Általában nem könnyű kikeveredni a vírusos megbetegedésekből, de az elmúlt hónapok után elmondhatjuk, hogy látványosan nehezebb mindenkinek felgyógyulni, és teljesen tünetmentessé válni. Emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.
Miért ne egészíthetnénk ki az étrendünket olyan természetes, növényi alapú ételekkel vagy italokkal, amelyekről felmenőink is tudták, hogy bizonyos betegségekre gyógyulást hozhatnak, és segítenek a szervezetünknek az egészséges működésben?
Szerencsére ez a tudás örökségként ránk maradt, csak tudnunk kell, mikor, milyen betegségre mit alkalmazhatunk. Nézzünk körül a régi feljegyzések között, hátha találunk már ismerős praktikákat is!
Nagyon fontos, hogy ez a cikkanyag nem minősül hivatalos, orvosi szakvéleménynek, és nem pótolja a személyes orvosi szaktanácsadást! Ha bizonytalanok vagyunk az alkalmazásban, kérjük ki háziorvosunk vagy szakorvosunk véleményét, különösen gyermekek és tartós betegségben szenvedők esetében!
Fejes saláta: hörghurutra
Tegyünk hideg vízbe egy fejes salátát, és félig lefedve, kis lángos főzzük 5 percig. Ha hörghurut gyötör minket, lefekvés előtt igyunk az elkészült, langyos léből egy pohárral! Enyhíti a tüneteket, csökkenti a köhögési ingert, így nyugodtabb alvást tesz lehetővé, hogy gyorsabban át tudjuk vészelni a betegséget.
Almasavó: köhögésre, étvágytalanságra
Öntsünk egy lábosba egyenlő arányban almabort, vizet és tejet, majd melegítsük fel! Fontos, ne főzzük össze, csak melegítsük meg! Melegítés után szűrjük le az elkészült levet – mert egy túrószerű anyag válik ki belőle, – majd a léből 1-2 evőkanálnyit fogyasszunk belőle, ha hosszan tartó köhögéssel vagy étvágytalansággal küzdünk!
Kakukkfűszörp: gyomorhurut, szamárköhögés, tüdőgyulladás ellen
A kakukkfűből egy igen karakteres, különleges ízű szörp készíthető, ami felvértezi a szervezetet olyan súlyos betegségek leküzdésére, mint a tüdőgyulladás vagy a gyomorhurut. Ezenkívül segít feloldani a letapadt váladékot, enyhíti a torokfájást is, és alkalmazásával minimálisra csökkenthető a felülfertőzés esélye is.
A szörphöz 2 dl vízben forrázzunk le 10 dkg kakukkfüvet, majd 20 percig hagyjuk állni! Szűrjük le, majd adjunk hozzá 20-30 dkg cukrot, és főzzük be szirupsűrűségűre! Fogyasszunk belőle naponta háromszor egy teáskanállal!
Eperlekvár: torokgyulladásra
Nem, nem szamócalekvár, hanem a fekete eperfa (Morus nigra) vagy fehér eperfa (Morus alba) vitaminban és ásványi anyagban gazdag terméséből készült eperlekvár! Kiváló torokgyulladás gyógyítására és a tünetek csökkentésére.
Mossuk meg alaposan a gyümölcsöt! Tegyük széles lábosba, majd víz nélkül főzzük pépesre! Hagyjuk kicsit hűlni, majd törjük össze botmixerrel! Az apró magvaktól megszabadíthatjuk, ha még egy kislyukú szitán átpréseljük. 1 kg eperhez adjunk 25 dkg cukrot! Ízlés szerint fél citrom levével szabályozhatjuk még az ízét. Ha szirupot szeretnénk belőle készíteni, cukor helyett adjunk hozzá annyi mézet, hogy sűrű masszát kapjunk belőle!
Ibolyaolaj: fejfájásra, köhögésre, lázas betegségekre
Ez a recept hosszabb előkészületet igényel, de kis előrelátással betárazni is érdemes lehet belőle. Az ibolyának minden része ehető, és mindegyik valami más betegségre alkalmazható. Gyökere például enyhe hurutoldó, köptető hatású, így remek hasznát vehetjük hörghurut és légcsőhurut esetén. Ezenkívül izzasztó, illetve lázcsillapító hatása is van, ezért megfázás és influenza idején is nagy segítség a betegségek legyőzésében. Virágából készült szirup megnyugtatja a gyulladt torkot.
Ibolyaolaj elkészítéséhez tegyük bele egy üvegbe az ibolyát (a teljes növényt, virágától a gyökeréig), öntsük fel olívaolajjal, dugaszoljuk be, majd 30 napra tegyük a napra, hadd érlelődjön! Ezután leszűrjük, és alkalmazhatjuk a lázas-köhögéses betegségünknél, vagy bedörzsölve fejfájás ellen.
Bár kimeríthetetlen a receptek tárháza, mégis az otthon elkészíthető receptekből egy kisebb cikksorozat fog születni a hasznos praktikákból. Mindenkinek gyors felépülést kívánok a betegségekből!
Kapcsolódó cikkek: