Ház, táj blog

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

ÖMKI, Fotók: ÖMKI

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

A 49. világméretű esemény kiemelt témája idén a biológiai sokszínűség megőrzése. A különleges ízvilágú tájfajták iránti érdeklődésre való tekintettel az öko palánták május közepétől – korlátozott mennyiségben – kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek.

 Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok őriztek. Kincset érő agrárörökséget hagytak ránk az adott tájban élő, azt alakító gazdálkodó elődeink. Meggyőződésünk, hogy ezeknek a méltatlanul elfeledett tájfajtáknak helyük van a kiskertekben, az oktatásban, a vacsoraasztalokon – mondta el az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelőse, Takács Bence.

A máriapócsi több kóstoló eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a vékony héjú mátrafüredi pedig az ökörszív alakkörre jellemző lédússágával, zamatával hódít – tette hozzá a projektvezető.

Az ipari termelés miatt az utóbbi évtizedekben kiszorultak a kínálatból azok a mára elfeledett tájfajta paradicsomok, amelyek közül az ÖMKi több tucatot szabadított ki a génbankból 2012 óta. Az ország egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezetének kutatói azzal a céllal vizsgálták ezeket a tájfajtákat éveken át, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék.

2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő gazdaságban, tavaly pedig a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó Talajtól a tányérig” kampány részeként a szervezet be is mutatta a legjobbakat. A kiválasztott öko palántákat lelkes örökbefogadók nevelték, termésük pedig a kampányzáró augusztusi Nagy Lecsó családi napon a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyított.

Az ÖMKi a biológiai sokféleség üzenetét zászlajára tűző idei világesemény, a 49. Föld Napja alkalmából 30 db öko palántát adományozott a KÉK városi közösségi kert projektje javára, amelyeket a legnagyobb hazai ökologikus módszerekkel művelt városi egységben, a 2600 négyzetméter alapterületű Kerthatár Közösségi Kertben ültettek el.

Azzal, hogy tájfajta palántákról van szó, felhívhatjuk a figyelmet a változatos, sokszínű, fenntartható mezőgazdaság és a közösségi élményen alapuló helyi termelés fontosságára, amelyek iránt a KÉK is elkötelezett. Fontosnak tartjuk a kertészeti kultúra megőrzését, nemcsak vidéken, de a városokban is, különösen a fiatal generációk körében, erős hangsúlyt fektetve az ökológiai művelési módra – mondta el Kertész Monika, a KÉK Közösségi Kertek programjának vezetője.

Az ÖMKi palántái május közepétől – korlátozott mennyiségben – kereskedelmi forgalomban is elérhetők lesznek. A forgalomba hozatal helyéről és időpontjáról a biokutatas.hu oldalon kaphatnak információt az érdeklődők.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Mitől állt meg a paradicsom növekedése?

2020. július 17. 11:24

Veteményesemben egyes paradicsom tövek növekedése megállt, sárgulni kezdtek. Egy beteg tövet kivettem, a gyökerén apró göböket, csomókat láttam. Mi ez a betegség, másra is rámehet? Tudok ellene védekezni?

Ezért érdemes kacsolni a paradicsomot

2024. május 23. 07:10

Kacsolás hiányában új szár képződik, és túl sűrűvé, levegőtlenné válik, rendezetlen bokorrá fejlődhet a növény, és nem hoz annyi termést.

Nyár végi teendők a kertben

2023. augusztus 21. 13:40

Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.