Házikert

Augusztusi gyógy- és fűszernövények betakarítása

Agrofórum Online

Egy újabb perzselő nyári hónap van a láthatáron, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy mit lehet még augusztusban tenni a kertben. De vajon tudta-e, hogy az egyik legfontosabb augusztusi feladat a fűszernövények betakarítása?

Gyógy- és fűszernövény alapismeretek

Kezdjük az alapokkal. A gyógynövények különböző kategóriákba sorolhatók, amelyek közül egy kategóriába tartoznak az évelő gyógynövények. Ezek a szívós növények túlélik a hideget, és legalább két évig élnek.

Ebben a kategóriában találunk olyan fás fajtákat, mint a levendula, a rozmaring, a zsálya és a kakukkfű, valamint olyan lágyszárúakat, mint a metélőhagyma, a menta, az oregánó, a petrezselyem és a tárkony. Az ilyen növényekkel könnyen színt és aromát adhat a legkedvesebb receptjeihez!

A legtöbb fűszernövényt magról lehet termeszteni, és lehetőleg napfényes helyre kell ültetni. Közvetlenül a földbe is ültethetők, és alig, vagy egyáltalán nem igényelnek műtrágyát. Alternatív megoldásként konténerekben is nevelhetők, így nagyszerű választás lehet bármelyikük, ha kevés a hely, vagy beltérben kell termeszteni őket. Ne feledje azonban, hogy ezeket a növényeket mindig jó vízelvezetésű talajba kell ültetni.

Mikor és hogyan kell betakarítani a gyógynövényeket?

Vegye figyelembe, hogy a legfiatalabb levelek általában a legízletesebbek. Szedje le a leveleket még a növény virágzása előtt a legjobb aroma érdekében. A betakarításhoz válasszon egy hűvösebb napszakot, és használjon ollót vagy metszőollót.

Egyszerűen vágja le a szárat közvetlenül a levélpárok alatt, és hagyjon körülbelül 10-15 centiméternyi szárat az új növekedéshez. Arra azonban ügyeljen, hogy egyszerre legfeljebb csak a növény egyharmadát szedje le, hogy aztán a növény tovább növekedhessen.

A kertből az asztalra

A fűszer- és gyógynövények rengeteg recepthez felhasználhatók. Kiemelik a levesek és pörköltek, saláták, tészták, mártások, szószok és pizzák ízét. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetőséget, hogyan hasznosítsa saját termesztésű fűszernövényeit a konyhában. Miután felaprította a felhasználni kívánt fűszernövényeket, az alább felsorolt receptek valamelyikében próbálja ki őket.

  • Dinnye és menta – A belőlük készült kevert saláta egy egyszerű nyárias fogás, amelyet lehűtve tálalunk.
  • Sült paradicsom sajttal – Remek nyári étel, amelyhez bármilyen fajta paradicsomot felhasználhatunk. A paradicsomokat felvágjuk, reszelt sajttal, zúzott fokhagymával és oregánóval ízesítünk.
  • Könnyű manicotti – Ez egy ízletes tésztaétel, amely kevesebb mint egy óra alatt elkészül. Krémes sajtokkal és zöldfűszerekkel töltött tészta, paradicsomszósszal körítve.
  • Frissen sült zöldséges pizza – A pizza nyárias, könnyű változata krémsajttal, friss zöldségekkel, parmezánnal és frissen szedett oreganóval, bazsalikommal megszórva.
  • Ranch mártás – Fanyar ízű mártás, amely mindössze 5 perc alatt elkészül. Friss vagy szárított petrezselymet kell hozzá használni, és nyers zöldségekkel tálalni. 

Gyógynövények üvegbe zárva

Azon tűnődik, hogy mihez kezdjen a felesleges gyógynövényekkel, miután a szükséges mennyiséget felhasználta? A kulcs a megfelelő tárolás. A friss fűszernövényeket egy pohár vízben hűtőben is tárolhatja. Egy laza műanyag tasakkal lefedve akár egy hétig is elállnak.

Használat előtt mindenképpen öblítse le a zöldfűszereket. Ha pedig egy ideig nem akar több zöldfűszert felhasználni, legyen kreatív, és fagyassza le őket egy kis vízzel együtt a jégkockatartókban. Ha szüksége van fűszernövényekre, csak olvasszon ki egy vagy több jégkockát.

Hogyan szárítsuk ki a zöldfűszereket?

A szárított gyógynövények és fűszernövények előnye, hogy erősebb ízűek, mint a frissek, és hosszabb ideig tárolhatók. Ezáltal praktikusabb megoldást kínálnak. A fűszernövények szárításának több módja is van:

  • Levegőn való szárítás: tegye a gyógy- és fűszernövényeket száraz, meleg, sötét helyre több hétre, fedetlenül.
  • Sütő: helyezze a fűszernövényeit a sütőbe és a legalacsonyabb fokozaton szárítsa ki őket. Ha megszáradtak, tárolja őket egy lezárt edényben akár 2-3 évig. És máris elkészült a saját, házi termesztésű szárított fűszere!

A legjobb bangiták, amiket érdemes minden kertbe ültetni

2025. május 19. 05:40

Ha megbízható, mégis látványos növényt keres, amely kevés gondozással is jól fejlődik, a bangiták között biztosan talál megfelelő fajtát.

Ne tévessze össze: így különbözik az indiai szamóca!

2025. május 18. 11:10

Első pillantásra földi epernek tűnik, valójában azonban egy dísznövény, amely gyakran összezavarja a kertbarátokat. Az indai szamóca Ázsiából származó, terjedő tövű évelő növény.

Felkopaszodott a jukka? Mit tehetünk vele?

2025. május 18. 05:40

Előfordulhat, hogy a jukka alulról felkopaszodik: levelei elsárgulnak, lehullanak. Nem kell azonnal megválni tőle - megfelelő beavatkozással megfiatalítható.

Lóhere: bosszantó gyom vagy zöld szövetséges?

2025. május 17. 13:10

Ha lóherét lát felbukkanni a kertjében, az nem feltétlenül rossz jel – sőt, bizonyos szempontból egyenesen ajándék a talajnak.

Így teleltesd át a paprikát és a paradicsomot, hogy télen is teremhessen!

2022. december 9. 05:37

A legtöbb palántáról nevelt kerti növény átteleltethető. Amikor eljön az ősz és elkezdődnek az első fagyok, akkor nagy földlabdával emeljük ki a veteményesből a töveket és nagy dézsába tegyük át.

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.

Így gondoskodhatunk fűszernövényeinkről a hidegebb hónapokban

2024. október 25. 13:10

A fűszernövények téli gondozása azért fontos, mert a hideg hónapokban a növények a természetes körülményeikhez képest másféle kihívásokkal szembesülnek.