Ház, táj blog

Határ a csillagos ég?!

Agrofórum Online

A robotnemesítésé lenne a jövő? Sokan tettük fel a kérdést nyilvánosan is, megcsak úgy magunkban, amikor meghallgattuk Szegeden egy multinacionális növénynemesítő cég képviselőjének előadását.

Április 26-dikán a GK Nonprofit Kft., Tanácstermében tartotta éves közgyűlését a magyar Növénynemesítők Egyesülete. Ennek keretében tartott egy hazánkban is kísérleti bázissal rendelkező multi cég vezető munkatársa érdekfeszítő és elgondolkodtató előadást A mezőgazdaság digitalizációja címmel.

Talán nem túlzás, hogy a hallottak okán tátva maradt a szánk.

Mert miről is volt szó?

Lényegében arról, hogy a digitális technológia ma már mindent, pontosabban majdnem mindent tud.

Olyan gépek, eszközök tesztelik, illetve bizonyos szempontból válogatják a kísérletbe állított fajtákat vetéstől a betakarításig, amelyek minden vizsgált paramétert rögzítenek és ettől kezdve a növénynemesítő ki sem megy a tenyészkertbe, csak ül a számítógép előtt.

Egy frankensteini jövő rémképei tárultak fel előttem és egykori főnököm mondása jutott eszembe. Egy-egy ígéretes növényfajtáról mondta, hogy ez már olyan szuper, hogy gyalog megy a magtárba.

Hát itt még azért nem tartunk, de ki tudja, mit hoz a jövő.

Az előadó, akit sokan felismernek majd a képről (az öltönyös úr) nem kérte ugyan neve elhallgatását, de miután annak közléséhez a hozzájárulását elfelejtettem megkérni, így a képes megoldást választottam. (Egyébként – szabad a gazda – az illető Könczöl Péter.)

Elmondta, hogy a világ népesség növekedése okán (2030-ra 8,3 milliárd fő) a jövőben fokozott ütemű élelmiszer-termelésre lesz szükség. Ehhez járul hozzá a mezőgazdaságban végbemenő automatizálás, amelynek egyes lépcsőfokai: precíziós technológia a szántóföldi növénytermesztésben, a kísérletezés és tesztelés folyamatában és a növénynemesítésben is.

Ez utóbbiról beszélt részletesebben. Az automatizálás kiterjed a szántóföldi kísérleti eszközökre, a vetőmag logisztikára és a kísérletben lévő fajták képfelismerő fenotipizálására. Mód van a genotipizálásra is, amely alapot ad a várható genetikai érték előrejelzésére és ezt követően kerül sor a kiválasztott egyedek, vonalak, hibridek (kukorica) kísérletbe állítására.

Jó, jó mondhatják, de ennek mi értelme van?

Hatalmas tömeg (egyed, populáció) vizsgálatára nyújt lehetősége a digitális technika, így megnövekszik annak esélye, hogy a legígéretesebb egyedeket válassza ki a gép.

A nemesítő meg széttárja a kezét és – a ma szokásos zsargonnal élve – csak ennyit mond, mint aki semmiről sem tehet: Ezt dobta a gép.

Lássuk a számokat: 2012-ben hagyományos módszerrel 210 ezer parcellán 30 ezer vonalat voltak képesek felvételezni, a digitális technológiával 2017-re már milliós nagyságrendű parcellán, 700 ezer kukorica vonalat teszteltek. Arra a kérdésre, hogy milyen szempontok szerint? A válasz: termőképesség.

A rendezvény hallgatói közül többen is felvetették, hogy az egyéb fajtatulajdonságokat nem vizsgálják?

Jelenleg még nem – volt a válasz – de a rendszer folyamatos fejlesztés alatt áll.

Sokunkban egy olyan kép alakult ki (bennem egyértelműen), hogy a jövő növénynemesítése kettő irányt vesz – akár az élelmiszer-kereskedelem. Lesznek a multi cégek – mint a nagyáruházak – a tömegtermékeikkel, és lesznek a kézműves piacok mintájára a „kézműves termékek” (fajták).

Ezek a hazai, szerény nemesítési feltételek mellett előállított igényes termékek mégis keresettek lesznek a piac egy jelentős, minőségorientált hányadán. Mire gondolok? Betegségellenállóság, vízleadóképesség, szárszilárdság, beltartalom, stressztűrés és még lehetne sorolni.

Az előadást hallgatva, eleinte arra gondoltam, hogy ha ez a digitalizáció ilyen hatásfokkal dolgozik, akkor a hazai „kisüzemi” nemesítésnek befellegzett.

Aztán fordult – bennem – a kocka. Lehet, hogy a minőség és a választék iránti növekvő igény teremti meg a magyar növénynemesítők létbiztonságát?

Meg az a rög, amelyen a Teremtő társaiként – a nemesítők teszik a dolgukat, ahogy a költő mondja: „Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld”.

A tábla széléről – Dr. Bódis László

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Brexit - zöld a GMO-nak?

2021. június 23. 07:37

Egy, brit közgazdászok által 2020-ban készített tanulmány szerint a géntechnológiával módosított kukorica és szója használata éves szinten 15 millió autó üvegházhatású gáz kibocsátását spórolná meg.

Termelési kockázat mérséklése = megbízhatóan magasabb termés

2019. december 18. 14:02

Megfelelő termőhely választás esetén, jó előveteménnyel, jó tápanyag-ellátottság mellett, kiegészítve jelen hibrid esetében egy optimális vetésidő választással az SY Premeo kiváló tőszámreakciót mutatott.

Corteva Agriscience és Bejo megállapodás a precíziós növénynemesítés jegyében

2021. május 18. 09:38

A megállapodásnak köszönhetően a Bejo hozzáférést kap a CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológiához, hogy mezőgazdasági célokra felhasználhassa azt.

Új létesítményt nyitott a Corteva

2023. július 11. 09:56

A központ a Corteva globális laboratóriumi hálózatába integrálódik, és kiegészíti a vállalat amerikai laboratóriumcsoportját.