Ház, táj blog

A koronavírus a húsipart sem kíméli

Agrofórum Online

Profit soron pozitív meglepetést hozott a Tyson Foods gyorsjelentése. Nem jó hír viszont, hogy a marha- és sertéshúsok értékesítése látványosan visszaesett.

Az amerikai húsipari óriás 1,4 dolláros EPS-sel, azaz egy részvényre jutó eredménnyel zárta a negyedévet, ami 46 centtel meghaladta az elemzői konszenzus által előre jelzett eredményt. Árbevétel soron elmaradt a vállalat a várakozásoktól, miután a marha- és sertéshúsok értékesítésében két számjegyű volt a visszaesés – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Ehhez hozzájárulhatott, hogy az új típusú koronavírus terjedése miatt fennakadások voltak a Tyson Foods ellátási láncában.

A húsüzemekben több ezer dolgozó fertőződött meg koronavírussal, ezért ideiglenes húshiány alakult ki, mert áprilisban és májusban vágóhidakat kellett bezárni. Májusban fontos döntést is hozott a területen a cég, húsz-harminc százalékkal csökkenték a marhahús árát az Egyesült Államokban, mert az szupermarketek és éttermek számára eladott termékek ára drasztikusan megemelkedett. A vágóhidak későbbi megnyitása sem történt zökkenőmentesen, mert a betegségtől félő munkavállalók távolléte továbbra is korlátozta a termelést. Ez a hatás még most is érződik.

A Tyson Foods 340 millió dollárt költött a Covid-19 tesztelésekre, az egyéni védőeszközökre és a betegséggel kapcsolatos egyéb közvetlen kiadásokra. A vállalat mintegy 40 ezer alkalmazottat tesztelt, az alkalmazottak egyharmadát, és jelenleg kevesebb, mint 1 százalékuk fertőzött.

A vállalat Dean Bankset nevezte meg új vezérigazgatójának, aki az október 2-án távozó Noel White helyét veszi át. A gyorsjelentés hatására 1,6 százalékot emelkedett a részvények árfolyama.

A Tyson Foods csirke, marha- és sertéshús és kész ételek forgalmazásával foglalkozik. Számos friss, fagyasztott és hűtött élelmiszeripari terméket gyártanak. Egyes szegmensekben vertikálisan integrált folyamatokat működtetnek. Ebben a tenyészállatok tartásától, a szerződéses termelőktől való felvásárláson, a takarmány előállításán, feldolgozásán, további feldolgozásokon, forgalmazáson és a kapcsolódó termékek előállításáig minden részfolyamat a cég irányítása alatt áll. Háziállatok számára állateledeleket is készítenek a Tyson Foods-nál.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Újfajta takarmánnyal spanyol típusú sonkát állítana elő a tiszafüredi cég

2022. július 12. 14:13

Újfajta takarmány kifejlesztésére, ezzel spanyol típusú sonka előállítására nyert el csaknem 309 millió forint uniós támogatást a tiszafüredi Hegedűs-Hús Bt.

A kolbásztérkép meghódítása

2019. július 9. 10:54

Ahány ház annyi kolbász, annyi hagyomány, és annyi érték … Mindig is bakancslistás tervünk volt, hogy egyszer ellátogassunk Békéscsabára, és egy nap alatt beszerző körút keretében végigjárjuk a nevesebb kolbászkészítők házát. Ellátogattunk tehát 7 neves kolbászkészítőhöz, hogy szerezzünk a hőn áhított kolbászokból.

Mi lesz ma a vacsora? – Útjára indul a tavaszi sertéskampány

2019. március 14. 09:38

Értékes vitaminok és ásványi anyagok tárháza a sertéshús, mégis sokan ódzkodnak a vörös húsok fogyasztásától. Pedig változatos receptekkel, könnyű köretekkel és kevés zsiradék felhasználásával remek, – és nem utolsó sorban egészséges – fogások készíthetők belőle.

Nőtt a sertéshús kivitelének mennyisége

2023. június 13. 14:16

A sertéshús kivitelének mennyisége és értéke is növekedett – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzéséből.