Ez év februárjában is megtartotta a Sumi Agro Hungary Kft. alma- és meggytermesztőknek szóló szimpóziumát az ország egyik fontos gyümölcstermesztő régiójában, Nyíregyházán. Sok aktuális téma, tartalmas előadások, nagyszámú érdeklődő – állhatna az alábbi beszámoló felcímében.

25 éves a Kwizda Magyarországon: nincs titkunk . Interjú
(Stefanits Csaba).
A Kwizda Magyarország egyik meghatározó, innovatív és dinamikusan fejlődő növényvédőszer-, műtrágya- és vetőmagbeszállítója, jelentős bio- és hobbikertészeti portfólióval. 25 éve alakult a hazai leányvállalat, a jubileum kapcsán beszélgettünk Barna Sándor kereskedelmi vezetővel, Dr. Czinege Erik szakmai vezetővel és Légrádi Zsolt ügyvezetővel.

Szakmázzunk a Bayerrel! Mikor és mivel védekezzünk  a kalászosok gombabetegségei ellen? (x)
Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászosgabona-termesztés: változik a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is. A kalászosok termesztéstechnológiájának egyik legmeghatározóbb eleme a növényvédelem, azon belül is a gabonabetegségek elleni védelem. Gombabetegségek ellen Falcon Pro, Zantara, Ascra Xpro és a Prosaro a Bayertől.

Kukorica gyomirtása: kerüljük el a gyakori hibákat! (x)
(FMC-Agro Hungary Kft.)
Diniro Gold, öt hatóanyag mindenkinek, aki egy permetezéssel szeretné tisztán tartani kukoricáját. Az FMC-Agro Hungary Kft. megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben, a 2018-ban bevezetett Diniro Gold kukorica gyomirtó csomagjával, amelynek összetevői a 2,4 kg Diniro (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) és Successor T (petoxamid + terbutilazin) gyomirtó szerek kiegészítve a 1 liter Trend 90 hatásfokozóval.

Hatékony Kwizda-csomag a gyommentes kukoricáért (x)
A Kwizda Agro a KUKORICA FLEX pre-korai poszt hatóanyagkombinációkat tartalmazó csomagját ajánlja a tömeges, egyöntetű általános gyomkelés esetén a kukoricatermesztőknek.

A kukorica gyomirtása Corteva Agriscience™-megoldásokkal (x)
(Papp Zoltán)
A kukorica az egyik legnagyobb értékű kultúrnövényünk, amely a leginkább érzékeny a gyomosodásra. A Corteva Agriscience ajánlatában a Victus OD + Python Flexi, a Principal Plus Gold, a Principal Plus Python és a Colombus.

ElumisBang – Ez nagyot szól! (x)
(Dr. Nagy Viktor)
A Syngenta széles gyomirtási spektrummal rendelkező terméke az ElumisBang, hatékony a kukoricában előforduló magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomnövények ellen. A csomag tartalma Elumis, Banvel 480 S és FixPro, amelyben három hatóanyag (mezotrion, nikoszulfuron, dikamba) található.

Hatékony gyomirtás kalászosokban (x)
A Hadden Star Forte kiválóan és gyorsan irtja a kalászosokban jellemző évelő (mezei acat, apró szulák stb.) és magról kelő kétszikű (ebszikfű, ragadós galaj, árvakelésű napraforgó, pipitér, pipacs, parlagfű stb.) gyomnövényeket. A Kwizda Agro kalászos gyomirtószer-kombinációja három hatóanyagot tartalmaz: fluroxipir-meptil, tribenuron-metil +tifenszulfuron-metil.

Gabonáink egészségére! (x)
(Gaál Orsolya)
Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdezte a Nufarm Hungária Kft. a növényvédelmükről. A válaszok között megtalálható a Nuance SuperB Pack csomag és a Mystic Pro készítmény.

Visszamaradt vetések – korai károsítók (x)
A Kwizda „Búza Complete” csomagja megodást jelent a kalászos gabonák gombabetegségeire, mikorelemhiány kezelésre, illetve rovarkártétel megelőzésére. A csomagban Eminent Star gombaölő szer, Wuxal Réz Top és Wuxal Cink lombtrágya, valamint Fury 10 EW rovarölő szer található.

Moddus Evo – Biztos támasza a kalászosoknak (x)
(Boros Szilárd)
A Syngenta Kft. trinexapac-etil hatóanyagú Moddus Evo szárszilárdító készítménye számos pozitív tulajdonságot hordoz, használata az intenzív technológiai szinten kalászos növényeket termelő gazdálkodók számára egyértelműen kifizetődő befektetés.

Fókuszáljunk a levélbetegségekre is… (x)
(Nádudvari Éva)
Az Emerald Star egyesíti a két hatóanyag, a tetrakonazol és klórtalonil kedvező tulajdonságait, erőteljes preventív hatással rendelkezik, gyorsan felszívódik a növény belső szöveteibe, ahol könnyen szállítódik. Emerald Star kalászosok gombakártevői ellen az Arystától.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Väderstad Opus nehéz szántóföldi kultivátor – kipróbált alapokra épült (x)
Väderstad Opus nehéz szántóföldi kultivátor robusztus és sokoldalú kultivátor, amely nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozására képes mérsékelt vonóerőigény mellett. A Vaderstad Kft. kínálatában szereplő Opus a forgatás nélküli alapművelés lehetőségét kínálja, sokszor azonnal vethető, magágyminőségű munkával párosulva.

Agrár-gépészeti praktikák
 (Nagy Zoltán)
A mezőgazdasági termelés hatékonyságát az elmúlt ötven évben folyamatosan és alapvetően változtatta meg a gépészet fejlődése. A témával kapcsolatban a szerző kitér az oktatás fontosságára, az erő és munkagépek harmóniája, az erőgépek üzemeltetésére és az elektromos hajtás terjedésére.

Az öntöződobok új generációja! (x)
(Balogh József)
A napjainkra jellemző szélsőséges vízháztartási viszonyokat mesterséges vízpótlással egyenlíthetjük ki. A KITE Zrt. Öntözési Üzletága országos lefedettségű értékesítési és szervizcsapattal rendelkezik. Kínálatában megtalálhatók a csévélődobos öntözőberendezés mellett az öntöző konzolok és a szivattyúk is.

Gépriport . Oda teszi a magot, ahova beállítottuk
 (Hatala László)
A Farmet márka már régóta jelen van talajművelő és vetőgépeivel Magyarországon, de talán kevésbé ismert, mint a „nagy” versenytársak. Épp ezért is örültünk, hogy most egy ilyen, nevezetesen a Farmet Falkon PRO 4 moduláris rendszerű, pneumatikus vetőgép bemutatására kerülhet sor. Jászfelsőszentgyörgyön jártunk, a Felsőszentgyörgyi Kft.-nél, ahol Szabó János ügyvezetőt kérdeztük a tapasztalatokról, mivel 2017 óta használnak ilyen típust. Először persze szokásosan a gazdaság rövid bemutatására kértük.

KITE Zrt . Technológiai Szolgáltatás (x)
(Kecskés Zsolt)
A KITE Zrt. Innovációs Főigazgatósága 2019-től a „Technológiai Szolgáltatás” elindítását tervezi, amellyel célja – a betakarítás és a növényvédelmi gépek kivételével – a teljes technológiai gépsort felvonultató gépbérleti tevékenység mellett a kapcsolható szolgáltatások bevezetése is a partnercégek részére. A 2019-ben életre hívott Partner Profit Program segíti a termelőket a termelésben rejlő többletjövedelem realizálásában.

HORSCH Leeb – minőségibb permetezés (x)
(Szász Zoltán)
A HORSCH Leeb permetezőgépek arról híresek Európa-szerte, hogy az egyik legjobb szórókeret-vezérléssel rendelkeznek, igen közel, akár 30-35 cm-re tudnak haladni a célfelülettől, jelentősen csökkentve ezzel a növényvédőszer-elsodródás mértékét.

Milyen erőgépet vegyek? (x)
Érdemes szakemberrel együtt kiválasztani a munkavégzés igényeit leginkább lefedő erőgépet. Ebben segít az AGROTEC Magyarország Kft. szakértő csapata, illetve minőségi, New Holland traktorkínálata, mely gondos szaktanácsadással tűpontosan kiszolgál bármely felhasználási igényt.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

 Jubileumi, 30 . évfolyamunk kezdetén
(AF)
Idén 30. évfolyamába lépett az Agrofórum. Ennek kapcsán rövid visszatekintést olvashatnak az elmúlt évtizedekre, a lapalapításra.

A nyers szójabab és származékai NIR vizsgálati eredményei (2018 . évi termés) (2 .)
 (Dr. Tikász Ildikó Edit, Varga Edina)
Magyarországon 63 ezer hektáron vetettek szóját 2018-ban, 18%-kal kisebb területen, mint egy évvel korábban. Az időjárás kedvezett a növény fejlődésének a hüvelykötődés és magtelítődés kritikus időszakaiban, különösen a Dunántúl termőkörzeteiben. Ha hihetünk az előzetes eredményeknek, végül 60 ezer hektáron, rekordközeli, 2,9-3,0 tonna/hektár átlaghozam mellett minden idők harmadik legnagyobb termését, 178 ezer tonna szójababot takaríthattak be a gazdaságok a múlt év őszén. Bemutatjuk a magyarországi (üzemi) termesztésből származó minták NIR vizsgálati eredményeit.

Új szójafajta, gazdaságszervező alkalmazás és az agrárminiszter . Beszámoló
(Gribek Dániel)
A január végén megrendezett AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításról idén sem hiányozhattak az input anyagokat forgalmazó mezőgazdasági vállalatok. A Karintia Kft. több új termékkel és egy szolgáltatással is készült a legnagyobb agrár-seregszemlére, aminek első napján dr. Nagy István agrárminiszter is meglátogatta a vasvári székhelyű cég standját. Miután a Karintia Kft. két díjat is elhozott a kiállítás termésversenyén, így mi is körbenéztünk náluk, aminek végeredménye három tartalmas videó lett. Ezeket megtekintheti a www.agroforum.hu/videok oldalon, de a legfontosabb témákat cikkünkben is összefoglaljuk.

A harmonikus tápanyagellátás a biztos termés alapja. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete és tápanyag-gazdálkodással foglalkozó cégek, így az AGRO.bio Hungary Kft., a Malagrow Kft., a Bio-Nat Kft., a Natur Agro Hungária Kft., a Borealis L.A.T. GmbH, a Pro-Feed Kft., az EuroChem Agro Hungary Kft., a Timac Agro Hungária Kft., a FitoHorm Kft., a YARA Hungária Kft., a Hed-Land Hungária Kft., a Saaten-Union Hungária Kft. és a Huminisz Kft. rendezésében került sor a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán a III. Pest megyei szakmai nap a tápanyag-gazdálkodásról című szemináriumra 2019. február 14-én.

Differenciált tápanyag-utánpótlás a Szabó Családi Gazdaságban . Riport
(Gribek Dániel)
Felbolydult a magyar határ, február 15-étől ugyanis szabad a műtrágyázás a hazai szántóföldeken. Mivel az időjárás és a talajviszonyok is kedvezőek a munkaművelethez, így napok óta zúgnak a traktorok, dolgoznak az egyre modernebb műtrágyaszórók. Nincs ez másképp Sárkeszin sem, ahol a Szabó Családi Gazdaságnál már differenciáltan juttatták ki az első fejtrágyát a repcére. Kauser Jakab növényorvossal beszélgettünk, aki a K-Prec Kft. vezetőjeként az ország számos területén végez precíziós szaktanácsadást is a gazdálkodóknak.

A jövő agronómiája, az agronómia jövője. Sajtóközlemény
Az Agrofil–SZMI Kft. 2019. február 7-én rendezte meg az AgroFIELD Akadémia Konferenciát, amelynek központi témája – az agronómia jelentősége a precíziós gazdálkodásban – izgalmas és a jövőbe mutató, a társ-tudományterületek széles spektrumát felölelő előadások megtartására adott lehetőséget.

A növény, ami jelentős extraprofitot hozhat . Riport
 (Gribek Dániel)
Az időjárásnak köszönhetően rendkívül korán a földbe kerültek a mák vetőmagok, március első hetére vélhetően az ország egész területén végeztek a munkával a gazdálkodók. 2019-ben várhatóan 4500-5000 hektáron láthatunk majd ipari mákot, ám a terv az, hogy néhány éven belül mindez a duplájára nőjön. A bácsborsódi Hungarobiomed Kft. ennek érdekében fogja össze a gazdálkodókat, fejleszti feldolgozókapacitását, és saját területén is több száz hektáron termeszt mákot, amit élelmezési és ipari célra értékesít.

Agromag – a hagyomány és megújulás jegyében . Beszámoló
(Tóth-Szeles István)
Az Agromag Kft. évnyitó rendezvényéről számolunk be, ahol bejelentették be, hogy a cégalapító és ügyvezető igazgató Mátrai Páltól február 1-jén fia, Mátrai Tibor veszi át a stafétát, aki a tulajdonos és ügyvezető Tóth Dezsővel együtt vezeti majd a céget. A cég tevékenységi körének bemutatását és a szakmai előadások rövid összefoglalóját tartalmazza az írás.

Jelentősen csökkenhetnek a vitás vadkárügyek? Beszámoló
(Gribek Dániel)
Elkészült az egységes mezőgazdasági és erdei vadkárfelmérési útmutató, aminek célja, hogy a mező- és erdőgazdálkodásban a vad által okozott károk mennyiségének, a károsodott terület nagyságának, valamint a károk pénzbeli értékének meghatározása országszerte ugyanazzal a módszerrel történjen. Többek között erről is szó esett a 2019-es FeHoVa – Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás vadgazdálkodási konferenciáján.

Előfizetői nyereményjáték: ismét átadtunk egy különdíjat
(AF)
2018-as előfizetői nyereményjátékunk 1. különdíja 100 liter YieldON szántóföldre specializált biostimulátor volt a Malagrow jóvoltából, amelyet nemrég adtunk át Gulácson nyertesünknek, Vass Albertnek.

Mi lesz ma vacsorára? (x)
A kiegyensúlyozott, változatos étkezésre ma már minden táplálkozással foglalkozó szakember felhívja a figyelmet.  A vörös húsokra – például a sertéshúsra – éppúgy szüksége van szervezetünknek, mint a zöldségekre, gyümölcsökre, vagy magvakra. A húsfélében található fehérjék és ásványi anyagok speciális – például vegetáriánus – étrenddel nehezen pótolhatók, mértékkel fogyasztva pedig a koleszterintől sem kell félni.

Az innováció és a nemzetköziség jegyében rendezik a 79 . OMÉK-ot
(AMC)
Kiváló családi kikapcsolódásnak és a szakma számára is izgalmas programnak ígérkezik Magyarország legnagyobb tradíciókkal bíró agrárgazdasági eseménye, az idén 79. alkalommal megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). A nagy múltú kiállítás elődjét, az első ún. „állatmutatást” 190 évvel ezelőtt, Széchenyi István gróf kezdeményezésére szervezték Budapesten, melynek hatására rendszeressé váltak a mezőgazdasági vásárok Magyarországon. A tradíció mellett ezúttal az innováció és a nemzetköziség is főszerepet kap 2019. szeptember 26-29. között, a 79. OMÉK-on.

Az agrár-kárenyhítési rendszer múltja és jelene
(Horváth László)
A kárenyhítési rendszer elmúlt tizenkét évét a folyamatos fejlődés jellemezte. A cél az volt, hogy az érintettek arányos felelősségvállalásával egy fenntarthatóan finanszírozható rendszer alakuljon ki, amelyben a költségvetési források a korábbiaknál hatékonyabban hasznosulnak, ugyanakkor káresemények elszenvedése esetén olyan pénzalap álljon rendelkezésre, amelyből a kockázatközösség tagjai méltányos kárenyhítésben részesülhetnek.

Agrárközösség – MKB Bank Roadshow 2019 . Sajtóközlemény
Február 18-án, Kecskeméten megkezdődött az idei Agrárközösség – MKB Bank Roadshow. Az Agrárközösség szakértői hat témában gyűjtötték össze azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek a gazdaságok termelékenységét és zökkenőmentes működését döntően befolyásolják majd a 2019-es évben.

Még szebb búzatermés
( Dr . Zsom Eszter)
Tippek búzatermesztőknek arról, hogyan lehet a talajon és levélen keresztüli magnéziumkezeléssel jó hatást elérni a búza csírázására, növekedésére és a búzaszemek méretére. ESTA Kieserit a K+S KALI GmbH ajánlatában.

Gazdálkodj jogosan. A nem teljesült vállalások jogkövetkezményei  a módosult földforgalmi szabályozás alapján
(Orlovits Zsolt)
A földforgalmi törvény 2014 óta számos nyilatkozat megtételére kötelezi azokat, akik mező- és erdőgazdasági föld tulajdonát, illetőleg használati jogát meg kívánják szerezni. Írásunkban azt tekintjük át, hogy melyek ezek a jogszabályban előírt vállalások, és milyen jogkövetkezményekre számíthatnak a 2019 januárjától földet vásárlók, illetőleg haszonbérbe vevők, ha utóbb mégsem tartják be azokat.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Startoljon a búza és a repce! (x)
A Timac AGRO FERTIACTYL STARTER technológia szintű alkalmazásával, akár gombaölő vagy gyomirtó szerrel is összekeverve segíthetjük a növények fejlődési folyamatait. A korai fejlődés támogatásával a megerősödött növények a vegetáció további szakaszában is megtartják előnyüket, amely végül a termésmennyiség alakulásában is megmutatkozik.

Kárt szenvedett gazdák védelme magasfokon (x)
(Surmann Árpád)
Az agrisk.hu online rendszerével olyan döntéstámogatást nyújt a gazdáknak agrárbiztosítási témában, amilyet néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertek volna. Agrisk Kárszemle szolgáltatás a modern online technológiák köréből.

A nitrogén-fejtrágyázás problémái (x)
Minden élő szervezetnek, így a növényeknek is szükségük van aminosavakra, fehérjékre. Ezeket szervetlen nitrogénformákból, például nitritből, nitrátból szintetizálják, ami igen energiaigényes folyamat. Abban az esetben, ha kisebb szerves alkotóelemekből állítják elő ezeket, sokkal kevesebb energiára van szükségük. Szerves aminosavakat tartalmazó Azospeed Amino a Kwizdától.

EURALIS – a szója SPECIALISTA (x)
(Balogh László)
Az Eurális éréscsoportonkénti szójafajta-ajánlata: ES COMANDOR, ES NAVIGATOR, ES MENTOR, ES TENOR, ES ADVISOR, ES TRIBOR, ES PALLADOR, ISIDOR, ES MEDIATOR

Három ok a rézpótlásra (x)
Melyek is ezek? Javul a növény szárazságtűrő képessége, javul a fotoszintézis- és anyagcsere-folyamat, továbbá a rézpótlás segíti a bokrosodást. Fitohorm ajánlata rézhiány esetén Fitohorm Turbo Réz.

Cirok: hatalmas lehetőség egy apró szemben (x)
(Balogh László)
Az EURALIS úgy gondolja, hogy a cirok lehet a jövő kukoricája. Sikerének oka az, hogy kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica, ugyanakkor beltartalmát tekintve hasonló, illetve több paraméterében kedvezőbb. ES FOEHN, ES ALIZE és ES SHAMAL cirok hibridek az Euralis forgalmazásában.

CuproTonic – Magas réz- és cinktartalmú lombtrágya (x)
A CuproTonic lombtrágya a réz-, és cink ionokat glükonátkomplexben (cukormolekula) tartalmazza, amely könnyen felvehető és gyorsan szállítódik a növény minden részébe. A termék levélen és gyökéren keresztül is hatékonyan működik.

Tápanyag-utánpótlás – vízhiányos időszakban! (x)
(Gyuris Kálmán)
YaraBela Sulfan, YaraBela Extran, YaraVita Kombiphos, YaraVita Gramitrel, YaraVita Brassitrel Pro, YaraVita Bortrac és YaraMila Actyva a Yara kínálatában a növények tápanyagellátására.

Innováció a mikrogranulált starterezésben! (x)
A Kwizda Agro által forgalmazott Bactovital GR+Pannon Starter Mega eltérő, de egymásra épülő hatása együttesen eredményez nagyobb termést.

BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt! (x)
BactoFil A10 + KITEStart folyékony startertrágya együttes hatása abban mutatkozik meg, hogy a mikrobiológiai támogatással alkalmazott starter kezelés eredménye felerősödik, és mind az önálló talajoltásnál, mind az önálló starteres kezelésnél jobb termésreakcióval számolhatunk.

A szójatermesztés BIOFIL-lel kezdődik (x)
BIOFIL Szója technológia, a BIOFIL talaj-pH specifikus és BIOFIL Szója talajoltóanyag együttes használatának a lényege, hogy a bradyrhizobiumok felszaporodását, a gümőképződést serkentik és a gümők nitrogénkötését javítják a talaj-pH specifikus BIOFIL oltóanyagokban lévő segítő, ún. helper törzsek. BIOFIL-technológia a Terragro Kereskedelmi Kft. ajánlatában.

Phylazonit Technológia kukoricatermesztésben (x)
A kukorica az őszi búza mellett a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban. Nagymértékű elterjedését a jó adaptív tulajdonságainak is köszönheti. A kukorica esetében is kiemelten fontos, hogy a gazdaságilag legjövedelmezőbb termésátlagokat tudják a termelők realizálni, ám ez valójában már a termőhely adottságainál eldőlhet, hiszen a kukorica igényesebb a talaj szerkezetével, tápanyag- és vízszolgáltató képességével szemben. A Phylazonit Technológia jól alkalmazkodik a fenti elváráshoz, hiszen a megfelelő agrotechnika, szervesanyag-gazdálkodás a talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával jelentősen hozzásegít az erős gyökérzetű és ellenálló növényi állomány kialakulásához, a talajszerkezet javítása révén pedig a talaj nedvességének megőrzéséhez, a visszaforgatott szerves anyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródásához .

Baktériumtrágyázás kapás kultúrákban (x)
A baktériumtrágyázásnak – Natur Technológiával a komplex mikrobiológiai készítményekkel végzett talajkezelés esetén talajoltás – számos előnye mutatkozhat a növényekre gyakorolt hatása során. A vegetatív fejlődés segítését és a növények általános stressztűrő képességének javítását a generatív fejlődés is meghálálja, a terméseredményen is tükröződik. A Natur Agro Hungária nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésre, melynek keretein belül szántóföldi kísérletekkel is a termelők eredményességének fokozásán dolgozik.

Gyógyszer a növénynek, orvosság a talajnak (x)
(Takács Attila)
Az Amalgerol méltán vívta ki magának a növénytermesztés „Unicum”-a jelzőt, hiszen egyik esetben sem ismert a pontos összetétel, de az egyediség és minőség mindegyik terméknél garantált! A növényi kivonatokat, a növényi illóolajokat és ásványi olajokat tartalmazó Amalgerol talajkezelésre a Hechta Kft. ajánlatában.

Ahová jó betérni, és jó visszatérni (x)
(Hornyák Ildikó)
Akik a mezőgazdaság területével szoros kapcsolatban állnak, azoknak talán nem kell bemutatni az 1951-ben, Hollandiában alapított KRAMP vállalkozást, ami napjainkra az egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépalkatrészeket és kiegészítő termékeket forgalmazó kereskedelmi hálózattá nőtte ki magát Európában. Tudósítás a második magyarországi KRAMP franchise kiskereskedelmi bolt megnyitójáról, Szegedről.

Rúgjuk fenéken a hasznos mikrobákat a talajban biostimulátorokkal! (x)
Annak érdekében, hogy talajunk kellő edzettségre tegyen szert, az IMPAVIDUS Trade Zrt . egy sajátos TALAJFITNESS koncepcióval állt elő. Már a magyar piacon is kapható a francia Olmix Group - PRP Technologies által gyártott AgrOptim termékcsalád, az AgrOptim SUNSET és ZENITH folyékony biostimulátor.

Táplálunk és védünk a kalászosokban is (x)  .
Az őszi búza kikalászolása és korai érése közötti 4-5 hetes fázisban, időjárási körülményektől függően ki van téve számos gombafaj, köztük a Fuzárium fajok támadásának. Fontos a megelőző lombhigéné, a nem eltúlzott, harmonikus N-táplálás a gyommentes állapot és a növényállomány „energetizált” állapota is. A Kwizda Agro ajánlatában szereplő fejtrágyát és gombaölő szert tartalmazó Azospeed-Green Star termékpárt e kihívások megoldására tervezték.

HATÁRTALANUL

Beszélgetés Belánszky-Demkó Zsolt helyettes államtitkárral
(Dr. Bódis László)
Belánszky-Demkó Zsolt helyettes államtitkárral folytatott beszélgetésből kiderülnek többek között az agrártárca jövőbeli elképzelései a határon túli gazdaszervezetekkel való együttműködésről és a határon túli magyar falugazdász-hálózat építéséről is.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

 …és ismét új élet foganjon a földeken!
(László Enikő)
A talajból kivett tápanyagot és életet pótolni olyan minőségben és mennyiségben szükséges, amelyet felhasználtunk, ez csak a talajromlás megállításához elegendő. A talajok szervesanyag-tartalmát, életszolgáltató képességét talajoltó készítményekkel időről időre szükséges feltölteni a fenntartható gazdálkodás alapjainak részeként.

AGRÁRGAZDASÁG

Árpa – 2019 . évi termésvárakozások
 (Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
Az elemzők igen korai becslése szerint az EU-28 árpatermelése 62 millió tonna (31 millió tonna őszi, 31 millió tonna tavaszi árpa) lehet a 2019/2020. gazdasági évben, ez 6 millió tonnával több az előző szezonban termett mennyiségnél, és – amennyiben a jelenlegi várakozások realizálódnak – az elmúlt 10 év legnagyobb kibocsátása lehet.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Fűalapú „zöld” takarmányfehérje – új elképzelések Dániából

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Hálózatba kötve (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Az Agrostratéga az egységes agrártámogatási kérelmet benyújtó gazdaságok döntéshozóinak körében végzett közösségi média használati szokásokra vonatkozó kérdőíves felmérésének eredményeit adjuk közre.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak . Klímavédelmi teendőkről
(Kurucz Miklós)
A klíma védelme nem tűr halasztást. A politika lassan mozdul, elhatározásait nem tudja érvényesíteni. De mit tehetünk mégis a káros folyamatok megállítása, visszaszorítása érdekében?

Agrármúltunk nagyjai . Rapaics Raymund (1885-1954)
(Kurucz Miklós)
Az Agrármúltunk nagyjai című rovatunkban ebben a hónapban a botanikus, szakíró Rapaics Raymund életével és munkásságával ismerkedhetnek meg.

További ajánlataink

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

6500 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

4500 Ft

2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

4500 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7000 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

1500 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6000 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

6500 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen