4℃ -6℃
február 21. Eleonóra, Zelmira, Péter
Ház, táj blog

Készítsünk csalánlevet a növényeink számára!

Agrofórum Online

A csalánlé elriasztja a kártevőket, ha a növény levelére permetezzük, de kiváló zöldtrágyaként is alkalmazható, ha öntözéssel juttatjuk ki. Hogyan készítsük el otthon, és milyen töménységben alkalmazzuk?

A csalánlé egyike a legrégebben ismert és használt zöldtrágyaoldatoknak. Nagy előnye, hogy a műtrágyákkal ellentétben nem terheli a kert talaját és a talajvizet sem szennyezi, sőt a növényt sem készteti a természetesnél gyorsabb (és sok esetben egészségtelenebb) növekedésre. Számos makro- és mikroelem megtalálható benne, ami a növények számára létfontosságú: a csalánlé tartalmaz nitrogént, káliumot, magnéziumot, kalciumot, cinket, de nem elhanyagolható a vas- és réztartalma sem.

Amire szükségünk lesz

Elsőként válasszunk ki egy vödröt, edényt vagy dézsát, attól függően, mennyi csalán áll rendelkezésünkre és mennyiből szeretnénk csalánlevet készíteni. A tárolóeszköz lehet műanyagból, fából, lehet kő- vagy cserépedény is, viszont semmiképpen ne készítsünk csalánlevet fémedényben, mivel az oldat erjedésekor olyan vegyületek keletkeznek, amelyek oldhatják az edény falát.

Az oldat elkészítéséhez a csalánt mindig a virágzása előtti időszakban (vagyis most, tavasszal, nyár elején) szedjük. A csalánlé készítéséhez gyűjtsünk össze a növényből legalább 1 kg-ot (ez kb. egy felnőtt emberi marékra való mennyiség).

Még virágzás előtt gyűjtsük be a csalánt

A csalánlé készítése

Az összegyűjtött 1 kg csalánhoz 10 l állott vízre, lehetőség szerint esővízre lesz szükségünk. Töltsük meg az edényünket/vödrünket csalánnal, nyomkodjuk jól le, és öntsünk rá annyi vizet, hogy a zöld részeket bőven ellepje a víz. Ez nagyon fontos, hogy az erjedés időszakára a víz szintje alatt maradjanak a növényi részek, ezért segítségképpen köveket is helyezhetünk a csalánra nehezéknek. A csalánlé a körülményektől függően 1-3 hét alatt „készül el”.

Ha szeretnénk meggyorsítani az erjedés folyamatát, akkor aprítsuk fel a csalánt, és keverjük át alaposan az oldatot naponta legalább egyszer. Ezzel oxigént juttatunk bele, és elősegítjük az erjedés folyamatát. Még gyorsabban elkészül az oldat, ha az edényünket a napra tesszük.

Jó tanács! Az edényt légmentesen ne zárjuk le, mert ezzel megakasztjuk az erjedési folyamatot, viszont feltétlen takarjuk le egy erős hálóval, nehogy a madarak, háziállatok inni próbáljanak belőle.

Az oldat elkészült, ha a színe megsötétedett, már nem habzik, és az erőteljes szag is tompulni kezd. Innentől kezdve jól záródó fedővel is letakarhatjuk, és hosszú ideig felhasználhatjuk.

A csalánlé elkészítése után a növényi maradványokat komposztálhatjuk

A csalánlé alkalmazása

A csalánlevet nem szabad töményen alkalmazni, minden esetben hígítanunk kell! Ha az öntözővízzel szeretnénk kijuttatni, akkor 1:10 arányban szükséges hígítani, tehát 1 l csalánléhez 10 l vizet adjunk hozzá. Ha a levelekre szeretnénk permetezni levéltrágyaként és/vagy a kártevők ellen, akkor 1:20 arányban keverjük el a levet vízben!

Ha levéltrágyaként alkalmazzuk a levet, akkor át is kell szűrnünk azt egy finom lyukú szűrőn, nehogy eldugítsa a permetezőt. Ha beöntözzük a csalánlevet a zöldségek tövéhez, akkor erre nincs szükség.

Ha még nincs nagy gyakorlatunk a növények tápanyag-utánpótlásában, akkor egyszerre csak egy kisebb mennyiséget juttassunk ki! Kellő tapasztalattal majd bátrabban permetezhetünk vagy öntözhetünk vele, addig legyünk türelmesek, és figyeljük a növényeinket.

A veteményesünkben nevelt növények közül ne adjunk mindenkinek a csalánléből! A borsót, a babot, a fokhagymát és a vöröshagymát hagyjuk ki a buliból, mert ezek a fajok nem kedvelik a nitrogénben gazdag oldattal való kezelést. Minden más növényünknek a javára válik.

Ami hátramaradt

Miután leszűrtük a csalánlevet, a növényi maradványokat bátran dobjuk a komposztra, ezzel az összes felhasznált alkotórészt hasznosítottuk!

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Mi a teendőnk, ha megfertőzte az állatainkat a kiskérődzők pestise?

2025. február 18. 05:40

A kiskérődzők pestisének megjelenése esetén szigorú előírásokat kell betartani.

Mit kell tudni a kiskérődzők pestiséről?

2025. február 12. 05:40

A jelentős gazdasági károkkal járó betegség juhokat és kecskéket is képes megbetegíteni. A Nébih közleményében hívta fel a figyelmet a bejelentési kötelezettség alá tartozó, hazánkban első ízben előforduló betegségre.

A komposzttea alkalmazása a kertben

2025. február 8. 05:40

A házilag elkészült komposztteát számos célra felhasználhatjuk a házikertben: palántanevelésnél, levéltrágyaként, vetőmagkezelésre. A sikeres alkalmazáshoz vegyük végig a legfontosabb szabályokat!

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő díszcserjék és páfrányok

2019. február 8. 08:15

Hála az árnyékot elviselő, vagy egyenesen kedvelő dísznövényeknek, színt vihetünk kertünk mellőzött sarkaiba is. Vegyük sorra (a teljesség igénye nélkül), mely dísznövények jöhetnek szóba! A cikk első részében a díszcserjéké és páfrányoké a porond.

Jó hírekkel köszönt be az ősz! Milyen pályázatok nyílnak meg?

2018. október 10. 12:07

Fejleszteni akkor kell, amikor van rá támogatási lehetőség, mert lehet hogy amikor fejleszteni szeretne, akkor a megfelelő forrás nem fog a rendelkezésére állni!

Integrált növényvédelem a házikertben – az elmélet

2019. július 9. 09:13

Az integrált növényvédelem nem más, mint tudatos megtervezése, végrehajtása és értékelése a legmagasabb szintű növényvédelmi gyakorlatnak. De mit takar pontosan a megfelelő növényvédelmi intézkedések integrálása? Miért van rá szükség? Milyen alapelvekre épül?

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

2019. február 16. 04:36

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?