2020. január

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

A HÓNAP TÉMÁJA

Termésnövelők, biostimulátorok, kondicionáló anyagok… (1.) Változások a termésnövelők hatósági engedélyezésében. Beszélgetés dr. Tőkés Gábor NÉBIH osztályvezetővel
(Polgárné Balogh Eszter)
Új sorozat indul januári lapszámunkban. Kutatók, egyetemi oktatók, hatósági és gyakorlati szakemberek idegenvezetésével járjuk körbe a növények élettanának egyes területeit, az ezekhez kapcsolódó termésnövelő anyagok, növény- és talajkondicionálók, mikrobiológiai készítmények, biostimulátorok alkalmazási lehetőségeit, azok szabályozásával kapcsolatos tudnivalókat. A sorozat első részében a termésnövelők hatósági engedélyezésében várható változásokról beszélgettünk Dr. Tőkés Gáborral a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság engedélyezési osztályvezetőjével.

Nemzeti tápanyag-gazdálkodási munkacsoport
(Hajdu Zoltán)
A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán október 29-én került sor a nemzeti tápanyag gazdálkodási munkacsoport megalakítására. A rendezvényen a mezőgazdasági technológiákat és termékeket forgalmazó vállalkozások, EIP AGRI operatív csoportok, budapesti, gödöllői, debreceni, szegedi, gyöngyösi egyetemi karok képviselői, valamint tanácsadók vettek részt. A rendezvényen a termésnövelő anyagok 2022-től hatályba lépő új szabályozásáról volt szó.

FÓKUSZBAN A ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK

Az innováció indokai és lehetőségei a hazai zöldségtermesztésben
(Dr. Hodossi Sándor)
Zöldségtermesztésünk állapota a jelenlegi elvárásokat sem elégíti ki. Várhatóan a jövő kihívásainak egyáltalán nem lesz képes megfelelni. Az ágazat innovációja sürgős és megkerülhetetlen feladat. A termésátlagok alakulását nagy mértékben befolyásolja az adott évjárat, korszerűsítésre ezért elsősorban a szabadföldi termesztésben van szükség.

A zöldségfélék öntözéséről
(Dr. Slezák Katalin)
Régóta tudott, hogy a zöldségfélék nagy része jelentős vízigényű. A szerző számba veszi a különböző öntözési célokat és kitér arra, hogy az egyes zöldségfajok esetében melyek azok a kritikus fejlődési állapotok, amikor különösen fontos az, hogy megfelelő mennyiségben álljon víz a növény rendelkezésére.

Paradicsomhajtatás Japánban  
(Dr. Ombódi Attila, Csorbainé dr. Gógán Andrea)
A Japánba vezető tanulmányút résztvevői a szigetország paradicsomtermesztési gyakorlatát ismerte meg. A szinte csak hobbiból, zömében ökológiai módszereket használó nyugdíjas gazdálkodótól az értékesítésre is termelő egyetemi tanüzemen át, Japán egyik legnagyobb paradicsomhajtató cégéig terjedt a meglátogatott üzemek listája, így sokféle megoldást láthattak és különböző véleményeket halhattak.

Oltott padlizsán termesztése  
(Dr. Kappel Noémi)
Termesztéstechnológiáját tekintve a padlizsán sok hasonlóságot mutat a paprika és paradicsom termesztésével, a környezeti tényezőkre azonban igényesebb. A cikkből kiderül, hogy a palántaneveléstől a tőszámbeállításon, növényápolási munkákon, a tápanyag-utánpótlást érintő kérdéseken át a betakarításig az egyes technológiai elemeknél melyek a legfontosabb követelmények, mi az amire fokozottan oda kell figyelni.

Európa vezető gombatermesztője: Lengyelország
(Dr. Geösel András)
Lengyelországot az utóbbi időszakokban szokás az európai uniós csatlakozás egyik sikerországaként emlegetni. Ez a megállapítás feltétlenül igaz a kertészeti ágazatok közül a gombatermesztésre. Lengyelország az EU-hoz való csatlakozása óta szédületes ütemben fejlesztette gombatermesztését, amelynek az eredménye, hogy ma már ők Európa vezető nagyhatalma gombatermesztésben. Látnak fantáziát és jövőt a gombaiparban, amely talán az egyik legnagyobb hajtóereje a dinamizmusnak. S úgy tűnik, ez a szédületes fejlődés egyelőre nem akar lassulni…

Az édesburgonya termesztésének lehetőségei a Dél-Alföldön
(Dr. Monostori Tamás és mtsai)
Az édesburgonya, más néven batáta iránti folyamatosan növekvő fogyasztói igények jelentősen megnövekedtek az utóbbi években. A termőterület további növelése indokolt, azonban, mindenképp a termesztéstechnológia fejlesztésével együtt. Sokszor többéves gyakorlat mellett is rendszeresek ugyanis, a termésbiztonsági problémák, melyek oka legtöbbször nem egyértelmű. Ezek megoldására kezdődtek közös termesztéstechnológiai kísérletek 2015-ben a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara (SZTE MGK), a NAIK ZÖKO Szegedi Kísérleti Állomása, illetve a Bivalyos Tanya Családi Gazdaság együttműködésében.

A palántanevelés és a hibridválasztás jelentősége a korai csemegekukorica-termesztésben
(Sinka Lúcia)
A korai csemegekukorica termesztésével jelentős többletbevételt lehet elérni, mivel a koraisággal nagyobb profit realizálható. Ehhez a gazdálkodók számára alapvetően két eszköz áll rendelkezésre, az egyik a koraiságot elősegítő termesztéstechnológiai elemek (vetés fátyolfóliás takarása, palántanevelés), a másik pedig a megfelelő hibrid/fajtaválasztás, azaz a nagyobb stressztűrő képességgel rendelkező genotípusok alkalmazása.

A görögdinnyetermesztés 2019. évi tapasztalatai
(Dr. Balázs Gábor, Németh Dzsenifer)
Miért érdemes oltott növényeket használni, miként befolyásolta a tavalyi időjárás a szabadföldi dinnyetermesztést, melyek voltak a 2019-es szezon növényvédelmi problémái? Ezekre a kérdéseket járják körbe a szerzők a tavalyi görögdinnyetermesztési időszak áttekintése kapcsán.

Változó fogyasztási szokások – mikrozöldségek
(Takácsné dr. Hájos Mária, Dr. Kovácsné Madar Ágota)
A mikrozöldségek alapvetően különböznek a csíráktól, mivel ezek fényen fejlődnek és a kifejlett sziklevelek válnak alkalmassá a fogyasztásra. Előállításuk technológiai lépéseit ismerhetők meg az írásból, illetve egy tenyészedény-kísérlet eredményeiről is beszámolnak a szerzők.

NÖVÉNYVÉDELEM

Rágcsálók a szántóföldön és az épített környezetben  
(Hertelendy Péter)
A szántóföldeken gazdálkodók számára a legnagyobb veszélyt leginkább a különböző, tipikusan mezei rágcsálók, így a güzü egér és a sokkalta gyakoribb mezei pocok jelentik. Egyéb rágcsálók, mint pl. a pirók egér, a sárganyakú erdei egér előfordulása helyenként gyakori, sőt a populációban időszakosan akár domináns is lehet, de alapvetően a rágcsáló populáció méretét döntően a mezei pocok és annak szaporulata teszi ki.

Gabonáink egészségére! (x)
(Gaál Orsolya)
Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei? Rutinos gazdákat kérdezett a Nufarm Kft. a növényvédelmükről, amelynek kapcsán bemutatják a Nuance SuperB csomag használatának előnyeit.

XIV. Növényorvos Nap. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
XIV. Növényorvos Napon elhangzott növényvédelmi aktualitásokról, a legfontosabb támákról adunk összefoglaló áttekitést.

A legújabb Pioneer® hibridek és innovatív növényvédelmi technológia a Corteva Agriscience™ 2020 tavaszi ajánlatában Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Már a tavaszi felkészülés jegyében rendezte meg téli szakmai konferenciáit a Corteva Agriscience november végén és december elején. Kukorica, napraforgó vetőmag kínálatáról és a legnagyobb szántóföldi kultúrák növényvédelmi technológiáiról, a fejlesztés legújabb eredményeiről kaptak képet a megjelentek. Írásunkban a kecskeméti helyszínen elhangzottakból idézünk vissza.

Növényvédelem múltban és jelenben
(Dr. Véghelyi Klára)
A 20. századi magyar növényvédelem két meghatározó szaktekintélye volt Nagy Bálint és Bognár Sándor. Mindketten feldolgozták a növényvédelem történetét. Nagy Bálint történelmi áttekintésének és Bognár Sándor hazai növényvédelem múltját leíró munkájának legfontosabb gondolatait foglalja össze a cikk szerzője.

Minden szem és minden technológiai elem számít! Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
A Bayer CropScience 2019 novemberében is megtartotta már a következő évre való felkészülés jegyében szervezett szakmai konferenciáit az ország négy helyszínén. A rendezvények fókuszában a kalászosok és a kukorica termesztése állt, a piaci szempontok és a technológiai megoldások áttekintésével. Összeállításunkban a kecskeméti konferencián elhangzottakból idézünk vissza.

Szakmázzunk a Bayerrel! Alapozzunk hatékony, de a kalászosokat kímélő gyomirtó szerekkel! (x)
(Csorba Csaba)
A Bayer Hungária Kft. kalászosokban alkalmazható gyomirtó készítményei önállóan, de technológiai csomagjaik részeként (Jubileum Pro csomag, Huszár Aktív csomag, Puma komplett csomag) is rendelkezésre állnak a gazdálkodók részére.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Agritechnica – 2019. Beszámoló
(Dr. Jóri J. István)
A 2820 kiállító, a 450.000 (több mint 130.000 külföldi) látogató egyértelműen bizonyítja, hogy az Agrotechnica a mezőgazdasági technológiát bemutató kiállítások legnagyobbika. Újdonságok és társrendezvény ismertetése mellett a 2019-es Agritechnica kiállításon felvonultatott magyar termékekről számol be a szerző.

HORSCH Maestro DV, CV, RV, CX, RX (x)
(Szász Zoltán)
A Maestro vetőgépet különböző technológiákban lehet használni. A hagyományos forgatásos technológiában, a mulcs- és a direktvetésben is. Maestro DV, CV, RV, CX, RX a HORSCH kínálatában.

Pöttinger az Agritechnicán
(Dr. Jóri J. István)
A Pöttinger cég gyártás- és gyártmányfejlesztési eredményeit jól szemléltette a Agritechnica kiállítási standjuk gazdag kínálata. Az ott látható látható gépeket és eszközöket mutatjuk be Olvasóinknak.

Jelentős változás történt az európai traktorforgalmazók márkaelégedettségi indexének rangsorában
(Dr. Magó László)
A CLIMMAR azaz az Európai Mezőgazdasági Gépkereskedők Szövetsége 2011 óta több országra kiterjedően felmérést készít a gépkereskedők körében annak megállapítása céljából, hogy milyen mértékben elégedettek a velük kapcsolatban álló traktorgyártók tevékenységével és szolgáltatásaikkal. Az, hogy az összesített kereskedői elégedettségi mutató alapján milyen rangsor alakult ki az Agrofórum januári számából kiderül.

Az új HARDI NAVIGATOR i (x)
A HARDI egy új, mechanikus kezelőszervek nélküli csúcs permetezőgépet fejlesztett ki, amely csökkenti a kezelői hibalehetőséget, és állandó precíz növényvédelmi minőséget biztosít. Az új HARDI NAVIGATOR „i” permetezőgépek kiemelkedő intelligens permetezési funkciókat kínálnak a kijuttatási pontosság növelésével és a permetezőgép kezelhetőbbé és biztonságosabbá tételével.

SYNERGY tudományos konferenciát rendeztek Gödöllőn. Tudósítás
(Dr. Magó László)
Hatodik alkalommal került megrendezésre 2019. november 4-6. között Gödöllőn a SYNERGY nemzetközi tudományos konferencia. A rendezvény fő szervezője a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara, társszervezők a CIGR Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága.

Gépriportok. Ahol az egész család, több generáció is összefogott
(Hatala László)
Csizi Sándor egyéni gazdálkodó 1991 óta vállalkozóként dolgozik. A családi tulajdonban levő Agro-Stock Depó Terményraktározó Kft.-t keretében az alaptevékenységet saját és bérelt területen folytatják, aminek a nagysága 370 ha, de emellett 2000 ha-on bérmunkát is végeznek. Mivel a KITE Zrt. központja itt van a szomszédban, ami gyorsan biztosítani tudja az anyagellátást, így kombájnvásárláskor rájuk esett a választás. Amikor elhatározták, hogy kombájnt vesznek, akkor éppen a John Deere T660i típus volt raktáron és mivel megfelelt az elképzeléseknek ezt választották aztán rá egy évre egy ugyanilyen másikat. A kombájnnal szerzett tapasztalatait osztja meg Csizi Sándor lapunk hasábjain.

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (40.) Gépgyűjtemény és történelem – szomszédolás a Vajdaságban
(Dr. Szekeres Béla)
A hazai nagy – intézményesített és ismertebb – gépgyűjteményeken túl (Gödöllő, Mezőkövesd, Kétegyháza) van három olyan, a valamikori Nagy-Magyarország, ma szomszéd ország területén levő kiállítás, amelyet szeretnénk az Agrofórum Olvasóinak bemutatni. Ebben a lapszámban a szerbiai Vajdaság területén levő Muzej Zeravica-t ismerhetik meg.

Már Sárváron is van AXIÁL telephely. Sajtóközlemény
(Borbély Zsanett)
Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az AXIÁL Kft. 2011-ben elindított telephelyfejlesztési programja. A vállalat 2019. december 19-én nyitotta meg legújabb bázisát Sárváron, melynek célja, hogy még inkább eleget tegyen a partneri igényeknek.

AGROmashEXPO és AgrárgépShow – 2020. január 22-25. (x)
Magyarország legnagyobb agráripari találkozópontja a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban az AGROmashEXPO és AgrárgépShow, ahol mezőgazdasági gépek, szolgáltatások, input anyagok, díjnyertes termékek, technikai innovációk és színvonalas szakmai programok találhatók egy helyen.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Napraforgóban is technológiában gondolkodunk (x)
A BASF folyamatosan bővülő napraforgó termesztéstechnológiájának újabb építőkövei a Clearfield Plus és a Clearfield gyomirtási rendszerekbe illeszkedő hibridek, az Acordis CLP és a Coloris CL.

Saaten-Union: Többletérték a szójaföldről (x)
A SAATEN-UNION európai viszonylatban is számottevően növekvő területen szerzett jó tapasztalatokat egyszerre több szójafajtával. A kedvező eredményekre alapozva hazai viszonyok közé is ajánlják a termesztési körülményekhez jól adaptálható, eltérő érésidejű, fejlődési típusú és tőszám-reakciójú fajtáikat, az Ananda, a Coraline és a Yakari fajtát. A SAATEN-UNION szójafajtái gombaölő szerrel és oltóanyaggal csávázva, 3 millió magot tartalmazó MaxiPack kiszerelésben kerülnek forgalomba.

Felkészítettük napraforgóját az új helyzetekre (x)
(Marsai Viktor)
A hazai termesztők által alkalmazott technológiák fejlődésével és a változó piaci igényekkel lépést tartva 2020-ban ismét új, korszerű napraforgó hibridekkel bővítette a SAATEN-UNION kínálatát. A linolsavas (LO) és a magas olajsavas (HO) napraforgóhibrid-portfólió összeállításakor továbbra is egyszerre több, a gyakorlatban a termesztés biztonságát és az intenzitás növelését szolgáló tényezőt vizsgáltak.

Hagyományra alapozott jövő – 95 éves a Gabonakutató. Beszámoló
(Tóth Szeles István)
A Gabonakutató Nonprofit Kft. ünnepi rendezvényén december 3-án, Szegeden az intézmény fennállásának 95. évfordulójáról emlékeztek meg felelevenítve az elmúlt közel száz év történetét. A rendezvényen Wágner József ügyvezető igazgató emléklappal köszöntötte az intézmény nyolc jubiláló dolgozóját. Az ünnepség zárásaként a nagy elődöknek (Lelley János, Obermayer Ernő, Székács Elemér és Baross László) szóló tiszteletet kifejezve, az udvaron lévő szoborparkban a Gabonakutató és a Magyar Növénynemesítők Egyesületének közös koszorúzására került sor.

Szezon előtt megfontolandó! (x)
(Makra Máté)
YaraMila, Yara Irix, YaraBela Sulfan, YaraVita Gramitrel és Brassitrel Pro a Yara tápanyag-utánpótlásai ajánlatában.

Zöldségtermesztés a Fertő-tájon
(Nagy Zoltán)
A Győr-Moson-Sopron megyében található Hegykő településen a 18. századtól részben a nádaratás, részben pedig a zöldségtermesztés vált a fő megélhetési forrássá. A helyiek szóhasználatában, a „fertei” földeknek köszönhetően a 20. században messze földön híressé lett a hegykői zeller, a petrezselyem (fehérrépa), sárgarépa és a hagyma. A Hegykői Zöldség Kft. és családi vállalkozás egyik tulajdonosával, Som Brigittával folytatott beszélgetésből kirajzolódnak a fertői táj jellegzetességei, a helyiek zöldségtermesztési hagyományőrző gyakorlata.

Csúcsgenetika az Express® technológiában is – SUMAN HTS (x)
(Dr. Szűcs Péter)
A Syngenta az idei évben az Express® toleráns szegmensét újítja meg a Suman HTS napraforgó hibriddel, mely a méltán elismert NK Kondi hibridjük Express® toleráns változata.

A Nagydobosi sütőtök védelmében
(Nagy Zoltán)
A Nyírség keleti részében a Kraszna folyó bal partján található Nagydobos. A település neve összeforrt a sütőtök termesztéssel és az egyik legrégebbi és legkedveltebb sütőtök fajta is innen kapta a nevét. Neves hagyomány lett a töktermesztés, hovatovább – nagyon helyesen – fesztivál is kerekedett a tök misztikuma köré. A tökszabadítás – ahogy a helyiek mondják – nagyon régóta a falu valódi ünnepe volt. A nagydobosi legendárium szerint az itteni sütőtököt az 1920-30-as években még a New York-i tőzsdén jegyezték.

A terméspotenciál növelése lehetséges! (x)
A Terra-Sorb complexben található szabad aminosavak biztosítják a sejtdifferenciálódás és a kapcsolt élettani folyamatok támogatását, míg komplex mikroelem tartalma az ehhez szükséges tápelemeket. A Terra-Sorb foliar szabad aminosavjai segítik a vegetatív növekedést, serkentik a sejtdifferenciálódást és az energiatermelő folyamatokat (pl. fotoszintézis). Terra-Sorb és Terra-Sorb foliar a Profeed kínálatában a búzatermesztőknek.

A nagy termés nyomában (1.) Beszámoló
(Hertelendy Péter)
A Magyar Kukorica Klub 2019-ben 11. alkalommal rendezte meg a hazai, illetve a Kárpát-medencei kukoricatermesztők számára a termésversenyen rangos helyezést elérő versenyzők díjátadó ünnepségét a gödöllői Grassalkovich-kastélyban. Ugyanakkor nemcsak az elismerések átadása történt meg, hanem a hazai termesztés jövőjét befolyásoló tényezők változásáról, a közeli jövőben várható kihívásokról is szó volt több előadó prezentálásában is.

Maximális termésbiztonság az Artesian hibridekkel (x)
Az Artesian hibridek (SY Chorintos, SY Orpheus, SY Premeo, SY Carioca) kifejlesztésekor döntő szerep jutott a kukorica számára káros környezeti tényezőkkel szembeni jobb ellenálló képességnek. A Syngenta ajánlatában szereplő az Artesian hibridek a korai vethetőségükkel és korábbi virágzásukkal a környezeti stresszeket kiválóan el tudják kerülni.

Az őszi káposztarepce fajta-összehasonlító kísérletek eredményei, 2018. Beltartalmi értékek
(Szekrényes Gábor)
A NÉBIH a nemesítőházak megbízása alapján 2017-2018. évi tenyészidőszakban korai éréscsoportban 6 hibridet, a középérésű csoportban 11 hibridet vetett el az államilag elismert és EU-listás őszi káposztarepce hibridek kísérleti csoportjában. A vizsgáltban szereplő 17 hibrid közül 3 EU-listás, hazai nemesítésű repce hibrid nem volt a kísérletben elvetve.
A NÉBIH a kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletek értékelését 13 termőhelyen végezte el. Kísérleti eredményt a korai éréscsoportban 6 hibridről, a középérésű csoportban 11 hibridről közlünk.

A tudáshoz való hozzáférés a korszerű gazdálkodás feltétele. Tudósítás
(Polgárné Balogh Eszter)
Tavaly decemberben Dr. Szabó Jenő agrár-közgazdász vehette át a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. által 2018-ban alapított Adorján János-díjat a gödöllői Grassalkovich-kastélyban rendezett ünnepségen.

A borsó (Pisum sativum) oltásáról (x)
A hatékony gümőképződés és nitrogénkötés biztos út a nagy mennyiségű és magas fehérjehozamú borsótermés eléréséhez. Mindehhez elengedhetetlen a talaj oltása a borsó szimbionta baktériumával, a Rhizobium leguminosarummal. A TERRAGRO Kereskedelmi Kft. kínálatában szereplő BIOFIL Borsó és BIOFIL talaj-pH specifikus termékekből álló BIOFIL Borsó Technológia talajoltó készítményeket tartalmaz.

A csökkentett talajművelésű területek gyomosodási problémái és lehetséges gyomirtási stratégiai irányai
(Lajos Mihály)
A csökkentett talajművelés, de még inkább a nem-művelés (no-till), sajátos gyomszabályozási stratégiát igényel. A megoldása nem lehetetlen, nem is komplikált, csak más. Részletek a januári Agrofórumban.

Nyereményjáték 2019 (1.) „Soha nem kaptam ekkora ajándékot a születésnapomra”   Riport
(Gribek Dániel)
Az Agrofórum partnereink segítségével 2019-ben is előfizetői és regisztrációs nyereményjátékot indított, a díjazottjaink listáját már ősszel közzétettük. A Dorker Kft. által felajánlott fődíjat, egy kéttengelyes PRONAR pótkocsit a vállalat bajai központjában adtuk át a téti Polgár Zoltánnak, akivel a helyszínen beszélgethettem is egy kicsit, miután körbejárta, megcsodálta élete első új gépét.

Gazdálkodj jogosan. Írásban, szóban vagy elektronikusan? Alaki kötöttség a munka világában
(Dr. Csákay Zoltán, Dr. Varga Cecília)
Egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy nem papír alapon kell aláírásunkkal megerősíteni egy jognyilatkozatot, hanem egy elektronikus felületre visszük fel az aláírásunkat egy erre a célra szolgáló eszközzel vagy akár az ujjunkkal. E lapszámunk jogi rovatában bemutatunk néhány olyan esetet, amikor a jognyilatkozatot minden esetben írásba kell foglalni. A hagyományos (papír alapú) nyilatkozatok mellett a munka törvénykönyve szerint írásbelinek kell tekinteni a jognyilatkozatot, ha annak közlése elektronikus dokumentumban történik. Az elektronikus dokumentum (így akár e-mail, sms, közösségi médiafelületen továbbított üzenet) azonban csak akkor tekinthető „írásbelinek”, ha megfelel három kötelező feltételnek. Hogy melyek ezek, megtalálható 2020/1. lapunk 148-150. oldalán.

Nyilvános az országos kukoricakísérlet eredménye. Sajtóközlemény
Tíz helyszínen, összesen 39 kukorica hibridet teszteltek az elmúlt hónapokban a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A gazdálkodók számára kézzelfogható segítséget nyújtó, tizenharmadik alkalommal megvalósított felmérés eredményeiről egy részletes összefoglaló kiadvány is készült.

Nitrogén-műtrágyázás igazán hatékonyan (x)
(Németh Balázs)
A nitrogén-inhibitoroknak alapvetően két csoportját különítjük el, az egyik csoportba tartoznak az úgy nevezett ureáz inhibitorok, melyek a karbamid hidrolízisét szabályozzák, ilyen a BASF palettáján megtalálható Limus® termék. A másik nagy csoportot pedig a nitrifikációs inhibitorok alkotják – ahova a Vizura is tartozik –, amelyek a nitrifikáció folyamatát szabályozzák.

Egész évben kiskert  
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Hatalmas lehetőség egy apró szemben (x)
(Balogh László)
Egyre több termelő, takarmánykeverő és állattenyésztő tekint úgy az EURALIS szemes cirokra, mint a kukorica alternatívájára. Az EURALIS résztulajdonában álló EUROSORGHO Európa legnagyobb ciroknemesítője. Piacvezetőként ajánlják hibridjeiket a magyar termelők figyelmébe.

A cirok jelentősége hazánkban és Európában (x)
(Kelemen Imre)
Napjainkban egyre több termelő lát fantáziát a ciroktermesztésben. A cirok ugyanis egyszerre jelent diverzifikációt, és ad választ az éghajlatváltozás kihívásaira. Az RAGT bemutatja a szemes és silócirok portfólióját, az RGT HUGGO, RGT GGABY, RGT ANGGY és RGT BAGGIO szemes, valamint az RGT AMIGGO és RGT VEGA hibrideket.

HATÁRTALANUL

Megmaradni magyarnak és magyarként gyarapodni a szülőföldön. Tudósítás
(Polgárné Balogh Eszter)
A minden év december 5-én az Agrárminisztérium által megrendezett Összefogás Fórum a Kárpát-medence legkiemelkedőbb gazdatalálkozója a határainkon túl élő honfitársaink körében. Az ünnepi összejövetelen az év során elért eredményeket, sikereket és tapasztalatokat osztják meg egymás között a külhoni magyar gazdaszervezetek képviselői, valamint a jövőre vonatkozó tervek körvonalazódnak. A már nyolcadik alkalommal létrejött találkozó helyszíne 2019-ben a Vajdahunyad várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Díszterme volt.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

A mikrobiális talajoltóanyagokról a mezőgazdaságban
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
A mikrobiális talajoltóanyagok baktériumokat, gombákat és/vagy algákat tartalmazó tenyészetek, teljesen biológiai eredetűek, ennek megfelelően biogazdálkodásban is alkalmazhatóak. A készítmények hatásspektruma igen széles skálán mozog.

AGRÁRGAZDASÁG

Kukorica – betakarítás után
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) decemberi projekciója szerint a világ kukoricatermelése 1109 millió tonna körül alakul a 2019/2020. gazdasági évben. Az egy évvel korábbit 1%-kal alulmúló mennyiség nem képes fedezni az 1127 millió tonnára rúgó felhasználást, így a folyó szezon már a harmadik lehet a sorban, amikor a globális kereslet meghaladja a termelést. Eközben minden idők legnagyobb volumene, 172 millió tonna kukorica kerülhet a nemzetközi piacra. Mindez a zárókészlet további apadását vetíti előre.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Időjárási szélsőségekben bővelkedő évjárat. Beszámoló
(Dr. Szalay László)
A 2019-es év szokatlanul sok olyan környezeti hatást tartogatott számunkra, amelyek megnehezítették a gyümölcs- és zöldségtermesztők munkáját. Emellett a gazdasági környezet is számos olyan bizonytalansággal volt terhelt, amelyek álmatlan éjszakákat okoztak a gazdáknak. A FruitVeB Egerben tartott évértékelő konferenciáján főként azzal a céllal elemezték a mögöttünk álló év történéseit, eredményeit és problémáit, hogy a tanulságokat közösen levonva előre tudjunk lépni, és a következő években megfelelő válaszokat tudjunk adni a kihívásokra. Ez az ágazat talpon maradásának feltétele.

Csak korszerű technológiával lehetünk versenyképesek! Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Évzáró szakmai konferenciára hívta gyümölcstermesztő partnereit 2019. november végén Siófokra a tízéves TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. Visszatekintő gondolatok, előremutató témájú előadások, szakmai kiállítók bemutatói, sok minden, ami a gyümölcstermesztőknek fontos lehet – ezt a gazdag programot kapták a szép számban megjelentek. Mindezt kiegészítette az egymással folytatott beszélgetés, konzultáció, tapasztalatcsere a fajtákról, termesztéstechnikáról, piaci gondokról, ami legalább annyira hasznos volt, mint a hivatalos programban elhangzottak.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A szőlőtelepítés növényegészségügyi vonatkozásai
(ifj. Gál Csaba)
A cikk aktualitását az elmúlt években kiírt szőlő szerkezetátalakítási és szőlőtelepítési pályázatok adják, aminek következtében újabb vagy eddig is szőlőművelésben lévő területek kerülnek betelepítésre, vagy újratelepítésre. Jelen cikknek nem célja az egyes kártevők, kórokozók részletes, tudományos jellemzése, inkább jelentőségükre való felhívásra szolgál. Ezek esetében leginkább a megelőzéssel kerülhetjük el, hogy a telepítés során vagy azt követően jelentős gazdasági kár érjen bennünket.

KITEKINTÉS

Magyar uborka terem a ghánai ananászfarmon
(Bakti Beatrix, Dr. Kun Ágnes, Dr. Szabó Orsolya)
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és ghánai partnerintézménye, a The Council for Scientific and Industrial Research közötti együttműködési megállapodás keretén belül utaztunk ki szakmai tanulmányútra Ghánába, megerősítve ezzel a két ország összefogását mezőgazdaság, erdészet és vízgazdálkodás területén. Kiutazásunk célja a ghánai és magyar tudástranszfer megalapozása és tapasztalatcsere az afrikai kutatókkal és gazdálkodókkal egyaránt. A kalandos és élménydús, számunka megtiszteltető kiküldetés eredményeképpen megkezdtük a magyar-ghánai mintafarmok létrehozását és sikeresen megalapoztuk a ghánai farmerekkel tervezett közös munkát – írják előszavukban a szerzők.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Megéri váltani
Új eljárással az élelmiszer-hamisítás ellen

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Ej, ráérünk arra még? (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Az elmúlt öt évet figyelembe véve a gazdaság átadás-átvételek aránya nemhogy nőtt, inkább csökken: idén 11%-ot regisztráltak. Ugyanakkor amióta az AgroStratéga a piackutatást végzi, 2019-ben mutatták ki az eddigi legmagasabb arányt a tervezett gazdaság átadás-átvételre vonatkozóan. Minden 4. gazdaságban (26%) végrehajtanák az átadás-átvételt 5 éven belül.

Jegyzet gazdálkodóknak. Az országfásításról
(Kurucz Miklós)
Az Agrárminisztérium, a létező Nemzeti Erdőstratégia keretében az egész országot érintő erdőtelepítési, fásítási programot hirdetett meg tavaly ősszel, amelynek hivatalos neve Országos Fásítási Program. Az új program érintetlenül hagyja, így változatlanul érvényben tartja a Nemzeti Erdőstratégia szempontjait. Módosítja viszont a Vidékfejlesztési Programon beül meghirdetett „Erdősítés támogatása” című fejezetet.

Agrármúltunk nagyjai. Kelle Artúr (1882-1945)
(Kurucz Miklós)
Agrármúltunk nagyjai című sorozatunkban ebben a hónapban Kelle Artúr erdészeti szakember életútját mutatjuk be.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen