Házikert

A nagy sövénydilemma: miből érdemes sövényt nevelni?

Agrofórum Online

A kertészcsoportok gyakori kérdése, hogy miből legyen szépen záródó sövény, és borostyán legyen-e vagy micsoda?

Ha őszinte akarok lenni, egyáltalán nem vagyok borostyánpárti. De ugyanígy a tuják sem szerepelnek a listámon. De akkor mégis mit ültessünk?

Miért ne borostyán és tuja?

Míg a borostyánnak is megvan a helye a rendszerben, aljnövényzetként, maximum kicsit ráengedve a fákra, addig a kerítés befuttatása nagyon ritkán ad örömöt a tulajdonosoknak. Egy idő után nemcsak egyhangú lesz, de alul is elkezd terjeszkedni a gyep felé, ami megint újabb nehézséget hoz magával.

És a tujákat talán kár is magyaráznom: jelenleg tujafajtákat nem érdemes telepíteni. A leylandi határeset, de ott is már néhol megfigyelhető az a tendencia, hogy a megszokott, klasszikus örökzöldekkel már nem fogunk tudni kalkulálni egy melegedő éghajlaton. Tápanyagozással és sok öntözéssel még ideig-óráig működhet, de egy kertésznek 50 évre előre kell(ene) gondolkodni, és abba már aligha fog beleférni.

Júlia borbolya, mely még örökzöld is!

Nagy kedvenceim közé tartoznak a borbolyák. Azért is praktikusak, mert tüskések és így áthatolhatatlanok is egyben. Sárga virágaikkal nyáron adnak igazi szépséget, örökzöld leveleikkel meg télen lesznek színfoltjai a kertnek. Sövényként jól nevelhetők, sövényvágóval metszhetők!

Miből legyen szépen záródó sövény? (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/napszemuveg-fal-allo-zold-1727008/)

Japán vérborbolya, hogy színek is legyenek!

A Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ mélybordó levelei és sárga virágszíne már alapból szép színkontrasztot jelentenek. Jó társa lehet a színkontrasztok miatt a sárga kúszó kecskerágó is!

A japán lonc a favorit nálunk vadszőlővel

Aki régóta olvassa az írásaim, tudja már, hogy a vegyes ültetéseket szeretem elsősorban.

A japán lonc majd egész nyáron át tartó virágzása és a vadszőlő izgalmas levélmintázata, formája egymás mellett nagyon mutatós és hamar befutja a legnagyobb kerítésszakaszokat is.

Nagyjából egy 200 méteres kerítésszakaszt 3 év alatt tud teljesen zárt növénytengerré varázsolni, ha 2-3 méteres tőtávba ültetjük, ami miatt kiadós és költséghatékony megoldás is amellett, hogy rendkívül szép. Az átmeneti időben meg közéültetünk tűzbabot, hajnalkát és máris kész a színes sövényünk és térhatárolónk.

Lóhere: bosszantó gyom vagy zöld szövetséges?

2025. május 17. 13:10

A lóhere megjelenése nem mindig rossz hír: talajjavítóként és méhcsalogatóként hasznos lehet – de nem minden gyep tulajdonos örül neki.

Dieffenbachia gondozása: így marad egészséges a buzogányvirág

2025. május 16. 13:10

A Dieffenbachia a Dél-Amerikai vidékekről származó, feltűnő megjelenésű szobanövény, amely leginkább nagyméretű, mintázott leveleivel hívja fel magára a figyelmet.

Vakond a kertben: védekezzen humánusan és hatékonyan!

2025. május 15. 16:10

A vakond, bár első pillantásra ártalmatlannak tűnhet, komoly kihívást jelenthet a gondosan karbantartott kertek tulajdonosai számára. Fontos tudni, hogy ez az apró, föld alatt élő állat nem véletlenül választja éppen az ön kertjét életteréül.

A menta ereje: termesztés, felhasználás, gyógyhatás

2025. május 15. 13:10

A menta igazi kincs a kertben és a balkonládában: illatos, dekoratív, és mindig kéznél van, ha frissítő teára vagy emésztést segítő főzetre van szüksége.

Így trágyázzunk ősszel!

2022. október 17. 05:38

Ősszel a trágyázással teremtjük meg a következő évi sikerek alapjait. Pár gondolat következik az eredményes őszi trágyázáshoz.

Verziók rovarhotelre: így készítsünk egyszerűen rovarhotelt

2022. november 6. 05:37

Íme pár ötlet, hogyan készíthetünk otthon valódi természetes hatású rovarhotelt!

Milyen paradicsomot termesszünk a házikertben?

2021. január 31. 15:12

Kertemben paradicsomot szeretnék nevelni friss fogyasztásra, és ha elég terem házi befőzésre is. Hogyan tervezzem meg a fajtákat?

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

2022. december 19. 06:37

Egy jól megtervezett és kivitelezett kertben minden évszakban van számunkra hasznos termés. Télen készíthetünk olajban eltett fűszereket, de még fűszervajat is gyárthatunk.