2020. július

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Nyár derekán…
(Tóth József Attila)

A HÓNAP TÉMÁI

Mi vár ránk a válság után?
(Fórián Zoltán)
A koronavírus okozta gazdasági sokk könyörtelenül rávilágított a gyenge pontokra . Bár még most sem lélegezhetünk fel . Az aratás, gyümölcsszedés idején is kell tudnunk értékelni a mögöttünk lévő hónapokat, levonni a tanulságokat, és ennek megfelelően korrigálni saját jövőképünket . Sajnos sokszor hallom mostanában gazdálkodóktól, hogy visszaálltak a régi kerékvágásba . Ez súlyos hiba . A világ már nem olyan, mint tavaly . Az idők szavát meg kell hallani, és kihasználni az alkalmat arra, hogy beépítsük gondolkodásunkba .

A talajvédelem legfontosabb tennivalói hazánkban
( Dr . Horváth Jenő és mtsai)
Hazánkban nincs olyan termőföld, amely talajait ne veszélyeztetné valamilyen minőségét rontó tényező . A talajvédelem lényege a jó minőségű termőföld struktúrájának, vagyis a benne lévő sajátságos, kölcsönösen egymással összefüggő elemek rendszerének a megőrzése, illetve az eredeti állapotába való visszaállítása .

2030-ig terjedő EU-s intézkedések az élelmiszer-gazdaságban
(öá .: Hajdu Zoltán)
A klímaváltozás és a környezetkárosodás fokozott negatív hatásait felismerve a Bizottság tavaly decemberben jelentette meg az európai zöld megállapodást, amely intézkedéseket foganatosít a tagállamok részére, annak érdekében, hogy 2050-ig az Unió elérje a klímasemlegességet és a körforgásos gazdaság megvalósítását. A Bizottság a 2050-ig tartó átállási időszakra első körben egy 2030-ig terjedő menetrendet és fenntarthatósági fejlődési célokat fogalmazott meg, amelyeket a „termőföldtől az asztalig” vagy más néven a „termelőtől a fogyasztóig” környezetbarát élelmiszer-stratégiában és biológiai sokféleség (biodiverzitás) stratégiában jelentetett meg ez év május végén.

FÓKUSZBAN A REPCE

Mindent a repcéről . RAPOOL-tudástár… (x)
(N . J .)
A RAPOOL az egyik legismertebb európai repcenemesítő, amely a kiváló minőségű és adott termesztési környezetben legjobb teljesítményt nyújtó hibridek kifejlesztésén túl nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a termelőket kiforrott, bizonyítottan a legjobb eredményt adó technológiai ajánlásokkal és a repcével kapcsolatos általános információkkal segítse. Erről beszélgettünk Blum Zoltánnal, a RAPOOL Hungária Kft. ügyvezetőjével.

Előzetes adatok az őszi káposztarepce őszirózsa sárgaság fitoplazma okozta betegségéről
( Dr . Varga Zsolt és mtsai)
Jelen szakcikkben az őszi káposztarepcén olyan újként megjelent fitoplazma betegségről szeretnénk a repcetermesztőknek előzetes információkat szolgáltatni, amely a repcetermesztés jövőbeni sikerének meghatározó növényvédelmi tényezője lehet .

KWS repcék: Kulcs a sikerhez! (x)
UMBERTO KWS, FELICIANO KWS, CRISTIANO KWS és KWS CYRILL CL repcehibridek a KWS kínálatában.

6 5 4 3… indul a visszaszámlálás, avagy itt a következő repceszezon (x)
(Gyuris Kálmán)
A repce technológiában a táp anyagutánpótlás kulcskérdés, a kijutatott tápelemek mennyisége, minősége, aránya és időzítése eldönti tevékenységünk sikerességét . A Yara Hungária Kft . repce tápanyag-utánpótlási ajánlatában a YaraMila, a YaraBela Sulfan és a YaraVita Brassitrel Pro.

Komplex rezisztencia védelem, termésbiztonság (x)
MEMORI CS, CSZ 18999 CL, ETENDAR CL és SIRTAKI CS betegségekkel szembeni rezisztenciával rendelkező repcehibridek a Caussade Semences Hungary Kft . portfóliójában.

Az őszi káposztarepce hazai Ceutorhynchinae ormányosbogár katenáriumának kicsit részletesebb áttekintése
( Dr . Keresztes Balázs)
Ennek az írásnak az a célja, hogy elsősorban a repce termesztésével bármilyen kapcsolatban is álló szakemberek számára egy – talán az eddigi, hasonló témával foglalkozó szakcikkeknél bővebb, esetleg részletesebb – összefoglalóval szolgáljon a növény potenciális, hazai Ceutorhynchinae ormányosbogár kártevői terén.

Repcehibridek a termelői igényekre szabva (x)
(Müller Gábor)
SY IOWA, BLUESTAR, SY FLORIDA és SY CASSIDY repcehibridek a Syngenta kínálatában.

Nyári aktualitások a szántóföldi kultúrákban . Beszámoló
( Dr . Princzinger Gábor)
A vírusjárvány miatti karantén korlátozások nyomán más gyártó vállalatokhoz hasonlóan az UPL Hungary is az online megoldáshoz folyamodott, hogy kapcsolatot tartson termesztő partnereivel, és a június második hetében tartott webináriumon hívta fel figyelmüket az időszerű teendőkre, az általa kínált technológiai megoldásokra .

Virtuális bemutatón a KITE őszi káposztarepce technológiája
Az idei tavasz mindannyiunk számára tartogatott megpróbáltatásokat, a járványhelyzet nehézségei mellett az aszály is nagymértékben sújtotta a mezőgazdaságot . Ebben a helyzetben még nagyobb szükség van az időjárás okozta anomáliák kezelésére . A KITE Zrt . ehhez nyújtott a termelőknek segítséget egy nem mindennapi formában .

Repce vetőmagok jellemzői a 2019-2020-as szezonban
(Puskás Péter)
A Kleffmann és Partner Kft . független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon . Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, műtrágya-, valamint növényvédőszer-piacot . Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak . 2019 őszi felmérésünkben 378 gazdaság vett részt, akik a terület 16 százalékát művelték . Mintánk megyére és repce területre is reprezentatív .

Évjáratstabil Gabonakutató repcék (x)
(Péterfy Csaba)
A mezőgazdaságban minden év teli van kihívásokkal . 2019 ősze a repce számára kedvező volt, az állományok jól indultak a télbe . Idén tavasszal viszont az időjárási körülmények nem adtak okot az optimizmusra . Az azonban egyre inkább egyértelmű, hogy az éveken át stabil, biztos teljesítményt nyújtó repce hibridekkel érdemes tervezni a jövőben . Erre a kérdésre ad megoldást a Gabonakutató eltérő évjáratokban is stabil termésmennyiséget biztosító őszi káposztarepce kínálata .

A repce őszi gyomirtása Corteva készítményekkel (x)
( Dr . Lukács Domonkos)
Az őszi káposztarepce gyomirtása minden évben kérdéseket vet fel, elsősorban az évjárattal, a klímaváltozással és az ezzel járó gyomosodási anomáliákkal összefüggésben. Ezekre a kihívásokra a Corteva Agriscience korszerű megoldásokkal áll a termelők rendelkezésére. A Belkar™ gyomirtó szer a Corteva új fejlesztésű hatóanyagát tartalmazza, az aril-pikolinátok új képviselőjét, az Arylex™-et, valamint az Ikarus™-ból jól ismert pikloram-ot.

Szakmázzunk a BAYER-rel . DEKALB repceportfólió (x)
A Dekalb repceportfólióban található DK EXCEPTION, DK EXPANSION, DK EXCITED, DK EXPRESSION, DK SEQUEL, DK IMARET CL, DK IMPORTER CL, DK PLATINIUM hibridek a Bayer kínálatában.

NÖVÉNYVÉDELEM

Az elhagyhatatlan kémiai növényvédelem
( Dr . Keszthelyi Sándor)
Tény, hogy a kultúrnövényeket károsító szervezetek évente világszerte közel 40 százalékkal csökkentik a betakarítható termés mennyiségét. Napjaink szigorodó növényvédő szer engedélyezése, hatóanyag felülbírálata és a hatóanyagok kizáró, ún . „cut off” kritériumainak fokozatos bővülése az egyre biztonságosabb peszticid-felhasználás gyakorlatának megvalósulását eredményezi . Elképzelhető, hogy a jövőben olyan technológiák állnak majd az emberiség rendelkezésére, melyek indokolatlanná teszik a kémiai növényvédő szerek alkalmazását . Addig azonban az említett tényekre hivatkozva elhagyásuk elképzelhetetlen, az emberiség jövője szempontjából „fenntarthatatlan” .

FMC megoldások a repce őszi indításához (x)
Preemergens gyomirtásra a Nero® repcegyomirtó szer az FMC kínálatában, posztemergens gyomirtásra a Gajus®. Az olajos növények igényeire kifejlesztett lombtrágya, a Komplex Kénesbór, valamint RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, stresszoldó szer az FMC-Agrotól.

A napraforgó legfontosabb betegségei (5 .) Fómás vagy fekete szárfoltosság
( Dr . Békési Pál)
A legsúlyosabb fertőzéseket 2008-ban tapasztalhattuk, azóta viszont egyre csökken a betegség előfordulásának gyakorisága: az utóbbi 3-5 évben fokozatosan visszaszorult . A betegség csökkenő fellépésének oka elsősorban a javuló védekezési hajlandóságban keresendő.

Biosild 2020 (x)
(Jáger Ferenc)
A BIOSILD DUO a búza, árpa, rozs, tritikálé és zab valamennyi talajjal és maggal fertőző kórokozója ellen hatékony; köszönhetően a mélyhatású prokloráz rézklorid komplexnek és a szisztemikus hatású tritikonazolnak . BIOSILD DUO a Sumiagro kínálatában.

A sztolbur betegség okozta súlyos termésveszteség burgonya-fajtakísérletben, 2018-ban
( Dr . Gergely László és mtsai)
Az országos burgonya-fajtakísérletekben tapasztalt járványos fitoplazma-fertőzés és az általa kiváltott súlyos terméscsökkenés egész országra való kiterjedésére nem kell számítani, mivel a járvány kialakulásának feltételei (fogékony gazdanövény, azaz fajta, a kórokozó és az átvitelében szereplő kabócavektor(ok) jelenléte, valamint a fertőzésre kedvező időjárási viszonyok) szerencsére csak egy-egy földrajzi térségben, illetve évjáratban állhatnak össze .

Syngenta Szer Show – virtuálisan . Beszámoló
( Dr . Princzinger Gábor)
Az évek óta menetrendszerinti pontossággal jelentkező nyár elejei Syngenta Szer Show-t 2020-ban a koronavírus okozta korlátozások miatt virtuális módon, online változatban, webinar (webes szeminárium) formájában rendezték meg a szervezők . A helyszíni, szabadföldi parcellabejárások, megtapasztalások idén elmaradtak, de a legfontosabb ismeretek a modern technika jóvoltából és a Syngenta specialistáinak tolmácsolásában most is eljutottak az érdeklődő szakemberekhez .

Biológiai növényvédelem és ökológiai termesztés: ez nem a jövő, már a jelen! (4 .) A főbb gyümölcskultúrákban felhasználható biológiai készítmények
(Tarcza Tamás és mtsai)
Ebben a szakcikkben a gyümölcskultúrákban felhasználható, a szermaradék-csökkentés céljából és ökológiai termesztésre felhasználható készítményeket vesszük sorra . Sajnos a biológiai készítmények esetében is igaz, hogy leginkább a nagy piacot jelentő gyümölcsfajok jelentős károsítóira rendelkeznek engedéllyel, a kisebb kultúrákra kevés állandó engedély van.

Starterek, fungicidek és lombtrágyák a kalászosok számára . Beszámoló
(Gribek Dániel)
A repce után a kalászosokkal folytatódott a rendhagyó Kwizda Terepszemle rendezvénysorozat a vállalat közösségi oldalán . A szakemberek a koronavírus-járvány miatt ezúttal nem személyesen, hanem élő videóban mutatták be a 2020-as tápanyagos és növényvédelmi kísérletek eredményeit . A középpontban a starter műtrágyák, a fungicidek és a lombtrágyák álltak .

Növényvédő szerek raktározásának új szabályai
( Dr . Harcsa Marietta)
A 43/2010. IV. 23. FVM rendelet foglalja össze a növényvédelmi tevékenységre vonatkozó előírásokat, beleértve a felhasználásra, a raktározásra és a tárolásra vonatkozóakat is . A 35/2019-es AM rendelet módosította ennek néhány bekezdését, így a végfelhasználók számára fontos (és enyhítő) előírások kerültek bele a jogszabály szövegébe . Kiemelten időszerű ezek megismerése, hiszen a KM (kölcsönös megfeleltetési rendszer) ellenőrzések során ezeket is vizsgálja a hatóság!

Systiva® – Az első vetőmagra csávázott kalászos lombvédelmi kezelés… (x)
A Xemium hatóanyagú Systiva® termésnövelő hatása mögött nemcsak a kórokozók elleni védelem rejlik, hanem az AgCelence® hatása is, ami az intenzívebb klorofillképződésben mutatkozik meg. Systiva® a BASF kínálatában.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

A biztonságosabb szárításért! (x)
A terményszárítás tűzveszélyes technológiai folyamat, de kordában tartható! A terményszárítás a növénytermesztés befejező művelete, mely nélkül a terményeink java néhány nap alatt tönkremenne . Célja a szemesterményben zajló élettani folyamatok oly mértékű lassítása, hogy az a betakarítástól a felhasználásig jó minőségben tárolható legyen .

Az eredményes védekezés műszaki lehetőségei (4 .) A permetezőgépek felépítése, fontosabb részegységei
( Dr . Dimitrievits György, Dr . Gulyás Zoltán)
A permetezőgépek felépítésének és fontosabb részegységeik általános ismertetését ajánljuk olvasóink figyelmébe.

HORSCH Focus – intelligens vetés (x)
(Szász Zoltán)
A Focus olyan vetőgép, amely bárhol megállja helyét, és a több művelet egyben történő elvégzésével időt, energiát és főleg nedvességet spórolunk. Focus vetőgép a HORSCH kínálatában.

Az „ezerarcú” szalma
( Dr . Jóri J . István)
A gabonatermesztési technológiák fejlődésével folyamatosan nő a termésmennyiség . A szemtermés betakarítása után ottmarad a nagy mennyiségű szalma. A hazai szalmahozam becsült mennyisége 6 millió tonna körüli (2013-2017) . A történelem során a szalmahasznosítás számos formája alakult ki, amelyek közül egyesek a feledés homályába merültek, mások viszont a technológiai fejlődés eredményeként új megvilágításba kerültek.

Két évtizednyi megbízhatóság egy márkába . Riport (x)
(Gribek Dániel)
A hetek óta tartó esős időszak után végre igazi nyári időben, egy napsütéses, meleg június végi napon érkeztem meg a Zala megyei Pölöske határában fekvő Barnakpusztára, ahol a Baki Agrocentrum Kft . cégcsoportjának egyik telephelyére kanyarodtam be . Itt fogadott Timbókovics Zsolt műszaki vezető . Arra voltam kíváncsi, miért dolgoznak lassan húsz éve csak Manitou rakodógépekkel . Az első MLT 730-asukat a 2000-es években vásárolták, és jelenleg is öt piros gép végzi a munkáját a határban vagy éppen a telephelyeken . A két évtized alatt rengeteg tapasztalat halmozódott fel a gazdaságban, ezek pedig nem maradtak titokban beszélgetésünk során .

Rubin tárcsa újratöltve: Lemken Rubin 10 új generációs rövidtárcsa-család plusz funkciókkal (x)
A Lemken azonban 2018-ban újratervezte a Rubin 9-es tárcsát. Az új típus a Rubin 10, mely nemcsak egy modellfrissítést kapott, hanem számos innovációt tartalmazva ismét bizonyítja, hogy igenis van új a nap alatt.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Az előző évihez hasonlóan alakult a mezőgazdaság teljesítménye 2019-ben (2 .)
(Andrási Zsolt)
A mezőgazdaság kibocsátási volumene kissé alacsonyabb volt 2019ben az előző évinél, főleg a gabonafélék kibocsátásának emelkedése és az ipari növények csökkenése volt hatással a változásra . Az évről évre csökkenő családi munkaerő felhasználás mellett a fizetett ráfordítás is mérséklődött 2019-ben . A külkereskedelmi kapcsolatok mindkét viszonylatban tovább bővültek . Az Európai Unió kibocsátása emelkedett, leginkább a burgonya-, a sertés- és a búzakibocsátás értéke nőtt .

Termésnövelők, biostimulátorok, kondicionáló anyagok… (6 .) Biotikus stressz a növények világában
( Dr . Rudnóy Szabolcs)
Természetes (vagy épp természetközeli mesterséges) élőhelyeiken a növények összetett, sokszínű környezetben és nagyon sok más élőlénnyel kölcsönhatásban élnek . Számos ilyen kölcsönhatás jótékony, vagy éppen létfontosságú a növény számára (pl . mikorrhizagomba, megporzó rovar), mások közömbösek (ezek adott körülmények között elmozdulhatnak negatív, vagy pozitív irányba is, ilyenek pl . a növényekben élő endofiton gombák) és sok közülük hátrányos, ezekre példa a növényevők, a mikrobiális paraziták és kórokozók, vagy a versenytárs növények hatása . Ez utóbbi természetes környezeti tényezőket összefoglaló néven biotikus stresszoroknak nevezzük, az általuk kiváltott növényélettani hatás pedig a biotikus stressz.

Saaten-Union-hibridkalászosok (x)
(Blum Zoltán, Varga Gábor)
A Saaten-Union harmadik éve a HySEED márkanév alatt foglalja össze hibridkalászos-portfólióját, valamint a hibridkalászosokban végzett fejlesztési tevékenységeit. A nagy genetikai értékű, prémiumminőségű vetőmag használata és a következetesen kivitelezett termesztéstechnológia együttesen eredményezhet nagy hozamokat és fenntartható jövedelmezőséget azoknak a gazdálkodóknak, akik nem érik be kevesebbel.

Hozza ki a hibridkalászosokból a maximumot! (x)
(Varga Gábor)
A szántóföldi növénytermesztésre a folyton változó és egyre változatosabb termelési körülmények, továbbá a hektikus piaci árak jellemzők. Ebben a bizonytalan környezetben hibridek használatával tehetjük hatékonyabbá kalászostermesztésünket, hiszen a hibrideket a fajtáknál lényegesen nagyobb termésbiztonság jellemzi.

Jön az aszály és nem lesz, mit kaszálj
(Berki Zita és mtsai)
Elengedhetetlenül fontos a jó fajtaválasztás, hogy a kedvezőtlen környezeti körülményeket jobban elviselők termesztésével a tervezetthez közeli eredményt tudjunk elérni a betakarítás során . Ebből is látszik, hogy égető szükség van a változó éghajlati körülményekhez alkalmazkodni képes, új stressztűrő kalászos fajtákra.

Eurofertil Top 51 NPK (x)
Jól tudjuk, hogy az őszi vetésű növények alaptrágyázása során nagy hangsúlyt kell fektetni a foszfor és a kálium utánpótlására . Ennek érdekében újabb elemmel bővítette a Timac Agro a termékportfólióját.

Aratás után a földeken
(Nagy Zoltán)
A következő év eredményessége szempontjából viszont nagyon is meghatározó, hogy az őszi vetések alá vagy a tavasziak elé megfelelő igényességgel előkészített talajok álljanak rendelkezésre . A növénytermesztésben nincs tehát szünet a vegetációs időszakban, legfeljebb egy kis lazítás fér bele a hétköznapok munkájába, de az nem mehet az alaposság rovására .

Tapasztalatok és következtetések egy gazdaságból
(Tóth József Attila)
A cikk írásakor 1-2 héttel vagyunk aratás előtt . Egy lendületvétel választ el minket attól, hogy belekezdjünk a hosszú napokat hozó nyári munkák dandárjába . Ezen a pillanatnyi nyugvóponton lehetőségünk adódik értelmezni az idei szezon első felét, levonni a konzekvenciát a jelenlegi állapotok alapján . Fontos ezt azelőtt megtenni, mielőtt elfelejtenénk fontos részleteket . A jó és rossz döntéseknek is nyoma van, ezeket elengedhetetlen rögzítenünk egy füzetben, számítógépen, vagy a fejünkben . Az aratás végeztével könnyen eshetünk a „minden jó, ha jó a vége” gondolatba, pedig fontos a megfelelő tudatossággal kezelni döntéseink következményeit, veszélyes lehet a szubjektív megítélés hibájába esni .

Tönke és alakor – egy újabb esély?
( Dr . Bencze Szilvia és mtsai)
Az ősgabonák többségét sokan már hírből sem ismerik, hiszen a modernkori mezőgazdaságból jórészt kiszorultak, legtöbbjük csupán szélsőséges körülmények között, pl . Európa és Ázsia hegyvidéki területein maradt fenn, ahol a kenyérbúza már nem termeszthető . Egyedüli ismertebb képviselőjük a tönköly, amely a 90-es évektől kezdett újra teret hódítani a szántókon, főként az ökológiai gazdálkodásban, és mára már közkedvelt alapanyag lett, mely pékségekben és a nagyobb áruházláncok polcain is gyakran fellelhető . Ritkábban találkozhatunk az alakorral és a tönkével, amelyek még csak az utóbbi évtizedben indultak el az (újra)felfedezés útján . De mik is az ősbúzák, és milyen jellemzőik vannak a modern búzák – kenyérbúza, durumbúza – mai változataival szemben?

Isterra őszi búzák – A termőképesség és minőség összhangja (x)
(Virágné Pintér Gabriella, Perczel Péter)
Basilio, Cellule, Complice, Concret, Mutic, Euclide, Frenetic, Ortolan, Winner, Providenc őszi búza fajták az Isterra kínálatában.

Egészségtől és erőtől duzzadó kalászos fajtasor az aszályban is . Beszámoló
(Gribek Dániel)
Május végén egészen pompás képet mutatott az Isterra Magyarország Kft . kalászos fajtasora Kenderes határában, a 4-es főút mellett . A tíz őszi búza és a két őszi árpa, valamint az ezek mellett helyet kapó tritikále fajták a kedvezőtlen időjárás ellenére is komoly termésátlaggal kecsegtetnek, ami a kiváló, Magyarországon nemesített növények mellett a vetőmag-előállításban is résztvevő Kenderes 2006 Kft . szakembereinek munkáját is dicséri .

Tradicionális kalászosgabona fajtabemutató rendhagyó forgatókönyvvel Martonvásáron . Beszámoló
( Dr . Árendás Tamás, Dr . Vida Gyula)
Az Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének kollektívája úgy gondolta, hogy a vírusfertőzés hazai szorításának enyhülésével az idén többségében elmaradt, vagy a virtualitás „színtelen-szagtalan” világába szorított internetes programokkal szemben – a szabadtéri rendezvényekre vonatkozó járványügyi előírások betartásával – valóságos bemutatót szervezve biztosít lehetőséget az érdeklődő szakembereknek az Mv-gabonákkal való személyes találkozásra, azok jobb megismerésére .

Virtuális bemutatón a KITE őszi kalászos technológiája
Folytatjuk a KITE Zrt . virtuális szántóföldi bemutatójáról szóló beszámolónkat . Ebben az évben, a járványhelyzetre tekintettel, az őszi káposztarepce és az őszi kalászos portfóliót, valamint technológiát az online konferencia adta lehetőségek között ismerhették meg az érdeklődők . A Fókuszban a repce című fejezetünkben az őszi káposztarepcével kapcsolatos információkat osztottuk meg, ez az írás az őszi kalászosokkal foglalkozik .

Egyet az ultisoknak, egyet a betliseknek, avagy egy újabb szeszélyes tavasz kihívásai
(Lajos Mihály)
Idén az járt a legjobban a kukorica- és napraforgóvetésekkel (is), aki a korai vetés mellett döntött . Tavaly nem volt ez így, de most már látszik, hogy az idén nem lehetett a tavalyi, vagy más évjáratok „kottáit” használni .

Talajvédelem és aszálykár-mérséklés az online térben . Beszámoló
(Gribek Dániel)
A koronavírus-járvány miatt az Axiál Kft .-nél tervezett rendezvények is sorra elmaradtak és elmaradnak . Éppen ezért a vállalat webkonferenciára hívta a gazdálkodókat, ami során a talajvédelemre és az aszály okozta károk mérséklésére hívták fel a figyelmet – egy kis virtuális gépbemutatóval fűszerezve .

A kávécserje növénytermesztő szemmel
(Nagy Zoltán)
A kávécserje a trópusi és szubtrópusi övezetben honos, ami természetesen a termesztésének lehetőségeit is behatárolja . A magyar növénytermesztési kultúra nélkülözi ezt a növényt, ugyanakkor kissé irigykedve csodálja is e világszerte keresett élvezeti cikk alapanyagának előállítását .

TERRACALCO 95® – megoldás a talaj kémhatásának helyreállítására (x)
TERRACALCO 95, a gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan kijuttatható, hatását gyorsan kifejtő kalciumpótló anyag a Carmeuse kínálatában.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Gazdálkodj jogosan . A földforgalmi szabályozás újabb változásairól
(Orlovits Zsolt)
Írásunkban arra keressük a választ, mire számíthatnak azok a gazdálkodók, akik az év második felében terveznek földet vásárolni vagy haszonbérbe venni .

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

A tarló lebontásnak gyorsítása, a cellulózbontó szervezetek kijuttatásával
(Koska Péter, Imreh Gergő)
A cellulóz gyors lebontása kulcsfontosságú a humusztartalom megőrzése és az optimális talajszerkezet szempontjából. A cellulózbontás végsősoron a humifikációhoz vezető folyamatok első lépése . Természetesen a humuszképződésben az összes szerves anyag: fehérjék, zsírok, nukleinsavak lebontása is nélkülözhetetlen, de a cellulóz lebomlása a legfontosabb mivel ez a legnagyobb arányban jelenlévő szerves anyag .

AGRÁRGAZDASÁG

Fókuszban az európai búzatermés
( Dr . Molnár Zsuzsa, Dr . Tikász Ildikó Edit)
A mértékadó prognózisok szerint az új, 2020/2021 . gazdasági évben minden eddigit felülmúlhat a búza globális termelése, amit az elemzők 734-773 millió tonnára jeleznek . Az indiai, ausztráliai és oroszországi bővülés várhatóan kompenzálja az Európai Unió és Ukrajna termésének visszaesését . A globális termelés ebben a szezonban is felülmúlja a globális felhasználást, így a tartalékok növekedése várható a gazdasági év végén .

A termelőtől a felhasználóig – a fuvarozási költségek felől
(Bidló Gábor)
Az árainkban, bevételünkben néhány száz forint is számít, nem mindegy hát, hogy meddig megyünk el – értve ezt képletesen is és ténylegesen is . Lehet, csábító a végső vevőig történő szállítás, de van benne kockázat is és ha csak kicsit tévedünk, az is kerülhet sokba . Érdemes hát jól megfontolni, ki meddig látja a folyamatokat és annak megfelelően vállalni be a szerződésekben a teljesítés helyét.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A vöröshagyma-termesztés múltja, jelene és jövője
(Kaszás László)
A vöröshagyma intenzív kultúra . Éppen csak a világátlag felett állunk a 24 t/ha-os termésátlaggal . A világviszonylatban alkalmazott megoldások nálunk nem, vagy csak részben érvényesülnek . Megfelelő technológiával – mely adott – igen nagy értékkel lehet előállítani . Ezen túlmenően a betakarítást követő post harvest technológiák fejlesztése és alkalmazása is kiemelkedő fontosságú .

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Kiváló ültetvények és nyüzsgő szakmai élet a Bódeni tónál
( Dr . Szalay László)
A Bódeni tó partján, Friedrichshafenben kétévenként nagyszabású gyümölcstermesztési kiállítást és vásárt rendeznek . Az idei programot még éppen a koronavírus-járvány előtt, február 14 . és 16 . között sikerült lebonyolítani . A kiállításhoz a hagyományokat követve szakmai konferencia is kapcsolódott . A Fruchtwelt Bodensee 2020 elnevezésű rendezvényről az European Fruit Magazine is részletesen beszámolt az idei áprilisi számában . A cikk ennek felhasználásával készült .

Ellenáll a fagynak, és szinte korlátlanul értékesíthető . Riport
(Gribek Dániel)
A som ősi növényünk, a magyar tájkultúra része, amit számos hazai településnév is bizonyít – többek között a festői szépségű Somogy megyében . Az utóbbi években ráadásul egyre népszerűbb a gyümölcse, és az abból készített termékek is hódítanak a piacon .

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A szőlőfürtök és a szőlőbogyók károsodásai (1 .) Abiotikus tényezők káros hatásai
( Dr . Hajdu Edit)
A szerző sorra veszi a különböző időjárási tényezők, valamit a kémiai anyagok hatásait a fürtök fejlődésére.

Hogyan tudjuk felkészíteni és támogatni a szőlőfürtöket, valamint a bogyókat abiotikus stresszek esetében? (x)
CALCIOGREEN PS PLUS, NEWCAL, SILVEST, KINGLIFE 3-5-40 + 3Mg + Me, HASCON M10 AD készítmények a Seedplus kínálatában a szőlőfürtök védelmében abiotikus stresszhatásokkal szemben.

KITEKINTÉS

Délkelet-Ázsia – ahogy egy botanizáló amatőr szakács látta (1 .)
(Szabó Roland)
Délkelet-Ázsia történelméről, gazdaságáról, földrajzáról, éghajlatáról és gasztronómiájáról dióhéjban.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Biztató eredmények a kalászfuzáriózis elleni genetikai védelem területéről
Mézelő méhek mikroalga-alapú takarmányozása
Mikrotűk a növények védelmében
A brazil szója karbon-lábnyoma

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Ódon derű . Különös egykori aratások
( Dr . Töttős Gábor)
Ugyan, mi lehet szokatlan az év legfontosabb munkájában? Nem is gondolnánk, mennyi minden: az előzmény a vetéstől vagy épp a nem vetéstől Orbán szakállán át az aratásig, a helyszín a rónától egy ír folyón [!] át a sivatagig, a résztvevők a szorgos vagy rest gazdáktól a Tolnában élt Beduinig, de a munka tárgya, formája, szokásai ugyanígy különösek egy-egy régi történetben

Még többen dolgoznak az idősek közül (x)
(Pólya Árpád, Varanka Marianna)
Az AgroStratéga felmérése alapján a válaszadók közel négyötöde (78%) tervezi a munkavégzést vagy még dolgozik a nyugdíjkorhatár elérése után is. Ez részben magyarázatot adhat arra a jelenségre, hogy a generációváltás a korábban vártnál lassabb ütemben halad. Az árutermelő gazdaságok körében az elmúlt öt évben megtörtént gazdaságátadás arányához (11%) képest ugyan több mint dupla arányt képvisel a következő öt évben tervezett átadás-átvétel (26%), ám ez az aránypár évek óta nem vagy csak nagyon lassan változik, azaz számottevően nem gyorsult a folyamat.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak . Az élelmiszer-biztonsági világnapról
(Kurucz Miklós)
Az élelmiszer-biztonsági világnap szükségességére a szakemberek először 2015-ben hívták fel a figyelmet . A kezdeményezés nem maradt abba, végül az ENSZ 2018 . december 20-án fogadta el a javaslatot, és a figyelemfelhívó napnak június 7-ét jelölte meg.

Agrármúltunk nagyjai . Nagy Sándor (1905-1970)
(Kurucz Miklós)
A jonatán alma elterjesztéséért hazánkban a múlt század elején született Nagy Sándor sokat tett és egy fajtaspecifikus technológiát dolgozott ki.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen