Agrofórum Extra 17.

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

A világ kukoricája
(Dr. Bódis László)

A HAZAI KUKORICAKUTATÁS EREDMÉNYEIRŐL

Debreceni műhely

A kritikus agrotechnikai tényezők elemzése a kukoricatermesztésben
(Dr. Pepó Péter, Dr. Zsombik László, Vad Attila, Berényi Sándor)
A szerzők cikkükben elemzik az előző évi időjárást a kukorica állományok vegetatív és generatív fejlődése szempontjából, továbbá bemutatják 2006-os kísérleti eredményeiket az elővetemény, az állománysűrűség, valamint a gyomirtás termésátlagra gyakorolt hatásáról. Ezen kívül említést tesznek a hektolitertömeget befolyásoló tényezők vizsgálatáról is, amely az EU új kukoricára vonatkozó minőségi szabványa miatt lényeges.

A tőszám hatása a kukoricahibridek termésére
(Dr. Sárvári Mihály, El Hallof Nóra, Molnár Zsuzsa)
Hazánkban a kukorica termésátlagának 2-2,5-szeresére növelésében jelentős szerepe volt a magasabb tőszám alkalmazásának. A szerzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy nem elég csak a hibridek optimális tőszámát meghatározni, hanem vizsgálni kell a hibridenkénti tőszámoptimum intervallumot is, amely alkalmazása mellett még nem csökken jelentősen a termés. Ismertetik és ábrán szemléltetik a tőszám kukoricahibridekre gyakorolt hatását eltérő évjáratokban, a hektolitertömeg alakulását a hibridtől és a tőszámtól függően, valamint a tőszám és a kukorica minősége közötti összefüggéseket. Emellett bemutatják a kukoricahibridek csoportosítását a tőszám-sűríthetőségük alapján, valamint javaslatot tesznek a tőszámoptimum intervallum alkalmazandó értékére vonatkozóan.

„Új” energianövényünk, a kukorica
(Dr. Pepó Péter)
A cikk a kukoricát – hagyományos felhasználása mellett –, mint megújuló energiaforrást ismerteti. A szerző kifejti a bioenergia fogalmát, jelentőségét, kiemelve a kukoricából történő bioetanol-gyártás szerepét. A gazdaságosság szemszögéből megközelítve bizonyítja a bioetanol-előállítás szükségességét hazánkban, mindemellett hangsúlyozza, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű kukorica termesztése csak kiváló genetikai alapok (hibridek), valamint korszerű, pontosan végrehajtott agrotechnika alkalmazásával érhető el.

Martonvásári műhely

Célok és eredmények Martonvásáron
(Dr. Marton L. Csaba, Dr. Hadi Géza, Dr. Pintér János, Dr. Horváth János)
A szerzők bemutatják a Martonvásáron zajló kukoricanemesítés történetét; kezdve az 1953-ban állami minősítést kapott Martonvásári 5 kukoricahibriddel napjainkig. Ezen kívül a köztermesztésben lévő kiemelkedő néhány martonvásári hibrid példáján jellemzik azok képességeit.

Lábon szárítás. Vagy nedvesítés? Az érett kukorica termésének víztartalmáról
(Dr. Árendás Tamás, Dr. Marton L. Csaba, Dr. Bónis Péter, Dr. Berzsenyi Zoltán)
A gazdálkodók a fajtaválasztás során a termőképesség és a megbízhatóság mellett azokat a hibrideket részesítik előnyben, amelyek gyors vízleadó-képességgel és kis betakarításkori szemnedvességgel rendelkeznek. A martonvásári kukoricakutatások során a hibridek termőképességén túl, azok vízleadásának sajátosságait is vizsgálják minden évben. Az írásból a 1999-2006. években végzett kísérletek összesített eredményét ismerhetjük meg, amelyből kiderül, hogy milyen hatással volt az évjárat a különböző érésidejű hibridek szemterméseinek víztartalmára.

A termőhely hatása a kukorica minőségi paramétereire
(Dr. Hegyi Zsuzsanna, Pók István, Dr. Marton L. Csaba)
Napjainkban egyre jobban előtérbe kerül a hibrid kukoricák beltartalmi minősége, illetve a fajták beltartalmi paramétereinek (fehérje-, olaj-, keményítőtartalom) javítása, amely nemcsak takarmányozási, de humán felhasználás szempontjából is fontos. A cikkben a martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézet kísérletét követhetjük nyomon, amelynek célja volt, hogy meghatározza a kukoricahibridek beltartalmi tulajdonságait, valamint megállapítsa az ökológiai tényezők e vizsgált paraméterekre gyakorolt hatását. Olvashatunk a kísérlet körülményeiről, FAO éréscsoportonkénti eredményeiről, végül pedig az elemzésekből levont következtetésekről is.

Szegedi műhely

A kukorica közvetlen energetikai hasznosítása
(Dr. Széll Endre, Streb Péter)
Az elmúlt évtizedekben fokozott szerepet kap a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák fejlesztése világszerte, így hazánkban a termesztett kukorica, a cirok, a napraforgó és a repce került a figyelem középpontjába, mint megújuló energiaforrás. A kukorica tekintetében a bioetanol-gyártásra helyezik a hangsúlyt, ugyanakkor ez jelentős beruházást igényel, így vitatott ennek gazdaságossága. Emiatt gondoltak a szegedi Gabonatermesztési Kutatóintézetben a kukorica közvetlen energetikai hasznosítására, melynek elsődleges célja lehet, a fosszilis energiával szembeni igény csökkentése a hőtermelésben. A szerzők ismertetik, valamint ábrán is szemléltetik, hogyan valósítható meg az elképzelésük szerint a kukorica közvetlen energetikai hasznosítása.

Szegedi kukorica hibridek és termesztési kísérleteik
(Dr. Szél Sándor, Dr. Kálmán László, Dr. Széll Endre, Dr. Móroczné Salamon Katalin, Streb Péter)
Az írás a szegedi kukoricahibridek tulajdonságairól nyújt információkat, továbbá értékeli a tavalyi év hatását a termesztésre, a vetésidőre, a tőszámra, a tápanyagellátásra, valamint a gyomirtásra.

NÖVÉNYVÉDELMI TAPASZTALATOK

Tapasztalatok a kukoricabogár elleni védekezésben
(Papp Zoltán)
A szerző írásában a KITE által 2002-től végzett kukoricabogár elleni védekezési kísérletek tapasztalatait foglalja össze. Az elvégzett kezelések döntően a lárvák ellen irányultak, de nem hanyagolták el az imágók elleni védekezéseket sem. A vizsgálatok a termésveszteség mértékére, a csávázásra, a folyékony, illetve granulátum talajfertőtlenítésre, a kultivátorozás idején végzett talajfertőtlenítésre, a lárvák elleni állománykezelésre, valamint az imágók elleni védekezésre és az előrejelzés kérdésére is kiterjedtek. A cikk lezárásaként a kísérletek tapasztalatainak összegzése és a védekezési javaslatok olvashatók.

Kukorica gyomirtás – tapasztalatok és újdonságok
(Szabó László, Dávid István, Buzsáki Kamilla, Hoffmanné Pathy Zsuzsanna)
A szerzők írásuk elején néhány olyan időtálló alapszabályt mutatnak be a kukorica gyomirtása terén, melyről napjainkban sem szabad megfeledkezni. Így külön felhívják a figyelmet az agrotechnikai elemek fontosságára a gyomszabályozásban a herbicidek használata mellett. Részletesen bemutatják a vegyszeres gyomirtásnál alkalmazható gyomirtó szer kijuttatási módokat, azok előnyeit, valamint a veszélyes egyéves és évelő gyomnövények fellépése esetén a sikeres védekezés lehetőségeit, továbbá a kukorica posztemergens gyomirtásának újdonságait.

A FORGALMAZÓK AJÁNLATA

DEKALB. Genetika – Technológia – Jövedelem (x)
(Szanyi István)
A Monsanto Kereskedelmi Kft. új DEKALB-hibridjeit ajánlja a kukoricatermesztők figyelmébe.

PIONEER STÚDIUMOK. Gondolkodjunk együtt – a termelő és a Pioneer – a termelésről, hónapról hónapra! (x)
(Dr. Piukovics László)
A Pioneer termékmenedzsere a stúdium ezen részében a Pioneer kukoricahibridek 2006-os teljesítményét, valamint a napraforgó HO-hibridek nemesítése terén elért eredményeiket mutatja be.

Új szegmensben a Magyar Kwizda a kukorica gyomirtás területén (x)
(Mathiász Tivadar)
Újdonságok a Magyar Kwizda gyomirtó szer kínálatában a kukorica terén.

DAMMANN – trac 2000 H önjáró szántóföldi permetező (x)
(Starcz Tamás)
A trac 2000 H önjáró szántóföldi permetező használatának előnyei a Dammann szakemberének tollából.

Az új Goal duplo. Csak szeretni lehet… (x)
(Szabó István)
A Dow AgroSciences az új Goal duplot ajánlja a napraforgó vegyszeres gyomirtására.

A Saaten-Union hibrid kukorica programja 2007-ben (x)
(Blum Zoltán)
A Saaten-Union a 2007-es kukoricahibrid kínálata a kukoricatermesztők figyelmébe.

LG 33.30: mennyiségi és minőségi szemes kukorica (x)
(Dr. Kupi Károly)
A Limagrian Magyarország Kft. az új ARANYSZEM hibridet kínálja kukoricatermesztő partnerei számára.

Prémium kategóriájú kukoricahibridek a KWS-től (x)
(Dr. Nagy Sándor)
A KWS hibridkínálata a kukoricatermesztők figyelmébe.

A biológia és a kémia „együttműködése” az amerikai kukoricabogár elleni integrált védekezési programban (x)
(Czinege Erik, Csorba Csaba, Szeidl Balázs)
A Monsanto, a Kemira GrowHow és a Bayer CropScience a legmodernebb technológiai elemek kombinációját kínálja a termesztőknek a kukoricabogár elleni sikeres védekezésben.

Syngenta hibridekkel a változó gazdasági környezetben is (x)
(Boncsarovszky Tivadar)
Az új kihívásokra új lehetőségeket kínál a Syngenta.

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Könyvismertetés. Dr. Lásztity Borivoj: Az ásványi tápelemek felhalmozása…
(Dr. Árendás Tamás)
A szerző, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet nyugalmazott professzora, a szántóföldi gabonanövények szárazanyag- és tápelem-felhalmozásával kapcsolatos vizsgálatainak eredményeit foglalta össze a kötetben.

25 éves az AUSTRO DIESEL és 60 éves a MASSEY FERGUSON
(Dr. Demes György)
Megalapításának 25. évfordulóját ünnepelte a közelmúltban az osztrák Austro Diesel GmbH, amely a világhírű amerikai Massey Ferguson mezőgazdasági gépek (traktorok, vetőgépek, betakarító gépek, teleszkópos rakodók) generálimportőre Ausztriában, valamint a szomszédos közép- és kelet-európai országokban. Ebből az alkalomból Bécsben megtartott sajtótájékoztatón a cég vezetője, Johann Gram rövid áttekintést nyújtott a cég eddigi eredményeiről, szolgáltatásaikról és termékkínálatukról.

Új kihívásokra új megoldások
(Dr. Demes György)
A Syngenta Seeds Kft. Szántóföldi Vetőmagok részlege 2006 decemberében megtartott partnertalálkozóján a cég új ügyvezető igazgatója, Albrecht László adott rövid áttekintést arról, milyen kihívások elé néz a Syngenta Seeds 2007-ben és annak milyen módon kívánnak a jövőben megfelelni.

A SEKAB és a magyar bioetanol
(Henger Károly)
Az írás a bioetanol-gyártásban érdekelt svéd vállalatot a SEKABot, valamint a cég magyarországi képviseletének terveit mutatja be a kukorica alternatív célú hasznosítása terén.

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

MELLÉKLET

Kukorica fajtakísérletek tapasztalatai, 2006
(Csapó József)
Az OMMI szakembere írásában az Intézet által szemes és silókukoricában végzett államilag elismert fajták kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérleteinek 2006-os eredményeit ismerteti. A cikkben bemutatott táblázatok tartalmazzák a komplex eredményeket, a helyenkénti szemterméseket, valamint a betakarításkori szemnedvesség adatokat is.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen