4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Ház, táj blog

A koronavírus a legendás Stilton sajtot is bajba sodorta

Agrofórum Online

Az Egyesült Királyságban egyre többen beszélnek már arról, hogy meg kell menteni a Stilton sajtot. A kocsmák és éttermek bezárásával a híres kék sajt készítői már a túlélésért küzdenek.

Mindössze hat olyan társaság működik még az Egyesült Királyságban, amely készíti a híres Stilton sajtot. A koronavírus megjelenése után bezártak a kocsmák és az éttermek, ekkor az egyik, a sajtot még készítő cégnél, a Hartington Creamery vállalkozásnál először a telefonok némultak el, majd a megrendelő e-mailek maradtak el. Robert Gosling, a Hartington Creamery többségi tulajdonosa akkor tudta, hogy nagyon nagy a baj, amikor az egyik legnagyobb vevő már azt mondta: nem csak nem ad le új rendelést, hanem vissza is küldene a korábban megrendelt áruból. A Derbyshireben működő cégnél udvariasan azt mondták, hogy ezt nem igazán lehet megtenni – számolt be a The New York Times a brit sajtpiaci problémáról. Az idegenforgalmi és vendéglátóipari egységek bezárásával a gazdaságot szinte szabad esésbe kezdett, amit a brit mezőgazdaság is megérzett.

A gazdálkodóknak több ezer liter tejet kellett kiönteniük, és az élelmiszer-ipari vállalkozások azért küzdenek, hogy a nem eladható marhahúst és a burgonyahegyeket felhasználják valahogy. Ezeket éttermeknek vagy gyorséttermeknek szántak. A legtöbb termékek piaca stabilizálódott a pandémia enyhülésével, de a speciális termékek sok beszállítója még mindig komoly bajban van. A Stilton különösen sérülékenynek számít. Mindössze fél tucat cég készíti még a különleges, morzsás kék sajtot, és a pandémia több céget is a szakadék szélére sodort.

Az értékesítés átlag harmadával csökkent, de a Hartington Creamery megrendelései 80 százalékkal zuhantak. A gyártók most arra kérik a fogyasztókat, hogy mentsék meg a brit sajtokat, köztük a Stiltont is. A kontinensről származó sajtok helyett javasolják ezek fogyasztását, például hamburgerekbe is. A kampányban a nemzeti érzelmekre építenek, azt hangsúlyozva, hogy ha nem mentik meg a brit sajtokat, akkor sok generációs sajtkészítés hagyományai tűnhetnek el véglegesen. A Stiltonhoz különösen kötődnek a britek, ez az Egyesült Királyság egyik legismertebb élelmiszere, amelyet 1785 óta készítik. Csak a Derbyshire, Leicestershire vagy Nottinghamshire területén készült kék sajtot lehet Stiltonnak hívni. Érdekes, hogy Stilton község egyébként nem ennek a három területnek az egyikén, hanem délebbre Cambridgeshire-ben található.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Mi a teendőnk, ha megfertőzte az állatainkat a kiskérődzők pestise?

2025. február 18. 05:40

A kiskérődzők pestisének megjelenése esetén szigorú előírásokat kell betartani.

Mit kell tudni a kiskérődzők pestiséről?

2025. február 12. 05:40

A jelentős gazdasági károkkal járó betegség juhokat és kecskéket is képes megbetegíteni. A Nébih közleményében hívta fel a figyelmet a bejelentési kötelezettség alá tartozó, hazánkban első ízben előforduló betegségre.

A komposzttea alkalmazása a kertben

2025. február 8. 05:40

A házilag elkészült komposztteát számos célra felhasználhatjuk a házikertben: palántanevelésnél, levéltrágyaként, vetőmagkezelésre. A sikeres alkalmazáshoz vegyük végig a legfontosabb szabályokat!

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztettek ki

2023. január 21. 06:34

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében.

A hiphop zenétől finomabb lesz az ementáli?

2019. április 19. 05:57

A hiphopos sajtot egyöntetűen édeskésebbnek találta a zsűri, és a laborvizsgálat is megállapította, hogy különbözik a társaitól.

Havi 6000 forintot költenek sajtra a magyarok, a trappista a kedvenc

2024. szeptember 4. 13:10

A sajtfélék közül a trappista ismertsége 95 százalékos, a sajt típusok közül a füstölt, a tömlős, a lapka, a félkemény sajt és a sajtkrém áll az élen.

Hamarosan a Trappista sajtra is kiterjed a Magyar Élelmiszerkönyv

2022. szeptember 13. 08:02

Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről.