Házikert

Ezek a legizgalmasabb bazsalikomfajták

Agrofórum Online

A bazsalikomról mindenki tudja, hogy az olasz konyha egyik alapfűszere, de még a francia konyha is előszeretettel használja. Hazánkban is elterjedt, de főleg a salátákban használjuk, pedig sokfélesége miatt izgalmas ételeket is készíthetünk belőle.

A bazsalikomnak ugyanúgy több fajtája van, mint például a mentának. Mentánál ez nem meglepő, hiszen a hobbikertészek rendre keresik az epermentát és a rágómentát is, mint különlegességet. A bazsalikomnál sincsen ez másképp, rengeteg érdekes illatú fajtája ismert.

Az eltérő fajták is hasonló igényűek

Mint nagy fűszernövény-rajongó és -gyűjtő, az évek során rengeteg fajtát termesztettem, és minden évben érkezik pár újdonság is a kertészetem ezen szegletébe. Bár a gazdaságunkban nem a fűszerek adják a fő termelési értéket, az élelmiszeripari jelentősége a jó fűszerfajtáknak igen nagy. Sokszor akár az ételeket úgy meg lehet bolondítani a bazsalikommal, hogy semmi más fűszerre nincs is szükség, nemhogy ízfokozóra. Termesztésükben nincs nagy eltérés, ugyanúgy hazai viszonylatban egynyárinak tekinthetők. Egyes fajták nehezebben csíráznak, ilyenkor érdemes a talpmelegre jobban odafigyelni. Alapvetően ugyanaz a melegigényesség, a tápanyagigény és meleg is kell a termesztésükhöz, mint a sokak számára ismert alap bazsalikomfajnak.

Miben térnek el a bazsalikomok?

Az eltérő fajták sokszor nemcsak színükben, de illóolajuk összetételében és akár habitusban is eltérhetnek. A mélybordó, szinte már lilásfekete fajták fűszeresebb illata teljesen eltérő tud lenni a sárga levelű fajtáktól. Konyhai oldalon is más típusú ételekbe valók.

Az Ararat fajta szinte teljesen fekete levelű. Egy jó 60 cm-es cserjét alkot, szára hamar fásodik a talajtól a levelek fele. Négyzetméterenként akár 2,5 kg lombtömeget is be lehet róla takarítani, ha valaki termesztésbe akarja vonni és felhasználni. Hozzá hasonló fajta, csak jóval kisebb növekedésű a Bakui udvar nevű fajta, mely nem ilyen mélylilás-fekete levelű, de nagyon hasonló. Levelei kisebbek, de szép cserjeformát nevel.

Míg az Ararat fajtának inkább fahéjas illata van, addig a Bakui udvar fajta inkább szegfűszeges beütésű.

Bazsalikom

A cserepes Baziliszkusz bazsalikom

Gyakori problémája sok hobbikertésznek, hogy megvásárolja a cserepes bazsalikomot és a végén a kis növényt nem lehet kiültetni, hamar elpusztul. A Baziliszkusz bazsalikom egy klasszikus bazsalikomillatú fajta, de fő ismertetője, hogy elsősorban cserepekben történő termesztésre való.

Ha kertben termesztenénk: Genovese

Ha viszont a kertben szeretnénk bazsalikomot nevelni, akkor mindenképpen a legjobb fajtával kezdjük, mely a Genovese. Viszonylag egyszerűen csírázik, kevésbé érzékeny és kezdő hobbikertészeknek és konyhakerteseknek is sikerélményt fog hozni. Nagy növény lesz belőle, akár a méteres magasságot is elérheti, erősen fásodó szárú. Jellegzetesen ánizsillatú.

Különlegességek bazsalikom-fronton

Nagy kedvencem a fahéjbazsalikom, melynek intenzív fahéjillata van, mellette a karamellbazsalikom, melynek szegfűszeges karamellillata vonzza magára a figyelmet.

A citromillatú bazsalikom is különlegességnek számít, teakeverékekhez és limonádékhoz nagyon egzotikus ízt kölcsönöz. Emellett természetesen vannak már tarka levelű fajták, de még gömb habitusúak is, így aki fűszerkedvelő, az bizony bátran belefeledkezhet a bazsalikomgyűjtemény kialakításába.

Okos növény-összeültetések a balkonra

2025. július 1. 05:40

Az ügyesen összeállított kombinációk nemcsak esztétikusak, hanem praktikusak is: jobban kihasználják a teret és támogatják egymást a növények.

Mit dobjon a komposztba – és mit ne? Praktikus útmutató

2025. június 30. 13:10

A saját készítésű komposzt nemcsak a kertnek ajándék, hanem pénztárcakímélő és környezetbarát megoldás is.

Hangyák lepték el a veteményest? Ezeket próbálja ki!

2025. június 30. 08:10

A hangyák hasznosak is lehetnek, de ha elszaporodnak a veteményesben, komoly kárt okozhatnak. Így védekezhet természetesen ellenük!

Nem vész kárba: tippek a kerti felesleg feldolgozásához

2025. június 29. 13:10

Túl sok termett a kertben? Mutatjuk, hogyan őrizheti meg, dolgozhatja fel vagy cserélheti el a felesleget – ötletesen és kíméletesen.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Hogyan takarítsuk be a friss fűszernövényeket ősszel, hogy egész télen használhassuk őket?

2022. szeptember 3. 06:36

Tanulja meg, hogyan takarítsa be a friss fűszernövényeit ősszel, hogy egész télen felhasználhassa őket a konyhában, sütéshez-főzéshez, tinktúrákhoz, gyógyteákhoz, és sok minden máshoz.

Amit az oregánóról tudni kell

2022. október 16. 08:37

Az oregánó, más néven vadszurokfű, vadmajoránna a legalapvetőbb faj a konyhakertben. Mit érdemes tudni az oregánóról?

Így szárítjuk a fűszereket a szüret után

2021. június 29. 05:29

Talán mondhatom már azt, hogy régi motoros vagyok a fűszerszárításban és nem csak azért, mert már gyerekkorban rámragadt, hogy mindent megszedtem és leszárítottam vagy préseltem, hanem egy élelmiszermanufaktúra egyik tulajdonosaként gyakori vendég nálunk a saját szárítású fűszer és sok év kísérletezés volt, mire minden úgy száradt, ahogyan én szerettem volna. Magas ízélménnyel és megmaradó színekkel, ahogyan illendő, ha már prémium élelmiszert akarunk gyártani.