Agrofórum Extra 52.

Ízelítő a tartalomból

Ehhez a lapszámhoz nincsenek feltöltve betekintő cikkek.

Tartalomjegyzék + ×

   

 „Versenyképes kukoricatermesztés”
(Dr. Bódis László)

Hatvan éves a magyar hibridkukorica
(Dr. Marton L. Csaba, Dr. Hadi Géza, Dr. Pintér János)
A szerzők az európai első hibridkukorica, az Mv 5 születésének 60. évfordulója alkalmából írásukban a hibrid nemesítőjére, Pap Endrére, a hibridkukorica-nemesítés és vetőmagtermesztés hazai kialakulására emlékeznek, egyben napjaink kutatási területeire is rávilágítva a figyelmet.

Országos kukorica körkép – 2013
(Kecskemétiné Pauliscsák Ibolya, Zsigmond Richárd)
A NÉBIH szakemberei a hazai kukoricatermesztés 2013-as főbb adatairól, tehát a vetésterületről, a betakarított termésmennyiségről és minőségről számolnak be, elemezve egyúttal a termesztéstechnológiai folyamatokra nagy hatást gyakorló időjárási tényezők alakulását.

Kukorica – hol lesz a rekordtermés helye a világpiacon?
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Varga Edina)
Év végéhez közeledve rendszerint a kukorica világpiaci kilátásait szokás ismertetni, hiszen az északi féltekén ekkortájt érnek véget a betakarítási munkák. Bár több ismert nemzetközi szervezet, intézmény (OECD-FAO, USDA, FAPRI stb.) és piacelemző cég készít középtávú – mondhatni igen optimista – előrejelzést, az egyes évek helyzetképét az időjárás szélsőségei, a makrogazdasági folyamatok változásai, valamint az esetleges gazdaság- és agrárpolitikai döntések erősen befolyásolják. A szokásokkal ellentétben az AKI szakemberei most a 2013/2014. évi kukoricatermés piaci lehetőségeit tekintik át.

Kávéházi sarok (x)
(Dr. Bódis László)
AGROcafé – a mezőgazdasági szakma kávéháza.

Európai üzleti kilátások a kukorica-piacon a vetőmagpiaci helyzet tükrében
(Dr. Somogyi Norbert)
Az idei évben a szokásos szeptember közepei dátumhoz képest két hónappal később került sor a francia kukoricatermelők országos szakszervezetének éves kongresszusára, melyen arra keresték a választ mi is történt az idén kukorica-fronton Franciaországban és mire lehet számítani jövőre Franciaországban és Európában?

A kukorica tápanyagellátása (x)
(Dr. Térmeg János)
Ismerjék meg a Yara tápanyag-utánpótlási javaslatát kukoricában.

Merre tovább kukorica? (x)
Két betakarítás közötti időszak történéseit foglalja össze a Magro.hu online mezőgazdasági piactér.

Kukorica vetőmag-szaporítási tapasztalatok 2013. évben
(Benke Zoltán, Szabó Béla)
A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának szakemberei az elmúlt évek adatainak tükrében összegzik a hazai kukorica vetőmag-szaporítás 2013-es helyzetét, a vetőmag-előállító területek nagyságában, a fajtahasználatban végbement változásokat és a fémzárolás várható alakulását.

A gyomirtás új teljesítménye kukoricában, az időtálló SUMICORN (x)
(Szabó Roland)
Jövőre is érdemes számolni a kukorica gyomirtása során a Sumi Agro kínálatában szereplő SUMICORN gyomirtó szer hozammentő teljesítményével.

A kukoricatermesztés agrotechnikai elemei: lehetőségek a fejlődési stresszek csökkentésére és növelésére
(Dr. Árendás Tamás)
Az időjárás okozta, vagy helytelen technológiával kiváltott, azzal felerősödő hőmérséklet- és vízellátottság-stressz, tápelem-hiány kedvezőtlen hatásait számszerűsíteni, a mérséklés lehetőségeit megmutatni csak több, változatos évek eredményeit magukban foglaló –, de a kezelések csekély változását feltételező – ún. tartamkísérletek és technológiai adaptációs kísérletek segítségével lehet leginkább. Martonvásáron számos ilyen létezik, amelyekről most ez az írás ad összefoglalót.

Megbízható, hosszú tartamhatású (x)
(A. Gy.)
Termelő tapasztalatok a DuPont készítmények használatának előnyeiről a kukorica gyomirtása során.

A legfontosabb termesztési tényezők hatása a kukorica termésére a 2007-2012. években
(Dr. Széll Endre, Makra Máté)
A Gabonakutató Nonprofit Kft. szakemberei írásuk első felében az elmúlt hat év kukorica termésadatainak értékelése alapján számba veszik e kultúra termésbiztonságát javító termesztéstechnológiai eljárásokat, majd gyomirtási kísérleteik alapján mutatnak rá a gyomirtás sikerességének fontos feltételeire, azaz az alkalmazástechnika, valamint a permetezési időpont gyomosodáshoz igazított megválasztására.

Kukorica gyomirtásról – egy kicsit másképp (x)
(Németh Tamás)
Tekintsék át a Belchim Crop Protection Kft. gyomirtási ajánlatát kukoricában.

A kukorica vegyszeres gyomirtása az acetoklór hatóanyag után, az egyszikű gyomok ellen
(Hoffmanné Pathy Zsuzsanna)
Az utóbbi hat évben nagyon sok kukoricában használható gyomirtó szer került kivonásra. Jövőre már az acetoklórt tartalmazó készítményekkel sem számolhatnak a termelők. Felmerül a kérdés, mi így a lehetséges válasz az egyre növekvő egyszikű gyomosodási problémára. A megoldást, azaz kukoricában egyszikűek ellen eredményesen felhasználható hatóanyagokat, valamint az alkalmazható technológiai eljárásokat, azok értékelését ez az írás szolgáltatja.

Kipróbált megoldások különböző kukorica gyomirtási helyzetekben (x)
(Salamon György)
Bevált gyomirtó szereket, kipróbált gyomirtási technológiákat ajánl 2014-re is a Nufarm Hungária Kft. a kukoricatermesztők figyelmébe.

A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke kukoricán okozott kártétel-változásainak elemzése
(Dr. Keszthelyi Sándor)
A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ökológiájában, az általuk kiváltott kár mértékében és nem utolsó sorban a kárképek spektrumában is jelentős változások következtek be az elmúlt évtized során, amelyek hátterében álló folyamatokra igyekszik rávilágítani ez az írás.

Ampligo – Az új rovarölő szer a kukorica hernyókártevői ellen (x)
(Dr. Nagy Viktor)
A Syngenta új rovarölő szerét ajánlja a növénytermesztők figyelmébe, mely zöldségnövények mellett kukoricában is használható a lepkekártevők (kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke) ellen.

A kukoricamoly kártétele és annak kockázatai
(Károlyi Gyula, Poós Bernát, Birtáné Vas Zsuzsanna)
Hazai kukoricatermesztésünk egyik kiemelkedő növényvédelmi kérdése a kukoricamoly elleni hatékony védelem, amely a rovar kártételének megakadályozásán túl a rágás nyomán fellépő, toxintermelő kórokozók ellen is irányul. Cikkükben a szerzők a kártevő elleni agrotechnikai védekezés fontosságára helyezik a hangsúlyt.

Biztonságosan magasabb termés! (x)
(Dr. Nagy Viktor)
Új gombaölő szer kukoricában kedvező élettani hatással a Syngentától.

Kukorica helyzetkép: fuzáriumos betegségektől mentes 2013. év, vagy mégsem?
(Dr. Szőke Csaba és mtsai)
A címben feltett kérdésre sajnos egyértelmű a válasz: a fuzárium okozta megbetegedésekkel akkor is foglalkoznunk kell, ha úgy tűnik, hogy az adott évjárat nem egy kimondottan fuzáriumos, ugyanis e betegség kórokozói akkor is ott vannak és arra várnak, hogy meglepjen minket. Erre hívják fel a figyelmet írásukban az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének szakemberei is 2013-as vizsgálati eredményeiket közreadva.

Új alapokon a talajfertőtlenítés – KENTAUR 5 G (x)
(Dr. Varga Zsolt)
Ismerje meg a Kentaur 5 G talajfertőtlenítő mikrogranulátumot a Cheminova Magyarország Kft. kínálatából.

Sarokszámok a Top20 Fajtakísérletek 2013. évi eredménysoraiból
(Dr. Árendás Tamás, Dr. Szieberth Dénes)
A 2013-ban a Magyar Kukorica Klub által beállított kísérletek többsége alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kukoricatermesztők számára megbízhatóan hasznosítható, értéket teremtő adatokat szolgáltasson. Az itt közzétett táblázatokban országos összesítésben és helyenként is bemutatjuk az egyes éréscsoportok hibridjeinek termésátlagait, valamint néhány meghatározó agronómiai jellemzőit.

GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletek
A GOSZ-VSZT szakemberei az általuk beállított posztregisztrációs fajtakísérletek éréscsoportok szerinti adatainak főátlagait, továbbá az egyes kísérleti helyek terméseredményeit adják közre táblázatos formában.

Genetikai előrehaladás a Syngenta új kukorica hibridjeivel (x)
(Dr. Bódi Zoltán)
A Syngenta 2014-ben új generációs kukorica hibridjeivel tovább erősíti kínálatát, mind a FAO 300-as, mind a FAO 400-as éréscsoportban.

Az V. Kukorica Termésverseny értékelése
(Dr. Szieberth Dénes)
A nyári hőségben nemcsak a korábban bőségesen lehullott csapadékvíz, de a versenyzési kedv is erős párolgásnak indult. Kevesen bíztak abban, hogy a termés elfogadható szinten alakulhat. Ez a várakozás csak többé-kevésbé bizonyult megalapozottnak. Mint kiderült, helyes agrotechnikával, megfelelő tápanyagellátással és növényvédelemmel előkészített kukoricatáblák jelentős részén helyenként kifejezetten jó termés is kialakulhatott – olvasható a Magyar Kukorica Klub elnökének az idei Kukorica Termésverseny tapasztalatait összefoglaló értékelőjében.

Saaten-Union. Több termés. Nagyobb biztonság. Kukorica 2014 (x)
Ismerjék meg a Saaten-Union 2014-es kukorica ajánlatát.

Évjárattól független starter hatás mérése… (x)
(Nagy Margit)
Növényspecifikus, Rizodyne talajaktivátor-tartalmú Gramix starter NPK és Gramix starter NP műtrágyák a Fertilia Kft. kínálatában a kukoricatermesztők számára.

Érvek, ellenérvek a sávművelés kapcsán
(Dr. Husti István)
Jelen írással, a talajvédő művelési technológiák közül a sávművelés néhány jellemzőjéről, alkalmazásának potenciális előnyeiről, egyben az esetleges hátrányairól igyekszünk – számos külföldi és néhány hazai gyakorlati tapasztalatot bemutatva – átfogó képet adni Olvasóinknak.

Horsch kukoricatermesztés technológiák (x)
(Szász Zoltán)
A mulcshagyó és a sávos talajművelés, valamint a bakhátas kukoricatermesztési technológia gépi megoldásai a Horsch-tól.

Még sokoldalúbb és hatékonyabb Jaguár szecskázók
(Dr. Demes György)
Ismerjék meg azt a számtalan technikai, műszaki újdonságot, amelyet a CLAAS JAGUAR 800 és 900 szériaszámmal gyártott, megújult járvaszecskázó családok rejtenek.

Hogyan termeszt kukoricát egy gépész? Riport
(Kosztolányi Attila)
A Mosonmagyaróvár térségében gazdálkodó Szűcs Zoltán gépészmérnökkel, a Szűcs Mg. Bt. tulajdonosával a kukoricatermesztés gyakorlati tapasztalatairól, a termesztéstechnológia sarokpontjairól beszélgettünk – mindezt gépészmérnöki megközelítésben.

Új hibridek az RAGT kínálatában (x)
Az RAGT új kukorica hibridjeit ajánlja a növénytermesztők figyelmébe a 2014-es szezonra.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Fordította és összeállította: Polgárné Balogh Eszter)
Külföldi szaklapokban megjelent érdekesebb írásokból olvashatnak összeállítást.

Könyvismertetés. Előszó. Idézet Nagy János: Versenyképes kukoricatermesztés c. művéből…
(Dr. Németh János)
Az emlékezés fényei... Emlékülés Dr. Németh János tiszteletére Szegeden (Dr. Oláh István) 118

Már elődeink is írták…
(Dr. Inczédy Péter)

 

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen