25℃ 17℃
június 11. Barnabás, Barangó
Ház, táj blog

Koronavírus: Argentína javított a szójabab-ellátási problémákon

Agrofórum Online

A szójabab és a kukorica, illetve egyéb mezőgazdasági termékek Argentínából való kivitelét gyorsítja az az intézkedés, amely szerint a Buenso Aires-i kormányzat gyorsított az országba érkező teherhajók személyzetének ellenőrzését. Azt vizsgálják, hogy a személyzet tagjai között vannak-e koronavírussal fertőzöttek.

Miközben a szójabab betakarítását nem akadályozták a koronavírus-járvány miatti egészségügyi intézkedések a dél-amerikai országban az export lelassult a teherhajók személyzetének fertőzöttségi vizsgálatai miatt.

Az Argentínából exportált gabona nagy részét Rosarióban, a Buenos Airestől észak-keletre lévő, Parana-folyó parti kikötőben rakodják hajókra. Rosario környékén több városban is megjelent a koronavírus. Egy kormányrendelet értelmében az exporttevékenységet nem szabad megszakítani az országban.

A helyi tengerészeti ügynökség adati szerint péntektől számítva 21 hajó tervezett berakodás késlekedett Rosarióban. Nagyjából mindegyik hajó esetében egy napos késéssel kel számolni egy neve elhallgatását kérő helyi tisztviselő szerint – hívta fel a figyelmet a Thomson Reuters hírügynökség. A kikötő minden dolgozóját, beleértve az irodai alkalmazottakat is, a vontatóhajók személyzetét és a logisztikai folyamat egyéb dolgozóit is 14 napos karanténba akarták helyeztetni.

Az agrártermékek exportjában érdekelt társaságok kamarája közölte, hogy megérti a kormány azon törekvéseit, mely szerint minimalizálni akarják a vírus terjedésének esélyeit. Egyúttal azonban felhívták a figyelmet a szerződési kötelezettségek teljesítésének fontosságára és az egyoldalú intézkedésektől való tartózkodásra, miközben kiemelték, hogy a jelenlegi helyzetben nem, könnyű feladat az egyensúly fenntartása.

Argentínában egyébként rendkívül gyakoriak a munkavállalói sztrájkok, amelyek hagyományosan nagy akadályt jelentenek az ország gazdasági fejlődésében.

A Johns Hopkins kórház online adatbázisa szerint közép-európai idő szerint hétfőn este Argentínában 820 koronavírus-fertőzött volt és már 23 áldozata volt a járványnak a dél-amerikai országban.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Melyek a szója legfontosabb betegségei, és hogyan lehet hatékonyan védekezni ellenük?

2023. szeptember 30. 10:10

A szója leggyakoribb betegségeit elsősorban gombák idézik elő, de a baktérium- és víruskórokozók is nagy károkat okozhatnak.

Kevesebb kukoricát takaríthatnak be az előrejelzés szerint

2023. január 14. 08:36

Amerikában áremelkedést, Európában pedig mínuszokat hozott a hét utolsó kereskedési napja a terménypiacokon.

Folyamatosan növeli szójatermesztését Szerbia

2020. augusztus 15. 06:37

Több mint 100 ezer hektárral nőtt 15 év alatt a szójatermesztés Szerbiában. A megnövekedett piaci igények miatt további emelkedés várható.

A szója növeli vagy csökkenti a daganatos megbetegedések előfordulását?

2023. október 8. 17:10

A szójában található izoflavonok hormonszerű anyagok, de ez a tulajdonságuk a kutatások szerint a közhiedelemmel ellentétben inkább egészségesebbé teszi őket.