2020. május

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Enyhülés
(Tóth József Attila)

A HÓNAP TÉMÁJA

„Az utolsó békeév”? Agrárexportunk a világjárvány-kitettsége
(Dr. Szabó Jenő, Dr. Szabóné, Molnár Ilona)
Az agrárexport-árbevétel a rendszerváltás óta nem emelkedett ilyen magasságokba, mint 2019-ben, de az is igaz, hogy az import is rekordot döntött. A külkereskedelmi szaldó, kedvező alakulására utal, hogy a nemzetgazdaság külkereskedelmi mérlegtöbbletének a nagyobbik hányadát – 65%-át – az agrár-külkereskedelem adta 2019-ben . Mindez azonban ma már a múlté és sokáig alulról nézhetjük ezt az extra teljesítményt . A koronavírus-járvány megroppantja a világgazdaságot .

A koronavírus hatása a terménykereskedelemre
(Bidló Gábor)
A koronavírus-járvány hatása első körben a szállítási gondok, akadályoztatások képében jelent meg, ami szinte egyszerre következett be a fogyasztási és a keresleti oldal visszaesésével, ami alól csak a búza volt kivétel . A koronavírus miatti karanténok az otthoni fogyasztás előtérbe kerülését eredményezték.

Krízishelyzetek kezelésére is felkészülve . Riport Káhn Norbert igazgatóval
(Dr. Árendás Tamás)
A legújabb kor egyik sajátos velejárójának, a globalizációnak is „köszönhetően” néhány hónap elegendő volt ahhoz, hogy napjaink alattomosan és gyorsan terjedő kórja szembesítse, majd újraterveztesse az emberiséggel az értékrendekről, kapcsolatrendszerekről, mindennapi létről alkotott eddigi sematizmusait. A fertőző betegségek kezelése és megfékezése ugyan elsődlegesen mindenütt az egészségügyre hárul, ám térben és időben egyaránt kiterjedt járványok esetén az infrastruktúrának mindenkor stratégiai része a népesség alapvető élelmiszerekkel való ellátása. Ennek nehézségeiről, a pánikhangulattal együtt járó „járványkamra feltöltés” reakciók termelői oldalról történő kezeléséről, annak hátteréről beszélgettünk a Gyermelyi Zrt., az élelmiszer-ágazat nemzetközileg is számon tartott magyar szereplőjének igazgatójával, Káhn Norbert úrral.

A mezőgazdaságot is sújtja a járvány
(Nagy Zoltán)
A járvány bizonytalan hosszúsága miatt a mezőgazdasági munka nem állhat le, legyen az helyhez kötött vagy szántóföldeken végezhető . A gazdálkodók nem azonnali beavatkozással mentenek életeket – mint pl . a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozók – de ettől még ők is viselhetnék a „hétköznapi hősök” megtisztelő jelzőt, hiszen az élelmiszerellátás a magyar emberek számára szintén nagyon fontos .

FÓKUSZBAN A VADKÁR

A vadak által a mezőgazdaságban okozott károk jogi vonatkozásai
( Dr. Wagner Alma Laura)
A vadkárért való felelősség objektív, felróhatóságtól független, a vadászatra jogosult helytállási kötelezettsége semmilyen kimentést nem tűr, a vadászatra jogosult kártérítési kötelezettségét már önmagában az a tény megalapozza, hogy a kárt a törvényben meghatározott vadak, az ott írt művelési ágban, mezőgazdasági területen okozzák .

Vadkárok a növénytermesztésben
( Dr. Harcsa Marietta)
A szerző a cikkben kifejezetten a termelői szempontból felmerülő elsődleges és másodlagos vadkárokkal foglalkozik.

Vadkár felmérés drónnal
(Molnár F. Krisztián, Kállai Mónika)
Még az alacsony kultúrákban sem látunk az állomány belsejébe, s a magas növényeknél, napraforgóban, kukoricában még rosszabbak az esélyeink a károsodott foltok területének becslésére. Az orthomosaic felvétel azon túlmenően, hogy nagy felbontású képet ad a tábláról, van egy fontos tulajdonsága, mégpedig az, hogy georeferált . Ez azt jelenti, hogy a modern technika révén nemcsak egy felülnézeti fényképet kapunk, amivel jobban beleláthatunk a növényállományba, hanem azt is, hogy térinformatikai programok segítségével egy koordináta rendszerben a vizsgált területek elhelyezkedése földrajzilag is pontosan azonosítható.

NÖVÉNYVÉDELEM

Tarlórépa sárgaságvírusa (x)
A zöld őszibarack-levéltetű a tarlórépa sárgaságvírusának legfőbb vektora. A fiatal repceállományokba a levéltetvek szárnyas egyedei települnek be, ahol a meleg időjárás következtében felszaporodnak és továbbterjesztik a vírust. A vírus ellen csak a vektorok irtásával, tág vetésforgóval és ellenálló hibrid választásával tudunk védekezni. A DYNAMIC nevű modern hibrid ellenáll a tarlórépa sárgaságvírusának. DYNAMIC a RAPOOL-tól.

Capreno – Megéri az árát, megoldja a gyomproblémát (x)
(Gribek Dániel)
A Bayer Crop Science CAPRENO® gyomirtó készítménye hatékony a már kikelt gyomokkal szemben, és hatástartama véd azok későbbi kelési hulláma ellen is. A talajra jutva a gyomok gyökerén keresztül is képes felszívódni, így a termelők tapasztalatai szerint alkalmazásával a kukorica betakarításáig eltüntethetők a gazdasági károkat okozó növények.

A napraforgó legfontosabb betegségei (3.) A napraforgó fehérpenészes szártő- és tányérrothadása
(Dr. Békési Pál)
A Sclerotinia sclerotiorum az egész Földön elterjedt, kozmopolita faj . Rendkívül polifág, több mint 350 fajt képes megfertőzni . A kultúrnövények közül a napraforgón kívül a répafélék, a burgonya, a repce, a kender, a szója, a bab, a dohány és zöldségnövények egész sora, továbbá számos dísznövény is gazdaköréhez tartozik . Bemutatjuk a Sclerotinia által okozott betegség tüneteit, a kórfolyamat biológiáját és a védekezés lehetőségeit.

Az évjárat jelentősen befolyásolja az alma növényvédelmét (x)
Judo, Insegar, Vertimec Pro, Voliam Targo és Affirm Opti az alma állati károsítói ellen a Syngentától.

A fuzáriumos fertőzöttség élelmiszerlánc-biztonsági kockázatai…
(Poós Bernát, Gyócsi Piroska)
A Fusarium spp. jelentős élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot hordozó kórokozók, tekintve, hogy az általuk termelt másodlagos anyagcsere termékek (deoxinvalenol, fumonizin, zearalenon) mind humán élelmiszer, mind pedig állati takarmány célú felhasználásra alkalmatlanná teszik a különböző gabonaterményeket. Az Európai Unió szigorú toxinhatárértékeket vezetett be a különböző termények átvétele, felhasználása során, így a szennyezett, ezáltal át nem vett termény, vagy betakarításkor a tisztítás során kieső termény jelentős gazdasági kárt okoz. E kockázat fokozódik a terménytárolás során, mivel a kórokozók tovább fertőzik a terményt és termelik a toxint. E kár mértéke csak becsülhető, de mind a vetőmag- és az élelmiszer-előállítási ágazat együttes kiesése több százmilliárd Ft-ra tehető. Jelen írásban a közvetlen és közvetett károk ismertetése mellett a fajtákban rejlő, kórokozóval szemben fennálló rezisztenciális lehetőségeket, azok korlátait kívánjuk ismertetni.

Állományszárítás és kipergéscsökkentés UPL technológiával (x)
(Valovics Attila)
Mára az állományszárítás mellett a „ragasztásos technológia” általánosan elterjedt, szerves része lett a pergő magvú kultúrák termesztésének. A UPL betakarítást elősegítő technológiái az Elastiq Ultra készítményen alapulnak .

A kalászvédelem egyben lombvédelem is!
(Hertelendy Péter)
A kalászolás, virágzás és tejes érés időszakában nemcsak ezek a Fusarium fajok vannak jelen, hanem sok más, a kalászosok lombozatát veszélyeztető egyéb kórokozó is .A kalászvédelem során a gabonák lombozatának a legfelső, legértékesebb részét is kezeljük. A levélbetegségek számára ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy a védekezést mikor és milyen hatóanyag-összetételű fungiciddel hajtjuk végre .

Magnello – rugalmas és hatékony megoldás az őszi búza növénykórtani problémáira (x)   (Boros Szilárd)
A Syngenta Kft . fungicid portfóliójában található Magnello két triazol csoportba tartozó hatóanyag gyári kombinációját tartalmazza (difenokonazol + tebukonazol). Hatásspektrumát tekintve rugalmas felhasználást tesz lehetővé az egész tenyészidőszakban az őszi búza betegségek ellen.

Biológiai növényvédelem és ökológiai termesztés: ez nem a jövő, már a jelen! (2.) „Ki kicsoda”: a biológiai növényvédelemben használt készítmények
(Najat Attila)
A biológiai növényvédelemben használt készítmények három kategóriába sorolhatók. Ezek a növényvédő szerek, a termésnövelő anyagok és az egyszerű anyagok.

Rézzel vagy anélkül? A RELACS projekt rézkiváltást célzó kísérletének első eredményei szőlő növényvédelmében
(Trugly Bence, Dr. Donkó Ádám)
Az ÖMKi koordinációjával 2019-ben kezdődött egy kísérletsorozat, melynek célja, hogy a szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola) elleni védekezésre alkalmasnak tűnő új, kísérleti növényvédő szert, a tagatóz hatóanyagú BPA038F-et hazai szőlőültetvényekben tesztelje . Az eredményekről alpunk hasábjain olvashatnak.

Ismeretlen hazai: a budapesti meztelencsiga, Tandonia budapestensis (Hazay, 1880)
(Turóci Ágnes, Dr. Pál-Gergely Barna)
Kevésbé közismert, hogy van egy meztelencsiga faj, amely Európa nagy részén él, viszont először Budapestről írták le, és innen is kapta a tudományos nevét: Tandonia budapestensis (Hazay, 1880) . E faj földrajzi elterjedését, morfológiáját és életmódját ismerhetik meg olvasóink.

Come on, let’s Flexi again . . .! (x)
(Dr. Fenyves Tibor)
A Sumi Agro Hungary Kft. repcebecő ragasztója Flexi néven közismert . Hatóanyaga: karboxilált sztirén + 1,3 butadién kopolimer, folyadék formában . A termék a természetben teljes mértékben lebomlik. A Sumi Agro deszikkánsa a glifozát hatóanyagot tartalmazó Trustee HI-Aktiv . A két termék csomagban is megvásárolható.

Magunkat idézzük – avagy miről írt egykor az Agrofórum. Első évesként jelesre vizsgázott növénykórtanból az Agrofórum
(Hertelendy Péter)
Az idén 30 éves jubileumát ünneplő Agrofórum első évfolyamára visszatekinteni a jelenkori tudásunk birtokában érdekes és izgalmas feladat . Miről írtak az akkor meghatározó jelentőségű szakemberek? Milyen problémák foglalkoztatták a hazai agráriumot? Harminc éve az akkori növénykórtani problémákra a praktizáló növényvédelmi szakemberek nagyon sok esetben már olyan növényvédelmi megoldásokat használtak, amelyek messze kielégítik a mai kor szakmai követelményeit is. Sokszor elég, ha elődeink tapasztalatait, írásait elolvassuk és ezen ismeretek birtokában hozunk döntéseket.

Így maximalizáljuk a kukorica hozamát: megfelelő lombtrágyázás + növényvédelem (x)
Bár az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de két kritikus ponton megadhatjuk növényeinknek a kellő lendületet a kimagasló terméshozam megőrzéséhez . Az első a megfelelő növénytáplálás, amit fontos kiegészíteni a tengerinél sokszor elhanyagolt lombtrágyázással is, valamint szakszerű növényvédelemmel . A kulcsterületeknél az IKR Agrár Kft . megbízható technológiai megoldásait tekinthetik át a cikkben, kimondottan a kukorica termesztéséhez.

A kukoricamoly kiiktatásával jövedelmezőbb lehet a kukoricatermesztés (x)
Az FMC idén is országos rovarcsapda-hálózatot működtet a kukoricamoly megfigyelésére, a fogási eredmények az Evalio® AgroSystems weboldalán megtekinthetőek . A kártevő első nemzedéke elleni védekezést a rajzáscsúcs kialakulása után 6-8 nappal kell elvégezni, a lárvák kelésének idején, amelyre a tartamhatással és felszívódó tulajdonsággal rendelkező Coragen® rovarölő szert ajánlja az FMC.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Az eredményes védekezés műszaki lehetőségei (2.) Ahol a permetezés eredményessége eldől. Szórófejek és fúvókák  
(Dr. Dimitrievits György, Dr. Gulyás Zoltán)
A permetezés eredményessége jelentős mértékben azon múlik, hogy a gépen milyen szórófejeket, illetve fúvókákat alkalmazunk. A permetlevet a szükséges és elégséges mennyiségben, pontosan kell kiadagolni, megfelelő méretű cseppekre kell bontani és a célfelületre (a növényzetre vagy a talajra) egyenletesen elosztva kell juttatni. Ezeknek a követelményeknek a kielégítésére sok különböző rendszerű és kivitelű szórófejet, fúvókát fejlesztettek ki. A sikeres védekezés érdekében ismerni kell felépítésüket, alkalmazásuk alapvető feltételeit, és a működésüket befolyásoló legfontosabb tényezőket.

Gépüzemeltetési tapasztalatok (x)
(Hodos Lajos)
A műszaki eszközöknél a különböző üzemeltetés-támogató rendszerek segítségével minden beavatkozás azonnal kimutatható .Akár már egy 500 ha-os gazdaságban is milliós nagyságrendű megtakarítást érhetünk el egy optimalizált gépflottával . Mindig fordítsunk kellő figyelmet gépeink szakszerű üzemeltetésre – hívja fel a figyelmet a KITE Zrt.

Sajtóközlemény. A Farmtech 2020-tól új disztribúciós rendszert alakított ki Magyarországon
2020-tól a FARMTECH termékek magyarországi forgalmazása három – Nyugat-, Közép- és Kelet-Magyarországi Értékesítési Centrumon keresztül történik . Magyarország nyugati és keleti területein a két korábbi legeredményesebb forgalmazó, az AGRO-ALFA Kft. és a HANKI-KER Kft., a közép-magyarországi területeken az eddigi importőr, az AGIÓ Kft. biztosítja a forgalmazók és a végfelhasználók teljeskörű és zökkenőmentes kiszolgálását .

A sorközművelés fejlődése a kézi kapálástól a robotokig
(Dr. Jóri J. István)
A kapásnövények termesztésének nemkívánatos jelensége a gyomnövények megjelenése, fejlődése . A növénytermesztés fejlődése során a gyomnövények elleni védekezés különböző módszerei alakultak ki és terjedtek el . A kezdeti kézi kapálást, a ló-kapálás (ekézés), a traktoros kultivátoros sorközművelés, a mechanikai sorközművelés és a sorvegyszerezés kombinációja követte és végül napjainkban megjelentek a sorközművelő robotok .

A megújult HORSCH Joker RT rövidtárcsa (x)
(Szász Zoltán)
A megújult HORSCH Joker RT rövidtárcsában, a gép elején egy késhengert találunk, amelynek a repce tarlóhántásában van nagy szerepe, ugyanis ezt a műveletet el tudjuk végezni 2-4 cm mélyen, éppen azon a mélységen, ahova a repcét ősszel vetettük és kikelt . Ezen felül a napraforgó aratása után is jól bevált .

„Néhány táblánkról több követ szedünk le, mint búzát” Az első magyarországi ELHO kőfelszedő a Sümegi vár tövében (x)
(Gribek Dániel)
Nem kis munka a sokszor focilabda, alkalmanként MTZ elsőkerék méretű kövek összegyűjtése a mezőgazdasági területekről, ám elengedhetetlen. Az ilyen műveletekre szokták azt mondani, hogy „szükséges rossz”. Ezekből pedig érdemes kihozni a legjobbat, a legtöbbet. Így van ez Tóth Tamás egyéni vállalkozónál is, a Veszprém megyei gazdálkodónál ugyanis nagyon komoly járulékos költségeket okoznak a helyi viszonyok. A termelés során felszínre kerülő kövek összegyűjtése Sümeg térségében legalább annyira fontos az eredményes gazdálkodás érdekében, mint a vetés, a permetezés vagy éppen a talajművelés. Ha elmarad, akár a kaszálás is meghiúsulhat, így aztán nem meglepő, hogy ezen a területen is fejlesztenek – így került a sümegi gazdaságba a Gravetti Kft. által forgalmazott első magyarországi ELHO kőfelszedő gép – méghozzá a Scorpio 550 típus.

A negyedik generáció: Fendt 300 Vario (x)
(Kresz Gábor)
A Fendt 300 Vario klasszikus univerzális traktor a legkülönbözőbb üzemek számára jelent megoldást . Nagy motorteljesítménye a számtalan súlyozási móddal kombinálva lehetővé teszi a vonóerő kiváló átadását a talajra . Az alacsony önsúly (5010 kg) és a fokozatmentes Vario váltó ideális a különleges kultúrákban és az ápolási munkákhoz, mindez nagy szabad magassággal és kis taposási kár mellett . Kiemelkedő precizitás a növénytermesztésben a FendtGuide automata kormányzással .

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Navigare necesse est – hajózni szükséges (x)
(Blum Zoltán, Pálffy András)
Az Európa legszélesebb repcenemesítési hálózatával rendelkező RAPOOL elismert és széles körben vizsgált repce hibridek átfogó portfólióját kínálja a magyar gazdáknak valamennyi termőhelyre.

Termésnövelők, biostimulátorok, kondicionáló anyagok… (5.) A növényi stressz alapjelenségei és az abiotikus stressz
( Dr . Rudnóy Szabolcs)
A biológiában a stressz kifejezést olyan élettani állapotra értjük, amely eltér az optimálistól és védekezési reakcióval, ill. akár pusztulással jár. Mivel a növények helyhez kötött életmódjuk miatt nem tudnak elmenekülni az ilyen helyzetekből, anyagcseréjük, esetleg habitusuk megváltoztatásával próbálnak alkalmazkodni a stresszt okozó körülményekhez .

Javaslatok kukoricában és napraforgóban a 2019-es év tükrében (x)
(Makra Máté)
YaraBela Sulfan, YaraVita Zeatrel, YaraVita Zintrac és YaraVita Brassitrel Pro a kukorica és a napraforgó tápanyag-utánpótlására.

Talajvédelmi hatósági ellenőrzések és tapasztalataik (4.) Talajvédelemmel érintett beruházások
(Győri Diána)
A termőföldként nyilvántartott területeken megvalósítani kívánt beruházások esetén legelőszőr a termőföld más célú hasznosítását kell kérelmezni, azaz a termőföldet ki kell vonatni a művelés alól . A beruházásokra vonatkozó talajvédelmi előírásokat a 2007 . évi CXXIX . termőföld védelmi törvény 43-44 . §-a tartalmazza .

Ragadd meg a pillanatot! – avagy a tőszámváltoztatás művészete kukoricában
(Lajos Mihály és mtsai)
Az elmúlt évtizedekben képződött, a kukorica hibridekben rejlő genetikai potenciál mind kisebb részét használjuk fel, melynek oka – a környezeti adottságokon túl – a kellő mélységű hibridinformációk hiányában keresendő . Erre, a most már egyre ingoványosabb területre vezetünk szakmai kalandtúrát, mégpedig egy tőszám-kísérletsorozat részleges eredményeinek megosztásával – olvasható Agrofil-SZMI Kft. munkatársai által készített írásban.

Levéltrágyázás őszi búzában
(Dr. Hoffmann Richárd és mtsai)
A levéltrágyázás szántóföldi kultúráinkban mára már gyakorlattá vált . Nincs ez másként az őszi és tavaszi kalászosokban sem. A levélre kijuttatott tápanyagok kétféle módon, kutikuláris és a sztomális úton kerülhetnek a növénybe . A megfelelő időben és módon végrehajtott levéltrágyázás az egyik legjobban megtérülő befektetéssé válhat – különösen aszályos tavaszokon.

KWS őszi káposztarepce hibridek a tökéletes fejlődéshez – 3600 (x)
A KWS vállalat olyan egész Európára kiterjedő kísérleti hálózatban tesztelt repce hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek eltérő termesztési adottságokhoz is kiválóan alkalmazkodnak .

Gyermely 2019 . évi tapasztalataival a 2020 . esztendő búzájáért
(Tóth Béla)
Az egészséges élelmiszer alapanyagokat előállító gabonavertikum résztvevőinek – gazdáknak és molnároknak egyaránt – 2020-ban is fel kell készülniük a betakarításhoz közeledve a minőség szerinti osztályozásra. A különböző tételeket csak akkor szabad összekeverni, ha meggyőződtünk arról, hogy azok azonos minőségűek. A fertőzött búzát külön kell tárolni. A lisztnek, kenyérnek való étkezési búzához viszonyítva a tészta alapanyagnak termesztett durumbúza általában még érzékenyebb a kalászfertőződésre.

Hogyan zöldítsünk tudatosan? (x)
A tudatos gazdának nagyon fontos tényező a vetésforgójában a zöldítés, hisz ezzel tudja megőrizni, vagy javítani a termőterülete vízháztartását, termőképességét, laza talajszerkezetét. Ebben segít a gazdáknak a Lajtamag Kft. az okszerűen, hasznos komponensekből, és azok optimális arányával összerakott keverékeivel .

Új motivációk a lucernatermesztéshez
(Nagy Zoltán)
Ha Magyarország komolyan gondolja a Nemzeti Fehérjetakarmány Programot – amelynek költségvetése 2018 . és 2022 . között mintegy 7,5 milliárd Ft-ot tartalmaz – akkor a lucerna profi termesztésével és feldolgozásával is foglalkozni kell.

A mezőgazdasági öntözés helyzete és jövőbeni fejlesztési tervei . Beszámoló
(Dr. Harcsa Marietta)
Magyarországon a KSH adatai szerint 2018-ban mindösszesen 111 ezer hektár volt öntözött . A Kormány azt tűzte ki célul, hogy 2024-ig az öntözött területeket megduplázza, amihez új öntözésfejlesztési célkitűzésekkel, törvénnyel és végrehajtási rendelettel járul hozzá .

Amerikából jöttem, no-till technológiát hoztam . Riport
(Gribek Dániel)
Az Egyesült Államokban már régóta alkalmazzák a no-till, vagyis a talajművelést elhagyó technológiát, a tengerentúli tapasztalatok pedig a magyar termelőket is segíthetik – természetesen azokat a saját területekre szabva. Az Agrofil-SZMI Kft. ezért hívta segítségül Jim Leveric-et, a Wisconsini Egyetem Mezőgazdasági és Természeti Erőforrások Tanszékének professor emeritus-át, akivel a februári Agrofield Akadémia Konferencián folytatott beszélgetést ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A hatékony nitrogén- és cinkpótlás! (x)
A kukorica folyamatosan jelentkező nagy nitrogénigényének kielégítéséhez kiváló megoldást nyújt a Kwizda portfóliójában megtalálható az Azospeed Cink, ami szokásos az Azospeedben már jól megszokott tápelemeken kívül cinket is tartalmaz kelát formában .

Nyereményjáték 2019 (5.) Az élet kanyarította vissza a pusztába, most műtrágyát nyert az Agrofórummal
(Gribek Dániel)
Az Agrofórum, partnerei segítségével, 2019-ben is előfizetői és regisztrációs nyereményjátékot indított, a díjazottak listáját már ősszel közzé tettük. A Borealis L.A.T GmbH által felajánlott 3 tonna NAC 27 N műtrágyát Katona Imre építési vállalkozó, biogazdálkodó nyerte meg, aki hat éve kezdett húsmarhatenyésztésbe. A műtrágyát a Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. területein nem, de fia induló gazdaságában fel tudják használni. Beszélgetésünk során nagyon érdekes történet bontakozott ki.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Makro- és mikroelemek kölcsönhatása a XXI . század mezőgazdasági gyakorlatában (x)
(Jámbor Zoltán)
Hed-Land Zsémix, Naturamin és Cinkmix a kukorica táplálására a Hed-land kínálatában.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Közös kincseink: a tarló szármaradványai
(Varga Sándor)
A szalma, valamint a szármaradványok cellulóz-, hemicellulóz- és lignintartalmának lebontása és az alkotórészek visszajuttatása a tápanyag-körforgalomba, a talajtermékenység megőrzésének szempontjából alapvető fontosságú, és lehetőségeinkhez képest meg kell teremtenünk a feltételeket ehhez .

AGRÁRGAZDASÁG

Az egészségügyi krízis gabonapiaci hatásai az EU-ban – kukoricavetés idején
(Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
Jelen cikkünkben az EU-28 2020 . évi kukoricatermelési kilátásairól igyekszünk részletesebb tájékoztatást adni, azonban a teljes kép értelmezése szempontjából szükséges a koronavírus-járvány (COVID-19) okozta világszintű egészségügyi krízishelyzet gabonapiaci hatásaira is kitérni .

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A mulcsozás hatása a batávia saláta értékmérő tulajdonságaira
(Fekete Katalin és mtsai)
Az eredmények alapján megállapítható, hogy a mulcsanyagok használata a hagyományos, kemizált termesztési technológia mellet nem befolyásolta a hozamot . Ennek ellenére nem feltétlenül kell elvetni a használatukat, mivel alkalmazásukkal nagyobb termésbiztonság érhető el.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Újból forró téma a fagy
(Dr. Szalay László)
Az idei enyhe tél után korán virágoztak a gyümölcsfák . A legkorábban nyíló fajok virágzási időszakában több hullámban is erős lehűlés érkezett, több éjszakán is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet a Kárpát-medencében . A legizgalmasabb kérdés ilyenkor, hogy hány fokot bírnak ki a növények, mik a kritikus hőmérsékletek, illetve, hogy az a lehűlés, ami volt, milyen károkat okozott .

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Mitől sérül a szőlőtőke konyhája?
(Dr. Hajdu Edit)
A tőkék konyháját képező levelek, mint a vegetációban funkcionáló kincsesbányák, sérülékenyek . Akár az élő szervezetektől, akár az élettelen hatásoktól sérülhetnek . A levél a tőke belső életének tükre, sajátos tünetekkel jelzi a tápanyag-rendellenességeket és a kórokozók jelenlétét, miközben asszimilációs tevékenységét lecsökkenti .

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Agávé alapú bioetanol

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

In memoriam. Dr . Frank József (1936-2020)

Szemelvények a hazai agráremlékekből. Ódon derű . Hajdan hírlelt gazdagondok
(Dr. Töttős Gábor)
Minden kor gazdálkodója a saját foga fájdalmát érzi, de azért azt tudnia kell: régen sem volt másképp . Az évszázadok homályába vesző hétköznapoknak is megvoltak a maguk gondjai, amelyek a kései utódok számára mulatsággal és tanulsággal egyaránt szolgálhatnak . Ezekből szeretnénk bemutatni egy kis csokorra valót.

#maradjotthon – májusban? (x)
(Pólya Árpád, Varanka Marianna)
A mostani helyzetben különösen hasznos, ha vannak mért adataink arra, hogyan is volt ez „békeidőben”. Országos felmérésünk tavalyi fordulója ismét visszaigazolta a szakmai programok népszerűségét. A megkérdezett gazdálkodók 74%-a vett részt szántóföldi, kertészeti bemutatón, 83%-a látogatott el szakmai kiállításra, vásárra, valamint 67%-a volt jelen egyéb szakmai rendezvényeken, konferenciákon. Ahogy eddig, az érdeklődők tavaly is általában egy-két alkalommal látogattak el a három kategória programjaira.

Agrármúltunk nagyjai . Dr . Szalai Miklós (1902-1990)
(Kurucz Miklós)
Dr . Szalai Miklós Halimbán – papi szolgálata mellett – rendkívül tudatosan és hallatlan energiával látott hozzá a térség flórájának, benne gyógynövény világának megismeréséhez . A gyógynövényekről szerzett tudását hamar a helybeliek javára fordította . „A halimbai füves pap” harminc éve, 1990 . május 1-jén hunyt el.

Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak . Egy kiállításról
(Kurucz Miklós)
Beszámoló egy bevásárlóközpontban rendezett környezetvédelmi támájú kiállításról.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen