Ház, táj blog

Elődeink tudása – ízelítő a népi gyógyászatból I.

Agrofórum Online

Általában nem könnyű kikeveredni a vírusos megbetegedésekből, de az elmúlt hónapok után elmondhatjuk, hogy látványosan nehezebb mindenkinek felgyógyulni, és teljesen tünetmentessé válni. Emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Miért ne egészíthetnénk ki az étrendünket olyan természetes, növényi alapú ételekkel vagy italokkal, amelyekről felmenőink is tudták, hogy bizonyos betegségekre gyógyulást hozhatnak, és segítenek a szervezetünknek az egészséges működésben?

Szerencsére ez a tudás örökségként ránk maradt, csak tudnunk kell, mikor, milyen betegségre mit alkalmazhatunk. Nézzünk körül a régi feljegyzések között, hátha találunk már ismerős praktikákat is!

Nagyon fontos, hogy ez a cikkanyag nem minősül hivatalos, orvosi szakvéleménynek, és nem pótolja a személyes orvosi szaktanácsadást! Ha bizonytalanok vagyunk az alkalmazásban, kérjük ki háziorvosunk vagy szakorvosunk véleményét, különösen gyermekek és tartós betegségben szenvedők esetében!

Fejes saláta: hörghurutra

Tegyünk hideg vízbe egy fejes salátát, és félig lefedve, kis lángos főzzük 5 percig. Ha hörghurut gyötör minket, lefekvés előtt igyunk az elkészült, langyos léből egy pohárral! Enyhíti a tüneteket, csökkenti a köhögési ingert, így nyugodtabb alvást tesz lehetővé, hogy gyorsabban át tudjuk vészelni a betegséget.

Fejes salátát hörghurutra
Fejes salátát hörghurutra

Almasavó: köhögésre, étvágytalanságra

Öntsünk egy lábosba egyenlő arányban almabort, vizet és tejet, majd melegítsük fel! Fontos, ne főzzük össze, csak melegítsük meg! Melegítés után szűrjük le az elkészült levet – mert egy túrószerű anyag válik ki belőle, – majd a léből 1-2 evőkanálnyit fogyasszunk belőle, ha hosszan tartó köhögéssel vagy étvágytalansággal küzdünk!

Kakukkfűszörp: gyomorhurut, szamárköhögés, tüdőgyulladás ellen

A kakukkfűből egy igen karakteres, különleges ízű szörp készíthető, ami felvértezi a szervezetet olyan súlyos betegségek leküzdésére, mint a tüdőgyulladás vagy a gyomorhurut. Ezenkívül segít feloldani a letapadt váladékot, enyhíti a torokfájást is, és alkalmazásával minimálisra csökkenthető a felülfertőzés esélye is.

Kakukkfű szörpje gyomorhurutra és szamárköhögésre
Kakukkfű szörpje gyomorhurutra és szamárköhögésre

A szörphöz 2 dl vízben forrázzunk le 10 dkg kakukkfüvet, majd 20 percig hagyjuk állni! Szűrjük le, majd adjunk hozzá 20-30 dkg cukrot, és főzzük be szirupsűrűségűre! Fogyasszunk belőle naponta háromszor egy teáskanállal!

Eperlekvár: torokgyulladásra

Nem, nem szamócalekvár, hanem a fekete eperfa (Morus nigra) vagy fehér eperfa (Morus alba) vitaminban és ásványi anyagban gazdag terméséből készült eperlekvár! Kiváló torokgyulladás gyógyítására és a tünetek csökkentésére.

A fehér eperfa terméséből készült szirup és lekvár is csodaszer
A fehér eperfa terméséből készült szirup és lekvár is csodaszer

Mossuk meg alaposan a gyümölcsöt! Tegyük széles lábosba, majd víz nélkül főzzük pépesre! Hagyjuk kicsit hűlni, majd törjük össze botmixerrel! Az apró magvaktól megszabadíthatjuk, ha még egy kislyukú szitán átpréseljük. 1 kg eperhez adjunk 25 dkg cukrot! Ízlés szerint fél citrom levével szabályozhatjuk még az ízét. Ha szirupot szeretnénk belőle készíteni, cukor helyett adjunk hozzá annyi mézet, hogy sűrű masszát kapjunk belőle!

Ibolyaolaj: fejfájásra, köhögésre, lázas betegségekre

Ez a recept hosszabb előkészületet igényel, de kis előrelátással betárazni is érdemes lehet belőle. Az ibolyának minden része ehető, és mindegyik valami más betegségre alkalmazható. Gyökere például enyhe hurutoldó, köptető hatású, így remek hasznát vehetjük hörghurut és légcsőhurut esetén. Ezenkívül izzasztó, illetve lázcsillapító hatása is van, ezért megfázás és influenza idején is nagy segítség a betegségek legyőzésében. Virágából készült szirup megnyugtatja a gyulladt torkot.

Az ibolya minden része hasznosítható
Az ibolya minden része hasznosítható

Ibolyaolaj elkészítéséhez tegyük bele egy üvegbe az ibolyát (a teljes növényt, virágától a gyökeréig), öntsük fel olívaolajjal, dugaszoljuk be, majd 30 napra tegyük a napra, hadd érlelődjön! Ezután leszűrjük, és alkalmazhatjuk a lázas-köhögéses betegségünknél, vagy bedörzsölve fejfájás ellen.

Bár kimeríthetetlen a receptek tárháza, mégis az otthon elkészíthető receptekből egy kisebb cikksorozat fog születni a hasznos praktikákból. Mindenkinek gyors felépülést kívánok a betegségekből!

Kapcsolódó cikkek:

Mit kell tudni a komposztteáról?

2025. január 22. 05:40

Miből lehet elkészíteni a komposztteát? Miért jó megoldás a kertben a növények tápanyag-utánpótlására?

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Minden fontos tudnivaló a télen elvégzett metszésről

2025. január 8. 05:40

Ha betartjuk a téli metszés szabályait, és a megfelelő növényeket a megfelelő módon metsszük meg, akkor gyümölcstermő növényeink bőtermők, dísznövényeink pompásak és egészségesek lesznek.

Kertészek karácsonya – legjobb ötletek kis kertészeknek

2024. december 20. 05:40

Nézzünk szét a játékboltok, gazdaboltok kínálatában, mert garantáltan találunk a kis kertészek számára is gyönyörű ajándékokat a fa alá!

Mit mikor ültessünk a magaságyásba? – A siker kulcsa az ideális sorrend

2024. március 21. 14:10

A vetési és ültetési szezon márciusban kezdődik és – egy jól átgondolt ültetési tervvel – egész szezonban tart. Az alapos tervezés kiemelt jelentőségű magaságyás esetén, hiszen kis területből szeretnénk kihozni a maximumot.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Kevésbé ismert, ritkán fogyasztott levélzöldségek: a madársaláta és termesztése

2022. június 27. 05:36

A madársaláta honos egész Európában, így a Kárpát-medencében is, a háborút követő években fejes saláta hiányában sokan fogyasztották.

A római saláta népszerűsége hamarosan a jégsalátáét is felülmúlja majd

2024. március 18. 08:10

Szinte egész évben elérhető a hazai fejes saláta és az újhagyma a piacon, a nagyobb mennyiségek azonban a kora tavaszi időszakban érhetők el, ekkor a legtöbb boltban az import árut felváltja a hazai termés.