Ház, táj blog

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

Agrofórum Online

A Nébih immár 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint már harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk a vizsgált időszakban.

Az első nagy statisztikai felmérés 2016-ban történt, ahhoz képest a 2024-es eredményei biztató javulást mutatnak: 9 évvel ezelőtthöz képest harmadával kevesebb élelmiszert pazarolunk!

A javuló tendenciáról szeptember 29-én, az élelmiszer-pazarlás elleni világnapon adott hírt a Nébih. Ez az alkalom is remek lehetőség arra, hogy értékeljük az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos szokásainkat, és átgondoljuk, hogy hol tudnánk még változtatni.

A felmérések elsődleges célja is az, hogy jobban megértsük a háztartási élelmiszer-pazarlás okait, és olyan hasznosítható és megvalósítható gyakorlatokat dolgozzunk ki, amelyek segítenek a környezeti terhelés csökkentésében.

2016-ban fejenként évente átlagosan 33,1 kg élelmiszer-hulladék került a kukába, 2024-re ez a mennyiség 21,5 kg-ra csökkent. Bár a csökkenés biztató, még így is jelentős a lakossági élelmiszer-pazarlás, ami társadalmi szinten összesen 206 ezer tonna évente. Az adatgyűjtés 2025-ben is folytatódik, amelyhez a hivatal már várja a jelentkezőket.

A 2024-es felmérés

A 2024-es felmérés novemberben és decemberben zajlott, ennek során 260 háztartás több mint 700 fogyasztójának adatai gyűltek össze a kutatáshoz. Az eredmények szerint egy magyar ember évente átlagosan 59,7 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel, amelynek 36%-a megelőzhető lenne. Ez a fejenként közel 60 kg az összes lakosra vetítve 380 ezer ember egy éves ellátására lenne elegendő.

A leggyakrabban elpazarolt ételek listája évek óta nem változott, 2024-ben így alakult:

  • 1. helyen: készételek (8,7 kg/fő/év), 2016-os értékhez képest 4,5 kilóval csökkent;
  • 2. helyen: zöldségek és gyümölcsök (4,5 kg/fő/év);
  • 3. helyen: pékáruk (2,8 kg/fő/év).
A pékáruk ismét a harmadik helyre kerültek a zöldségek, gyümölcsök és készételek után
A pékáruk ismét a harmadik helyre kerültek a zöldségek, gyümölcsök és készételek után

A pazarlás (megelőzhető élelmiszer-hulladék képződésének) leggyakoribb okai a tavalyi felmérés szerint a következők:

  • az elfeledett, megromlott élelmiszerek;
  • túlzott bevásárlás;
  • túl nagy mennyiség főzése/sütése.

Pozitív eredmény, hogy a felmérésben részt vevő háztartások közel fele komposztál, és a megkérdezettek 83%-a úgy gondolja, hogy képes tovább csökkenteni saját hulladéktermelését.

A felelős magatartás fontossága

A felelős magatartás azért is fontos, mert az EU hulladék-keretirányelvének idei módosítása alapján 30%-kal kell mérsékelni a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségét a 2021-2023 közötti időszak átlagértékéhez képest.

A pazarlás egyik fő oka a túl sok mennyiség főzése
A pazarlás egyik fő oka a túl sok mennyiség főzése

A jelentkezés

A csatlakozni vágyók az új felmérés regisztrációs linkjén már jelentkezhetnek a 2025-ös felmérésre, amelybe természetesen a korábbi résztvevők is becsatlakozhatnak. Az előző felmérésben is szerepet vállalók össze is tudják vetni az idei eredményeiket a korábbi évek tapasztalataival. A regisztráció során meg kell adni:

  • kapcsolattartó nevét;
  • kapcsolattartó telefonszámát, e-mail címét (eldönthetjük, melyik módon szeretnénk a hivatallal tartani a kapcsolatot);
  • él-e a háztartásban általános iskolás korú gyermek;
  • online vagy papír alapú naplót szeretnénk-e vezetni;
  • van-e otthon konyhai mérlegünk – ha nincs, igényelhetünk egyet a méréshez;
  • cím megadása (papír alapú felmérés esetén vagy konyhai mérleg igénylése esetén erre a címre küldi a hivatal);
  • elolvassuk és elfogadjuk az adatkezelési tájékoztatót, illetve elfogadjuk, hogy a felmérésünkkel egy másik, élelmiszerhulladék-csökkentést felmérő kutatáshoz is csatlakozunk (erről tájékoztató és beleegyező nyilatkozat az oldalon).

Ezt követően a Nébih munkatársai rövid időn belül felveszik velünk a kapcsolatot a részletek egyeztetése érdekében.

BORÍTÓKÉP-élelmiszer
Az idei felmérésben kiemelt figyelmet kapnak a gyermekes családok

A feladat

A felmérésre jelentkező háztartások feladata, hogy egy 7 napos (összefüggő) időszak alatt hulladéknaplót vezessenek, amelyben pontosan rögzíteni kell az el nem fogyasztott élelmiszereket és azok sorsát. A mennyiségeket grammban kell rögzíteni, amelyhez konyhai mérleget érdemes használni.

Az idei felmérésben kiemelt figyelmet kapnak a gyermekes családok, mivel a gyermekek sokszor kiszámíthatatlan étkezése megnehezíti a tervezést és kihívást jelent az élelmiszer-pazarlás elleni harcban.

Tapasztalatok

A tavalyi felmérésben mi is részt vettünk, és nagyon pozitív tapasztalatokat gyűjtöttünk össze mind a szervezés, mind az önértékelés lehetőségei miatt. A kérdéseinkre a kutatást szervező hivatali munkatársak rövid időn belül, készséggel válaszoltak, az eredményeket pedig mi magunk rögzítettük tavaly egy táblázatba, és jól láthattuk készen a pazarlásunkat. Azóta is dolgozunk azon, hogyan lehetne minél jobban csökkenteni az élelmiszerhulladék-termelésünket.

Kapcsolódó Nébih-es anyagok:

Kapcsolódó anyagok:

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Újabb javítások az eGN rendszerben

2024. február 1. 16:10

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a felhasználókat, hogy január 26-án élesedett az eGN rendszer új verziója. A program újonnan közzétett változata több hibát is korrigál.

Így kerülhetjük el vegán ételeknél a baktériumok okozta megbetegedéseket

2023. november 27. 13:40

Nem titkolom, kimondottan rajongok a Szupermenta (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tesztjeiért. Egyrészt azért, mert valóban mindenre kiterjedő, másrészről pedig határozottan értékelem azt, hogy mint fogyasztónak védik az érdekeimet. Így, mivel magam is szívesen rendelek vegán ételeket, örömmel üdvözöltem, hogy legutóbb ezt a területet vették – mikroszkóp alatt is – szemügyre.

2025-ig szóló megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség

2021. október 12. 09:46

A mai napon megkötött megállapodással mintegy évtizednyi együttműködés pecsételődött meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Talajvédelmi Baktérium –gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége között.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében

2023. március 17. 18:26

A szeles és napsütéses napokat követően a hétvégére várható száraz, jelentősebb csapadék nélküli időjárás megnöveli az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kialakulásának veszélyét.