A “lazy bed” – magyarul „ír ágyás” vagy hagyományos gerinc-barázda – a csapadékos, hűvös Írországban vált be igazán, mégis sok magyar kiskertben is hozhat előnyt. Lényege, hogy széles, megemelt gerinceket alakítunk ki ásóval, a gerincek között vízelvezető árkokkal.
A módszer különösen jól működik kötött, nehezen melegedő vagy sekély termőrétegű talajokon. Az alábbiakban bemutatjuk az ír technika lépéseit, a tőtávolságokat és a legfontosabb szakmai fogódzókat.
Mi az „ír módszer” (lazy bed) lényege?
Az ír hagyomány szerint a burgonyát ásóval készített, megemelt gerincekbe ültették. A gerincek földjét a szomszédos sávból, árkok nyitásával húzták fel, a gumókat pedig istállótrágya vagy más szerves anyag (tengerparton gyakran tengeri alga) alá-fölé helyezték, majd földdel takarták. A cél a jobb vízelvezetés és a gyorsabb felmelegedés – vagyis korábbi, egyenletesebb kelés.
Mikor és hova érdemes?
Burgonyát akkor ültessünk, ha a talaj hőmérséklete legalább 7 °C három egymást követő napon át. A kultúra a gyengén savanyú pH-t (5,5–6,9) is jól tűri. Lejtős, jól szellőző, de nem vízállásos helyet válasszunk. A vetésforgóhoz tartsuk a „négyéves szabályt” (ugyanarra a területre legfeljebb 4 évente kerüljön), a fonálféreg- és kórtani kockázatok mérséklésére.
Lépésről lépésre: így készül az ír ágyás
Sáv kijelölése és felszín-előkészítés. A gyepet/gyomot vágjuk alacsonyra, a sáv két oldalán nyissunk árkokat ásóval; az onnan kitermelt földdel alakítsuk ki középen a megemelt gerincet.
Szervesanyag bedolgozása. A gerincbe kerülhet jól érett istállótrágya vagy komposzt; tengerparti vidékeken hagyományosan algát is használtak.
Ültetés – mélység és tőtáv. A vetőgumókat 12-15 cm mélyre tegyük a gerinc felszínétől mérve, csírával felfelé. Tőtávolság: korai fajtáknál 25 cm, főfajtaként 30-35 cm.

Gerincek/”sorok” távolsága. Kiskertben a klasszikus sor- (vagy gerinc-) távolság 70 cm (korai) és 75 cm (főfajta); nagyüzemi gyakorlatban a ridgerek 80-90 cm sortávon dolgoznak – ilyenkor a tőtávolságot ennek megfelelően kicsit szűkíteni kell.
Töltögetés. Amikor a hajtások kb. 20-25 cm magasak, húzzunk rájuk földet, újabb, magasabb gerincet képezve; maradjon 8-10 cm zöld a felszínen. Ez a gumók fényzöldülését és a fagy/aszály kárait is mérsékli.
Miért lehet jobb kötött, nedves talajon?
A megemelt gerinc gyorsabban melegszik és levegősebb, az árkok pedig levezetik a felesleges vizet – különösen csapadékos tavaszokon. Az ír agrárkutatási intézetek szerint a szélesebb, jól felépített gerinc kevesebb taposási tömörödést, kevesebb zöldülést és jobb munkaminőséget ad.
Tápanyagellátás: mit, mennyit?
A burgonya nagy N, P és K igényű. Konyhakertben általános célú, kiegyenlített összetételű alaptrágya (pl. 10-10-20 vagy 7-6-17) és érett szervesanyag ad jó kezdetet; fontos a túlzott N kerülése, mert késleltetheti a gumókötést és ronthatja a főzési minőséget.
Nagyüzemi irányszámok (kg/ha): N 95–170, P 50–125, K 120–305 – kiskertben ezeket arányként érdemes követni, talajvizsgálatra alapozva.
Ajánlott tőtávok és időzítés – gyors ellenőrzőlista
Talajhő: legalább 7 °C (3 nap).
Ültetési mélység: 12–15 cm.
Korai fajták: 25 cm tőtáv; 70 cm sortáv/gerinctáv.
Főfajták: 30–35 cm tőtáv; 75 cm sortáv/gerinctáv.
Töltögetés: 20–25 cm-es hajtásmagasságnál.
Vetésforgó: ugyanarra a területre 4 évente.
Növényvédelem – egy mondatban
A jó kelés (meleg, levegős gerinc), a rendszeres töltögetés és a helyes vetésforgó csökkenti a fitoftóra, a fonálféreg és a gumózöldülés kockázatát; az ír ajánlások ezeket alapgyakorlatként kezelik.
Képek: Pixabay.